Názor na platenie inkasa trojčlennej rodiny a babky
Baby, aky je vas nazor na platenie inkasa, ked spolu byva trojclenna rodina (manzel, ja a dvojrocne dieta) + babka manzela? Ma babka platit 1/4 alebo 1/3? Par tyzdnov dozadu nam totizto oznamila, ze uz bude platit len 1/4, kedze som skoncila skolu. Ze som na RD a ledva vyzijeme jej je jedno, lebo ona MUSI setrit. Manzel suhlasi. Dakujem. (uz s tym moc nenarobim, ale mam taky pocit ze by mali v takejto spolocnej domacnosti platit, resp. ratat sa len dospele osoby, ktore nenavstevuju denne studium, tak by to bolo podla mojej mienky normalne.. vdaka)
ale tak zakladatelka temy je v takej situacii, ze teraz ledva vyziju, a babka chce setrit...ved o tom to je - ako sa moze pozerat ked s nimi zije na to, ze dietatu - jej vlastnemu vnucatu/pravnucatu budu odriekat jogurty ci ovocie, a ona si bude pri tom skreckovat pre seba? mne to teda pride dost sebecke, dochodkyna-nedochodkyna, ako od cloveka je to sebecke...keby to bolo opacne ze babka by nemala na to ovocie ci jogurt a mladi by mali a este by si aj skreckovali pre seba, tak tiez by ste tu hovorili ze je to ok?...cele co som tym chcela povedat je, ze pomahat - aj financne - ma ten kto prave sa ma lepsie, raz potiahnu stari, neskor mladi, o tom je rodina a teda v tomto pripade by babka mala mat rozum a trochu empatie k momentalnej
situacii svojich deti a vnucat
@lipicano ledva vyziju je strasne siroky pojem. mozno aj ta stara pani ledva vyzije.
v konecnom dosledku sa tu bavime o 20tich eurach mesacne. Ano, to su zrovna tie jogurty dietatu ci lieky pre staru paniu..
Minca ma dve strany. Autorka temy nepridala ziaden dalsi prispevok. Nevieme, koho je byt. Nevieme, kolko zaraba jej manzel (mozno ma tisicku mesacne a im sa mali, mozno ma minimalnu mzdu). A nevieme, kolko ma babicka dochodok. A bez tychto informacii - sa vieme vyjadrit iba vseobecne.
@lipicano tak jediný, kto tu koho vydeľuje, je zakladateľka témy... nikto z nás to nerobí preto, aby splácal nejaký dlh, ale jednoducho raz som dospelá, rodičia ma nechali vyštudovať, tak sa budem starať sama o seba a nie ešte od nich čakať, že sa mi postarajú o strechu nad hlavou, budú mi opatrovať dieťa a neviem čo ešte... samozrejme, že mi pomôžu, a som za to vďačná, ale nečakám to a nepýtam ! píšeš o charaktere - a kde je charakter pýtať od babky peniaze za to, že ma nechala aj s mojou rodinou bývať v jej byte?? keď si niekto založí rodinu aj keď sa nevie o ňu postarať, ale dostane sa mu pomoci v podobe lacného bývania, tak je to málo? akože podaj prst a berie celú ruku? sa nestačím čudovať...
@sissy27 ale vsetky tu vychadzame z predpokladu, ze byt je babkin... a ako treba uznat, ze mozno je byt mladych ( a riadne si ho zaplatili alebo kupili a nie dostali od babky ci kupili za inu ako trhovu cenu od nej) no a v tom pripade by bolo zase fer od babky, ze ak si presustrovala ten svoj byt, v ktorom zila, ze ju mladi prichylili a byva u nich... v tom pripade je aj polovica nakladov -- akoze polovica mladi a polovica babka - fer. Alebo by bolo fer aj ak by vsetko platila babka - pretoze ma babka kde byvat a prichylili ju a toleruju ju, aj ked to nemuseli robit a mohli ju poslat kade lahsie -- pretoze to nie je ich problem, ked nema kde byvat...
@maria1989 tak akoze tu suhlasim s
@lipicano - tiez nechapem, preco su taki... aj moji rodicia... zivoria a tahaju 4 izbovy byt... uplne zbytocne, uz 10 rokov im vravim, nech to predaju a kupia si 2 izbak a zvysne peniaze nech si uziju!!!! ale nie... oni sa stahovat nebudu -- je to pre nich cosi neslychane.... a tak zliepaju financie mesiac co mesiac a maju strach z toho, ze obaja budu na dochodku, ze ako to utiahnu... 😖
@kaktusik007 nie som v obraze, aký je rozdiel medzi nájmom za napr. 2 a za 4 izbový byt? max 100 €? ani toľko... tak do konca života sa majú potkýňať v malom priestore, aby z rozdielu nájmu ušetrili ? koľko? max 1200€ ročne? nehádam sa, len počítam. keď už to berieme z hľadiska financií
@kaktusik007 aha, vidím že hovoríš o predaji. sory 😉
@evicita male kupete ämozno sa kupe castejsie ako babka). malemu periete pravidelne veci. malemu skladujete potraviny v chladnicke, svietite v izbe ... aj male mina elektriku a vodu. rovnako aj za smeti za babio uz musite platit ...
podla mna sa maju naklady rozratavat na osobu, nei na zarabajuu osobu. u nasej babky byva synovec - co ze nezuaraba, ale len studuje? ved aj za intrak by musel platit, a takto pubis mina vodu, ele, pozera TV, PC ... takze mama za neho babke plati ako za osobu. keby tam nebyval, mohla by napr kurenie v jeho izbe vypnut ... takze ak babka ma pocit, ze nema penioaze nazvys, je logicke, ze chce od vas 3/4 minutych energii a vody.
No ja som sama so synom a tiez byvam s babkou. Platim zo vsetkeho 2/3 aj za internet, telefon a pozicku co maju na rekonstrukciu bytovky. Rozumiem ze platit 2/3 z vody a energie je logicke dieta sa viac kupe viac sa perie ale platit splatku uveru na 2r dieta mi tiez neprijde spravodlive ale nepomozem si. Od 15.08 sa stahujeme do vlastneho podnajmu pretoze babka nam nedovoli ziadne navstevy a stale sa hadame kvoli upratovaniu to ze travim 11h denne v praci ju nezaujima. Odporucam ti odstahujte sa do svojeho inak sa budete stale hadat lebo ti nieco stale pride nespravodlive a moze to nastrbit aj tvoj vztah s manzelom 😉 skus si najst nejaku brigadu ked je manzel doma ja som sama a tiez mam dve prace.
@lipicano mozes sa na to pozriet aj tak, ze babka mohla byt predat a ist do domova ... moja babka ma pre seba velky byt. aj ho cchela predat - ale potom potrebovala prichylit jedna vnucka, na cas dcera, teraz pravnuk ... tak ked chcu u nej byvat, nech platia. anop. sama by to z dochodku neutiahla, ale to by byt potom predalal a aspon si uzila prachy.
mlada nech sa zamysli, kolko by platila, keby bola v podnajme ... urcite viac, ako 3/4 inkasa - ale fajnu komercnu sumicku k tomu. babka im pomaha uz tym, ze im umoznila byvat u seba. mlada sa ohana tym, ze studovala a teraz je na RD. vodu, elektriku, plyn nemina? nesvieti? nevari? nesplachuje? a je dost mozne, ze vnuk bude este dedit - alebo uz je byt prepisany na nich - kedze mlada neodpisuje. asi sa jej nepacia reakci ... ak je to tak, ze babka prichylila vnuka s nezarabajucou priatelkou a malym dietatom - tak je mlada nevdacna. ona jej lieky ani stravu nezaplati.
@kaktusik007 áno, predpoklad je taký, že bývanie je babkine a prichýlila mladých... keďže píše, že teraz skončila školu a manžel zarába málo, v profile spomína záhradku, tipujem, že sa jedná o domček a nie byt, tak akosi mi z toho nevychádza, že by brali hypo alebo sa nejako svojpomocne dopracovali k tomu bývaniu...
ale každopádne, pokiaľ je to tak, že nehnuteľnosť je ich a babka sa nasťahovala k nim, tak samozrejme je na mieste, aby prispievala... to som písala aj vo svojom prvom príspevku, že by bolo fajn upresniť vlastníctvo k nehnuteľnosti...
škoda, že @evicita nám to nechce objasniť, nemuselo sa tu len teroretizovať, mohli padnúť konkrétnejšie rady či návrhy...
Ach jaj baby, ani som netusila, ze mi tolke odpoviete, a som vam velmi vdacna za vase reakcie... Prepacte, ze az teraz sa ozyvam, ale skor som nestihala... Idem vam teda po jednej odpovedat a trosku ozrejmit situaciu. 🙂
Citam, citam, este som to vsetko nedocitala... Ale uz musim nieco napisat. Trosku mi zostalo zle z niektorych reakcii, ale budis.. Veci sa maju takto:
Babka je nie nasa mama ale je to mama mojej svokry. Pred troma rokmi jej zomrel muz. Nechcela byvat sama, lebo vraj neznesie samotu a tak prosila dcery (ma ich dve) a potom aj vnucata (ma ich 4), ci by k nej niekto nesiel byvat (podla toho, co ja viem). Nikto sem nechcel ist. Po roku byvania v tomto dome som sa dozvedela od prvej dcery, ze ona bola rada ze sa odtialto odstahovala do druheho mesta a ma pokoj. Svokor sa mi priznal, ze konecne sem svokra nebude musiet tak casto chodit. Ked toto citate, mozno mate pocit, ze chuda babka, tolko rodiny a nikto tu s nou nechcel byt, nikto z nas by predsa nechcel skoncit sam. A mate pravdu. Lenze pribeh pokracuje.
Prestahoval sa sem nakoniec moj manzel, lebo nikto z vnucat tiez nebol ochotny tu ist byvat. Ked tu byval tak pol roka (ja som sem moc nechodila, skor sme travili cas u nas - astma), zistili sme, ze cakame babatko. Padla otazka, ci budeme hladat nejaky svoj bytik na pozicku alebo pojdeme sem. Ja som chcela mat svoj pokoj, manzel neustupil. Cela rodina ma presviedcala nech sem idem. Nakoniec pod tlakom som suhlasila. Babke sme slubili, ze sa o nu postarame. Vzali sme si pozicku, vyplatili z nej jednu dceru, druhu nie lebo manzelov brat dostane po mame iny majetok - dohodli sa tak. A dalej sme z pozicky na kompletku prerobili cely dom, pretoze tu neboli podmienky pre male babatko. Od muriva vsetko, nejdem sa tu rozpisovat, vyslo nas to dost. Babke sme spravili izbu podla jej predstav. Pristahovala sa, cela stastna, ake to tu je krasne, aspon tak tvrdila. No proste, do noveho. My teraz splacame pozicku za toto vsetko. Mame spolocne vsetky priestory. Upratujem, varim, umyvam riad, nakupujeme veci do spolocnej domacnosti - nechceme za to nic. Babka ked sa rozhodne napr. zavarat, tak je taka spinava kuchyna, ze nejde otocit ani gombickom na sporaku. Uz sa jej proste nechce po sebe ani upratat, ved co, ja to umyjem... Ked chcem piect, plech je vzdy spinavy odlozeny v rure alebo na schodoch v spajzi a caka kym ho niekto umyje.. Takto by som mohla pokracovat. A poviem vam, ze tieto veci ma vobec nenervuju. Beriem ich ako normalne, toto je stary clovek, ratali sme s tym. ALE.... Ked sa prezliekate v spalni a niekto k vam pride do izby a rozprava blbosti o susede alebo co... Alebo do noci spieva operu v izbe... To uz trosku rozculi. Ok, babka je zvyknuta mat svoj priestor. Naozaj sa snazim, nie som nejake hovado, co by vyuzivalo starych ludi na platenie svojich uctov, resp. aspon sa tak necitim. Len som chcela vediet, ako to beriete baby, vy. A zrejme mate pravdu, naozaj je babkina vec, ze peniazky si odklada a potom ich ide rozdavat vsetkym trom vnucatam a ten stvrty co s nou byva - vsak ona mu pomaha, ona nam tu dovolila byvat... Lenze my sme si to vsetko zaplatili, vsetkych vyplatili, to nie je tak, ze tu byvame z milodaru.. Za tu pozicku sme mohli mat krasny bytik a byvat si vklude tam. Lenze sme jej chceli pomoct. Toz nasa blbost. Moja blbost, ze som to dovolila. Lebo nemam kludneho jedneho jedineho dna, keby som sa najedla bez toho, aby mi pokrikovala na mojho syna, ked ho krmim, aby mi nerozpravala historky ktore som pocula uz X krat, lebo som z toho uz unavena, stale to s nou riesit, co sa kde stalo, ktora suseda je aka atd....
V podstate, aby som to zhrnula. Moj prispevok bol o tom, aby som len zistila, ako by sa to malo spravodlivo delit podla nejakych tych standardov. Ma to byt podla poctu osob, tak v poriadku, nie je o com. To, ze som uz unavena, vystresovana a vynervovana, za to si mozem sama. Niekedy mam taky pocit, ze neviem byt taka hnusna, ze by som odtialto odisla a nechala ju tu samu. Je to fakt zlozita osobnost, neustale potrebuje kontakt s ludmi a ten jej tu davame aj prostrednictvom jej pravnuka. Lenze sama neviem, dokedy to vydrzim s nervami. Baby, dva roky som na RD a zaroven dva roky tu byvam.. Prvy rok som doslova a do pismena cely preplakala, ako velmi som odtialto chcela odist, ale manzel mi povedal - mas na to prachy? Nemas, tak co chces. A najprv som sa nanho hnevala, ale potom som pochopila, ze on mi proste nevie pomoct. Chce pomoct babke, lebo jej to slubil. Lenze potom mi kamaratka povedala: Co je dolezitejsie, zdravie jeho zeny, alebo babkine? Proste, vsetko sa manzel snazil prisposobit jej, aby bol pokoj... Ona neustale na mna akoby ziarlila, hocikedy sa urazila a pritom naozaj neviem o tom ze by som jej nieco spravila. Len zrovna v nejakej chvili som jej nedala svojho syna. A ona ho chcela. Ale nepovedala mi to. A ja som isla s nim k mojej mame na cely den na vylet. Preco? Preco som s nim tam isla, nechcela som, aby ho ona videla cely den? - Takto to brala babka. Vsetko, kazducku vec som jej musela vysvetlovat, ze to nie je namierene proti nej, ale chcem sa trosku vyvetrat alebo co.. A to je len priklad. Proste som unavena. Len som cchela vediet ako je to po spravnosti s tym najmom. Nemyslite si, ze som to ja s nou riesila. Manzel pvoedal, a bolo. Resp. babka povedala, a bolo. Mozno preto ma to tak trosku vzalo, ze uz som z nej docela dost na nervy. Baby, prajem pekny den, a vdaka, ze ste ma vypoculi, vazim si to. 🙂
@kaktusik007 Babka ma vyssi dochodok, ako pises. Ale je to jej vec, kolko ma a co si s nim robi. Mna len zaujimalo z pravneho hladiska ako je to spravodlive delit.
@lipicano pravda je taka, ze babka si dost velku cast penazi odlozi a potom ich rozdava ostatnym vnucatam alebo dceram.. a my zrenovujeme spolocne priestory lebo vsak to je uz nase, nie... a upratujem hlavne pre seba, no nie... uz ked upratujem tak aj jej, ved to uz mam jedno.. lenze jedno slovicko vdaky nikde. este sa bude stazovat. Ale nikdy by sme odtialto babku nevyhodili. Zila tu, nech si v pokoji aj dozije a uzije si pravnucata a vsetko. Ale nech necha v pohode zit aj nas. Chapes, co myslim? Ked by som jej chcela zaplatit dovolenku, peojde nikam, lebo doma jej je dobre s nami a kam by isla.. takze sa nema az tak zle, ako si tu niektore myslite. ja nie som z tych co hovoria a robia hnusne veci starym ludom, ja si to vysvetlujem tak, ze oni uz maju to vnimanie tak trochu skreslene a treba ich nechat tak..... uz som sa rozpisala, sorry. uz to nie je k teme. 🙂
este mi napada... chcela by som dalsie deticky, a vedela by som si predstavit aj to, ze zivorime, ved teraz to tiez nie je bohvieco... ale psychicky by som nezvladla dalsiu matersku tuto v spolocnej domacnosti s babkou. sama citim, ze by som sa zosypala. bola som k tomu blizko uz ten prvy rok. co by ste robili vy? ja len sa bojim, ze budem potom uz stara na dalsie deti... a bude mi to luto.
@sissy27 obdivujem ta za tvoj nazor, ze by si si nedala od svojej babky nic zaplatit.. a ver tomu, ez ani ja by som si nedala od svojej, lebo moja babka bola jeden uzasny clovek. lenze ja riesim, co si ma platit ona sama za seba, mne nemusi platit nic. robis, robis, robis a babka by ti este nalozila a este ta aj zdrbe. musim sa takto vyjadrit. doslova nic jej nie je dobre. ja som tu nechcela byt, a ani nechcem. ale mojou prioritou je mat rodinu pokope. mat spokojneho manzela a dieta. babka chce aby tu moj syn bol neustale k dispozicii pre nu, vtedy ked sa jej zachce. ked nie je, je zle. riesim tu proste pravny problem, nepisala som kto je v akom vzahu a preco. vzdy sa nieco najde ako na jedneho, tak aj na druheho. mohli by sme sa tu rozpravat a ohovarat navzajom a aj tak nakoniec ma kazdy svoju pravdu.
a este niekto tu vyssie pisal, ze sme si nedokoncili skolu.. keby chodi moj manzel do skoly a nezaraba, tak by sme si hadam nedovolili ani otehotniet. v tejto dobe, preboha.. lenze my sme to babatko chceli. mozno sa vam to zda sialene, ale ja uznavam nazor - ked sa chce, vzdy sa cesta najde. a nemusi to byt cesta neprijemna. clovek si nalozi viac, ale vie kadial ide a aj preco. keby som vedela ze neuzivime rodinu, nijaku by som si nezakladala. resim tu vztah - babka - nasa rodina versus ako sa to ma po spravnosti delit. a uz som aj vyriesila. vdaka baby, za kazdy nazor, este raz. velmi si to cenim.
@jalucija kiez by sa to dalo. ja som uz rozmyslala aj navysit pozicku a prerobit este aj vrch domu.. a ist byvat tam... lenze to by sme sa do dochodku nedoplatili, a neviem, ci je to dobre riesenie.. dom je rieseny tak, ze sa neda rozdelit nejak na dva vchody alebo tak, nad tym uz som spekulovala zo vsetkych moznych sposobov..
Problém je, že si mnohí mladí neuvedomujú, čo staroba obnáša. To čo tu zakladateľka popisuje, je realitou u väčšiny starých ľudí. Píšem u väčšiny, nie u každého, aby ma tu niekto nechytal za slovíčka. Iste, treba im vysvetliť, že potrebujete svoje súkromie, ale je to s nimi ako s malými deťmi. Musíte vysvetliť 1000krát a i tak možno nepochopia.
Skúste sa na to pozrieť ich očami. Nemajú už skoro nikoho, vy ste jediní poruke, komu sa môžu vyrosprávať, pospomínať, "pomôcť" i tým zavaraním. Nikdy už po sebe neupracú ako v čase mladšieho veku: nevidia už tak dobre, nevládzu, nepovažujú to už za tak dôležité.
Myslím, že väčšinou sa na nich hneváme neprávom. Nevieme si predstaviť, aké to je byť v ich veku. Myslíme si, že vieme, ale zďaleka nie.
To sú veci, ktoré je potrebné si zvážiť pred tak závažným rozhodnutím, ako je ísť s nimi bývať. Potom sa už len môžeme snažiť o korektné vzťahy, zbytočne nehrotiť situáciu. A vypočítavanie na centy, kto má koľko platiť, celej situácii naozaj nepomôže. Neskôr vám môže byť ľúto, ako ste ku staršiemu členovi rodiny pristupovali, ale už bude neskoro. A čo je omnoho istejšie, raz bude, pri troche šťastia, každý z nás atarý a "otravný".
@evicita no dievca - pruser. Spravila si to co sa nerobi. Za tie peniaze ste mali byvat sami - aj keby sa manzel na hlavu postavil. Kolko je pribehov ako tvoj - co skoncili dalsim uverom a inym bytom, pretoze dochodcovi hrablo. Pevne nervy. A ano, si na nu uz precitlivena - ale s tym nespravis nic. Teda spravis - ked sa odstahujes.
a baby este..... babka mi v zivote neopatrovala dieta. prakrat som jej ho dala postrazit lebo chcela. a to som bola na nervy co vymysli. prvykrat som sa chcela len osprchovat, ci mi nepovaruje, bol babatko a bala som sa aby sa neprevratil z postele - proste som si povedala, ze ked tak velmi chce nam pomahata starat sa o maleho tak jej ho na chvilku dam a soprchuejm sa.. no a viete, vysla som zo sprchy, a pozeram, babka zatvorena vo svojej izbe, telka naplno a male dieta na posteli si lezi o dve izby dalej same... a to ma ubezpecila ze mi ho povaruje. a ja som v tej sprche fakt dlhsie nebola ako 7 minut, to si priratavam aj k dobru, lebo som sa bala. ona uz nema tu zodpovednost. kocura velkeho pusti k babu do kocika vsak co. atd mozem pokracovat. to akoby som mala dve deti. neviem co tu vsetky pisete o tom ze ako mi ona pomaha a ja to vyuzivam a este chcem aby aj platila. je mi z toho zle od zaludka. aby bolo jasne, hra sa s nim kedy chce, lebo ja sa nezamykam. spieva mu. zije si v pohode. ok? neutlacam ju.
@kaktusik007 mas pravdu, za svoju sprostost teraz sa mozem postavit na hlavu, ale musim to nejako vydrzat. tak aby sme boli vsetci v pohode. len niekedy si vravim, ze takato starostlivost by bola narocna aj pre studovaneho psychologa..
@evicita Ty neriešiš len peniaze, ale svoju averziu k babke. Naozaj si na nič také vopred nepomyslela? Ani sa mi veriť nechce, že majú ľudia tak naivné predstavy, či ružové okuliare.
Ja chápem, že je chovanie vie byť riadne otravné, ale buď sa nejako stanovia pravidlá medzi vami, alebo ti nezostane nič iné, ako s manželom poriešiť vlastné bývanie. Inak si môžete život znepríjemnovať ešte veľmi veľmi dlho.
no nic baby, vsetko, co som chcela vediet, som sa dozvedela. v zaujme zachovania svojho zdravia a za svoju blbost mozno nakoniec skoncim tak, ze si naozaj vezmem dalsiu pozicku a pojdem niekam dokelu.. a mozno budem mat dalsie dieta, lebo som vzdy chcela mat velku rodinu a nejako tak "spevniem", alebo ako bysomto povedala.. kiez by som vedela byt trosku silnejsia. snad to pride s vekom. a neotupim tym svoje city k svojim detom, tym, ze sa uzavriem. to by som nerada. je to cela veda, tieto vztahy. clovek chce byt dobry, ale aj tak to nikdy nie je dobre. 🙂 som stastna ze mam svojich dvoch chlapov a budem sa snazit s nimi to nejako dobojovat.... drzte sa baby, papa
@evicita no sama si si dala odpoveď - budem ťa citovať - ked sa chce, vzdy sa cesta najde. a nemusi to byt cesta neprijemna. clovek si nalozi viac, ale vie kadial ide a aj preco.
ja som s babkou žila, a nie len s ňou, aj s jej alzheimerom, stareckou demenciou, prácou na plný úväzok a malou dcérou... nebolo to vždy jednoduché, pripravila nám aj pár horúcich momentov, kedy som mala pocit, že som behom pár hodín prišla o polovicu života...a neupratovala som len špinavý šporák alebo plech, skús si domyslieť, čo všetko...nebolo to na dennom poriadku, ale stávalo sa...ale neplatila ani 1% nákladov, ani prerábku, ani nič, akurát svoje lieky a čo si nakúpila potraviny, aj keď vždy bolo navarené aj pre ňu... naozaj by som sa od hanby prepadla, keby som od nej zobrala peniaze... a nie len od MOJEJ babky, ani od mužovej babky by som ich neprijala... proste to neviem... ale to som ja...

@lipicano sama pises - ze ta rodina podrzi ak - by sa nam nedajboze stala nejaka katastrofa, ktora by ma dostala do tazkej socialnej situacie, nepovedia mi staraj sa sama o seba a o svoje decka ked si si ich uz raz urobila...
a to je sakra ine, ako to, o com je tu uvodny prispevok.