icon

Nebudem priateľovi platiť hypotéku: čo robiť?

13. mar 2024

Nastahovala som sa k priatelovi, ktory ma hypo na 3 izbovy byt. Hypo plati okolo 35.000 ceskych korun, chce odo mna 12.000 za vsetko, su v tom aj energie. Podla neho to je super ponuka, ked som byvala so spolubyvajucou, platila som 15.000, ze ved to je este lacnejsie ako som platila najom. Ja som si ale myslela, ze mu bude stacit platit na energie, plus polovicu za stravu. Keby byval sam tak ta hypoteka je stale rovnaka. Neviem, som z toho sklamana, myslela som, ze som priatelka a nie spolubyvajuca. Neviem ci s nim vobec chcem byvat za takych podmienok. Ano, v podnajme som nebyvala zadarmo, ale on je moj priatel, nie cudzi clovek. Co si o tom myslite? Miluje ma vobec? Co sa tyka prijmov, zarabame dost podobne, on asi o 8000 korun viac, ale on ma lepsiu startovaciu ciaru, rodicia mu prispeli takmer 30% na ten jeho byt.

lienka.7
13. mar 2024

@lakebabe uplne s tebou súhlasím... parádne na nej zarobí ale keď jej to nevadí, holt každý sme nejaký 🤷‍♀️

autor
13. mar 2024

@lienka.7 ako chapem aj Váš pohlad na vec, ale to potom by mohol povedat aj on, ze si zatial pekne nasetrim kym byvam zadarmo, a zarobim na nom…

lakebabe
13. mar 2024

A nemá možnosť ta dopísať na hypo? Keď už tak 50 50 dlhy aj majetok až za desať rokov neodídes s holým zadkom a on bude mať krasnu rezervu z tvojho najmu. Inak neviem si tento model veľmi dobre predstaviť na materskej a rodiča ku

lienka.7
13. mar 2024

@autorka jaj, tak potom ta berie ako priateľku, alebo ako sponzorku jeho života? A keď sa po co ja viem 10 rokoch rozkvete on bude mat splatení peknú čiastku z bytu a ty co, hm?
A ty tam predsa zadarmo bývať nebudeš, budeš mu platit polovicu z nákladov, co ešte aj na tom na tebe zarobí, nechapes???
Uz to tu @vroni napisala možnú variantu. Ale rob ako myslíš a chceš. Za mna je platit hypo niekomu kto ma ešte aj vyšší plat ako ja stopka.

h2
13. mar 2024

@lucylaw Ale ty nechápeš, že bývať len za energie, znamená bývať zadarmo? Lebo neplatíš za samotné bývanie nič. Len za energie, ktoré reálne spotrebuješ. Kým ten druhý musel na ten byt našetriť, zobrať si úver, splácať ho, dávať do toho všetky tie peniaze, čo ten druhý nedáva a pekne krásne si ich šetrí na svojom účte, alebo si ich minie, na čo len chce. Lebo samotné bývanie (nie energie) ho nestojí nič. Veď skús niekomu, kto prenajíma byt, povedať, že budeš platiť len energie. Dobre sa ti vysmeje do tváre. Tak prečo má milujúci človek doplatiť na to, že je milujúci a teda z toho titulu nechce nič, všetko platí sám? Fakt sa čudujem, koľko ľudí to má problém pochopiť.

tanapeta
13. mar 2024

@lakebabe 50 na 50 z akého titulu, keď musel davat hotovosť, aby vôbec mohol byt kúpiť. To vy by ste prepísala polku majetku na niekoho koho poznáte 1.5 roka a ešte k tomu rovnakou častou? Neskutočné rady dávate

lucylaw
13. mar 2024

@h2 Nie naozaj to nechápem,pretože podľa mňa by bývala zadarmo vtedy,keby mu neprispievala na byt vôbec a platila by iba stravu. To je pre mňa bývať zadarmo. Ona píše,že energie na byt stoja 5800, polovica z toho je 2900 a on od nej chce 12. Akože to je podľa môjho názoru dosť a oháňať sa nejakým opotrebovaním bytu? Akože ako často menia ľudia v domácnosti nábytok? Z dôvodu opotrebenia a nie rozmaru? Ja som teraz kupovala novú sedačku po 14 rokoch,spotrebiče kupujem nové keď sa pokazia..Akože pre mňa za mňa každý nech to berie ako chce a každý nech si to zariadi ako chce. Ale ja to beriem tak,že sú pár,majú vzťah,nie je to tak, že on ide niekomu prenajať izbu v byte..Lebo akože tých 9 tisíc,čo od nej pýta navyše,je podľa mňa suma,ktorú ľudia pýtajú vtedy,keď majú zdieľaný byt a prenajímajú izbu niekomu cudziemu z ulice..Naozaj je akože ok,keď toto on žiada od svojej partnerky,ako keby bola cudzí človek? Ja proste trvám na svojom,na hypo by som nikomu neprispievala a ani ja by som nečakala,že bude mne niekto prispievať na hypo na môj byt.

lienka.7
13. mar 2024

@h2 ale ona tam predsa zadarmo bývať nebude. Ona bude platiť polovicu výdajov, mimo hypo. A argumentovať tým, že aj najom platis komerčný a nielen náklady je podla teba Ok? Podla mňa potom nejde o vzťah, ale o vypocitavy kalkul zo strany partnera. @autorka s nim predsa bývať nemusi, bude si ona ďalej platit komerčný najom u cudzej osoby, nie u priateľa, kde mu bude panackovat a upratovať akobybyt bol jej a a keď náhodou sa rozhodnú vziať, potom budú riešiť co a ako. Ci aj potom mu ma mesacne dávať cca.9.000 naviac, aby si on splácal hypo a po trebárs 10 rokoch ju vyhodí len tak a autorka moze akurát tak pýtať polku zo splátok?

h2
13. mar 2024

@lucylaw
@lienka.7 Platiť energie, čiže to, koľko teplej vody na seba vylejem, koľko elektriny spálim, koľko smetí vyprodukujem... NIE JE platiť bývanie. Lebo tým zaplatím len to, čo spotrebujem. Nie samotnú nadobúdaciu hodnotu nehnuteľnosti. Kým ten druhý, ktorý tie energie platí tiež (lebo ich tiež spotrebúva), platí okrem toho ešte aj veľmi vysokú sumu za to, že v tom byte vôbec môže bývať, zatiaľ čo ten druhý, čo tam býva presne tak isto, z toho neplatí nič. Ja už neviem, ako mám toto viac vysvetliť a rozum mi neberie, že to stále nechápete. Veď on od nej nechce, aby mu splácala nejaký jeho majetok, s ktorým ona nemá nič spoločné, napríklad byt, ktorý on dáva do prenájmu. Ale ide o byt, v ktorom oni bývajú. Spolu. Ale platí za to iba jeden z nich. Zatiaľ čo ten druhý to len ÚPLNE BEZPLATNE užíva a spokojne si odkladá peniaze na svoj účet.

lenkasarka
13. mar 2024

@h2 daj si radšej pohár vina 😉

lakebabe
13. mar 2024

@tanapeta vždy majú možnosť sa dorovnať z toho co už zaplatil mu kľudne môže dat polovicu.
A áno pokiaľ by som si od niekoho brala prispevok na MOJU hypotéku zapisala by som ho do LV.
Presne z toho dôvodu som si platila hypo sama pokiaľ u mňa niekto zil ako som písala predtym. Nepotrebujem sa na nikom prizivovat a brat si od druhého na moje splátky

tanapeta
13. mar 2024

@lakebabe čiže zaplatila by si cash napr. 50 000€, mala by si splátku napr. 600€, niekto by ti začal platiť 300€ na hypo a na základe toho, by si ho dala na LV. Zaujímavé zmýšľanie

lucylaw
13. mar 2024

@h2 Vieš čo už nemá zmysel ďalej o tom diskutovať,ja som napísala svoj názor,tvoj je iný a mňa nepresvedčíš o tom,že tvoj názor je správny,ja ti môj tiež nevnucujem. Ona mu síce bude platiť byt,v ktorom bude aj ona bývať,ale reálne keď sa rozídu,ona odíde s holým zadkom a nebude mať svoje nič,za to on bude mať stále ten byt a ešte mu aj časť hypo splatila ona. Ale to je jedno,mysli si čo chceš a pre mňa za mňa kľudne nech ľudia platia svojim partnerom aj celú hypo na nehnuteľnosť,ktorá im nikdy nebude ani len z časti patriť,moje peniaze to nie sú,mne to môže byť úplne jedno 🙂

lakebabe
13. mar 2024

@tanapeta hovorím ze mu môže doplatiť polovicu z toho co dal hotovosť na začiatku. Nikto nevie koľko to vlastne spláca a koľko dal.
Pokiaľ chcem od niekoho príspevok na moju nehnuteľnost beriem ho ako spoluvlastníka. Ja na jej mieste si kúpim vlastne a vykašlem sa mu na jeho nájomné.

katka700
13. mar 2024

@h2 Čiže keby tvoja sestra/brat s ktorým máš veľmi dobré vzťahy potrebovali ubytovanie na dlhší čas (povedzme rok) a nechala by si ju/jeho na čas bývať s tebou tak by si od nich okrem aliktvotnej čiastky na energie a potraviny ešte pýtala aj tretinu-štvrtinu komerčného nájmu teda by ti platili časť hypotéky a amortizaciu?

zltalienka
13. mar 2024

@lucylaw "Ona mu síce bude platiť byt,v ktorom bude aj ona bývať,ale reálne keď sa rozídu,ona odíde s holým zadkom a nebude mať svoje nič,za to on bude mať stále ten byt" to áno, ale on platí za bývanie 29000 (41000-12000) a ona 12000. Teda ona platí o 17000 menej. Tieto "usporené" peniaze môže sporiť, alebo si kúpiť vlastnú nehnuteľnosť, alebo čokoľvek iné...
Autorka: Ja by som porovnávala, či
1. nájdem ubytovanie v danej lokalite za 12000,
2. aký vysoký je komerčný prenájom podobne veľkého bytu v tejto lokalite. Ak menej ako 24000, tak by som nesúhlasila s platbou 12000.
@lucylaw Nezabudni, že autorka predtým bývala v podnájme, kde platila 15000 a aj odtiaľ tiež odišla "s holým zadkom". Ak chce vlastné bývanie, nech sa zadĺži a vezme tiež hypotéku.

prasiatko30
13. mar 2024

@lucylaw ono je to aj o tom, ze su spolu len v podstate kratko. Neverim, zeby si v dnesnej dobe zapisala niekoho na LV po roku a pol chodenia/zitia a potom ako by ti dal na ucet 5x300€ a ty mas byt za 80000€ - vsak si to obrat na svoj pripad. Je nieco ine ked si sadnu a obidvaja si povedia ze daju vklad 30000€ a zvysok budu spolocne platiti pol na pol. Ale tu sa osoba pristahuje a uz sa aj na LV zapisovat. Najjvacsia sranda je to, ze ak by to bolo naopak tak vsetky co radite neplatit najom, by ste jej radili nech drahemu povie, ze sa treba podielat na chode domacnosti a treba platit 50-50 aj ked na LV nie je, lebo predsa len tam byva a nehnutelnost pouziva a aj na opravy bude treba a aj na zveladovanie “ spolocneho” (rozumej zeninho) treba 😂😂😂😂a viem, zeby to tak bolo lebo uz tu bolo viac tem kedy sa zena pytala co ma robit lebo muz chce byt na LV a nechce jej davat peniaze kymnebude na LV a presne to bolo naopak - muzovo meno na LV ani za svet - a to uz boli manzelia s detmi 😂😂😂😂😂

autor
13. mar 2024

@zltalienka komercny najom by stal v takom byte s energiami pokojne aj 45-50tisic ( za cely byt) je to novostavba vo velmi dobrej lokalite. Ja sa preto nehadam a na tu sumu som pristupila aj ked som bola povodne prekvapena

autor
13. mar 2024

@prasiatko30 ano je to dvojity meter, nemaju to muzi jednoduche

reela
13. mar 2024

Nechcela som tu písať, ale ak to tebe nepomôže, tak možno niekomu inému, kto bude riešiť podobnú dilemu. Bude to na dlho, preto to rozdeľujem na viacero príspevkov:

NESŤAHUJ sa k priateľovi (viem, už sa stalo... tak aspoň popremýšľaj o ďalších tvojich krokoch, ak prečítaš zvyšok môjho príspevku).

Možno si povieš: "Je 21. storočie; ženy už desiatky rokov úspešne spolunažívajú s priateľmi. Nie je to nič nové a robí to každý. Ako inak mám zistiť, či by som si ho chcela zobrať?"
V momente, keď sa nasťahuješ k priateľovi, stratíš vo vzťahu páku. Vzdávaš sa svojej nezávislosti výmenou za ŽIADNY záväzok od neho, ako aj za to, že budeš strácať čas ako „večná priateľka“. Preto musíš ideálne počkať, kým budeš mať na prste zásnubný prsteň, kým budeš vôbec myslieť na život s mužom v spoločnej domácnosti, do ktorej budeš prispievať.

NECHCEŠ BYŤ V SITUÁCII PODOBNOM "PRACOVNÉMU POHOVORU" (lebo toto bývanie vlastne je), či máš potenciál mu vyhovovať tak, aby si sa stala jeho manželkou. Ak to s tebou myslí vážne a nechce ťa stratiť, navrhne ti svadbu, alebo pri najmenšom zásnuby. Ak si nie je istý, ale napriek tomu chce spolunažívať, skúša ťa.
Nemusíš sa nechať skúšať. Dúfam, že vieš, akú hodnotu máš. Vieš, čo prinášaš na stôl vo vzťahu a prípadnom manželstve.

Tento chlap by mal byť šťastný, že ťa má vo svojom živote a určite by ťa nemal podrobovať konkurzu na rolu jeho manželky. Od toho je tu randenie a nie spolubývanie ako manželia.

Pre zaujímavosť_ Štúdie „Journal of Family Psychology“ naznačujú, že páry, ktoré cítia potrebu „skúšobného chodu“ manželstva, už môžu mať podozrenie, že ich vzťah je
odsúdený na neúspech. Zistilo sa, že tento nedostatok sebadôvery má tendenciu sa prenášať do manželstva a páry, ktoré spolu žili pred uzavretím manželstva, majú oveľa vyššiu mieru rozvodovosti. To len aby si vedela, do čoho ideš - budem pokračovať v ďalšom príspevku...

zltalienka
13. mar 2024

@lienka.7 keby to bol z jeho strany finančný kalkul, tak je dá platiť 20500. Polovicu zo všetkých nákladov. Prípadne ak sú komerčné nájmy podobného bytu v podobnej lokalite vyššie, tak aj viac.

lienka.7
13. mar 2024

@h2 lenže ten si spláca SVOJ byt. Pokial by žiadnu hypo nemal, platil by toľko co @autorka.
A keďže zatial on bude mat byt, autorka tak veľké guľové .👌

autor
13. mar 2024

@reela ano rozumiem, ale ja po svadbe netuzim. Urcite nie v blizkej buducnosti, nie je mojim snom vydat sa ani to nevnimam ako zivotny uspech. Z pravneho hladiska je to sice jednoduchsie ale pre mna je svadba a deti skor nocna mora ako sen

anna_anicka83
13. mar 2024

@katka700 Tak napríklad môj brat užíva môj byt a okrem energii mi platí k tomu 150 Eur. Náklady na byt má okolo 140 Eur. Čiže dvojizbový byt ho stojí okolo 300 Eur. V tých metroch štvorcových je inde nájom od 450 Eur vyššie. Je to samostatný pracujúci človek, tak prečo by mi nemal platiť. Nebyť toho, že je môj brat som mohla ponúknuť byť cudzím za 500 Eur a viac. A áno tých 150 Eur ja beriem ako súčasť splátky hypo, ktorú máme na dom. A teda on to vôbec neberie tak, že by mi platil dom. Ani ja ho neplánujem zapísať do LV😀. On je rád, že výhodne býva a šetrí. Ak by prišiel v zlej životnej situácií a potreboval by pomôcť, tak samozrejme, že z lásky k nemu mu dám platiť iba nevyhnutné náklady na rozbeh. Ale autorka je pracujúca zarábajúca osoba. A myslím, že už pochopila aj druhú stranu.

h2
13. mar 2024

@lienka.7 Tak nech si autorka tiež kúpi svoj byt na svoju hypotéku. Jej priateľ sa k nej môže nasťahovať za polovicu prevádzkových nákladov a polovici stravy, kým ona bude splácať svoju drahú hypotéku. On dá svoj byt do prenájmu, z čoho sa mu zaplatí jeho hypotéka a bude si žiť, ako kráľ. Zatiaľ čo autorka bude po zaplatení toho všetkého ledva živoriť. Spravodlivé, nie?

h2
13. mar 2024

@lenkasarka Ja víno nepijem.

lienka.7
13. mar 2024

@zltalienka na to, aby jej povedal nech mu platí polovicu zo všetkého asi nemal pan gule 😉 resp.vedel, ze toto by už bolo cez, tak došiel s tým, ze vsak doteraz @autorka platila 15tku, tak teraz bude platiť iba 12tku, čiže vlastne ešte ušetrí 👌 to, ze ale on na nej 9tku "zarobi" je podla Vas Ok? Nezaraba sa náhodou na najomnikoch a nie na blízkych osobách?

reela
13. mar 2024

Nasťahovať sa k neserióznemu mužovi je STRATA ČASU. Mnoho mužov by bolo šťastných, ak by si sa stala ich "navždy spolubývajúcou" bez toho, aby sa ti vážne zaviazali. Je to veľká strata času a energie, potopiť roky svojho života do muža, ktorý
v prvom rade sa ti nikdy nechcel zaviazať (viď, plať 12k, plus jedlo). Navyše zváž emocionálny dopad prípadného rozpadu vzťahu. Trvá určitý čas, kým sa vyliečiš, a potom sa opäť dostaneš na úroveň si s niekým znova začať. Aj preto byť spolubývajúca s výhodami je pre teba nevýhodné.

OBMEDZUJEŠ SI SVOJE MOŽNOSTI. Spoločné bývanie to robí -
nie je možné ponechať si otvorené dvere. Tým, že sa k nemu nasťahuješ, v podstate hovoríš, „Som romanticky zaviazaná iba TEBE a TEBE, počas trvania tohto spolužitia
aj keď nie sme manželia."

VZDÁVAŠ SA SVOJHO SÚKROMIA A NEZÁVISLOSTI. Prečo? Aby ušetrila pár peňazí na nájomnom a zistila, či vyčistí záchod? Ale no tak. Naozaj sa vzdáš svojho bezpečia, istoty a nezávislosti, aby si mohla spolunažívať s chlapom, len aby si zistila, či je to „ten pravý? Je to riskantné rozhodnutie: pomysli na to, ako nestabilne by ste sa cítili, keby tvoje bývanie bolo neisté, pretože váš vzťah sa rozpadal. Zaslúžiš si pokoj vo svojom vlastnom byte (resp. v tvojom prípade zmluvne ošetrenom podnájme) a život s priateľom ti toto nedá.

lienka.7
13. mar 2024

@h2 nie, môže mu navrhnúť presne to, čo jej navrhol on 😉 ze jej bude splácať ešte aj jej hypo

h2
13. mar 2024

@lucylaw Ona odíde s holým zadkom, lebo tam aj s holým zadkom prišla. Platí za bývanie. Keďže nie je vlastníčka, všade inde by platila za nájom. Tak prečo to má za ňu platiť ten chlap? Lebo áno, je to tak, že ak tam ona býva a neplatí nič, len svoju časť nákladov, tak to za ňu platí on.