Nebudem priateľovi platiť hypotéku: čo robiť?
Nastahovala som sa k priatelovi, ktory ma hypo na 3 izbovy byt. Hypo plati okolo 35.000 ceskych korun, chce odo mna 12.000 za vsetko, su v tom aj energie. Podla neho to je super ponuka, ked som byvala so spolubyvajucou, platila som 15.000, ze ved to je este lacnejsie ako som platila najom. Ja som si ale myslela, ze mu bude stacit platit na energie, plus polovicu za stravu. Keby byval sam tak ta hypoteka je stale rovnaka. Neviem, som z toho sklamana, myslela som, ze som priatelka a nie spolubyvajuca. Neviem ci s nim vobec chcem byvat za takych podmienok. Ano, v podnajme som nebyvala zadarmo, ale on je moj priatel, nie cudzi clovek. Co si o tom myslite? Miluje ma vobec? Co sa tyka prijmov, zarabame dost podobne, on asi o 8000 korun viac, ale on ma lepsiu startovaciu ciaru, rodicia mu prispeli takmer 30% na ten jeho byt.
Autorka ja ta len chcem povzbudit, ze ak budes mat niekedy pocit, ze ti to uplne nevychadza alebo ze proste citis ze on zaraba trosku viac - otvor to s nim, nemusis byt silou mocou hrdinka, pises ze by zvladol aj keby mu platis menej, hoci nie len energie. Ale paci sa mi ako si sa na to dokazala pozriet aj z inej strany
@tiezjedna keď si zadáš do Google co su to náklady na bývanie, tam ti to vyhľadá a vysvetli. Hypo je úver, ktorý si ľudia priratavaju k nákladom na bývanie. Aj v takom Novom bývaní ked sa pýtajú, aké si náklady na bývanie, odpovedia ze 220€, plus elektrina 20€, plyn 10€ a pod... Jaj, ci podľa teba tam už je zapocitana aj ta hypo na byt co ešte ani nekupili, ze? 🤦♀️
@janewithane ano jasne, dakujem za radu 🙂 hlavne ked budeme spolu dlhsie bude na mieste to prehodnotit opät
Bola som v takej situácii, bývalá som v podnájme kde som platila 250€ za izbu a potom som sa presťahovala k ex kde som mu platila polku nákladov, áno aj hypo lebo to vychádzalo 230€ dokopy. Ani by mi nenapadlo platiť mu len energie a stravu by som sa cítila ako prizivnik, mne sa to oplatilo jemu sa to oplatilo nevidela som v tom problém.
Nie nemala by si to platit.
Priateľ býva so mnou v mojom byte, ktorý sme spolu vyberali, v ktorom čiastočne zafinancovql prerabku, kde výchovavame nášho syna a platí mi polovicu... A byť je len na mňa písaný. To isté bolo keď som bývala v nájme. On sa presťahoval, polovicu platil. Kým som nebola na materskej asi rok neplatil ale dal do bytu peniaze a nie malé. Takže som od neho nepýtala. Teraz na materskej mi automaticky posiela q dokonca viac aby som aj ja mala pre seba. On platí aj opravy môjho auta, aj ho tankujr ale na ňom aj jazdí. Sťahoval sa ku mne po pol roku necelom ale bola korona vtedy a ani jednému to neprišlo zvláštne. Nákup u nás robí len on, málokedy ja, ma lepší prehľad co mame doma ako ja, keď som robila a dostavala gastrace rovno som mu ich dala, ani som sa nepýtala, je to normálna vec, ešte som mu aj nechavala peniaze nejaké. Véd nakupoval aj pre mňa. A nikdy ma peniaze nepýtal. Ani ja jeho, proste to bolo automaticky ze mi poslal a ja som dala jemu. Aj doma keď som s rodičmi žila som im dávala peniaze, ani ma pýtať nemuseli, ved som bývala s nimi a vyšlo ma to podstatné menej ako nájom. Skôr je zvláštne ze chceš len za energie a jedlo bývať. Ja by som na jeho mieste bola sklamaná. A vôbec to nie je ze mu splacas hypo, keby ste šli spolu do nájmu tiež len energie a jedlo chceš polovicu platiť? Ber to aj z tejto strany. Ak by to bolo opačne spravia z neho drzgrosa ze nechce polovicu platiť ze sa s ním rozid lebo to tak bude stále... ze nebude chcieť prispievať. Ak máš taký problém mu platiť tak nech si on nájde do bytu nájomcov a choďte spolu do nájmu a tu polovicu budeš musieť platiť. Ak by nebyval vo vlastom ale býval v podnájme a sťahovala by si sa k nemu automaticky by si mu polovicu platila? Aj keby bol nájom len naňho? Alebo by si ho nechala platiť samého? A tiež by si len energie a jedlo chcela platiť?
My sme sa akosi automaticky vzili do toho postavenia, ze muz hypoteka /jeho byt/, energie, svoje poistky .. ja strava, drogeria, net+tv, poistka na domacnost a tankovanie,.. ked prisli deti, tak tankovanie preslo na muza a mne pribudli poplatky/poistky na deti..
Takto sme automaticky pokracovali aj po svadbe a detoch.. a funguje nam to uz 10 rokov
Takato mlada spolubyvajuca s vyhodami musi byt snom vsetkych chlapov 😃 ten tvoj ma stastie
@anna_anicka83 Rozumiem čo chceš povedať ale ty bratovi prenajímas celý byt. Myslela som situáciu kde by súrodenec býval v byte v ktorom žiješ aj ty.
@lenkaknel Neporovnavam neporovnateľné, len som už stará korčula. V dobách keď som bola mladá bolo spoločné bývanie považované za medzistupen k svadbe.
Do spoločného bývania sa išlo len s človekom s ktorým ste to naozaj mysleli vážne, chceli ste spoločnú budúcnosť a rodinu a do toho bývania či to bol podnájom, jeho byt, jej byt sa išlo s tým že ste par a tak sa aj správate. (Nevravím že takéto vzťahy sa nikdy nerozpadli.)
Teraz chcete len samé priateľstva s výhodami, ani za svet sa neviazat, hľadáte nieže zadné vrátka ale rovno otvorenú bránu pre kamión a s prepáčením spekukujete ako jeden druhého oje*at. Lebo však načo investovať do vzťahu ktorý skončí keď nájdem lepšieho/lepšiu. Potom tu chodia ženy a občas aj chlapi "vyplakavat" že nevedia najst normálneho chlapa/ normálnu ženu.
Ale zbytočne to budeme riešiť. Autorka "zázračne" otočila a z "nebudem mu platiť hypotéku" je zrazu "zaplatím lebo som nezávislá žena, vydavat sa nechcem, deti nechcem". Až mám pocit že diskusiu nezalozila ona ale jej priateľ aby získal argumenty prečo má platiť jeho hypotéku 😂
Uz sa tu debata rozvirila , cez sex , nic mu neplatit alebo len cast, a ceresnicka od zopar chuder, ktore su pravdepodobne same a nemaju sajnu o com pisu , ze kaslat na takeho chlapa, nic mu neplat ...atd atd, ale skus sa na to.pozriet takto, priatel ti navrhol nejaku ciastku aby si mu prispievala, hovoris ze nemal by problem aj keby si mu prispievala menej, odhliadnuc od toho ci ma.hypo alebo nie, byvas s nim v jednej domacnosti, navrhol ti ciastku 12k, ak by si bola na najme platila by si 15k, je normalne , aby si mu prispievala tak ako navrhuje,, jemu to pomoze, a tebe tiez lebo budes platit o 3k menej, ak by ste boli obaja v najme, tak by ste platili napr po 15k kazdy, cize 30 k a nic by ste z toho nemali, a su len 2 varianty, ak ho milujes a planujete spolocny zivot, tak tym ze mu pomozes s bytom , je len velky bonus ale uz pre VÁS, pridu deti, a ty sa budes starat o deti a on bude tahat cely byt sam, a to je jedno ci je byt iba jeho, pretoze tam budete byvat ako rodina , a druhy variant, ze zistite ze nepatrite k sebe, a odides z bytu, ale tym padom si mala x mesiacov o 3k mensi najom,
Cele je to o pohlade, ked sme boli bez deti.platili sme fifty-fifty, teraz mam 5 deti a manzel sa stara a plati vsetko 14 rokov sam a ja hoci tam byvam mu neprispievam dokopy nic materska zmizne za 4.dni na stravu a to je tak vsetko a myslis si ze je to spravodlive? A to plati 14 rokov moju hypo, nie svoju
Cize bud budes vypocitava, alebo milujuca a vtedy je jedno kto komu plati, lebo nakoniec ,zistis napr.po svadbe, ze STE si navzajom pomohli
@katka700 ano dala som naschval taky nadpis aby som ziskala viac odpovedi a tiez som to pisala v prvotnom prekvapeni ked som vychladla tak som sa na to pozrela racionalnejsie. A zas tie vztahy z vasej generacie tiez neboli najprikladnejsie, my dnes vieme ze vztah sa moze rozpadnut, tak to berieme racionalne, nenechavame si zadne vratka, ale vieme ake su cisla a statistiky a vztahy sa rozpadavaju kazdu chvilu. Za mna byt spolu za kazdu cenu nie je ukazovatelom stastneho vztahu. Poznam viacero parov z generacie mojich rodicov ( takmer 60nici) a su tam aj pary ktore sa spolu vobec nerozpravaju, ale hlavne ze sa nerozviedli...
Autorka, podla mna si neuvedomujes, ze zeny v zivote vacsinou tahaju za kratsi koniec. Starneme rychlejsie, v praci mame nizsie platy, v domacnosti pracujeme viac. Ak by prisli deti, tak sa to este prehlbi. Ked Ta v 35 vymeni za mladsiu, tak bude on v ovela lepsej situacii.
Ja som bola v pozícii kedy som bývala v priateľovej rodiny a nikto do mňa ani len nepýtal peniaze. Potom sme sa vzali a prvý rok som platila všetko ja zase. Potom prišlo vyúčtovanie v máji. Keby som šla na to matematicky...Byt bol preplatok 560 ,mesačne som platila 170, ak by manzel platil polovicu,musela by som mu polovicu z toho preplatku vrátiť. Ak by bol nedoplatok, tak by som od neho polovicu pýtala. Energie to isté. Fér to nebude nikdy,pretože ani z tých energií neminiete rovnako. Ale keď ty mu budeš platiť energie a on ti nevráti preplatok, v podstate mu budeš čiastočne platiť aj tu hypotéku. My sme to nakoniec vyriešili tak, ze na spoločný účet(založený ešte keď sme spolu iba chodili) začali posielať peniaze a všetko platili z neho. Aj preplatok sa tam potom vrátil. Spýtala by som sa ho na to ako by to bolo s ročným vyúčtovaní, či by ti vrátil preplatok za alikvotnu čiastku roka počas ktorého si s ním bývala. Keby povedal áno,tak by som mu prispela aj na hypotéku. Ale stavím sa,že takto nad tým vôbec nerozmýšľal a keď sa zamysli, tak mu dôjde, čo od teba chcel. Plus môžeš navrhnúť ten spoločný účet z ktorého by sa to platilo,ale to by od neho vyžadovalo viac úsilia ponastavovat všetky platby ktoré má zatiaľ zo svojho účtu,možno sa mu do toho nebude chcieť.
Toto je typ ktory pojde vo vztahu vzdy na kalkul, ja tebe, ty mne... Ak ti to vyhovuje tak OK, ja by som to nechcela. Hanba by ma fackovala nastahovat si frajera do bytu a poziadat ho o nájomné ako spolubyvajuceho. To nie je laska, ale obchodne partnerstvo. Fajn že ti odrata 3 k oproti komercnemu nájmu, to asi za ten sex.
Len dodam že tento sklon kalkulovať sa zaručene casom prejavi aj v iných oblastiach. Ak ste taki obaja tak môžete vychádzať ale ak to ma jeden z partnerov inak, tak ho to bude vždy mrzieť.
necitala som vsetko.. my sme s mojim uz manzelia, ale ked sme este neboli a byt bol moj, od zaciatku sme si jasne povedali, ze na byt nemusi nic prispievat.. plati len stravu (co je porovnatelne s mesacnymi nakladmi bytovemu druzstvu, za vodu, elektrinu, internet).. ja platim hypo a vsetky rezijne naklady.. cize hypo je len moj vydavok.. aj preprabku som platila len ja.. on akurat kupil spotrebice a gauc a nejaky nabytok, ktory aj realne vyuziva.. jednoducho sme sa dohodli, ze co si nemoze v pripade rozchodu odniest so sebou, to nemusi platit :D :D teraz ideme do stavby domu a to uz je ine.. bude to spolocny dom, kedze sme manzelia, tam uz neriesime, kto kolko da na co.. ;) peniaze su spolocne..
@tehulka2011 ano, vacsinou zeny tahaju za kratsi koniec, ale nie vzdy. je vela vztahov, kde je zena ta inteligentnejsia, viac uznavana v spolocnosti, sikovnejsia...moze mat zena lepsiu podporu rodiny, ci uz emocionalnu alebo financnu. zena moze byt zdravsia, mat lepsie psychicke alebo fyzicke zdravie. Kazdy vztah je iny. Zenu v nudzi spolocnost ci rodina aj viac podpori, polutuje, muz v nudzi nema az take vysoke sance na pomoc. Je viac muzov bezdomovcov, viac muzov co maju dlhy, ak muz ostane bez prace, ma vyssiu sancu, ze ho zena necha ako ked zena ostane bez prace. Ja stale s vami suhlasim, zeny to maju narocnejsie na pracovisku, robia viac domacich prac atd. tahame za kratsi koniec na vrchole spolocnosti alebo ked sme zdrave atd. ale na dne spolocnosti, v nudzi, bez domova atd. tam su na tom lepsie zeny. a ze ma vymeni za mladsiu... ja som sikovna zena, ja to prezijem aj ked ma vymeni za mladsiu, nehadzme vsetky zeny do jedneho vreca. Vela zien sa o seba cie postarat aj bez chlapa, a niekedy este aj lepsie ako s chlapom.
ty budes este velmi mladucka...no nic, zivot ta nauci. Aj nam davali starsí rady, a aj tak sme si spravili po svojom, lebo sme si mysleli, ze tak je to spravne, a...nebolo. Kazdy si tym asi musi prejst sam, a poucit sa na vlastnych chybach, raz dvakrat stokrat...zalezi od povahy a ..naivity 🙂
Podľa mňa si zaujala dobrý postoj, máš to v hlave usporiadané. Navyše aj tak je to dohoda len medzi vami dvomi. Písala si ze zarabas dobre takže stále si vieš ušetriť pekne peniaze. A keď si ty spokojná, tak každej jednej môže byt jedno koľko platis
@autorka si veeeeelmi naivná, svet už dávno nie je ako kedysi🤦♀️
Je tu iks príbehov, keď ženy skončili po 10-15-20 rokoch na ulici len tak. Ale ok.
Ja som zažila situácie obe a nikto nikdy neplatil tomu druhému hypo na byt. Vždy to boli len náklady + strava. A teda vždy sa aj niečo "prihodilo" ale nikdy nie ze aj pomaly pol hypo 🤦♀️
Mimochodom, píšeš, že je to novostavba, cize predpokladám, že všetko je nové. Čiže nechapem, naco po tebe chce "pausal" na pracku, chladničku, maľovanie a pod.? Akože dopredu mu mas platit keby niečo? No nehrozi. Dovtedy uz s ním dávno nemusis ani byť. Keď sa pokazí, kúpi sa predsa vtedy.
Uprimne, nemala by som mu problém dať možno o tisícku ci dve viac, ale nie o deväť. A po čase v byte budeš ty viac upratovať ako on, to sa neboj. Prečo? Lebo si žena 😉
@lienka.7 vôbec nebude platiť pomaly pol hypo. Hypo je 35tis, ona 9tis. A v tom ešte platí za užívanie bytu, spotrebičov (brala by som to ako príspevok za to že celý byt zariadil a všetko bude aj jej kým tam byva). Podľa mňa sa to autorke oplatí. Nebude bývať s cudzím človekom v zdieľanom byte. Nemusí bývať v starom paneláku. Býva v novom určite všetko pekne nové, dobrá lokalita. Platí menej ako keď bývala v zdieľanom byte. O nič nepríde
Sorry, ale tvoj priateľ si ťa nezavolal bývať ako milovanú osobu, ale ako podnájomníčku. Dúfam, že keď ti povedal sumu za podnájom, nezabudol povedať, že samozrejme 50% domácich prác bude robiť on, že si bude sám prať, žehliť, prezliekať periny...polovicu spoločných jedál pripravovať, prip. variť si sám..či TY to ako milujúca partnerka všetko spravíš, veď upratuješ aj pre seba a on ti občas pomôže.
Nakoniec budeš ako žena robiť väčšinu prác v domácnosti, ešte aj podnájom platiť a pán bude mať full servis, z tvojho podnájmu zadarmo réžiu bytu a jedine si bude splácať SVOJU nehnuteľnosť!!!

@reela aku slobodu? Mna nikto nedrzi nikde za mrezami ani mi nerozkazuje co robit alebo nie🙈