icon

Nechať dieťaťu rok pauzu po maturite

Včera o 15:19

Dcera zmaturovala a prisla s tym, ze by si chcela dat po skole rok pauzu. Neist na vysoku, nehladat si hned karieru, len si oddychnut, cestovat, pripadne si obcas nieco privyrobit.
Priznam sa, ze mam z toho zmiesane pocity. Na jednej strane chapem, ze nie kazdy ma hned jasno, co chce robit. Na druhej sa bojim, aby sa z jedneho roka nestali dva alebo viac.
Dali by ste dietatu taky priestor, alebo by ste trvali na studiu ci praci?
Vystudovala hotelovu akademiu, teda s nejakymi brigadami asi problem nebude mat.
Ja som rovno po skole sla do prace. Ale nasa generacia bola ina, rodicia nas do toho dost tlacili. Keby som im povedala, ze chcem si dat rok pauzu od povinnosti, vysmiali by ma.

anonym_d7e4c8
Včera o 16:43

No ja mam napriklad doma dceru, je to trochu iny pripad lebo je aspergerka, po vyhoreni na VŠ. Vôbec si nevie predstaviť momentálne pracovať. Nenútim ju, má niečo našetrené, jedného dňa sa jej peniaze minú a bude musieť svoj postoj prehodnotiť. Podieľa sa na chode domácnosti, nie veľkými sumami ale niečo prispeje, nakúpi, navarí kým som ja v práci.
Rozkázať jej nemôžem a vyhodiť z domu ju nechcem, takže čakám čo bude.
V tvojej situácii by som asi na dcéru netlačila, ale ani by som ju nijako nedotovala, výstrelky nech si platí z toho, čo má, alebo nech si nájde nejaký spôsob aby tie peniaze na to mala.
To že sa jej bude ťažko vracať do školy je blbosť, robí to veľa ľudí a normálne doštudujú. Moja sestra išla na Vš až 21 ročná, mala iné plány, s priateľom chceli mať rodinu a deti, žiaľ priateľ jej zomrel tragicky, tak sa rozhodla pre VŠ keď sa trochu dala dokopy.
Netreba sa o deti tak strašne báť, ak je dcéra zdravá a schopná, časom zistí že škola je lepšia verzia alebo pôjde do práce- oblečenie, potraviny, drogéria- všetko stojí peniaze. Tieto veci by som úplne presunula na ňu- nech sa o seba stará sama.

anonym_1700d2
Včera o 16:50

áno, ale nech aspoň brigáduje.. manželovi sestra tak zostala rok doma, brigádovala v Kauflande a podľa jej slov jej to naozaj bolo na osoh.. prišla k záveru, že chce úplne inú výšku, než akú mala vybranú po škole no a pekne si zarobila 🙂

anonym_1700d2
Včera o 16:54

ešte doplním, že pomáhala doma s varením a nákupmi (už mala vodičák) a nemala problém vrátiť sa znova do školy..

1sally12
Včera o 16:54

Nie, stacili mi tie 4 mesiace prázdnin než som nastúpila na výšku.

klotildabazarik
Včera o 16:56
@chlebikova

Ako ... uprimne by ma zaujimalo, od coho si musi clovek oddychnut po strednej 😅 nepoviem po narocnej vyske, po 10 rokoch v praci, po neviem com, ale po strednej?

@chlebikova dnešný mlady su akoby z cukru 😂 preto si dava po strednej pauzu😂

klotildabazarik
Včera o 16:58
@magdalienka11

@anonym_autor nie, nenechala. Co si napíše do životopisu? Rok som h..o robila? 😀🙃 Zamestnávatelia sa o ňu potrhaju. Zbožňujem ľudi, čo len tak bezcieľne plávajú životom...

@magdalienka11 napise si tam" year gap"😂

zmrzlinka2021
Včera o 16:59
@mateson2004

@zmrzlinka2021 cestovať bude za čo?

@mateson2004 bude robiť popri tom napr na farmách

zmrzlinka2021
Včera o 17:00
@klotildabazarik

@chlebikova dnešný mlady su akoby z cukru 😂 preto si dava po strednej pauzu😂

@klotildabazarik nie sú z cukru, len počúvajú svoj život a chcú ho žiť podľa seba, nie podľa spoločnosti

klotildabazarik
Včera o 17:07
@zmrzlinka2021

@klotildabazarik nie sú z cukru, len počúvajú svoj život a chcú ho žiť podľa seba, nie podľa spoločnosti

@zmrzlinka2021 ved nech "ziju" by ma zaujmalo odkial zobere tie "peniaze na cestovanie" vypyta od mamy,? som za ale nech si zarobi na cestovanie, nie bude doma sedet rok a co z toho🙄

oskvarka
Včera o 17:09

@anonym_autor ja by som bola za ale iba ak si ho zaplatí ten rok jasné že nebudem od nej pýtať nájomné ešte ale možno nejaký príspevok na stravu prípadne spolupodieľa nie sa na domácich prácach rovným dielom a cestovanie a iné veci samozrejme zo svojho. Nie že by som nechcela dopriať

anonym_93309d
Včera o 17:09
@zmrzlinka2021

@zmrzlinka2021 ale nie z rodičovských peňazí . Kto jej. Ide platiť zdravotne odvody ha? A handry , kozmetiky za rodičovské peniaze? Kávičku, koláčiky s kamoškami to ako si predstavuje

anonym_adf838
Včera o 17:10

Ved je dospela, snad sa moze rozhodovat sama!

biba_18
Včera o 17:10
@anonym_d6a418

@biba_18 po maturite mal narok na podporu? Ved absolventi neplatili potrebne poistenie pocas studia

@anonym_d6a418 ja som napísala po maturite? 😒

oskvarka
Včera o 17:11
@anonym_7f9e98

Tzv. Gap year je uplne normalna vec ale nie tak ako si to tvoja dcera predstavuje bez prace, ze ty ju budes zivit Kludne nech rok ostane "doma" a ide pracovat do zahranicia, teraz su super moznosti aj napr na Islande, napr. pol roka tam zarobi si a pol roka moze cestovat za tie peniaze. Ja som ho tiez mala rovnako ako vela ludi z mojho okolia, o nic som neprisla ale nezivili ma rodicia.

@anonym_7f9e98 presne alebo dobrovoľníctvo cez fond solidarity dostane od európskej únie dotáciu trochu aj porobi aj sa nový jazyk naučí aj sa osamostatni

biba_18
Včera o 17:11
@mateson2004

@biba_18
Tvoje dieta malo po maturite nárok na podporu v nezamestnanosti?

@mateson2004 ja som nepísala nič o maturite. ale o tom, že mohlo byť doma a váľať si šunky keď malo podporu ...

anonym_d7e4c8
Včera o 17:26
@anonym_93309d

@zmrzlinka2021 ale nie z rodičovských peňazí . Kto jej. Ide platiť zdravotne odvody ha? A handry , kozmetiky za rodičovské peniaze? Kávičku, koláčiky s kamoškami to ako si predstavuje

@anonym_93309d vsak sa pojde zaevidovat na urad prace a zdravotne jej bude platit stat.
Handry kozmetiky kolaciky a kavicky nemusi mat. Ked ich chce, nech si na ne peniaze zozenie. Zase nie kazdy je taky ze musi nakupovat kazdy tyzden handry a kazdy den byt na kave a kolaciku s kamoskami.
Prave preto by som to dietatu dopriala- nech si to skusi, ze ako sa mu to bude pacit, taky zivot bez prijmu. Ja som vyssie pisala ze moja je aspergerka, takze je to iny pripad trochu, ale tiez to nechavam na nu. Co chce musi si zaplatit sama. Darmo by som do nej hucala, nech dokonci skolu, nech sa prace do roboty, vacsinou sa dospievajuce deti naucia najviac na vlastnych chybach. Tym, ze ich nenechame padnut na hubu im viac ublizujeme ako pomahame.

anonym_1a30e3
Včera o 17:29

@anonym_autor Ak by chodila do práce tak kľudne. Ja som po strednej išla do práce a po roku do školy.
Sedieť doma a nič nerobiť by som v žiadnom prípade nedovolila. Keď nechodí do školy musí si hľadať prácu, žiadne sedenie doma, výlety nech si platí sama.

euka210
Včera o 17:40

@anonym_autor nie, ked chce cestovat atd, nech si zarobi. Potom moze.

anonym_8c2dcd
Včera o 17:42

Ak by mala zostat doma a brigadovat v lidl, v tom by som ju veru nepodporila. Chodila som na bilingvalne gymnazium a dost mojich spoluziakov z rocnika malo gap year. Niektori boli na Islande alebo Norsku, jedna baba bola v Indii, dalsia v australii. Robili zvycajne nejake pomocne prace. Na Islande v kempe, ta v Australii sa casom dostala do jednej prestiznej restiky, niektori robili na farmach a potom cestovali. V takomto pripade by som ju podporila a aj jej to rada ciastocne zafinancovala. Popravde nechapem tie z vas, ktore su principialne proti len preto, ze vy ste take moznosti nemali. Naco ste si robili deti, ked je vam zatazko nieco im dopriat...

anonym_7a8a61
Včera o 17:43

kludne nechala ak bude mat trebars nejake brigady ja som nevedela do 37 co by som chcela riadne robit aky smer a comu sa venovat aby som bola stastna a aj to vynasalo az potom som si otvorila nieco svoje a nic som veru nestratila.Dovtedy som sa len tak hladala co uz ini maju davno nejaku karieru rozbehnutu.Takze nic nie je stratene ani vo vyssom veku dokonca a nie ze rok po strednej.Nech len objavuje robit bude cely zivot este.A vobec je dospela preco jej do toho kecas? aj tak si spravi co ona chce ty sa mozes aj na hlavu postavit

tiezjedna
Včera o 17:50

oddych po hotelovke?? Aha...

anonym_520938
Včera o 18:03

Môj syn tvrdil, že chce rok po maturite pracovať, trochu si zarobiť a po roku ísť na pedagogickú,aby mohol byť majstrom odborného výcviku.Realita je taká, že uplynuli dva roky od maturity a ani len nespomína VŠ.Financna nezávislosť je lákavá vec

anonym_d6a418
Včera o 18:08
@biba_18

@anonym_d6a418 ja som napísala po maturite? 😒

@biba_18 ved diskusia je o pauze po maturite! Necitas?
Zaujimave, ze vsetci reaguju k veci a ty od veci😏

anonym_4a1d9f
Včera o 18:10
@anonym_520938

Môj syn tvrdil, že chce rok po maturite pracovať, trochu si zarobiť a po roku ísť na pedagogickú,aby mohol byť majstrom odborného výcviku.Realita je taká, že uplynuli dva roky od maturity a ani len nespomína VŠ.Financna nezávislosť je lákavá vec

@anonym_520938 Tak robiť majstra odborného výcviku, čiže za smiešnu mzdu sa rozčuľovať s polodebilnými učňami a ešte kvôli tomu strácať čas na VŠ... To by peniaze nemal nikdy. Syn urobil správne rozhodnutie, určite ho život nasmeruje lepšie.

anonym_520938
Včera o 18:14
@anonym_4a1d9f

@anonym_520938 Tak robiť majstra odborného výcviku, čiže za smiešnu mzdu sa rozčuľovať s polodebilnými učňami a ešte kvôli tomu strácať čas na VŠ... To by peniaze nemal nikdy. Syn urobil správne rozhodnutie, určite ho život nasmeruje lepšie.

@anonym_4a1d9f Je to vec pohľadu.Mat možnosť každú noc, každý víkend, každý sviatok a väčšiu časť leta byť doma tiež nie je na zahodenie.Z vlastnej skúsenosti viem,ze človek niektoré veci dokáže robiť do určitého veku,a potom co do 70ky?

lenka.25
Včera o 18:47

Bože tieto decka . Veď maturitný rocnik je najvoľnejší rocnik z celého štúdia . Už je to dospelý človek , takze si môže cely rok robiť čo chce . Ale za moje peniaze by teda necestovala . Tu každý desiaty príspevok , ako si nájsť druhu prácu , aby rodičia dokázali deckám počas štúdia všetko zabezpečiť a hľa mládež si potrebuje oddýchnuť 😂 .

biba_18
Včera o 18:55
@anonym_d6a418

@biba_18 ved diskusia je o pauze po maturite! Necitas?
Zaujimave, ze vsetci reaguju k veci a ty od veci😏

@anonym_d6a418 tak špeciálne pre teba, keď už nevieš rozmýšľať keď niečo čítaš - moje dieťa by som po maturite len tak nenechala doma - malo možnosť byť doma až keď malo podporu… chápem, že niektorým treba takto po lopate. ale to nie je moja chyba 🤷‍♀️

anonym_d6a418
Včera o 19:04
@biba_18

@anonym_d6a418 tak špeciálne pre teba, keď už nevieš rozmýšľať keď niečo čítaš - moje dieťa by som po maturite len tak nenechala doma - malo možnosť byť doma až keď malo podporu… chápem, že niektorým treba takto po lopate. ale to nie je moja chyba 🤷‍♀️

@biba_18 to ako komunikujes? Miesto toho, aby si napisala, sorry nevsimla som si, ze diskusia je o cerstvych maturantoch, ides osocit ineho cloveka z tvojej neschopnosti citat s porozumenim? To vazne? To vzdy si takato arogantna a toxicka? Ty si dnes nejedla, ci nespala? Ci oboje?
A nebola som jedina, ktora ta na to upozornila, tak tu nerob z ludi hlupakov, problem s pochopenim mas evidentne ty.

biba_18
Včera o 19:08
@anonym_d6a418

@biba_18 to ako komunikujes? Miesto toho, aby si napisala, sorry nevsimla som si, ze diskusia je o cerstvych maturantoch, ides osocit ineho cloveka z tvojej neschopnosti citat s porozumenim? To vazne? To vzdy si takato arogantna a toxicka? Ty si dnes nejedla, ci nespala? Ci oboje?
A nebola som jedina, ktora ta na to upozornila, tak tu nerob z ludi hlupakov, problem s pochopenim mas evidentne ty.

@anonym_d6a418 lenže ja som si to všimla. a aj som odpovedala. neviem ako ti mám ešte inak napísať aby si to pochopila 😏

anonym_789bfd
Včera o 19:13

@anonym_autor keď si sama bude platiť náklady na život, nech sa paci. A to vrátane bývania. Pokial vsak očakáva, že sa o ňu ďalej mam starať a financovať, tak žiaľ nie. Ma oddych 2 mesiace po maturite.