icon

Návštevy svokra

barbii016
29. máj 2022

Ahojte, bývam s priateľom a 1 mesačným bábätkom v priatelovom dome, svokra býva inde a aj svokor (sú rozvedený)
svokor býval v tomto dome a keď zistil že som tehotná tak sa odsťahoval a nechal nám tu dom lenže v jeho izbe má ešte nejaké veci a v garáži tak isto má svoje veci.

Môj problem je ten že sem každý jeden deň chodí, mame ovce ktoré on doniesol, podľa priateľa sem chodí kvôli ovciam aby im dal vodu. Mne skôr vadí že sem chodí každý jeden deň aj keď na 3 minútky. Príde pozrie sa na malu opýta sa či je všetko v poriadku (každý jeden deň) a ide prec. Občas mi pripadá ze nás kontroluje alebo si neuvedomuje ze nám ten dom prenechal a chceme mat aj my SUKROMIE. Vadí mi ze nemôžem nakojit malu v obývačke pretože nikdy neviem kedy vtrhne, vždy keď pride návšteva mu to oznamujeme a aj tak sa tu ukáže. Už nám je blbe mu hovoriť že niekto príde aby si zas nemyslel že nechceme nech príde. Ja chápem ze má tu svoje veci a zvierata ale podľa môjho názoru by nemusel sem chodiť každý jeden deň. Keď tu niečo robí, preberá si veci a berie si ich to chápem ale aby prišiel na 3 minuty sa pozrieť… (som vďačná za to ze nám nechal dom a nesedí tu cely deň)
Aký je váš názor na toto? Preháňam ja?

melanta
30. máj 2022

@jasla a ty si okrem prvého príspevku čítala aj jej následné reakcie? Dočítala by si sa, že otec dom daroval synovi a má to právo dožitia, takže tam môže kedykoľvek prísť plnohodnote žiť, takže môže byť vďačná, že odišiel a nechal im súkromie a chodí len ovce obriadiť. A ak by si prečítala aj jej ďalšie reakcie, tak ak máš čo len trocha rozumu, tak by si videla, že áno, je nevďačná a zrejme ešte aj hlúpa.

andy156
30. máj 2022

Presne nechcem odvíjať od toho či ste manželia alebo nie. Tým že máte spoločné dieťa ste rodina. Svadba môže prísť aj dodatočne. Veľmi ľutujem tvojho budúceho svokra ktorý bol ochotný sa odsťahovať aby vám zabezpečil zázemie. Podľa správnosti by ste mali mu ruky bozkávať zato a že vám tak pomohol je jasné že vás zaradil do rodiny. Myslím že takým gestom by si zaslúžil omnoho viac pozornosti možno aj o doopatrovanie keď bude treba. Nie len vy ale aj váš priateľ. Nehnevajte sa každý si kupuje poháre a taniere a opravuje renovuje.... Je mi ľúto že ja svokra nemám veľmi by som chcela byť sním a aj deda mojim deťom napriek tomu že by mi žiadny dom nedal. Celé zle nespravodlivosť zaslúžil by si lepšiu nevestu

andy156
30. máj 2022

@melanta takto môže rozmýšľať niaka mladá žaba to by sa ešte dalo niak prepačiť

andy156
30. máj 2022

@h2 aj ja si myslím že nič mu nehovorte. Veď to by bola aká hanba povedať niekomu kto vám poskytol bývanie aby nechodil. Neviem či vôbec má takej nevdacnej osobe niečo vysvetľovať

zyxie
30. máj 2022

ČÍTAM TIE KOMENTÁRE A NESTAČÍM SA DIVIŤ!
1. Keď sa raz svokor odsťahoval a nechal ich tam samých, je to ich bývanie a má rešpektovať ich súkromie. Že on je tam návšteva, aj keď tam má trvalé bydlisko. Lebo dať niekomu niečo s tým, že kedykoľvek si to môžem zobrať späť nieje darovanie ale manipulácia a svojvôľa. Je to ako keď máte prenajatý byť, tiež tam majiteľ svojvolne nemôže kedykoľvek prísť, aj keď je to jeho byt. Človek je vďačný, ale vďačnosť sa nemá zneužívať.
2. Síce je to priateľov byt, ale je raz jeho partnerka a majú už aj dieťa, takže je to ich bývanie. Na bývanie kde mi niekto furt pripomýna, že som vlastne na návšteve a ako mám byť vdačná a na základe vďačnosti si všetko nechať, a všetko znášať a ešte mám byť usmievavá a spokojná, by som sa mohla vy... My sme tiež s partnerom bývali v mojom byte ale brala som to ako naše bývanie. Keď sa vo vzťahu prízvukuje na to čo je MOJE a čo je TVOJE,je to začiatkom konca.
3. Valná väčšina z Vás tu vykrikuje ako došla s holým zadkom a ako má držať hubu a krok, keď býva v cudzom - to čo je za prístup, nechápem. To má byť teraz za rohožku, alebo čo? Tento váš prístup ma veľmi rozčuluje a zároveň som z neho smutná.

Vykašli sa na tieto zvrátené a nenávistné komentáre. Sú to také prvoplánové reakcie bez hlbšieho vcitenia sa do problému. Máte právo na súkromie, aj keby ten dom bol svokrov a len Vám ho dal do užívania. Buď chcel aby ste mali klud a bývali tam sami, a vtedy sa má chovať ako návšteva alebo to tam chce furt užívať a vtedy sa nemal odsťahovať a robiť veľké gestá. V každom prípade je to partnerov otec, takže on by sa mal o tom s ním porozprávať.

h2
30. máj 2022

@zyxie Ja čítam tvoj komentár a nestačím sa diviť. Poďme si to teda prebrať po bodoch, keď si to tak pekne očíslovala:
1. Svokor si nič neberie späť. Zastaví sa u nich na 3 minúty, opýtať sa, či je všetko OK, pozrieť vnučku. Potom ide preč.
2. Jediní, kto to autorke pripomína, sme my tu na koníku. Nevidím nikde, že by písala, že jej ktokoľvek doma hovorí, že má byť vďačná a že to nie je jej.
3. Nie, nemá byť za rohožku. Prehodiť so svokrom pár viet a byť normálna a milá znamená byť za rohožku?

sasa1310
30. máj 2022

@zyxie nie, nie je to ich bývanie. Je to bývanie otca jej dieťaťa s doživotným právom jeho otca. To, že niekto k niekomu príde bývať ešte neznamená, že má rovno nárok na časť domu a že má nárok na súkromie v takom dome. Kdeže

silvia2013
30. máj 2022

@barbii016 nevieš si vazit otca svojho chlapa a to je zlé.

filipka250
30. máj 2022

@fajnova nie, nedochadza jej to. Nevie totiz, co znamena behat po bankach, vybavovat hypoteku a nasledne ju splacat.
Svokor sa pride opytat, ci je vsetko ok, pozriet vnucku a je zly. Ej ako jej dobre padne, ked si tu vnucku vezme o par rokov hoc len na tie 3minuty kazdy den. Ale na to uz nemysli.

jasla
30. máj 2022

@melanta mila melanta, tvoj nazor ti neberiem, prosim, respektuj ty moj.

melanta
30. máj 2022

@zyxie otec jej priateľa tam má právo dožitia, takže kedykoľvek sa rozhodne tam prísť bývať natrvalo, tak tak môže urobiť zo dňa na deň. Že sa odsťahoval bola jeho dobrá vôľa, môže to kedykoľvek zmeniť a vrátiť sa. Na to si asi pozabudla, keď si spisovala tie body.

melanta
30. máj 2022

@jasla ja som písala, že ho nerešpektujem? Len píšem, že je potrebné si uvedomiť, že otec priateľa sa môže kedykoľvek rozhodnúť a prísť tam natrvalo bývať, pretože ma na to nárok. Má tam právo dožitia, autorka k domu na rozdiel od otca priateľa nemá k domu žiadny právny vzťah, pán áno.

aurora33
30. máj 2022

@zyxie ak chce autorka súkromie, nech si zabezpečí bývanie sama.

zyxie
30. máj 2022

@h2 Nie nie je problém povedať pár slov. V zásade nie. Ale nie každý deň má človek náladu prehadzovať čo len pár slov, a nie v hociktorej chvíli. Buď necháš mladých bývať samých a rešpektuješ ich súkromie, alebo je to danajský dar.
Nie doma jej to nikto nepripomýna, že býva v cudzom. Chvalabohu nebýva zo žiadnou z tu diskutujúcich, inak by to mala asi každý deň na tanieri, keby sa odvážila otvoriť na niečo ústa.
Po právnej stránke na to má právo, ale vnáša to napätie do vzájomného vzťahu, keďže nie sú úplne určené hranice čo áno a čo nie.
Predpokladám, že aj keby ste boli na návšteve u priateľa v bývaní vo vlastníctve ich rodičov, nepáčilo by sa Vám keby priateľova mama hocikedy vtrhla do izby aj keby s dobrým zámyslom. Tak ako deti majú rešpektovať súkromie svojích rodičov, tak majú rodičia rešpektovať súkromie svojich detí, hlavne keď už sú dospelé.

keiko33
30. máj 2022

Chápem ako si to myslela. Určite nie ako ťa tu všetci odsudzujú. Si mesiac po pôrode, ešte v šestonedelí. Si unavená, dieťa možno poriadne nespí a ty si rada, keď si chvíľu popri dieťaťu pospíš a práve v tej chvíli ti začne svokor vyzváňať. Ak si neotvorila na prvé zazvonenie, mal prísť neskôr . Môžeš byť akokoľvek milá, toto proste naštve. A kto to nevie pochopiť, asi nevie čo je šestonedelie. Na druhej strane musíš pochopiť, že starším ľuďom to proste len tak nedojde. Musíš im to povedať, respektíve popros priateľa, nech svokrovi vysvetlí situáciu, že ti nevadí, že sa zastaví, len nech sa vopred ozve, alebo nech chodí v rovnakom čase, aby si nebola prekvapená. Prvých 6 mesiacov som bývala pri svokre a niečo podobné som zažila. Syn skoro vstával, ale trochu sa pohral a zaspal znovu a ja s ním. No svokra, keď ho ráno počula, bez zaklopania vošla dnu a začala sa s ním hrať a to už bolo po mojom spánku. Keď sa to už stalo viackrát, išlo má poraziť. Bola čerstvo na dôchodku, plná energie a mne to strašné vadilo, dokonca malému hovorila, že keď bude mať pol roka, mamka môže do roboty, že sa babka postará. Ale nehádala som, lebo som vedela, že to je len na krátku dobu. Pritom je to super svokra, ale bývanie spolu nešlo dokopy.

sasa1310
30. máj 2022

@zyxie akurát, že v tomto prípade mladí nerešpektujú súkromie staršieho. Nasačkovali sa oni k nemu do domu.

andreafa
30. máj 2022

@keiko33 mna fascinuje, ze si porobite deti, idete uberat miesto svokrovcom, nie rodicom, a budete sa stazovat. Robte si decka, az ked si viete zabezpecit strechu nad hlavou!! 😳

simona99687
30. máj 2022

@lesana25 uz to pisala asi 5 krat ze dom nie je svokrov.... Treba čítať....

keiko33
30. máj 2022

@andreafa tak predstav si že sme mali byt,len sme ho prerábali a svokra nás dokonca doma chcela, pôvodne chcela aby sme ostali bývať u nej, nech nekupujeme "dráhy byť", čo som ja odmietla. So svokrou by som dobrovoľne nebývala, radšej do podnájmu. Aj preto som jej jediné krivé slovo nepovedala, ale dlhodobo by som to nezvládla. Mňa len fascinuje, ako tu dokážu z pár slov niektoré vyvodiť z autorky "nepriateľa štát", pritom v jej koži nikdy neboli. Autorka na svokra nič zle nepovedala, len sa pýtala, ako mu to rozumné vysvetliť, že potrebujú súkromie. Nič menej, nič viac .

ukulela
30. máj 2022

@zyxie omyl. Svokor tam ma pravo dozitia. Ma tam veci. Kedykolvek sa moze nastahovat. Taketo prepisy a darovacky sa spajaju s doopetrovanim. Som zvedava, ci mu nevesta bude ku posteli chorwmu nosit polievku.. on sa zastavi, pozdravi a ide prec. Nikoho neobtazuje. Ona je po porode, moze byt podrazdena, ok. Tvrdi, ze by jej nevadila pol hodina kazdy druhy den. Neverim.

h2
30. máj 2022

@zyxie Mladí "dostali" dom k dispozícii za podmienky, že starý pán tam bude mať v jednej izbe svoje veci a že bude mať na pozemku svoje zvieratá. Na základe týchto informácií usudzujem, že odišiel do oveľa horšieho bývania, možno niekam do malého bytu, kde nemá dosť priestoru a zrejme ani záhradu. Urobil im ústupok, obetoval vlastné pohodlie. Podľa toho, že autorka písala, že ju vyrušuje, keď dojčí v obývačke, vyplýva, že im do spálne či iných súkromných izieb nechodí. Zrejme chodí tak maximálne do tej obývačky, možno na WC.
Ak niečo vnáša napätie do vzájomných vzťahov, tak určite to bude to, keď svokrovi, potom, čo pre nich urobil, povedia, že si neželajú, aby k nim chodil.

andreafa
30. máj 2022

@keiko33 vies, preco by sa nali vsetci prepokakat s novej matky? 😳 nie je prva, ani posledna a pokial viem, je len podnajomnickou. Ak sa vedela pristahovat, snad si vie povedat, ze teraz kojim, zaklopte pls 🤦‍♀️ alebo zamknut dvere

keiko33
30. máj 2022

@andreafa no lebo starším ľuďom je to niekedy ťažko vysvetliť. Človek im môže aj stokrát povedať a oni si spravia svoje. Sú ako malé deti. Ale ako hovorím, kým si to niekto nevyskúšať na vlastnej koži, nepochopí.

h2
30. máj 2022

@keiko33 Starí ľudia sú ako malé deti? Takže by asi mali dobrovoľne odovzdať majetok a ďalej neotravovať. 🙄

andreafa
30. máj 2022

@keiko33 nie, ona je tam stale v podnajme, tak si ma s panom svokrom, ktoremu vlastne zobrala dom, povedat a oboznamit sa s pravidlami. A predpokladam, ze on je taky mily a jednoduchy, ze nebude problem sa s nim dohodnut 🤷‍♀️

keiko33
30. máj 2022

@h2 a presne o tom hovorím. Vy tu z jednej vety z človeka spravíte doslova hyenu. Napísala som niekedy. Nie automaticky všetci. Môj otec odkedy je na dôchodku sa zbláznil. Akokeby chcel dohnať všetko čo doteraz nestihol. A potom sa sťažuje že ho všetko bolí. Môžeme mu 100 krát povedať, aby spomalil. Ako malé dieťa. Nevytrhuj z kontextu.

sasa1310
30. máj 2022

@keiko33 čo je pre teba starší človek? Jej svokor môže mať kľudne do 50 rokov. Nevieme aký je starý.

andreafa
30. máj 2022

@keiko33 ten starsi clovek, majitel nehnutelnosti ma pravo a vysostny narok sa vyjadrit, ku komu a comu a k hocicomu.. To, ze je ako "male" decko mas odkial? Ma volebne pravo? 🤦‍♀️

keiko33
30. máj 2022

@sasa1310 tak moja babka od 50 rokov, čo je na dôchodku (robila na družstve) skoro nič už nerobila, lebo ona má vymenený kĺb. Ona okná nemohla umývať, ani vysávať. Všetci ju obskakovať museli. Teraz má 86 a otec 62. On sa o ňu stará, tiež má vymenený kĺb, aj drôty v kolene a v zápästí. A žiadna vďaka od babky. Neustále sťažnosti. Takže aj 50 ročný človek sa môže správať ako dieťa, nemusí byť ani dôchodca. Všetko záleží od povahy, nie od veku. 🤷

mandarinka555
30. máj 2022

@barbii016 No...keďže si na materskej, tak nepíš v množnom čísle...Je to jeho dom, ON tam prerábal a ty si tam "investovala" čo? Materský príspevok ? Bol to starkého dom a daroval ho zrejme synovi, ale s doživotným právom bývania...Ty si tam len na návšteve a ešte vyskakuješ....A áno, si nevďačná☹