icon

Názor na chlapa, ktorý doma nepomáha

21. apr 2021

Prosím, aký by ste mali na toto názor? Som rozvedená, tri deti 12, 13, 14. Nový vzťah, spoločne 1 ročne dieťa. Môj nový mm nemá vôbec problém, že traja nie sú jeho. Dopraje im, finančne nám nič nechýba. Ale teda,doma sa nepretrhne. Neurobí absolútne nic-vysavanie, mycka, nič. Pracuje 6-19, vlastná firma. Cez víkend tiež 50%praca. Deti pomáhajú doma mne, inak dajaku prácu nemajú, nakoľko nemajú čo iné robiť. Ja keď chcem aby pomohol, tak sa ohradi, že deti sú doma, že nebude on hádam vysávať. Dr, školu, domácnosť-to všetko riešim ja, s pomocou deti. Zas, keď dačo potrebujem, zareaguje okamžite a väčšinou to hneď vybaví. Nákup tiež urobí. On bol tak naučený z domu. Proste také delenie mužská, ženská praca. Mne nedovolí nič ťažké robiť. Akosi som nespokojná, že sa tak viacej nezapaja do života rodiny. Odišli sme od ťažkého alkoholika, takže som štátna, že je doma kľud a bezpečie. Akosi neviem, ako z toho von.

autor
22. apr 2021

@pinaofina áno, presne tak. Cez týždeň vôbec pomoc nečakám. Ale tie víkendy teda.
@vilma7 áno, prvé. Ale s deťmi mal skúsenosť. Vie, čo to obnáša.
@lula313 prácu nepustim. Kto dakedy zažil finančnú závislosť na mužovi, pochopí.

erickatt
22. apr 2021

V tomto prípade bud rada, ze je to tak ako to je. Kym po nom nezbieras spinave ponozky po dome a trenky . A presne, daj viac prace mladeznikom. Lepsie povedané rozdel, vysávanie, smeti, umyt umyvadlo, wecko, skovat riad, prach. A ich izby su samozrejmosť, ze si upracu sami a striedat po týždni. Mne syn este aj zaclony krasne zavesí.

sense
22. apr 2021

@lula313 to je teda super rada vypustí prácu a bud úplne závislá od mužov ho platu...
Cez týždeň keď je celý deň v práci chápem ze chce vypnúť pri TV, ale cez víkend môže priložiť ruku aj on k dielu ak nie v domácnosti tak s dieťaťom je aj jeho

alby2014
22. apr 2021

Vam tu vsetkym pride v pohode, ze ona ma zatazovat viac deti? Deti si predsa maju upratat svoje izby a spolocne priestory sa delia plus minus rovnako, resp v mensje miere pre deti, lebo ved su to deti. Maju studovat, chodit na kruzky a nie suplovat cez vikend nevlastneho otca, co sedi pred telkou. Neviem, aku ma rpacu, ci podnika, ale nikto netaha 12h 5x do tyzdna, 365 dni v roku.. A ze ma byt vdacna? A za co? Ona nerobi? Robi menej vari, ked je doma s dietatom plus home office ciastocny? Sama si to dieta spravila? Vravim odlozit tanier do umyvacky, zobrat dieta na ihrisko, v nedelu nechat zenu dospat, ked dieta zle spi...to zvladne kazdy. Lebo chodit si do roboty, mat doma navarene, upratane a este moj hlavny program v sobotu je telka, ci pc...to by som tiez taky zivot brala.

marcellka32
22. apr 2021

Tak potom neviem co riešiš...vaz si to, čo máš

liljana
22. apr 2021

Tak mas vlastne iba tri problemy. Nemusi upratovat, nech robi tazke muzske prace, ale moze si viac vazit pracu inych a nemusi im ju pridavat. Tanier po sebe do mycky dat moze. Aby sa venoval viac dietatu. Aby viac casu travil s vami cez vikendy niekde v prirode. To mozes dosiahnut trpezlivym presviedcanim a postupnymi krokmi.

number19
22. apr 2021

Ak ti robi muz nakupy na 6 clennu rodinu a financne zabezpecuje rodinu, tak si myslim, ze to staci.
Domace prace si rozdel s 3 velkymi detmi. (treba ich zapajat, aj dat pracku, vyvesit pradlo..) S 3 velkymi detmi, ktore este aj co to navaria nevidim problem v starostlivosti o domacnost. Plus ti pomahaju s 1 rocnym dietatom.
Pre teba zostava:
1/ polovicny uvazok,
2/ pomoc so skolou starsim detom a
3/1 rocne dieta (s ciastocnou pomocou starsich deti).
Starostlivos o 1 rocne dieta si treba s muzom predebatovat. (hodinka denne, cez vikendy aj viac). Tym padom tebe zostavaju len body 1/ a 2/. Bod 3/ sa prerozdeluje.

Jedine co by som s nim riesila je: 1 rocne dieta a spolocne aktivnejsie rodinne vikendy a optimalizacia jeho prac. casu/konicka. Starostlivost o domacnost by som s nim neriesila.

autor
22. apr 2021

Ďakujem. Pomohlo mi, si to viac pomenovat problém. Už viem, o čom presne sa pobavime.

nikkya
22. apr 2021

Mne tiež muž doma nepomáha a ani od neho nijakú pomoc nežiadam,stačí mi že sa venuje deťom po práci. Máme dve malé deti,som doma tak si postiham všetko spraviť. Mne by sa tiež po celom dni v robote nechcelo ešte doma otročit. A ty navyše máš 3 veľké deti ,rozdeliť prácu medzi vás štyroch a máš raz dva hotovo 🤷

ayanamirei
22. apr 2021

@number19 by som chcela vidiet co by robila, keby bola cez tuto koronu sama na 3 deti a ich financovanie... a ze teda polovicny HO by na to nestacil ani nahodou a ani narok na OCR by nemala. Ale to je tak,ludia radi zabudaju na to zle co zazili a z coho sa maju poucit a na dobre si rychlo zvyknu a povazuju to za samozrejmost.

autor
22. apr 2021

@ayanamirei kebyže som sama, nemám polovičny a nemám ani malé dieťa. Financne sme si stacili. A ak by bolo málo, vedela by som si nájsť druhú pracu. Nie je všetko len o peniazoch. Zas porovnávas neporovnateľne. To by som tiez mohla písať, že on bol predtým sám. Vniesli sme mu tiež do života, takže z opačnej strany, si tiež neváži to čo má. Veľmi ľahko sa môže stať, že o nás príde.

@nikkya lenže, môj sa ani detom nevenuje. Ja tiež doma robím a zastavím sa večer, často až v noci. Bohužiaľ, je taká situácia, deti, práca. Prišiel COVID. Takže je to náročnejšie obdobie, ktoré bude ešte možno 1-2 roky. Ja ho potrebujem teraz nie potom. Takže áno, môže makať aj po práci, nakoľko ju náročnú nemá. Jeho program je od 19-23 tv. Takže hodinku denne by ho nezabilo.

bubatko
22. apr 2021

autorke drzim palce!!! nemyslim si, ze chces hory-doly, Tvoje "poziadavky" su uplne namieste, ked nechcel rodinu a chcel sa venovat len praci, tak si rodinu nemal zakladat, tu nejde o povysavanie alebo vylozenie umyvacky; nastastie je tu zopar zien, ktore to pochopili; je mi luto tych, ktore sa tu do Teba pustili ako besne sliepky, ze co vlastne od muza chces - ano, su bohuzial aj take zeny, ktore nemaju absolutne ziadnu sebauctu a robia doma sluzku - mozno by boli prekvapene, keby vedeli, aky nazor ma na nich ich muz, ale kazdy si je strojcom vlastneho stastia; ked ma niekto spolu rodinu, tak sa jej ma spolu aj venovat, aj domacnost je spolocna aj deti

fiafia
22. apr 2021

Niektoré komentáre vyzneju ako keby mu mala nohy bozkávať. € niesu všetko. Keď si ju bral vedel do čoho ide. Vám by sa páčilo ,že vlastné dieťa nepostrazi, nepokocikuje v noci nevstane? Je to len jej dieťa? Navyše HO z domu tiež nieje ľahký popri 4 deťoch. Ok 3 staršie ale STÁLE len deti. Treba sa im venovať, či už sú dobre len na domáce prace? Väčšina komentov bolo pridaj prácu deťom ale z autorkinho popisu deti robia dosť, prečo by mali suplovať muža v dome? Tiež ma ruky a nohy a zato,že sú tam deti neznamená,že ani tanier si neodlozi! Určite by sa mal viac zapojiť v domácnosti a hlavne v starostlivosti o vlastné dieťa

ayanamirei
22. apr 2021

autorka - presne tak, nasla by si si dalsiu pracu, takze by si s detmi nebola uz skoro vobec a na nich by ostala komplet cela domacnost aj ulohy na nich samych. To, ze ty nechces vidiet a nechces porovnavat, to je tvoj problem a tvoja jesitnost. Faktom ostava, ze vdaka financovaniu svojmu muza teraz si doma s detmi a ste v pohode aj napriek zlej dobe. Ty ale ocakavas, ze po 12h praci bude muz este frkat doma ako fretka.

zanta3
22. apr 2021

Asi tak nejak, ak by to bol clovek, ktory by sa o vas nestaral, nezabezpecil vas, tak ano vtedy by ma to bolo stvalo. No podla teba sa stara, penazi mate a ten cas co travi v praci je podla mna dost narocny, takze by som ho nechala si aj vydychnut

zuvelyn
22. apr 2021

Ja teda neviem, ale moj muž chodí do práce aby som JA mohla sedieť doma na riti. Tiez mam rocne dieťa, pracujem popri nom z domu na polovičný úväzok a by som sa od hanby prepadla kebyze muz príde domov z práce do bordelu a este by som na neho nahucala aby povysaval, mycku vyložil, večeru navaril. Ved som DOMA, akoze kto iný by sa mal starať o domácnosť krd nie ja? mam doma niekedy az sterilné čisto, ziaden bordel a udržiavanie poriadku mi trvá dokopy prisahám 30minut denne. Niekedy hodinu ked sa rozhodnem umyť okná, alebo nejaké vacsie upratovanie spajze, linky (byvame v dome s úžitkovou plochou 300m2....) Ved ked sa udržiava poriadok priebežne, ja fakt nevidim dovod prečo ma muž doma nieco robiť. A hlavne ved ani nie je čo. Ja si mojho muža sakra vážim, každé ráno musí vstať, sadnúť do auta, sediet v kancelárii, riešiť blbosti, potom zase sadnúť do auta a cestovať domov. 8 hodín v jednej polohe za PC, nemá možnosť si vydýchnuť ako ja, ľahnúť ked syn spí, pracovať v posteli s PC na kolenách. Prečo by som ho mala este doma zaťažovať domácimi prácami? Tiez mi mohol povedať: teraz budem doma ja a ty chod do roboty (a mal by na to plné pravo!) A ak by tak bolo, tiez by som očakávala ze doma je vsetko porobene a ja môžem sadnúť za keď prídem z práce. Ked budeme obaja chodiť do práce a deti do škôlky, tak zasr nas systém fungovania prehodnotíme, ale kym jeden z nas je nonstop doma fakt nevidim dovod aby sa ten druhý aktívne podieľal... Asi fakt zijem na inej planéte 🤷🏼‍♀️

Inak to prenášanie zodpovednosti za domácnosť na staršie deti ako tu mnohé píšu sa mi prieči. Z akého dôvodu by 13 ročný mal umývať zachod, kúpeľňu, vesat záclony a pod. ? Deti si deti, nie moji sluhovia. Upratať si izbu, vybrat pradlo z práčky do sušičky, aoebo vylozit mycku OK, ale niektoré veci su uz cez čiaru...Toto nechápem....

Jediny a dosť veľký problém vidim v tom ze muž nema záujem sa starat o vlastné dieťa. To je clekom dosť prúser.

autor
22. apr 2021

@ayanamirei písala som, že sme si finančné stačili. Takže to bola len možnosť, že ak by bolo málo.

alby2014
22. apr 2021

@zuvelyn na to ti poviem, ze s jednym dietatom to das, s dvoma tazsie, s troma bez sance, po odchode do prace po RD, ti ostane aj ta domacnsot, aj deti, aj tvoja praca a muz nebude chapat, co si vynervovana a nestihas. Nikdy ma hanba nefackuje, ked muz prisiel domov do bordelu z roboty,lebo to znamenalo, ze som bola s detmi a pre deti. A jemu nikdy nenapadlo, chciet, este teplu veceru polozit na stol, kedze on chape, ze ma ruky. Mojou ulohou na Rd boli deti, kym bol muz v praci. Inak, zena na RD nie je v praci? Je, len ju vykonava doma a nie kazda si lahne s dietatom. PLus dieta rastie, naroky jeho rastu, nebude vecne buvat na obed, ci 2x denne.
Inak sediet doma na riti? No, neviem, my sme sa s muzom dohodli, ze ja budem doma s detmi a on ma na pol rok vystriedal, ked mal mladsi 2,5 a rozhodne by som to nenazvala sediet doma na riti a nedehonestovala tak svoj prinos pre nasu rodinu, ved ja vychovavam AJ JEHO deti...a autorka ma deti 4, nie jedno rocne. Kokos, netreba tych muzov lutovat, za to , ze on pracuje...aj to podla mna by tolko nemusel, len ho to bavi...lebo vie, ze doma vsetko fici. A potomsa ocitneme tu v leveli, ze nieco sa stane, zena nemoze a muz ani netusi, kde maju deti pancusky....

autor
22. apr 2021

@zuvelyn ty máš jedno dieťa. Takže pri jednom to bolo o niečom úplne inom. Písala som, že nemá náročnú prácu. 50% z toho, si rieši vlastný konicek. Upratuje sa stále ale pri toľkých ľuďoch v dome treba aj plne hrnce aj sa porozklada. Možno som to zle napísala na začiatku ale nejde o to upratovanie. Celkovo. O starostlivosť o domácnosť a o čas strávený s rodinou.

autor
22. apr 2021

@alby2014 áno, presne si to vystihla.

stanulienkat
22. apr 2021

Uf, no ale ste jej nalozili. Pre mna neakceptovatelne, aby sa chlap nepodielal na rodinnom zivote, pri vychove deti, na chode domacnosti. Ved ona robi viac ako on. Ona robi 20 hod denne!! Aj popri babatku. Je unavena, nevyspata, nepochopena, bez podpory. To su zeny fakt iba sliepky na posluhovanie chlapovi? To fakt vsetky obskakujete chlapa ako dieta? A ze on je v robote do 19.00 hod? Podla mna ucelovo, aby nemusel do toho nlazninca so 4 detmi. Podla mna v praci oddychuje, aby nemusel doma prstom pohnut. Inak sa autorke cudujem, ze 3 deti s alkoholikom, konecne odrastene a urobi si v dnesnej dobe 4. dieta s neistym partnerom. Uzivala by som si konecne zivot a slobodu s detmi a neuvazovala by som si na krk dalsiu zataz.

autor
22. apr 2021

@bubatko
@fiafia ďakujem za povzbudivé slová. Včera som mala dosť z toho depku. Na jednej strane je to dobrý človek na druhej strane, je lenivý. No, uvidíme, čo prinesie rozhovor

autor
22. apr 2021

@stanulienkat to som si myslela, že bude pomoc a nie záťaž 😆

number19
22. apr 2021

Autorka, tak len sa s muzom porozpravat a viac ho zapojit do travenia casu s vami.
Zredukovat jeho pracovnu napln, ak sa to da.
Skorsie prichody domov. Hodinka denne s 1 rocnym.
Spolocne aktivne vikendy (nie TV).

Ak toto neprejde a ty budes nadalej sfrustrovana, tak ti nezostava nic ine, len ho opustit a zostat sama so 4 detmi. Citis sa na to?
Odchod od partnera alkoholika chapem, ale v tomto pripade by som bola na tvojom mieste opatrna.

autor
22. apr 2021

@number19 áno, tak. Nevravím, že ta finančná pomoc je zanedbateľná. Ale stále môžeme ísť bývať k rodičom, kde je veľký RD a teda náklady na nájom zanedbateľné. U nás je ešte problém, že počúvam o jeho matke. Aká bola super. Zomrela mu doslova v náručí po ťažkej nehode takže ju má úplne zidealizovanu. Nakoľko som ju poznala. A teda, ťažko v tomto mu niečo oponovať.

autor
22. apr 2021

Ešte pre všetkých. Často sa stretam s názorom...môže byť rada, že ju dakto chcel, s 3 ma deťmi. Aký mala život predtým a aký má teraz. Koľko má teraz peňazí. To sa fakt človek cíti ako špina. Počúvam to skôr od cudzích ľudí, u neho v rodine nás všetci prijali. Mňa aj deti. Toto u nás vôbec nie je problém. Deti sú naše a nedelia sa na moje a tvoje. Len im chýba mužská výchova. Vedia variť, prať, koláč upiecť. Ale teda, tá mužská časť zaostáva totálne

podmostom
22. apr 2021

Ano, vsimla som si, ze napriklad aj Boris Kollara niektore zeny chvalia kolko deti zabezpecil a obcas ich aj na vylet vezme, aky je on dobry otec. Ono fakt kazdy ma tie predstavy o rodine ine. Niekomu asi staci, aby muz nepil, nechodil za inymi, aspon ze pracuje a ked je doma kludne nech sa hra cely cas na PC alebo pozera telku. Ja neviem, ako toto moze niekomu stacit, ale budiz. Ty toho naozaj robis dost. A ta jeho praca, no neviem co robi, ale z toho co pises, ze 50% si robi v praci svoj konicky, tak to nebude z toho tak vycerpany. A myslis, ze musi tak straaaasne vela robit? Ved cele dni fuc, a este aj cez vikendy pracuje, co by stalo keby pracoval menej? Lebo ako vyhovorka je to dost dobre, ze vsak ja som od 6 do 7 v praci a aj cez vikendy makam v praci. (Lebo ma to bavi, ale chodit s detmi na prechadzky ma nebavi, ale vsak zena sa postara, ju to asi naramne bavi sa venovat nonstop detom)

podmostom
22. apr 2021

@zuvelyn a tvoj muz sa vasmu dietatu tiez nevenuje tak ako autorkin, ze len pride domov a pozera TV? Inak to sa neda porovnavat 1 dieta a 4. Ved aj o tie starsie sa treba starat. varit pre 6 ludi, perie sa ovela viac, musis sledovat aj skolu deti, rodicka, ktoremu co chyba, ci ma co na seba, co mu treba dokupit..

januarova
22. apr 2021

@viki_lv toto je výborný postreh. Súhlasím. Treba sa sústrediť na to čo je dobré v ňom.
Pred pár rokmi som bola tiež večne nespokojná s manželom, nie je upratovaci typ. Kuchyňu uprace, mycku naloží, navarí, ale nevysáva, kúpeľňu neumyje a pod. Ale s deťmi lekárovi ide, naučí sa s nimi, na tréning ide, s dcérou na zápasy.
A mne stále chýbalo, že nevysáva...
Prebralo ma keď som začala robiť po MD na 2-3 smeny, on na 3 smeny, a stretli sme sa jediný víkend v mesiaci. Odvtedy som poľavila aj z upratovania, nemusí byť všetko tip top. Hlavne že sme spolu.
Možno ty musíš chytiť iniciatívu a niečo vymysliet na víkend aby ste boli spolu ako rodina, výlet, práca v záhrade....

nttnnt
22. apr 2021

ved robi 6 - 19 nechapem co od neho chces :D a 14, 13 rocne uz maju pomahat moj syn ma 12 vyberie mycku, utrie prach, minule umyval spolocnu chodbu v bytovke bez problemu este mi povedal ze ho to bavi...cize viac zapoj decka......A co sa tyka ze si ani tanier po sebe nesprace no tak pripominaj upozornuj, moj sa hned naucil radsej si ho odnesie ako by ma mal pocuvat :D