Nebudem priateľovi platiť hypotéku: čo robiť?
Nastahovala som sa k priatelovi, ktory ma hypo na 3 izbovy byt. Hypo plati okolo 35.000 ceskych korun, chce odo mna 12.000 za vsetko, su v tom aj energie. Podla neho to je super ponuka, ked som byvala so spolubyvajucou, platila som 15.000, ze ved to je este lacnejsie ako som platila najom. Ja som si ale myslela, ze mu bude stacit platit na energie, plus polovicu za stravu. Keby byval sam tak ta hypoteka je stale rovnaka. Neviem, som z toho sklamana, myslela som, ze som priatelka a nie spolubyvajuca. Neviem ci s nim vobec chcem byvat za takych podmienok. Ano, v podnajme som nebyvala zadarmo, ale on je moj priatel, nie cudzi clovek. Co si o tom myslite? Miluje ma vobec? Co sa tyka prijmov, zarabame dost podobne, on asi o 8000 korun viac, ale on ma lepsiu startovaciu ciaru, rodicia mu prispeli takmer 30% na ten jeho byt.
@autorka ako tak čítam niektoré komentáre, tak buď rada, že máš ten mindset inde😂 Myslím, že premýšľaš dobre a ak neuvažuješ o vlastnej hypotéke, tak ani neprídeš o žiadne peniaze, pretože pražské nájmy (aj v okolí) nie sú žiadna hitparáda pre jeden príjem. Takže opäť - zdravý vzťah potrebuje hlavne jasnú komunikáciu. Nie náznaky👍 Držím palce, nech vám to klape😉
Obdivuhodne ako sa tu rozvinula debata, jednoduche zeny su pohorsene, ze ma nieco platit, tie este jednoduchsie by sa uz rozchadzali, autorka ma ocividne dost rozumu a podla prispevkov vie kde je sever. Jej ostane este kopu penazi na setrenie, s holou ritou neodide; chapem, ze matika nie kazdemu ide.
@lienka.7 K tvojmu príspevku o 19:07: ty sa na to pozeráš ale z úplne iného uhla. Tu predsa nejde o to, že idem zarábať na blízkej osobe, keď ju nechám u mňa bývať a žiadam za to príspevok, lebo mňa to niečo stojí a nie málo. To sa mám nechať využívať, len preto, že je to blízka osoba? Ty by si kúpila byty všetkým tvojím rodinným príslušníkom a nechala ich tam bývať len za náklady, lebo je to blízka rodina? Čo na tom, že ty finančne aj "vykrvácaš" a oni si budú žiť bezstarostne v blahobyte? Prečo? Prečo to má jeden platiť a druhý si to užívať?
@klementinka58 ja si to obraciam a nechcela by som v tomto prípade od frajera viac ako tych, dajme tomu, 9000. Čiže platiť o niečo viac, ako je polovica nákladov na bývanie, ale nie priveľa, keďže sa naozaj nejedná o spolubyvajuceho, ale o partnera. A ako tu už niekto spomínal, aj tie energie na polovicu sú už úspora, lebo sa kúri rovnako, detto elektrina za niektoré spotrebiče sa míňa rovnako, či tam žije jeden človek alebo dvaja.
@hefo tak nemusime to prechodit, jedneho dna sa vziat mozeme. 50% manzelstiev sa rozvadza, a nie nie su to len tie bezdetne. Niekto je stastny aj bez deti
Ja si myslím, že chlap týmto aj ukazuje, aký bude z neho manžel a otec.
Či sa nebude hádať o každé euro.
Či nebude vyčítať žene, čo všetko nakúpila, keď bude na materskej.
Či vie byť starostlivý a chce zabezpečiť tú rodinu atd...
@bluka2 ano sexujem len kvoli nemu a byt upratujem len jemu, ja byvam asi na streche 😅 niektore zeny si asi naozaj myslia, ze zato, ze upracu SPOLOCNY byt si zasluzia celu muzovu vyplatu. Ja nic neberiem ako samozrejmost a netvarim sa ze si nieco zasluzim. Mala som urcite domnienky, ale ked to partner chce inak tak sa prisposobim.
@klementinka58 Nejde až tak o to, že by mala niečo platiť, ale že má platiť (podľa toho, čo písala o nákladoch na energie) až príliš veľa.
@lienka.7 nie teraz, ale som ochotna mu vyplatit uz splatenu sumu bytu aby som bola na LV aj ja. Necakam to zadarmo.
Nikdy by som nechcel od frajerky aby mi platila hypotéku
@hefo ano prisposobila som sa rychlo lebo som si to realne spocitala, a radsej chcem byvat s priatelom ako so spolubyvajucou. Zadarmo ma nikto nikde momentalne byvat nenecha, a len zato, ze som zena, si nemozem narokovat na to aby mi partner daval byvanie len tak zadarmo
@hefo tak už je presťahovaná. Je veľký predpoklad že sa jej nebude chcieť "odsťahovať" po mesiaci bývania.
Ale samozrejme že toto mali mať vydiskutované pred sťahovaním. Zrejme budú mať toho ešte celkom dosť na "diskutovanie"...pri takom spôsobe komunikácie.
@tiezjedna Ved autorka pisala, ze platila 15
Jedneho mam doma uz niekolko rokov, tak asi ano 😉. Tak naco si pisala prispevok, ked je to zrazu ok, ze mu prispievaš na hypo. Nepytaj sa, ked nechces pocut iny nazor.
@autorka takže ty tam už si nastahovana a frajer na teba vybafol, ze haló, treba toľko a toľko platit? Teda ste neboli dohodnutí kým si tam išla? No tvoja škoda, možno keby si sa vyjadrila dopredu, ze mu hypo nebudeš platit, len naklady, nemuselo byť ani žiadne sťahovanie k nemu. Na to si asi nepomyslela, ze? A teraz ti je blbé sa dotahovat za platenie, keď už si tam nastahovana?
@zltalienka nemali sme to vykomunikovane, lebo sa vzdy dohodneme, aj teraz sme sa dohodli bez akychkolvek problemov. Proste on by z toho nerobil tragediu keby som povedala ze mu dam 0 korun kazdy mesiac, a ja by som mu zaplatila aj keby chcel odo mna tolko kolko som platila v najme predtym. Sme rozumni ludia, mne zalezi na nom, jemu na mne a doverujeme si ze nikto nechce nikoho “odrbat”.
Tak po tom, čo si doplnila informácie, si ja osobne myslím, že je to celkom fér dohoda. Tebe sa predpokladám zvýši úroveň bývania, keďže píšeš o novostavbe, pričom budeš platiť menej než doteraz a jemu sa zas aspoň o niečo znížia náklady na bývanie, ktoré musel sám zabezpečiť. Za mňa win-win situácia pre oboch, on o svojom návrhu pravdepodobne rozmýšľal takto nejako. Ja viem, že predstava bývania za 3000 kč v novostavbe v Prahe je pre mnohé tu veľmi lákavá, ale uznajme, že tak trochu (dosť) cez ružové romantické okuliare.
Pekne sa tu ukazuje vypočítavosť niektorých žien. Ona platiť za hypo nemá lebo ju môže neskôr vymeniť a ona nebude mať stoho nič. Ale už nepočítajú stým,keby tam 5 rokov bývalá len za energie a nechá ho ona. Takýto príklad tu neuviedla ani jedna. A to som jeden stých ktorí by platil 90 percent sám keby že som v tej situácii. Preto by som mu to nevyčítal, budete stoho ťažiť obaja.
Tak ako spočítala... vymenila si zisk 3000kč mesačne za svoju slobodu.
@betulinka1 platila 15k so spolubývajúcou...
@kristiii aha, cize podľa teba, kebyže ma k sebe zavolá bývať priateľ, ktorý býva vo vile, mam mu splácať na nu hypo lebo mi tým zdvihol môj štandard? A co som predtým byvala pod mostom, či čo? Budem mu platit pomernú časť nákladov, ale nie hypo predsa. Stále sa tu bavíme o komerčnom najme, vs bývanie s blízkym človekom.
@rasken10 jemu stále ostane byt ale s menšou sumou hypo ako keby tam býval sám. Keďže mu ju splatí @autorka a plus ďalej bude šetriť aj na ostatných nákladoch. Lebo kuril a svietil by tak ci tak. Aj z toho mu zaplati polku.
@reela, je veľmi voľne vyfabulovana teoria, že manželstvo ženu chráni. Rovnako plamenne by som mohla obhajovat tezu, aby si nebrala muza, s ktorým nikdy nezila, lebo nevie, či nie je gambler, nemá dlzoby a nepresustruje ten byt nad jej hlavou, na ktorý polovicou prispela ona. Akákoľvek forma spolužitia je lotéria a vždy, vždy môže dopadnúť zle. Asi by sme nedobre dopadli aj my vsetci, keby sme sa chceli riadiť výhradne týmto. Manželstva ludi, ktori spolu pred manželstvom nežili, majú skutočne nižšiu rozvodovosť. Súvisí ale v drvivej väčšine práve s tým náboženským presvedčením, že manželstvo treba udržať za každú cenu. Nie je to teda žiadnym efektom bývania či nebyvania spolu pred svadbou.

@anna_anicka83 ja som písala o bytoch podedenych a pod.bez hypo. Ktoré taktiež sú k dispozícii a prenajímajú sa za ceny ako bytu s hypo. Ale však v pohode sa smej dalej, len škoda ze čítať s porozumením nevieš 😉