Nebudem priateľovi platiť hypotéku: čo robiť?
Nastahovala som sa k priatelovi, ktory ma hypo na 3 izbovy byt. Hypo plati okolo 35.000 ceskych korun, chce odo mna 12.000 za vsetko, su v tom aj energie. Podla neho to je super ponuka, ked som byvala so spolubyvajucou, platila som 15.000, ze ved to je este lacnejsie ako som platila najom. Ja som si ale myslela, ze mu bude stacit platit na energie, plus polovicu za stravu. Keby byval sam tak ta hypoteka je stale rovnaka. Neviem, som z toho sklamana, myslela som, ze som priatelka a nie spolubyvajuca. Neviem ci s nim vobec chcem byvat za takych podmienok. Ano, v podnajme som nebyvala zadarmo, ale on je moj priatel, nie cudzi clovek. Co si o tom myslite? Miluje ma vobec? Co sa tyka prijmov, zarabame dost podobne, on asi o 8000 korun viac, ale on ma lepsiu startovaciu ciaru, rodicia mu prispeli takmer 30% na ten jeho byt.
@lucylaw presne zdieľam tvoj názor.
Nie, hypotéku by som mu teda neplatila.
Sťahovala som sa takto k teraz už manželovi. Platila som polovicu nákladov na energie a správcovské poplatky, ale nie hypotéku.
Ten byt bol jeho. Ak by sme sa rozišli, tak by som sa predsa pobalila a odišla.
prides do zariadeneho bytu a budes aj ty pouzivat jeho nabytok elektroniku etc... platit vydavky za jedlo polovicu energii a uctov je normalne a plus neaka ciastka na "najom" ale iste nie polovica splatky za hypo..ale na tom by ste sa mali spolu dohodnut hlavne ak si studentka a nezarabas vela.. ak nie a si normalne pracujuca tak hold platit musis alebo sa odstahuj
@belllinka Už som v jednom z mojich predchádzajúcich príspevkov písala,že keď prepísať polovicu bytu (prípadne inú časť),tak ju aj pridať v banke k hypo ako spoludlžníka 🙂 jasné,že na ňu neprepíše len tak polku bytu..Ono spôsobov je viac,ako by sa to dalo riešiť,ale to už je len na nich..
@h2 ona tam zadarmo bývať nechce. Ona chce platit len polovicu realnych nákladov + stravu. Nie jeho hypo. A argument, že v najmä si platila 15.000, teraz budeš "iba" 12.000, hoci René náklady by boli 8.000 je trápny. Lebo 4.000 by mu prislievala na jeho hypo. A myslím si, že z tohto ostala prekvapená. Taktiez neverím, že budú upratovať presne pol na pol, cize ma si @autorka pýtať za upratovanie a pod.? Jest taktiež nebudú rovnako, cize ani toto nie je úplne ôk. A určite co to do bytu kúpi, obliečky, uteráky, dačo do kuchyne... cize to je bráne ako ta tu spominana "amortizacia". Byt by sa opotrebovaval tak ci tak. A energie by míňal aj bez nej, možno okrem vody by ich mal plus mínus rovnaké, cize frajer setri aj tu, keďže mu bude platiť dokonca polovicu z nich.
Doplnim odpovede na Vase otazky. Hypo je 35 tisic, energie ( vratane vsetkeho aj internet, netflix atd.) je 5800. Byt zariadil cely on, nic som tam nekupovala. Stravu som do tych 12 tisic neratala. Tym padom on plati za vsetko skoro 41 tisic a odo mna chce tych 12. Nie je to zla ponuka, priznavam. Jeho argumenty su ze mu neplatim hypoteku, ale ze byt sa opotrebuje, necakane vydavky bude platit on, vymalovanie bytu, nova pracka, opravar…cokolvek co treba raz za par rokov ma na pleciach on. Ked sa nad tym tak zamyslim, tak tych 12 tisic nie je vela. Co sa tyka upratovania, sexu a cokolvek podobne tu spominate, tak upratujeme obaja, a tvarit sa ze vymenou za sex a upratovanie mam dostat byvanie zadarmo, no neviem, za mna je to blbost… ja som chcela byvanie zadarmo proste z lasky, neviem. Ale ked sa nad tym zamyslim, normalne mu tych 12 tisic budem platit, je to voci nemu fer.
Myslím,že každý z nás by chcel ubytovanie z lásky. To by mi potom ostalo celkom dosť stovák mesačne k dobru. Podľa mna ti dal fér ponuku a fér je aj to čo hovorí on a ako sa napokon k tomu stavas ty.
Autorka to je moderný svet, chlapec nechce partnerku do života a spoločnú budúcnosť, ale spolubývajúcu s výhodami čo mu momentálne pomôže splácať hypo a zaplatí polovicu nakladov na bývanie a časť stravy ktorú zje on (to posledné platí len v prípade že zješ menej ako on).
Ak máš platiť hypo ako spolubývajúca tak sa ako spolubývajúca správaj. Pekne vypracuj podrobnú schému kto kedy upratuje a čo. Každý si kupujte vlastné potraviny a varte zvlášť. To isté drogéria a pranie.
Sex chceš aj ty ale možno keď všetko zrátas kvalitný vibrátor stojí menej 😂
@katka700 ale no Katka veď 41 tis - 12 tis nie je ani zďaleka polovica
@katka700 je iná doba môj ex zil v mojom byte 11 rokov. Za tých 11 rokov som od neho nevzala ani cent za hypo, spotrebný úver ani žiadne opotrebenie. Nechápem čo mal opotrebit navyše oproti tomu , keby tam žijem sama. Platil pol energií a obnos po dohode na stravu a výdavky okolo toho. Za ten čas som si raz vzala polovicu na novú chladničku a pracku. Predpokladám že spotrebiče nikto nemení každý rok. Po 11 rokoch sme sa rozišli a mala som aspoň čisté svedomie, že mi nesplacal hypotéku.
Ako som sa potom zas nasťahovala k terajsiemu mužovi ten nikdy nechcel ani euro na hypo ani spotrebiče ani mi nerátal žiadne opotrebenie.
A cudziemu chlapovi by som na hypo nepispievala nikdy max energie strava pomôcť s novým spotrebičov...
"Všetky nečakane výdavky bude mať na pleciach on" To hovorí za všetko. Vyjadruje sa akoby s tebou nič trvalé neplánoval. Sprav ako myslíš, len aby si nebanovala lebo to vyzerá že ten chlap berie vás vzťah až príliš pragmaticky a tipujem že má aj prepočítané koľko mu bývanie s tebou ušetrí.
Ak s ním chceš mať dieťa začni šetriť, nečakaj že 50:50 sa zrazu zmení len preto že sa staráš o jeho dieťa a žiješ z rodičaku.
@katka700 ale no 🙈 chlapi to nemaju jednoduche, ked zeny cakaju ze vsetko zaplati muz a nakoniec nestoji v ociach tej zeny za viac ako jeden vibrator… my si s priatelom rozumieme a vazim si ho. Ano, pacilo by sa mi ak by som bola viac “princezna” a mohla byvat len za energie, ale priatela si vazim a ak si to on takto nepredstavuje, tak sa prisposobim aby sme boli obaja spokojny. Nevnimam ho len ako vibrator a penazenku, to fakt nie😅
Nuž, ja by som chlapcovi navrhla iný kšeft. Dávala by som mu polovicu nákladov, čize tých cca 3000 plus veľkorysý príspevok 4000 korún na nájomné, maľovanie a opotrebovanie spotrebičov. Zvyšných 5000 by som ukladala na sporenie, ktoré v pripade,že svoj vzťah zoficialnime, použijeme na vyplatenie hypotéky spoločného bytu. Ak nie, bude to moje utesitelske po rozchode.
Nevsimla som si, ci sa to tu riesilo, ale varit, prat a upratovat bude priatel? A v tej cene s hypo su zaratane aj tieto sluzby?
Lebo ja ked som sa nastahovala k priatelovi, tak on vobec neupratoval ani nevaril, tak som platila polovicku nakladov na byt a robila aj pani v domacnosti. A mladost pochabost, ked zobral hypoteku na prerabku jeho bytu, ja som ju platila s nim, potom ked sa nieco zomlelo, povedal mi, ze si mozem zbalit tasku a odist, ze od neho nic neuvidim, pritom sme byt zveladovali zo spolocneho, vsetky peniaze som dala do toho vztahu a nic si nesetrila bokom.
Kebyze sa znova narodim uz nikdy viac
Nikde som nenapísala že ťa má živiť. Našla si si pracujúceho priateľa nie milionára.
V pôvodnom príspevku tvrdíš že si chcela platiť polku stravy a energií čo je férové.
Ale v konečnom dôsledku nie je dôležité ako vás vzťah vnímas ty ale hlavne ako teba a váš vzťah vníma on. Tvoj život, rob ako chceš ale ver že každé ružové okuliare jedného dňa spadnú.
@autorka 🤣🤣🤣🤣 ze dobrá ponuka? Tak to by som mu poďakovala a ďalej bývalá radšej v najma. A nie s priateľom, ktorý má využíva ako dôjdu kravu k plateniu svojich nákladov. A este zaraba aj viac ako ty 👌
@lakebabe je to zvláštne, ale plne s tebou v tomto prípade súhlasím 👍 😋😘 presne, čo každý rok bude kupovať pracku, sedačku, chladničku?
@lienka.7 ja som v tom čase robila aj kompletnú rekonštrukciu bytu celú som si ju zafinancovala sama aj so spotrebičmi mne zas pomohol s robotou okolo toho ze som na veľa vecí neplatila firmu. Ale opotrebenie mi príde úplná kravina čo mu tam bude rozbíjať okná každý rok alebo vysedi sedačku nechápem . Však ked sa mu pokazí chladnička kúpte ju kľudne napoly
Ja si tiez myslím, že by si mu odhliadnuc na energie a stravu niečo mala platiť. Predsa využívas jeho byt, nábytok atd, ktorý sa časom opotrebováva aj tvojim používaním. Takže si nemyslim, že ti dal až takú zlu ponuku. Keby nechcel nič, bolo by to od neho veľkorysé. Ale pokiaľ niečo chce, podľa mňa nie je tak celkom mimo práva.

@vler no pokiaľ na papieri nie je nič moje tak nie. Nie sú manželia.. takže aj keď ani nárok na nejakú splatení čiastku nemá ak sa rozídu...