icon

Názor na chlapa, ktorý doma nepomáha

21. apr 2021

Prosím, aký by ste mali na toto názor? Som rozvedená, tri deti 12, 13, 14. Nový vzťah, spoločne 1 ročne dieťa. Môj nový mm nemá vôbec problém, že traja nie sú jeho. Dopraje im, finančne nám nič nechýba. Ale teda,doma sa nepretrhne. Neurobí absolútne nic-vysavanie, mycka, nič. Pracuje 6-19, vlastná firma. Cez víkend tiež 50%praca. Deti pomáhajú doma mne, inak dajaku prácu nemajú, nakoľko nemajú čo iné robiť. Ja keď chcem aby pomohol, tak sa ohradi, že deti sú doma, že nebude on hádam vysávať. Dr, školu, domácnosť-to všetko riešim ja, s pomocou deti. Zas, keď dačo potrebujem, zareaguje okamžite a väčšinou to hneď vybaví. Nákup tiež urobí. On bol tak naučený z domu. Proste také delenie mužská, ženská praca. Mne nedovolí nič ťažké robiť. Akosi som nespokojná, že sa tak viacej nezapaja do života rodiny. Odišli sme od ťažkého alkoholika, takže som štátna, že je doma kľud a bezpečie. Akosi neviem, ako z toho von.

anabella235
22. apr 2021

Skôr sa mi zdá, že by si rada strávila s ním viac času. Zabudni na domace práce. Urobte si čas na seba. Napr usmevy a masaz?

alexk12
22. apr 2021

Akože nevie si dat tanier do mycky prepáč ale to jeho sprostá lenivosť, pritom od detí vo sú není jeho to vyžaduje no by som porozmysla že načo okrem peňazí mi je takí chlap ak by som ho nepotrebovala finančné nebola by som s nim, deti nepomáhajú? Upratovať?

autor
22. apr 2021

@januarova záhradu majú na starosti deti. Máme iba trávnik, takže to pokosia v pohode. Víkend som vždy riešila, len, cez covid sa Max dalo tu, do lesa. To sa mu nechcelo. Hadam, teraz, keď sa to otvorí, bude lepšie.

autor
22. apr 2021

@alexk12 pomaju. Bez nich by som to nedala

autor
22. apr 2021

Ako ja neviem, ako to je v iných domácnostiach. Ale teda, ja za ten poriadok musím furt naháňať. Také obyčajné veci. Bundu zavesiť, topánky do poličky. Každý by sa vyzul. keď to spraví 1, ok. Keď to spraví 5 ľudí, no zabiť sa idem na topánkach. Teraz je ešte take počasie, všetko je vytiahnuté. Aj zimné veci aj letné. Aj kol.korcule aj boby. Takže je všade plno haraburd.

lula313
22. apr 2021

@sense ale píše, že nezvláda domacnost a deti, tak buď zapojí deti, alebo sa vzdá roboty. Nasi rodičia vôbec neupratovali v tom čase, prečo by mal chlap po 13hodinovej šichte ešte makat, keď je doma 8 zdravých rúk?

alby2014
22. apr 2021

@lula313 lebo on nemaka 13h v bani, on 13hodin len proste nie je doma..

lula313
22. apr 2021

Autorka ale zavesiť bundu a dat topánky do botniku vedela už dcéra v 2,5 rokoch. To má byt návyk ako umytie rúk, keď prideme z vonku, to nemas nahanat, to je zautomatizovana cinnost ako radenie rychlosti pri šoférovaní.
@alby2014 ale už len to, že o nejakej 5:30 vstáva a presúva sa do roboty, je vyčerpávajúce. Ja mám za sebou tak psychicky narocne a stresujúce zamestnania, že by som si to za tu prácu v bani vymenila. Nevieme, kde a ako pracuje, tak tazko sa nám súdi, ako veľmi je vyčerpaný. Otázka je, prečo si robili dieťa, keď vedeli, že naň nebudu mat časový priestor.

autor
22. apr 2021

@lula313 ako staré máš deti? U nás to prišlo až po 10 rokoch. Od mala to vedeli. Ja neviem prečo to tak je

lula313
22. apr 2021

Ale veď aj ja som bola 10rocna a ako som písala vyššie, mali sme služby. V tom čase sme mali rešpekt pred rodicmi, že sme si nedovolili neupratat a nevyglancit byt predtým ako prišli z prace domov. Upratovali sme každý deň, aj sa u nás umývala každý druhý deň dlazka(predtým povysavat) a aj takto veľkému dietatu to dôjde, že čím viacej si rozhadze, tým potom viacej musí upratovat. Veď im vysvetli úlohy, že otec chodi do prace a pracuje, zarába peniaze, ty pracujes a staras sa o brata a ich úloha je upratovat a ucit sa.

agentka017
22. apr 2021

ja myslim ze problem je ,ze ty ako mama potrebuješ oddych a čas pre seba
ziadne zavazne problemy nemate ale nastava vyhotenie u mami (a myslim ze niesi sama v tomto korona obdobi)

alby2014
22. apr 2021

@lula313 autorka pisala, ze je to jeho hobbya ze polku vlastne riesi svoje veci a hobby. Pozri moj muz ma tiez job ako hobby, tiez dokaze sa v robote zabudnut a keby sme si to neujasnili, tiez je tam ochotny tukat do programov 12h denne. Medzi tym ide na obed, hodi rec s kolegami etc. Kym sme nemali rodinu, obaja sme vela pracovali a jeho time manazment ma neiritoval, v momente ked sa narodili deti, sme razne vyriesili, ze normlana pracovna doba je 8h a finito, lebo deti su male len raz a happy wife, happy life. Obed s kolegom je fakt obed, porady nemaju dve hodiny, ale strucne pol hodku, urcia sa ciele, urobi sa to, meetingy a stretnutia si organizuje do 17tej a bodka. Po 17tej je pre rodinu. Nevravim, ze obsa nemusi nutne riesit nieco mimo, ale je to OBCAS.

paulakolla
22. apr 2021

Ty nechceš aby pomáhalv tom zmysle, že nemá odrobený svoj diel. Tebe chýba. Chceš viac jeho prítomnosti a pozornosti. Povedz mu to. Zdá sa ti, že rodina má z neho málo. Ja to tak cítim z tvojho príspevku.

liljana
22. apr 2021

@agentka017 Ake vyhorenie u mamy? 12-13-14 rocne deti by uz mali fungovat same a pomahat si navzajom. Som rocnik 78, od 5 triedy sa so mnou mama neucila. Sama mala skoncenu ZS a v 16 sla pracovat do fabriky. Co vedela o rustine, nemcine,...?
Dnesne matky by pomaly 16 rocnym detom zadky utierali, divia sa, ake su ich "deti" v 30tke nesamostatne a ake su ony vyhorene z toho vsetkeho.

pimpulka
22. apr 2021

@liljana ohhhh konecne, uz som si zacala mysliet ze iba ja som vadna v tom ze nechapem dnešne matky co by pomalu za svoje děti aj na maturitu sli....ja od prveho rocnika som sama do skoly chodila,nik ma za ruku netahal,autom nevyvlacoval, na kruzky na druhy koniec mesta tiez sama, moja mama od tretieho rocnika ZS ani nevedela ze ma skolacku...ulohy sme si robili po skole v druzine alebo doma spolu so spoluziakmi...a potom sme sa aj von sli hrat....

autor
22. apr 2021

@liljana no dovoľ?! Moje deti sú samostatné. Ale keď prídu za tebou, že nepochopili učivo, čo? Pošleš ho dovidenia, lebo tvoja mama sa s tebou neučila? Alebo keď chce preskusat slovíčka z anj? U nás to funguje tak, že deti sa učia pre seba, nie pre mňa. Ale, keď prídu a požiadajú o pomoc, tak nemám problém.

Akosi ste sa rýchlo presunuli od partnera k deťom. Riešim tu muža a vy riešite deti. Vaša odpoveď? Nech deti supluju povinnosti partnera.

autor
22. apr 2021

@paulakolla áno. Asi tak. Myslím, že už bolo povedané všetko. Už sa to opakuje dokoola. Ešte raz píšem, mne to pomohlo uvedomiť, že čo je problém u nás a ako viesť rozhovor. Tak pekný deň všetkým 😊

livka283
22. apr 2021

Jej padla si mi do rany, ja mám druhé bábo s druhým manželom... Chodí aj jeho malý syn občas a presne, doma ani ťuk, v práci má veľa atď...na koníčky ale čas má...potom sú tu víkendy,zase ani ťuk... myslím, že to nie je o tom, že sa ti nechce, skôr musíš byť psychicky vyhoretá v jednom kolotoči, a aj keď upratujú tvoje staršie, ty musíš mať na hlave či to spravili... takže nič nenormálne nechceš, môj ex makal aj v domácnosti, segrin dokonca žehlí a ťahá dve práce...lebo chce...na druhej strane, môj keď vidí, že nestíham, lebo dom veľký, zavolá aspoň sestru svoju umyť okná napr., snáď nájdete spoločné riešenie s kľudom 🙂 ps- môj otec aj varí, perie, svokor pomáha v kuchyni, z domu to môj nemá 😀

ajuga
22. apr 2021

Ja sa priznam, ze som ta tiez isla pucovat, ze aby si bola rada, ze je vobec s vami, ze vas financne zabezpecuje. Ale potom som si precitala ze ani spinavy riad po sebe neodnesie do mycky, nevenuje sa detom, ale kvoli konickom vie aj cas obetovat. No toto mi uz uplne ok nepride. Nech maka aj 20hod denne, to neznamena ze chlap pride domov a hla, zena, obsluhuj ma. Este ok by bolo, keby cas venoval detom, tak fajn, nech nepomaha doma. Nech radsej deticky uci niecomu novemu, vedie ich napr v garazi starsich, alebo maleho nech zoberie na smykalky a pod.. Ale ze doma s nicim nepomoze? A len telka? Ja neviwm, mam dve deti, ale od 19tej neviem kde mi hlava stoji, ci uz veceru robiť, sprcha, hygiena, riesit bitky, nahnat do postele. Ved to chce kopec energie. Ja som tiez na domacnost sama, ale aspon vecer chlap ttrochu pomoze s detmi. Riady neumyje, nepovysava, ani deti von nezoberie, ale tak vecer (ked teda je vobec doma) pomoze, sice minimalne ale pomoze. Tiez trvalo mega dlho, kym aspon riad po sebe odniesol do umyvadla. Ale naucil sa. Chlap vobec vidi, ze ty sa vecer nezastavis? Preco mu nedas uspat maleho vecer aspon? Preco nepoziadas muza, aby skontroloval ulohy detom, kym ty maleho uspis? Nerypem, pytam sa...

ajuga
22. apr 2021

A dalsia vec, moj manzel sa mi priznal v jednej hadke, ze v robote ma klud, nikto ho nebuzeruje, nevrieska, preto nechodieva v normalnom case domov... Takze skus sa ho toto opytat, ci sa nezasiva v robote

sense
22. apr 2021

@lula313 ale ved cez vikend je doma, u nas sa upratovalo cez vikend a upratoval aj otec kedze aj mama chodila do prace a nie ze cakanze este po nom aj niekto tanier uprace

taskataska
Odpoveď bola odstránená
sense
22. apr 2021

@lula313 a to ze stava 5.30 do roboty to zas tiez nie je nejky extrem..zrejme nemaka kazdy sen 12 hod na stavbe. velakrat vstavam do prace o 3 obcas aj skor (jediny nedostatok mojej prace) obcas neskor a ked pridem po 10hod z prace nedlabem na svoje dieta pred telkou, ale ucim sa s nou ak potrebuhe pomoct, kontrolujem ulohy (ma 8r), upratujem atd...ale niekt chlapi zabudli ze mat dieta a mat rodinu nie je len priniest peniaze a obskakujte ma...
... a skonci jej materska pojde do prace na plny uvazok ...doma jej ostane vsetko na krki a u chlapa sa nic nezmesti.... vsetcua clenovia sa maju podielaat na chode domacnosti aj na udrzovani sudrznosti v rodine...

sense
22. apr 2021

@taskataska skus precutat aj dalej ze nejde o pracu ako taku ale o cas straveny s rodinou a vlastnym dietatom... a autorka pracuje...na ciastocny uvazok a le pracuje a chlap nie je achopny ani tanier si odlozit zo stola

liljana
22. apr 2021

@taskataska robi na polovicny uväzok z domu, nie je cisto zena v domacnosti. Problem je skor, ze sa nestara o dieta. Ale niektori muzi sa zacnu zaujimat o dieta, az ked je vacsie a da sa s nim nieco podniknut.

taskataska
Odpoveď bola odstránená
adka176
22. apr 2021

Čo by si ešte od neho chcela? ...pre pána Jána...ak je od 6-19 v práci...tak kedy sa má zapájať? Máš veľké deti ..nech sa učia pomáhať...ja tu nevidím žiadny problém... postará sa o vás... nákupy urobí... ťažké ti nedovolí robiť...tak je to všetko v pohode...

sense
22. apr 2021

@taskataska cez vikend nspr vtedy v praci nie je ...a to je to co utorku trapi nie ze nepovysaga v utorok po prci ale to ze pre neho spolocny cas je straveny pri tv....

podmostom
22. apr 2021

@taskataska žena čo sa stará o 4 deti, z toho jeden prcek a o domácnosť a ešte robí pol dňa je rozmaznana prdelka????? U Mňa ma klobúk dole. Aj za to ze to psychicky zvláda keď panko vkuse cuci na telku keď je doma

bordor
23. apr 2021

Milá autorka, nič si nerob z nenávistných príspevkov. Klobúk dole pred Tebou, žena! Máš 4 krásne deti, staršie Ti pomáhajú, musia byť úžasné.To sa ani dnes už nevidí, že by sa toľko zapájali deti do chodu rodiny, ako tie Tvoje. Si šikovná, že popri tom všetkom ešte pracuješ a máš vlastný príjem.Keď sa teraz všetko pootvára, zabookovala by som nejaký víkendový pobyt a milého manželíka postavila pred hotovú vec. Keď nič iné, aspoň si si tu na MK vytriedila myšlienky a vieš, o čom.sa s mužom musíš vážne pozhovárať. Drž sa!