Nebudem priateľovi platiť hypotéku: čo robiť?
Nastahovala som sa k priatelovi, ktory ma hypo na 3 izbovy byt. Hypo plati okolo 35.000 ceskych korun, chce odo mna 12.000 za vsetko, su v tom aj energie. Podla neho to je super ponuka, ked som byvala so spolubyvajucou, platila som 15.000, ze ved to je este lacnejsie ako som platila najom. Ja som si ale myslela, ze mu bude stacit platit na energie, plus polovicu za stravu. Keby byval sam tak ta hypoteka je stale rovnaka. Neviem, som z toho sklamana, myslela som, ze som priatelka a nie spolubyvajuca. Neviem ci s nim vobec chcem byvat za takych podmienok. Ano, v podnajme som nebyvala zadarmo, ale on je moj priatel, nie cudzi clovek. Co si o tom myslite? Miluje ma vobec? Co sa tyka prijmov, zarabame dost podobne, on asi o 8000 korun viac, ale on ma lepsiu startovaciu ciaru, rodicia mu prispeli takmer 30% na ten jeho byt.
hypo nech si spláca sám - nie si vlastník bytu...
kašľať na takého chlapa...
Mne jeho poziadavka zas tiez nepride uplne mimo. Poznam mnohe pary, kde ten druhy, ktory nebol vlastnikom prispieval partnerovi aj na hypo a naklady, ale max do sumy, ktoru by zaplatil aj v komercnom najme.
Ja ked som sa nastahovala k priatelovi (dnes manzelovi), ktory uz svoj byt mal, nechcel aby som mu prispievala na hypo, hoci ja som povodne chcela - stale by ma to vyslo menej ako najom. Platila som polovicu nakladov, stravu, dovolenky, vybavenie do bytu a vsetky vacsie naklady sme platili na polovicu. Na rande platil v 90% on. Nadobudla som za toto obdobie pomerne slusne uspory, ktore sme neskor pouzili ku kupe spolocneho bytu.
Tu sa neda povedat kto z vas je "v prave". Ked ty si normalne zarobkovo cinna osoba, preco by ta on mal v podstate sponzorovat a zabezpecit Ti byvanie za energie? Na druhej strane je to jeho nehnutelnost, preco by si ty mala sponzorovat jeho hypoteku?
Ja by vsak nemala problem prispiet, avsak max do sumy bezneho najmu a otvorene priznam, keby bola rovnaka skrelo by ma to.
Ako pises, dohodnete sa, ale obaja mate svoj uhol pohladu a asi Vas reakcia toho druheho bude trosku skriet. Ke potrebne si to vyjasnit, aby ani v jednom neostal pocit, ze je vyuzivany.
Tak chlapec ma hypo, ok. Na svoj byt z ktoreho ty nevlastnis ani len klucku od dveri.
Mna by ale zaujimalo ako by to riesil v pripade ze byt by bol uz jeho ( zdedeny, dar, pripadne by mu hypo pomohla splatit uz nejaka byvala frajerka/ podnajomnicka). Platila by si polovicu nakladov + by ti dal platit este dalsich X tisic "len tak" za to ze byvas u neho?
Podla mna je OK delit si naklady na polovicu, ako je rezia bytu, strava, drogeria a pod. Nie ale platenie hypoteky, ktora nie je moja a z bytu mi nepatri nic. Lebo vieme, ako to je v dnesnej dobe, jeden den je to frajer, druhy den odchadzas s vlastnymi osobnymi vecami a strieda Ta dalsia.
Však je to stále na dohode dvoch ľudí. Či Ťa miluje, alebo nemiluje, tak to sa nedokazuje finančne. Ty ho miluješ, keď ľutuješ že si sa k nemu sťahovala, lebo pýta peniaze. On by tiež mohol povedať, že ho nemiluješ a nasťahovala si sa len preto, že ušetríš prachy. Keď sa ľúbite, tak či ušetríš Ty alebo on je to jedno, lebo v budúcnosti to budú vaše spoločné úspory. Keď už teraz sa naťahujete za peniaze a je to pre vás dôležitejšie ako byť spolu, tak choďte od seba, lebo vzťah nie je o prachoch.
Ja osobne by som mu bola ochotna platit polovicu realnych nakladov t.j. energie- na tom uz aj tak profituje, naklady ako napriklad kurenie, energie minute na fungovanie chladnicky...., si rozdelite, ale kuril / chladil by aj keby tam byval sam, tak isto polovicu fondu oprav, , navysi sa mu to akurat o odvoz smeti a nejake osobo/poplatky za vytah a spolocne priestory, ale fond rozpocitany na viac osob bude pre neho lacnejsi. Nejaky mini prispevok kvazi na amortizaciu by som este povazovala za prijatelny ak ma byt komplet novozariadeny, ale na hypo by som mu neprispievala, to uz radsej byvat normalne v komercnom podnajme ked ma to vyjde aj tak rovnako.
Kto chce bývať zadarmo alebo iba za energie, nech zostane v detskej izbe ;)
ešte ste tu podaktoré zabudli vytiahnuť klasickú uno kartu v podobe “gentlemanstva” a podobne. Každá je tu feministka, dokym sa nezačnú riešiť peniaze a spoločne bývanie - vtedy už zrazu žena nemá platiť nič, veď je predsa partnerka nie podnájomnícka, iba ona rieši domácnosť a sexuje tiež iba preto že to chce partner.
Riešilo sa tu tiež, že ako na to ona príde keď sa rozídu a nemá z bytu nič - a on bude mať čo? Peniaze žiadne a dvakrát taký opotrebovaný celý byt.
Mne pride zaujmave len to,ze povedal,ze chce aby si platila polovicu hypoteky..ak by povedal,ze chce aby si mu prispievala mesacne urcitu sumu (dajme tomu aj tych 12000),a nespecifikoval to na hypo?to by uz bolo v pohode? Ja ked som sa stahovala k (teraz uz) manzelovi,mal vlastny byt,mal nan este pozicku,dohodli sme sa na sume,ktorou som mu prispievala..a bolo uplne jedno,ci tie peniaze pouzil na splatku,alebo stravu/energie/benzin...proste som mu prispievala na domacnost-normalna vec 🤷♀️ absolutne nerozumiem tomu,co tu vlastne sa riesi
Daj presnejšie info, lebo mám pocit, že každý to tu pochopil po svojom, keďže niektoré tu spomínajú, že chce po tebe polovicu hypo a pod. (akože aj ja som vypadla z matiky, ale 12000 z 35000 nie je ani zďaleka polovica a on to nepýta len ako časť hypo, ale už aj s energiami). Ale teda mňa by zaujímalo, aké sú reálne náklady na ten byt, okrem tej hypotéky. Lebo ja teda tvoj úvodný príspevok chápem, že 35000 je len splátka hypo, plus k tomu platí energie, fond opráv, tv, net a pod. Energie sú v Čechách aktuálne dosť vysoké, tak daj presnejšie sumy, nech máme lepšiu predstavu. Plus či je byt kompletne zariadený, čiže si sa vyslovene len nasťahovala alebo doňho aj niečím prispeješ. Tým nemyslím upratovanie a sex, čo tu tiež už niektorí vyťahujú, ale nejaky nábytok, spotrebič a tak. Inak aj niektoré tie energie nemôžeš úplne rátať z aktuálnej zálohy, keďže zálohy napríklad na vodu by ste mali logicky navýšiť.
@cookie29 Ale veď kto tu píše o bývaní zadarmo? Platila by polovicu nákladov správcovi a energie - teda to,čo reálne používa,teplá voda,teplo,za smeti a podobne,také nejde o žiadne bývanie zadarmo 🤦🏻♀️ ale akože prečo by sa mu mala skladať na hypo na JEHO byt? Keby mal ten byt už splatený,tak by mu mala tiež okrem tej polovice za energie platiť aj navyše za "nájom"? Či to už by bola zrazu iná situácia? Keď si vezmem 12 tisíc českých,neviem,aký je teraz kurz,ale keby to bolo 450 eur,za to si môžeš s prehľadom prenajať garsónku alebo jednoizbak,tam by bola sama a nemusela sa nikomu prispôsobovať..Treba sa na to pozrieť aj tak,že ona tu nebude mať žiadnu "svoju vlastnú" izbu,svoj priestor,bude to všetko zdieľané s ním..Ja si proste stojím za tým,že by som sa nikomu na jeho hypotéku neskladala..A na druhej strane,ani by som to od niekoho nežiadala,aby prispieval mne na hypo..A nemám pocit,že by som tým niekomu robila sponzora,veď by mi reálne platil za to,čo by používal a minul,ale pýtať od neho peniaze na hypo na môj byt? To proste nie..
Počúvajte ma a kde ste vypočítali ze to chce na hypotéku a vykrikujete tu, že je vychcaný a neviem aký...
Hypo je 35 000.
Energie tu nikde nenapísala koľko sú.
On od nej chce 12 000 za energie a stravu.
Keby chcel od nej platiť polovicu hypotéky tak to je hádam 17 500 + energie a strava 😉
@janai1 Ona nenapísala ani to,že tých 12 tisíc je aj za stravu..Lebo zase 12 tisíc určite nie je len za polovicu energií,pochybujem,že platí dotyčný za energie 24 tisíc mesačne..Takže ak je tých 12 tisíc bez stravy,tak určite v tom je aj časť hypo,ale tak autorka to nerozpisala,čo všetko v tom má byť a aké sú náklady na byt okrem hypo..
Tak sa na to skús pozrieť z jeho pohľadu. Predstav si, že ty si kúpiš byt, dáš do toho všetky svoje úspory, zoberieš hypotéku s vysokou splátkou. Nájdeš si priateľa, ktorý sa k tebe do tvojho bytu nasťahuje a platí polovicu energií a polovicu stravy. Kým ty sa vyhádžeš na kompletku z peňazí, lebo platíš náklady na život plus splátku hypotéky, tak jemu pekne pribúdajú peniažky na účte, lebo býva zadarmo. Spravodlivé?
Zober papier, pero a píš všetky náklady v súvislosti s domácnosťou, bez hypotéky tá je len jeho a bola by si blbá keby si mu to platila.
@lucylaw lenze pokial by priatel nemal byt, tak by si mozno prenajali spolu. A peniaze by vyhadzovali von oknom obaja; teda aj ona. Kazdy z nich ma svoju "pridanu" hodnotu. Ona ma namiesto garzonky viac izbovy byt, priestrannejsie atd... akoze tam je bolkujuci fakt ze je to "JEHO" byt. Keby ste si prenajimali obaja, otazku sa nekladie.
Takze Ty mu neplatis hypoteku. Si predstav, ze jeho byt date do prenajmu, aby najom platil hypo a prenajmete si novy, platite obaja nie? A tam to pride spravodlive? Takto on plati menej, ona plati menej, zostava im viac, mozu obaja bud sporit, robit spolocne plany, uzivat si zivota...
no asi tu budem za vypocitavu hamiznu bestiu , ale ked sa ku mne frajer nastahoval zacal platit polovicu toho co platim ja (moj dom na hypo) teda 300 eur , ked byval am platila za stary 2 izbak 680 eur , takto dom s parkingom a so zahradou 300 eur.sam sa pytal kolko platim a ze ideme na polovicu.
Veď mu neplať, kúp si ty byt na hypo a zober ho k sebe bývať za energie, keď myslíš, že je to také super. Či v čom je problém?
Ja som asi čudná a staromodna ale ak si nastavujem ku sebe milujúcu osobu tak nebudem žiadať nájom alebo platiť polku hypotéky ktorá nie je moja. Energie a strava to áno, to je ok napolovicu. Veď ona nie je cudzí človek. Určite prispeje v domácnosti viac ako len peniazmi. Uprace, navarí, operie atď. Môj muž by toto po mne nikdy nechcel a ani ja po ňom. Myslím platiť niekoho hypotéku.
@anickaaa6aaa polku hypoteky nie ale nejaku cast urcite
@cookie29 Ok, každá máme na to iný pohľad 🙂 Ja trvám na tom,čo som napísala doteraz,na cudziu hypo by som peniaze nikdy nedávala a ani by som od nikoho nežiadala,aby sa mi skladal na moju hypo. Bodka 🙂 keď si vezmeš tú situáciu,on má byt,ona nemá nič,keď sa rozídu,on bude mať stále byt,ona nebude mať stále nič svoje. Peniaze,čo by dávala jemu na jeho hypotéku,si môže buď odkladať alebo si za ne môže vziať ona hypotéku aspoň na nejakú garsónku,aby v prípade rozchodu mala kam ísť. V ideálnom svete,ak on chce,aby sa mu ona skladala na jeho hypo,mal by na ňu prepísať aj časť bytu. Takto to proste vnímam ja ako človek, ktorý už takúto situáciu v živote zažil a riešil 🙂 To,že má niekto iný názor,je v poriadku. V konečnom dôsledku si to musia len oni dvaja vyriešiť medzi sebou.

V prípade nedoplatkov za energie si odpíšte stav meračov a prepočítať odkedy tam bývaš. Uhradiť polovicu ak bude nedoplatok.