icon

Názor na mňa

stanostano1
22. jan 2023

Dobrý deň,chcel by som požiadať o názor na mňa či som naozaj človek ktorý si zaslúži nálepku vypočitavec. V skratke by som približil problém. Vlastním byt,v ktorom žije moja matka,druhý byt vlastním spolu s priateľkou. Ja som bez deti,priateľka deti ma,no nebývajú spolu s nami,už sú dospelí. Problém medzi nami nastal po návrhu priateľky na sobáš,ktorý som ja dočasne odmietol. Navrhol som iba spolužitie s následnou dohodou,v prípade mojej smrti moja polovička bytu ktorý vlastním s priateľkou pripadne jej, v prípade jej smrti vyplatím 50% z ceny nášho spoločného bytu jej dedičom. Peniaze ktoré máme teraz v hotovosti budú spoločne, na spoločnom účte. Byt ktorý vlastním ja a býva v ňom moja matka chcem vynechať z našej dohody. Toto moja priateľka odmietla,že ak nebude sobáš nechce žiadnu dohodu,čo jej slúži k cti. No pri každom našom konflikte ma označí za vypočítavého človeka. Myslíte že je to tak?

stanostano1
autor
22. jan 2023

@zalka konečne niekto inteligentný,a pochopil

jamimo
22. jan 2023

@stanostano1 zaujímavé ako sa tu rôznia názory...Ja to vidím takto.
Stano vlastní byt, kde býva jeho matka. Čiže je nadobudnutý za slobodna. Ak by sa Stanovi dnes niečo (nedajbože) stalo, prvý byt dedí zo zákona Stanova biologická rodina, napr. matka, súrodenci... Aj jeho časť druhého bytu-tiež je nadobudnutý za slobodna.
Ak by sa Stano rovno zajtra oženil, situácia sa nemení, prvý byt nespadá do spoločného majetku, nebol nadobudnutý v manželstve. Polovica Stanovho podielu v druhom byte tiež nie -je nadobudnutá tiež za slobodna. Tým pádom ho nazaväzujú voči priateľke žiadne právne povinnosti a následné vyplácanie jej detí.
Iné by bolo, ak by nadobudli majetok počas manželstva. Iné by bolo, ak by spísal u notára závet a presne by špecifikoval, prečo a kto má čo po ňom zdediť.
To že Stano navrhol dohodu, ako slobodný muž s vlastným majetkom pokladám za fér. Priateľku by po svojej smrti zabezpečil svojou polovicou bytu. Nevieme, prečo sa nechce ženiť ako dlho sú spolu, ako nažívajú... (Áno, takáto dohoda je možná vo forme spísanej u notára,my sme tiež boli konzultovať a spísať)
Netvrdila by som, že je vypočítavý a kalkuluje. Možno nevidí dôvod zahrnúť priateľkine deti do dedenia z jeho majetku. Možno si myslí, že priateľkine deti nech dedia po biologickom otcovi. Možno sa len chce chrániť, aby sa za 10 rokov po sobáši nemusel rozvádzať, a po zahrnutí majetku do BSM nemusel skončiť na ubytovni a exekučne vyplácať z vlastného majetku. Aj také sa deje však?

mikadooo
22. jan 2023

@stanostano1 prepíš byt,v ktorom býva mama, na mamu - daruj jej ho. A potom si vezmi priateľku 🙂. Vybavené. Môžeš byť vypočítavý ty, môže byť aj ona. Nikto z nás netuší, či si ťa chce vziať z romantických dôvodov, alebo z finančných dôvodov. Ak z romantických, tak plne chápem, že keď si vytasil svoj scenár s "dohodou" a ešte si ju odmietol, že ťa považuje za vypočítavého. Ak z finančných, mohla ťa obviniť preto, že si jej skrížil plány 🤷. Takže - čert vie...

zalka
22. jan 2023

@mikadooo a náhodou stanova mama zomrie a jeho byt jeho majetok sa bude dediť a budú dediť aj stanovi súrodenci. Príde ti to normálne?
Ty by si to spravila? Prepísala by si svoj majetok na rodinného príslušníka, staršieho rodinného príslušníka? S tým, že môže umrieť a bude sa dediť?

tiezjedna
22. jan 2023

@mikadooo ja nejak nikde nevidím tie finančné dôvody, pre ktorého by si ho mala záujem brať... Alebo si naozaj niekto myslí, že sa chce za neho vydať s vyhliadkou jeho smrti a prípadného dedičstva???

sense
22. jan 2023

@tiezjedna tiež mi to tak príde. Pretože ak by šlo o ochranu majetku tak to vie urobiť aj bez odmietnutia sobáša...

mikadooo
22. jan 2023

@tiezjedna ja nesúdim. Poznám aj takých mužov, ale aj také ženy.

tiezjedna
22. jan 2023

@mikadooo viem, že nesúdiš. Len som sa nad tým zamyslela. Že tento dôvod si viem predstaviť v prípade, že je muž výrazne starší a jeho majetok predstavuje lepšiu kolekciu nehnuteľností než 1 a pol bytu...

mikadooo
22. jan 2023

@zalka aha, akosi som automaticky počítala s tým, že je jedináčik a že ani otec tam nie je 🙂. Jasné, v tom prípade to nie je vhodné riešenie 🙂.

mikadooo
22. jan 2023

@tiezjedna naozaj sú aj "skromnejšie" ženy 😁.

jamimo
22. jan 2023

@tiezjedna nikdy nevíš, možno má Stano 65 rokov a priateľka 40😉

tiezjedna
22. jan 2023

@jamimo pravda no... 😉

shewinka
22. jan 2023

@doriiis ak bude zit este jeho mamka, dedi aj ona

h2
22. jan 2023

@stanostano1 Keď si priateľku nevezmeš, kto bude po tebe dediť? Napríklad v prípade, že by už ani tvoji rodičia neboli medzi živými?
@jamimo Ak by sa Stano s priateľkou oženil, situácia sa mení. Nemenila by sa jedine v prípade rozchodu. Ale v prípade úmrtia po manželovi manželka dedí jeho majetok. A je úplne jedno, kedy ho nadobudol.

doriiis
22. jan 2023

@h2 ...veľa ľudí si zjavne mýli rozvod so smrťou.Respektivne si myslia,že sa po oboch ,,dedí" rovnako.

stanostano1
autor
22. jan 2023

Vážení priatelia, debata sa zvrhla zlým smerom, moja otázka bola,som vypocitavy človek? V prípade mojej smrti dostane priateľka 50% bytu,cca 80 litrov + spoločné peniaze. V prípade jej smrti dostanem ja spoločné peniaze. Cca 90% môj vklad. Som chamtivec or not?

h2
22. jan 2023

@stanostano1 Nechápem. Veď keď nebudete manželia, tak tvoju polovicu bytu nedostane. A keď budete, tak ty zdedíš príslušnú časť z jej polovice. Pokiaľ ona zomrie skôr.
Už som sa raz pýtala, ale tak skúsim ešte raz: kto bude po tebe dediť, keď sa nezoberiete?

doriiis
22. jan 2023

@stanostano1 ...nerieš.Slovenske ženy sú cudesnym spôsobom fixované na manželstvo a každý chlap,čo sa nechce zenit je nezodpovedný,sebecký,nedozrety,atď,atď.O ženách,čo nepreferuju manželstvo radšej pomlcat,čo si myslia.

zalka
22. jan 2023

@stanostano1 nie nie si vypočítavý, si štedrý. Ale partnerka chce mať istoty.
Ak sa vezmete, a dožijete sa staroby a jeden s vás odíde na večnosť tak ten druhý bude mať vdovský/ vdovecký dôchodok .. myslím, že aj skrz to takéto zabezpečenie sa partnerka chce vydávať. Aj chlapovi sa v starobe hodia peniaze navyše v takej forme. Či sa mýlim?
Jedna známa v 60tke sa chcela vydávať, dlho žili s partnerom len tak na kôpke v jej byte, ked jej povedal nie tak ho poslala k vode ... ale jej sa žilo ťažko, teraz má cez 70 rokov a pracuje stále popri dôchodku lebo by neutiahla svoj život z dôchodku a len skrz toho sa chcela vydať za toho dlhoročného partnera.
On po ich rozchode tuším do 2 rokov zomrel a to jej z nenávisti chodil oštievať dvere bytu. Určite sa aj jemu ťažko žilo, lebo žiť z 2 príjmov 2 ludia a hradiť 1 byt je jednoduhšie ako žiť sám s jedného príjmu a platiť 1 byt. Chápeš čo tým chcem povedať.

doriiis
22. jan 2023

Myslím si,že návrh ktorý dal Stano bol fér.V prípade jeho smrti jej ostane byt v ktorom žijú.V prípade jej smrti vyplatí 50% ,takže jej polovicu jej deťom.Co vám na tom príde nefér? Kebyže ju Stano teraz odkopne,bude mať tak akurát polku bytu,ktorý si buď nechá a stana vyplatí alebo jej Stano vyplatí polku (cca 80 000) ako hovorí....a tých 80 000 jej bude pri dnešných cenách malo platne

eva8
22. jan 2023

Všetok majetok v prípade tvojej smrti daj prepísať na mamu (svet), upovedomí o tom priateľku a potom ju a poziadaj ju o ruku. Tak zistíš, kto je vypocitavy.
Je to na hlavu rozprávať o smrti a sobáši naraz. Ona nechce žiť nadivoko a ty začneš rozprávať o majetku. Alebo mi niečo ušlo? Však prepis tvoj byť, v ktorom býva tvoja mama na mamu a hotovo. Problém s priateľkou vyriešený aj v prípade sobáša. Načo komplikovať jednoduché veci...

tykat
22. jan 2023

@stanostano1 ...a mne sa zda ze vy ste jeden jak druhy, v tom vztahu kalkulujete asi obaja.

tiezjedna
22. jan 2023

@stanostano1 milý Stano, či si vypočítavý človek or not, na to si mozes odpovedať len ty✌️Kazdoopadne v poslednom príspevku pises niečo iné, než to, čo si písal v tom úvodnom, ale to iste vieš, že… Zrejme si sa prebral z právneho bezvedomia a teraz sa snažíš ohnúť slová vo svoj prospech. Trochu nedospelé… Nezabudni na to, že nech už tu prídeš k akémukoľvek záveru, vyriešiť to musíte vy dvaja, my vam pri tom nesvietime😉Buď chlap a povedz jej pravdu😉

thoughtfulweirdo
22. jan 2023

A partnerka si ťa chce zobrať kvôli majetku? To ti priamo povedala? Lebo keby som ja navrhla mužovi sobáš z lásky a on na mňa spustí o majetkoch, vzťahom by to otriaslo až do základov. Sú ženy, ktoré túžia po živote v manželstve, nie po majetkoch. Otázka je aj, prečo si vo vzťahu so ženou, ktorá kalkuluje s tvojim majetkom- AK s ním teda kalkuluje.
Ešte by ma zaujímalo, čo znamená dočasne odmietol. Chceš sa oženiť, ale až o rok, dva, osem? Či len nemáš gule na rovinu povedať, že sa nechceš nikdy? 🙂

mira0611
22. jan 2023

@stanostano1 ahoj, ak ty zomries nemas deti, tak kto dedi po tebe, ak povedzme, ze ani tvoja mama nebude zit?
Lebo ak mas brata, sestru, ...tak asi oni. Neviem ake su tam vztahy, ale u znamych bolo nieco podobne.
Tak isto muz mal sestru a matku, s ktorymi nemal dobry vztah. Zil s jednou zenou, deti nemal a podal zavet, ak zomrie nech zena zdedi vsetko.
A prepac, ale viem aku mal matku a sestru, vyhodili ho z domu, ked mu zomrel otec a stratil pracu. Jeho druzka sa onho starala vzdy, ked bol chory, ona nanho varila, upratovala, prala. Od nich max.dostal smsku na narodeniny a vianoce.
Na byt, kde byva tvoja matka by som dala dozivotne pravo pre matku,
Ak tvoja partnerka, chodi do toho bytu, kde byva tvoja matka, upratuje jej, vari jej, nakupi jej, pomoze s lekarom...nevidim dovod preco by nemala ten byt dedit.
Tvoja partnerka nechce dedit, chce, aby si ju podstil a zobral ju za zenu. Keby bola na peniaze, asi by si si to vsimol uz v minulosti a neboli by ste spolu.
Mne sa zda, ze vy muzi mnoho veci vidite z financneho hladiska, kym my zeny sa castejsie rozhodujeme podla toho, co srdce kaze. Su aj zlatokopky, viem, ze existuju.

stanostano1
autor
22. jan 2023

Sorry,bola chyba tu napísať. Už neprispievajte. Samé hlúposti,česť výnimkám. Pekný víkend.

jana_eyre_2
22. jan 2023

Myslím že viaceré ti tu odpovedali na otázku celkom jasne, problém je, že sa nevieš vyrovnať s tým, že ANO pre niektoré vypočítavy si.. môžeš sa sústrediť na odpovede tých ktoré ťa za vypocitaveho neberú, môžeš to povedať priateľke pri najbližšej hádke, že niektoré ženy na MK ta chápu a môžeš si ďalej žiť vo svojej neomylnosti 🤪 nepochopil si hlavne podľa mňa základ, že tvoja priateľka chcela svoj život spečatiť práve s tebou, (a to ti píše niekto kto pozerá na manželstvo čisto z praktického hľadiska, ale chápem aj že pre ženy je dôležitý pocit manželstva) a myslím že celkom vytriezvela, keď počula tvoje odmietnutie.. a tak ti to pripomína aspoň pri hádkach..

stanostano1
autor
22. jan 2023
stanostano1
autor
22. jan 2023

@stanostano1 sama taranina

kassandra25
22. jan 2023

@stanostano1 no je to velmi zvlástne, ze más takú priatelku, ktorá ti navrhuje sobáš, zatiaľ čo ty o tom nepomýšlas. Ale ako nejaké zadosťučinenie, si jej predostrel jej podiely na svojich majetkoch teraz i do budúcna. Mozno toto hospodárstvo stačilo len tak okrajovo spomenuť a nie ako koláč, ktorý dostane namiesto svadby. Svadba je predsa úplne iná vec, su to city a ziaľ, ona, ked nevybadala, ze ku ziadnemu poziadaniu o ruku z tvojej strany, sa neschyľuje, ale sama prešla k tomuto činu aj s utokom a nadávkami, asi by bolo na pováženie, či toto priateľstvo stojí za ďalšie dni v tvojom živote.