Nechať dieťaťu rok pauzu po maturite
Dcera zmaturovala a prisla s tym, ze by si chcela dat po skole rok pauzu. Neist na vysoku, nehladat si hned karieru, len si oddychnut, cestovat, pripadne si obcas nieco privyrobit.
Priznam sa, ze mam z toho zmiesane pocity. Na jednej strane chapem, ze nie kazdy ma hned jasno, co chce robit. Na druhej sa bojim, aby sa z jedneho roka nestali dva alebo viac.
Dali by ste dietatu taky priestor, alebo by ste trvali na studiu ci praci?
Vystudovala hotelovu akademiu, teda s nejakymi brigadami asi problem nebude mat.
Ja som rovno po skole sla do prace. Ale nasa generacia bola ina, rodicia nas do toho dost tlacili. Keby som im povedala, ze chcem si dat rok pauzu od povinnosti, vysmiali by ma.
ano
Nie, nenechala by som ju po strednej len tak bez štúdia a bez roboty doma celý rok. A ani jej nedala peniaze na cestovanie. Ak by chcela cestovat tak by si musela na to zarobiť. Ciže ak by chcela niekde žiť za hranicami všedných dní tak by musela za tými hranicami aj pracovať a financovať si to.
moje dieťa bolo doma, ale na podpore... ak by som mu ja mala platiť všetko úplne ako keby študoval (ale neštudoval, iba by sa flákal), na to by som nepristala asi ...
Dieťa 😂😂😂😂
@anonym_autor a kto by jej platil účty pokým by sa celý rok iba flákala?
Ako ... uprimne by ma zaujimalo, od coho si musi clovek oddychnut po strednej 😅 nepoviem po narocnej vyske, po 10 rokoch v praci, po neviem com, ale po strednej?
Tzv. Gap year je uplne normalna vec ale nie tak ako si to tvoja dcera predstavuje bez prace, ze ty ju budes zivit Kludne nech rok ostane "doma" a ide pracovat do zahranicia, teraz su super moznosti aj napr na Islande, napr. pol roka tam zarobi si a pol roka moze cestovat za tie peniaze. Ja som ho tiez mala rovnako ako vela ludi z mojho okolia, o nic som neprisla ale nezivili ma rodicia.
@anonym_autor Ja by som ju nenechala doma, dá sa to zladiť aj štúdium alebo práca a cez víkendy a dovolenku môže cestovať. Po strednej škole netreba žiaden oddych, je to jedno z najľahších období, kedy stačí chodiť do školy a zmaturovať (nemusí byť na vyznamenanie), to nie je ako VŠ kde tlačia aj termíny skúšok alebo práca, kde to treba robiť zodpovedne.
Je dospelá, rozhodnutie je na nej. Snažila by som sa jej to vyhovoriť. Najprv vzdelanie, kým má zvyk učiť sa. Cestovať môže aj potom.
nie. doma by som dovolila byt len pod podmienkou že si hľadá aktívne prácu.
Ale poznám že ostala známa rok doma po gymn. a učila sa na prijímačky na LF. Po roku pokračovala na štúdiu.
Nie. Ak však nemá záujem študovať, akceptovala by som to a poslala ju do práce. Nemusí ísť vôbec na VŠ, po hotelovej škole asi na to nemá ambície ani predpoklady, ale len tak by som ju ďalší rok neživila a nepodporovala vo flákani.
Ak chce cestovať, môže ísť do zahraničia ako animátorka, môže pracovať niekde v hoteli, na výletnej lodi.... Možností má veľa. Dala by som jej peniaze na začiatok, požehnanie a nech ide. Žiadne také poflakovanie sa Slovensku, robiť na čierno v nejakej reštaurácii a bývať doma zadarmo.
@anonym_autor kľudne ak sa vie o seba sama postarať a nebudes jej ty dávať peniaze na jej oddych.
Sesternicin syn šiel na pil roka makat na farmu fo Škandinávie. Potom rok cestoval po celom svete a potom sa ešte na tu farmu na pol roka vrátil
Veľmi slušne zarobil a zdokonali sa c angličtine.
Teraz je v Čechách na veterine
Nič nezmeškali
moje dieťa bolo doma, ale na podpore... ak by som mu ja mala platiť všetko úplne ako keby študoval (ale neštudoval, iba by sa flákal), na to by som nepristala asi ...
@biba_18 po maturite mal narok na podporu? Ved absolventi neplatili potrebne poistenie pocas studia
Podľa mňa by bolo asi najlepšie riešenie, aby išla teraz do práce a (podľa toho čo má vyštudované na hotel.akadémii) a ak sa jej to nebude pozdávať, tak nech sa pripravuje na budúci rok na VŠ na pre ňu zaujímavý odbor, aj doučovaním.
@anonym_autor nie, nenechala. Co si napíše do životopisu? Rok som h..o robila? 😀🙃 Zamestnávatelia sa o ňu potrhaju. Zbožňujem ľudi, čo len tak bezcieľne plávajú životom...
@anonym_autor
Prosím ťa načo jej bude vysoká škola po hotelovej? Je študijný typ? Je karierovo zameraná?
Radšej nech cestuje
Ak si bude platiť bývanie, cestovanie a celé toto užívanie a nebude od teba pýtať ani cent tak by som vlastne povedala, že je dospelá a nemusí si pýtať od teba dovolenie. Ak bude využívať mamahotel, budeš jej variť a platiť za ňu účty a ona možno občas nakúpi pár vecí do domácnosti tak vtedy jej máš do toho čo kecať. Nie, či pôjde cestovať ale za akých podmienok bude doma. A možno to bude veľmi dobrá lekcia do života kedy slečna zistí že občas si privyrobiť ani omylom nestačí na zaplatenie základných účtov, nieto ešte cestovania a ochotne pôjde študovať. A možno dostane zodpovednosť, práca ju bude napĺňať a začne robiť na full time. Aj to je životná cesta, nemusí mať každý VŠ aj keď vás ako rodičov chápem, že chcete aby ju dcéra mala.
Aj nasa dcera toto navrhla, my sme to s muzom zatrhli. Ja som inak velmi tolerantna matka, ale nase argumenty zavazili a dcera pokracovala v studiu. Nedavno sa vyjadrila, ze je stastna, ze do skoly isla.
Jej obe spoluziacky isli touto cestou (rok pauza) a viac sa do skoly nevratili.
@anonym_autor nechala by som ju. Ale zaroven by som jej vysvetlila, ze ukoncenim studia sa oficialne konci moja vyzivovacia povinnost voci nej, takze cokolvek chce pocas toho roka robit, tak si financuje sama, vratane byvania a stravovania doma. Tam by som mozno bola ochotna spravit kompromis, ze bude “zena v domacnosti” a ked ja pridem z prace, tak bude kompletne upratane, navarene, oprane, ozehlene atd., skratka ja uz doma nemusim pohnut prstom a ani pripominat, ze este na toto zabudla. A nech sa uci na tie prijimacky na dalsi rok, lebo to asi po roku nicnerobenia neda bez pripravy. pokial by toto malo trvat dlhsie ako rok, nedajboze by mal z toho byt zivotny styl, tak uz nech si hlada k tomu aj samostatne byvanie.
asi áno. Pokiaľ by bola na UP a štát za ňu platil zdravotnú. Ale by som jej neprispievala na ošatenie, kozmetiky a pod. To by si musela riešiť z svojich peňazí. Veď ona pôjde do dôchodku ako 70 ročná.
@biba_18
Tvoje dieta malo po maturite nárok na podporu v nezamestnanosti?
@biba_18
Tvoje dieta malo po maturite nárok na podporu v nezamestnanosti?
@mateson2004 tiez sa mi to nezda
@anonym_autor
Prosím ťa načo jej bude vysoká škola po hotelovej? Je študijný typ? Je karierovo zameraná?
Radšej nech cestuje
@zmrzlinka2021 cestovať bude za čo?
@anonym_autor Ja by som chcela vedieť od čoho si čerstvý maturant potrebuje oddýchnuť.A z čoho si chce financovať to cestovanie?A celkovo ako si to predstavuje.Az potom sa dá uvažovať,čo ďalej.
Ja som si povodne taku "pauzu" brala, ze budem trosku pracovat, trosku hento, tamto. Skoncilo to tak, ze som si nasla robotu, tam som ostala, potom frajera, cize nikam som necestovala, ziadna dobrodruzna pauza sa nekonala. A aj ked som sa na dalsi rok pripravovala na primacky na VS, tak som sa na to nakoniec vysrala, ze mne sa nechce, ze lepsie mi je v praci. Chyba, ale okolnosti boli ake boli a ja som mala 19 rokov vtedy a rozmyslala som uplne inak. Radsej nech plynulo pokracuje vo vzdelavani.
Nedovolila. Na oddych ma prazdniny. Nechodila do skoly orat. Miliony deti pred nou to zvladli bez pauzy, nech sa trocha hecne. Ak na tom bude trvat, tak jej spravim drsny cennik mesacnych vydavkov stravy a energii. Welcome to adulthood.
Bude sa jej sakra tazko vracat do skoly ked sa bude rok len flakat. Pravdepodobne to ani neda

Nie