icon

Nebudem priateľovi platiť hypotéku: čo robiť?

13. mar 2024

Nastahovala som sa k priatelovi, ktory ma hypo na 3 izbovy byt. Hypo plati okolo 35.000 ceskych korun, chce odo mna 12.000 za vsetko, su v tom aj energie. Podla neho to je super ponuka, ked som byvala so spolubyvajucou, platila som 15.000, ze ved to je este lacnejsie ako som platila najom. Ja som si ale myslela, ze mu bude stacit platit na energie, plus polovicu za stravu. Keby byval sam tak ta hypoteka je stale rovnaka. Neviem, som z toho sklamana, myslela som, ze som priatelka a nie spolubyvajuca. Neviem ci s nim vobec chcem byvat za takych podmienok. Ano, v podnajme som nebyvala zadarmo, ale on je moj priatel, nie cudzi clovek. Co si o tom myslite? Miluje ma vobec? Co sa tyka prijmov, zarabame dost podobne, on asi o 8000 korun viac, ale on ma lepsiu startovaciu ciaru, rodicia mu prispeli takmer 30% na ten jeho byt.

autor
14. mar 2024

@lienka.7 keby som to auto vyuzivala rovnako ako on (nie ze on ma vozi ale normalne ze by som ho sama vyuzivala, napr 2 dni v tyzdni by na nom isiel do prace on a 3 dni v tyzdni ja), tak by som prispela.

zltalienka
14. mar 2024

@reela prečítala som si Tvoje príspevky ešte raz. Možno by boli vhodné pre ženu, ktorá sa chce vydávať a zakladať rodinu.
Tuto autorka nemá takéto ciele. Možno je ešte veľmi mladá a o 15 rokov bude chcieť mať manžela a rodinu, ale nie teraz ...a najskôr ani nie s týmto priateľom.

zltalienka
14. mar 2024

Autorka: a čo napríklad verzia, že platíš jemu 7500? Teda Ty by si mala úsporu 7500 oproti predchádzajúcemu nájmu a on by mal úsporu 7500 zo svojich nákladov na bývanie. Obaja na tom "zarobíte" rovnako.

lienka.7
14. mar 2024

@michelle567 tie všetky veci by on kupil a používal tak ci tak. To sú iba výhovorky. Teraz ma len ochotnu spolufinancnicku 🙈
Mimochodom, neverím ze absolútne do toho bytu ona nič nekúpi. To nehrozí. Ci aj za to bude pýtať kompenzáciu za opotrebenie?

lienka.7
14. mar 2024

@autorka keby si to auto potrebovala využívať iba ty, tak by si si predsa kúpila a splacala si radšej vlastne, či? Ci ty radsej budeš radšej platit cudziemu???
Ako som už napisala, si naivná 🙈🤣

michelle567
14. mar 2024

@lienka.7 tak ty by si radšej bývala s cudzími ľuďmi v starom zdieľanom byte, kde by si platila tých 15?

liusa82
14. mar 2024

@autor nečítala som diskusiu.Vela strán je tu.Ale ja by som nikdy nikomu neplatila jeho hypotéku aj keby tam bývam..čo máš ty s tým?Nepoviem iné výdavky,náklady ohladom bývania tak pol na pol.Ale hypo si zobral on nie ty.Takže dobre rozmýšlaš platiť niekomu jeho záväzky tak to určite.Nezobrali ste si ju spoločne teda fifty fifty.Potom sa možno aj rozídete po čase a od teba bude mať čo to splatené..keby to takto s každou frajerkou robí tak pol hypotéky mu uhradia iba jeho frajerky.Kašlala by som ho všetkými desiatimi keby na tom stále trvá

maba123
14. mar 2024

Ja len nerozumiem co je na tom naivne, vy tu riesite len to hypo, ale tu o to hypo vobec nejde, ide o spolupodielanie na byt v ktorom byva, je to v podstate pre nu lacnejsi najom, ktory by si platila tak ci tak, vacsina uz vidi co sa stane o 15 rokov ako dopadnu, vidia tu vyhodenie na ulicu s holou ritou......, co sa moze stat , ale moze sa stat ze to bude laska na 100 rokov a tym padom ziska ovela viac, trosku to otocim ak by ja som platila hypo 20k a nastahujem si frajera k sebe len aby platil aspon 5k najomne ? Tak toto by bol super deal, ale pre neho , ako som pisala iz predtym , pokial budu ako priatelia je to pre nu lacnejsi najom, ak by sa rozisli o nic nepride, alebo ste take naivne, ze ked doteraz platila 15k najom a zrazu si najde chlapa ktory ma byt , najlepsie bez hypo a najomne bude este platit a ona bude ako panicka chodit ? Vsetko je o dohode a komunikacii, ako sa dohodnete, ano mozno si cakala nieco ine, ale komunikujte a povedz mu svoj nazor a nech ti on povie svoj nazor, alebo sa dohodnete ze nech hypo plati on , a ty budes platit inkaso, stravu, ..... ,a v konecnom dosledku ta to moze stat aj viac penazi ako 12k ktore by si mu dala

lakebabe
14. mar 2024

@maba123 prečo nie ja som tak fungovala 11 rokov hypo som si platila výhradne sama a dost vysokú sumu aj som si ju sama doplatila. Neutrpela som z toho nijaké straty ani nepovažujem ex ze by ma využíval. Dohodli sme sa ze pokiaľ nie sme manželia co si pri rozchode neberie to nezaplatí. Preto som si financovala komplet "opotrebenie " zariadenie a prerábky sama. Rozišli sme sa bez vykrikovania si kto co platil v kľude. Terajsi manžel nikdy v živote nechcel ani cent na jeho dom ani jeho rekonštrukcie ani iné zariadenie. A to už sme manželia, ale sme si vedomí, že v prípade rozvodu dom ostane jemu, lebo je zpred manželstva. Nikto sa necítil ani v jednej situácii zneuzivany ani nijako využívaný.

tiezjedna
14. mar 2024

@hefo ja sa len usmievam nad predstavou, ako tí, ktorí stále nepochopili ako funguje vlastníctvo nehnuteľnosti, prídu do nájomného bytu a povedia majiteľovi, že oni budú platiť len energie a poplatky😎 Niektoré šplechy, ktoré sa tu človek dočíta atakujú titul "chujovina roku"...

klotildabazarik
14. mar 2024

Co si cakala ze tam budes byvat zadarmo ked si jeho priatelka, tak ked ti nevyhovuje tak s nim nebyvaj, v dnesnej dobe nie nic zadarmo a ten "benefit" priatelka je asi takito chce sex a upratovacku este aj varenie m by sa mu zislo na to chce s tebu "byvat" 😂

maba123
14. mar 2024

@lakebabe mas pravdu, ale to ste si dohodli a preto hovorim mali by komunikovat co si o tom myslia a mali by dojst k nejakej zhode, ja ani netvrdim ze je spravne to alebo to, ide o to ako sa dohodnu,

lakebabe
14. mar 2024

@maba123 samozrejme musia si dohodnúť sami, len hovorím ze pre mňa je neprijateľné, že by mi muž išiel vyrubovat nejaké nájomné.
To iste som mohla spraviť aj ja a za tých 11 rokov by mi splatil slušnú časť hypotéky. Ako by k tomu ten človek prišiel po rozchode. Nepozrela by som sa na samu seba do zrkadla aký som prizivnik.
Som zástanca platiť si kľudne veci na poly , ale v prípade platenia spoločnej nehnuteľnosti nie takto.
Tu sa nejedná o symbolických 2000 navrch tu sa jedná o dosť vyššiu sumu.

zltalienka
14. mar 2024

@lienka.7 "keby si to auto potrebovala využívať iba ty, tak by si si predsa kúpila a splacala si radšej vlastne, či? Ci ty radsej budeš radšej platit cudziemu???"
Však ona si môže kúpiť vlastný byt, kto jej bráni? Ledaže by nemala dostatok financií....
Detto s autom.
Kým nebude mať vlastné, tak vždy bude platiť za užívanie cudzieho majetku. Zadarmo to dovolia tak rodičia deťom, prípadne iné veľmi blízke rodinné vzťahy a ešte zopár dobrákov.

katka700
14. mar 2024

Urkyte, urkyte a celý MK žerie seno 😂😂😂 Zistil si že existuje dosť hlúpych husiciek čo pod akože emancipaciou odporúčajú platiť tvoj dlh banke.
Už len presvedčiť tú tvoju kamarátka s (ne)výhodami 😂

hefo
14. mar 2024

@zltalienka Úplne mladá sotva bude, to by ťažko zarábala len o 8 000 Kč menej než chlapík, čo si môže dovoliť platiť 35 000 Kč hypotéku. Nemyslím si, že má až tak veľa času vymýšľať, rozhodne nie 15 rokov - spamätať sa, že mi bijú biologické hodiny, v 40-ke vedie k veľkej frustrácii.

zltalienka
14. mar 2024

@hefo nuž.... pozrela som si výšku priemernej hrubej mzdy v ČR.... necelých 43000....a tuto priateľ autorky platí 41000 len hypo + energie. Fíha. Ale tak, sú profesie, v ktorých sa dobre zarába a na veku nezáleží.
Ale aj tak, je to jej vec, ak nechce manžela, deti.

liusa82
14. mar 2024

ja mám tiež u seba v dome nasťahovanú polovičku.Síce tu hypo na dom neni ale aj tak keby je, nepýtala by som kedže dom by bol iba moje vlastníctvo.Dokonca nevykrkávam ani že fifty fifty energie.Sem tam ak by bol nejaký nedoplatok že by sa to takto vyrovnalo.Robí ale nákup,sem tam mi dačo dá do vačku akože na chod domácnosti a takto si žijeme.Niekto to berie ako obchod ako vidím.Alebo podnájom akurát že u frajerky.Tiež by mi bolo blbo aby mi niekto niečo splácal čo je písané iba na mňa.Neviem, ja by som sa to hanbila aj navrhnúť.Ale to som ja

tomi444
14. mar 2024

15 000 czk + energie je na Prahu minimálny životný náklad spojený s bývaním. Nezáleží na tom či je to hypotéka alebo nájom.

Dajme tomu že by si mu prispievala len 3 000 na energie. Zarábaš dajme tomu 50 000 czk. On 58 000 czk. Tebe ostane 47 000 czk na vlastne míňanie. Docela luxus keďže vlastne bývaš takmer zadarmo a on tvoj náklad súvisiaci z bývaním hradí za teba. Jemu po zaplatení hypo a energii ostane 23 000 czk na vlastne míňanie. Čiže celú ťarchu nákladov spojených z bývaním ťahá sám.

Už len to že od teba nepýta polovicu nákladov (17 500+energie) ale len nejakých 11 000 czk - čo je asi tretina z hypotéky je prejavom charakteru a že berie do úvahy že tie peniaze sa zhodnocujú jemu, nie tebe. Nutne podotknúť že hypotéka nie je len slasť ale aj strasť, počiatočná investícia a ohromný finančný záväzok ktorý ma na krku on sám.

Do úvahy samozrejme zoberte aj domáce práce. Ale keďže obaja pracujete tak čakám, že obaja sa budete podieľať rovnako.

Mne to príde ako fér, to čo od teba žiada. Ak by to bolo na úrovni priateľstva, tak by to bola skvelá ponuka.
Ale keď je to zrazu frajer tak ženy očakávajú že všetko bude ťahať on sám? Stále tu máme ešte dvojaký meter v 21. storočí, Dámy a Páni. 🙂

lin_a
14. mar 2024

@zltalienka @hefo @tomi444 nad tym sa tu doteraz nikto nezamyslal a nechcela som to vytahovat, ale aj mne nabehli rychle pocty v hlave - ak ma niekto iba hypo 35t czk (1400 eur), tak musi mat prijem minimalne 90 000 czk (3500 eur) v cistom. A autorka ma len o 300eur menej ako jej priatel, sama pise ze zarabaju podobne (podobne velmi dobre 😉)
Tak ak si da do porovnania platit 15t za zdielany postarsi byt verzus 12t prispievat priatelovi, zdielat s nim domacnost a byvat v peknej novostavbe, tak stale mi vychadza lepsie byvat u priatela 🙂
nehovoriac o tom, ze ako sama pisala, najom v byte podobnom ako ma priatel by stal mesacne 50t czk (2000 eur), cize ako spolubyvajuca by za to cvakala 25t.

ale tu stale 2/3 diskutujucich bude vyhlasovat, ze oni by platili len tych 3t za polku energii ...za byvanie v novostavbe v Prahe a pri takomto plate 😉

zltalienka
14. mar 2024

@katka700 "Zistil si že existuje dosť hlúpych husiciek čo pod akože emancipaciou odporúčajú platiť tvoj dlh banke.
Už len presvedčiť tú tvoju kamarátka s (ne)výhodam"
Tak rozmýšľam, že vlastne niekomu by malo podľa Tvojho zmýšľania stačiť, že si nájde solventneho partnera/partnerku nasťahovať sa k nej a bývať za energie a takto si žiť aj 10 rokov, za ten čas odkladať svoju takmer celú výplatu a nasporiť si v pohode na vlastné....good job

lienka.7
14. mar 2024

@tomi444 len si ešte zabudla na to najpodstatnejšie. Na byt, ktorý ostane jemu, nie jej. Na byt, ktorý mu ona pomáha splácať z jej peňazí. Pokial majú tak malý platovy rozdiel je pre autorku výhodnejšie si vziať úver na svoj vlastný byt a neplatiť inému.

autor
14. mar 2024

@lin_a presne, tie zeny toto vyhlasuju, ale rozumny, financne gramotny muz by take zeny u seba s takymi narokmi na muzov, nemusel vobec ubytovat. Mile zeny, zabudli ste, ze solventny a atraktivny chlap ma velakrat na vyber, a zene, ktora ho chce vyuzivat moze ukazat kde su dvere. Ja viem ako svet chodi, moj priatel ma tiez na vyber a tiez mi moze povedat, ze moja zlata, ja zlatokopky u seba ubytovavat nebudem. Aj chlapi maju na vyber, nie len zeny.

tamitamitami
14. mar 2024

Je to férová ponuka ak má náklady 41 000 czk a ty mu máš dať 12 000 czk (hlavne keď zarábate rovnako). On bude platiť väčšiu časť nákladov keďže je to jeho byt a ty takto symbolicky.
Ak bude priestor môžeš si aj ty zobrať maličký byt na hypotéku a prenajímať ho (aby ste obaja mali niečo vlastné).

zuzana111984
14. mar 2024

Že zlatokopky ubytovávať :D takže si si vedomá, že ťa u seba len ubytováva ako nájomníčku. Takže zato, aby ťa neopustil si mu ochotná aj platiť.
Lebo finančne spolupodielať sa na partnerskom živote sa dá aj inak, zaplatiť polovicu energií beriem a napr. v tvojej réžii mohol byť nákup prostriedkov na pranie a všetkých čistiacich, prípadne raz za mesiac väčší nákup, okrem tých bežných nákupov, čo si asi podelíte (to mohla byť kompenzácia nájomného), ale tak ako ti to on povedal, že ty budeš platiť 12tis., veď to máš výhodné...fuj, oplula by som ho.
Ešte keby si ty platila všetky energie, čo vravíš je 6tis. (ako kompenzáciu nájomného), on bude hypo a strava a ostatné napoly. Ale ty mu vlastne zaplatíš všetky energie, aj tie jeho a ešte mu 6tis. zostane na vlastné potreby.
A to že on platí hypo tu nesplietaj, to si spláca VLASTNÝ byt, ktorý mu zostane.

zuzana111984
14. mar 2024

A ešte nechápem, prečo si ochotná či už cudziemu alebo frajerovi platiť nájom? Áno, na začiatku si si myslela, že u frajera budeš za energie, ale keď sa tak nestalo, zle si si prerátala, že toto je pre teba výhodné.
Výhodné by bolo, kúpiť si byt, vziať si tam podnájomníčku, čo ako vidíš, ti svojím nájmom zaplatí energie + časť hypotéky a ty si pekne pôjdeš k frajerovi na večeru, telku, sex, nebudeš mu musieť nič platiť, ani upratovať a špinavé trenky prať. A keď ťa raz odkopne a nájde si takú čo bude chcieť deti, budeš mať vlastný byt.

tamitamitami
14. mar 2024

Zase ak by sa rozhodli žiť takto dlhšie ona si môže zobrať hypotéku na malý byt a prenajať ho (splátku jej zaplatia nájomníci). Takže tiež k bytu príde celkom výhodne. Tiež jej ten byt bude splácať niekto iný, keďže ona bude žiť u priateľa. Vlastne to pre ňu bude ešte výhodnejšie ako pre jej partnera.

On svoj byt na ktorom má hypotéku ponúka na ich žitie, nechce od nej polku splátky ale maličkú časť. Tiež mohol byt prenajať a mohli platiť ešte drahší podnájom na polovicu.

Zatiaľ sú len partnery ktorý majú rovnaký príjem takže takýto prístup mi príde celkom fér.

sashabb
14. mar 2024

Aha, čiže ty si ustúpila a podvolila sa jeho návrhu iba preto, aby ťa nemal za zlatokopku a neposlal ťa o "dom ďalej". 👍

lienka.7
14. mar 2024

@autorka 🤣🤣🤣🤣🤣 ze zlatokopka 🤣🤣🤣🤣 moja zlata týmto ti dáva najavo jedine to, ze ked nebudeš platit ako chce on, pokojne ta vymení za model, ktorý mu platit bude.
To, ze si naivná beriem naspať... ty si proste blba 🤦‍♀️👌

lienka.7
14. mar 2024

@zuzana111984 ona bude platiť 12 tacov a este aj nakupovať a pratat byt 🙈 nie, ona nie je zlatokopka, to je pravda 👌 ona je niečo iné 🤐