Nechať už polročné dieťa spať u babky?
milé mamičky, chcem sa spýtať ako by ste reagovali v mojej situácii, prípadne či máte podobnú skúsenosť, alebo mi len napíšte váš názor 🙂
mám polročné dieťatko a priateľova mama sa rozhodla, že si chce budovať s malou vzťah. Aby ste chápali, sestra môjho priateľa aj s manželom a deťmi žije s ňou, čiže ona je s nimi stále. My bývame vo vedľajšom meste, ona tu pracuje. Chodíme ju pozrieť, nemôžem povedať, že by malú nevidela, lenže ona sa sťažuje, že to nie je toľko, koľko si predstavovala. Minulý víkend sme boli u nich a odvtedy babka tlačí na pílu, aby sme tam boli častejšie a aby malá u nej spala aspoň raz mesačne. Mne to príde skoro, neviem prečo by som mala stále niekam cestovať a polročné dieťa odkladať niekam preč spať ak na to nie je dôvod, len pre to, že ona chce. Vôbec neviem, ako by na to malá reagovala, navyše je to v inom meste. Ja by som s tým možno aj súhlasila, ale bojím sa, aby to neprerástlo do problému. Totiž ona má hlášky typu ja chcem a hotovo a ja sa obávam, že ak povolím, bude vyžadovať čím ďalej tým viac. keď som otehotnela ona sa išla spýtať môjho priateľa, či má ísť ona so mnou k doktorovi, ja som tam bola a mňa sa ani neobťažovala spýtať, čo si o tom myslím. potom vyhlásila, že s nami ide do pôrodnice, a je jej jedno, či súhlasíme alebo nie, proste ona ide. dva dni pred pôrodom nám povedala, že ona si tú malú možno vezme a už nám ju nevráti. A keď mala malá mesiac sestra môjho priateľa mi povedala, že babka kúpila cestovnú postieľku a vyhlasuje, že malá u nej bude od dvoch mesiacov zo soboty na nedeľu spávať. Ja som babku nemala ani jednu a bola by som šťastná, keby mali dobrý vzťah, ale veď nech si ju vezme cez deň. A kľudne nech u nej malá aj spí, ale až bude väčšia a bude sama chcieť. Príde mi to ako keby si chcela dokazovať že má kontrolu nad rodinou. Lenže ja na takéto správanie reagujem odmietavo, ja nemienim tolerovať aby ma hocikto do niečoho nútil. Čo by ste robili vy? ako by ste nastavili hranice čo ešte áno a čo už nie, hlavne teraz vo veku, keď si dieťa ešte nevie povedať, ako sa cíti a čo chce? ďakujem za každý názor
@tesha21 moja svokra tiež iné nemala na reči už od babetka, len kedy jej malú dáme povarovat. Býva asi 3km od nás, ale že by ju prišla len tak pozrieť, to nie. Vždy sa dotrepali len celá banda (ona6, dedko, dcéra s dvoma malými deťmi a niekedy aj syn). Je na dôchodku, moja malá má dva a pol roka, ale babka ju nikdy neprišla pokocikovat. Keď mala pol roka, potrebovala som ísť na súd, tak sme sa dohodli, že pôjde so mnou a počas pojednávania (20-30min) ju povozi. Prídem pre ňu a ona že nejde, že nemôže, že tam mám malú nechať a ona ju postrazi. No skoro ma jeblo! Nemala som žiaľ už inú možnosť. Nič sa nestalo ani malej ani mne, ale moja dôvera voči nej klesla na bod nula. Najbližšie som jej malú zverila až keď mala cez dva roky aj to len cez deň na par hodín. Píšem ti preto, lebo ťa chcem podporiť, nerobíš nič zlé. Toto nie sú babky, ktoré si chcú budovať vzťah s vnucatom, ale babky ktoré si potrebujú niečo dokázať, alebo nám matkám... Neviem. Ja toto nepovažujem za záujem. Že daj mi dieťa a hotovo. Klobúk dolu pred babkami, ktoré majú úprimný záujem. Ten sa dá totiž vyjadriť aj inak ako bezdôvodne odtrhnúť dieťa od matky(a naopak).
@tesha21 Ahoj, opat (ako v kazdej teme ohladom premotivovanej svokry/mamickinej mamy) pripomeniem pravny ramec rodinnych vztahov. Prava a povinnosti ohladom neplnoleteho maju vyhradne a jedine rodicia alebo osoby, ktorym bola sudne zverena starostlivost o maloleteho (rozumej adoptivni rodicia napr).
Z toho plynie viac konsekvencii. Je dolezite, aby si si tohoto bola vedoma, ak Ta s manzelom bude chciet svokra zahrat do kuta nastojenim. Ty si v prave.
1. Stary rodic dostane dieta na varovanie/navstevu/kocikovanie "z dobrej vole rodicov". Neplynie prenho na toto automaticky narok.
2. Vyhrazanie sa typu uz ju nevratim moze vyzniet nevinne, ale ako mama mas pravo sa fakticky obavat o unos (svokra by si mala uvedomit, ze slova maju svoj vyznam). Z mojho osobneho hladiska ma tato vets dost desi, pripady, kedy niekomu z rodiny preskocilo a uniesol dieta, namyslajuc si, ze je to jeho zosnule dieta, ktore este zije (morbidne, ale true stories), su dost caste.
Ale teda o tomto nepises, ci nie je labilna a pod.
3. Svokra sa opiera o fakt, ze dietatko prespi celu noc. Ano, za pritomnosti MATKY. Lebo sa citi v bezpeci.
4. Ochvilu pride osemmesacna separacna uzkost, kedy Ti mala nepusti suknu. Su take babky hrdinky, ze nechaju prerevat dieta celu noc, tisia ho, ale ani za nic nezavolaju matke dietata, nech di pon pride. Tie traumy deti vyvrbene v dospelosti nechcime vidiet... Takto si nielenze mala nevytvori puto so avokrou, ale naopak si vytvori averziu. Osobne ma desi aj predstava, ze dieta ma ist spat k niekomu, koho de facto nepozna, z par navstev sa puto neurobi. Taketo male dieta ma puto vyhradne k matke, mozno k otcovi a mozno k surodencom.
5. Svokra by si mohla uvedomit rozdiel medzi situaciou u nich doma, kde efektivne ona tvori sucast blizleho rodinneho jadra neterky, nakolko byvaju v spolocnej domacnosti a dennodenne prichadzaju do kontaktu a medzi vami, kde, aj ked to kruto vyznie, je pre malu cudzia osoba. Dojcatu nevtsvetlis, ze toto je babka, mama Tvojho tatka, a preto musite mat vztah.
A teda, nech sa manzel pokusi byt mediatorom v tomto spore a laskavo - dobrotivo vysvetlit, ze malu mozte raz nechat u nej na postrazenie (nespecifikovala by som prenocovanie, je to uz isty druh zavazku), KED BUDE PRIPRAVENA.
Tento disclaimer v sebe zahrna neurcitost ohladom doby, kedy realne prirpravena bude. Niekto je ready v 2 rokoch, niekto v 10 🙂
@biela_sova ono to že malú vezme a nevráti bolo myslené skôr ako "vtip", a môj priateľ jej okamžite povedal nech nad tým ani neuvažuje. ale prirodzene človeku to už ostane v pamäti, a hlavne keď sa to kopí.
jej hlavným argumentom je, žr ona je rodinne orientovaná a chce, aby ju malá poznala a vedela kto je, aby pre ňu nebola cudzou. Ale podľa mňa sa to takýmto štýlom nerobí.
a ďakujem za odpoveď, super si to popísala 🙂
Ja by som určite nepovolila 6mesacne je ešte maličké potrebuje ta poblizku 💕a myslím že práve tym by si určite dovolovala viac myslím že sa nemá kam ponáhľať maličká môže ešte veľa krát u nej spať keď bude vacsia 🙂 ak súhlasí s tak ok ale aby bolo ako povedala svokra ohľadom tvojej dcérky a bodka tak to nieee to nedovol 😊😊
@tesha21 Nie je za co, casto tieto spory riesime v praxi. Treba jej vysvetlit, ze vztah si s takymto malym babom buduje u vas doma, v jej(=malej) prirodzenom habitate, kde svokre o par mesiacov bude pysne ukazovat svoje hracky a ine poklady. Vztah sa buduje tak, ze jej precita leporelko, pohladi ju, pomojka, ZA pritomnosti maminky. Dieta priebezne jednym ockom kontroluje, kde je mamina a ako sa tvari... ci sa to babkam paci, ci nie. O par rokov moze byt retorika ina, bude samoststnejsia a inak vnimat okolity svet ;)
No zvlastne spravanie babky teda, si nejako dovoluje... Bud rada, ze byvate v inom meste.. Ale k veci, polrocne babatko sa mi zda este dost malinke, keby to bolo aspon v jednom meste, tak ok, ale takto..ja ti poviem, ze som prvykrat spala u babky, ked som mala 6 rokov a to ma musela o polnoci viest domov, lebo som revala, ze neviem zaspat 😁 ale napriklad moje krsniatko spava u babky od malicka, je pravda, ze predtym u nich byvali, takze je viac navyknuta a nema problem.. Ale polrocne babatko je este male...
Dobre rozmyslas. Ja mam 10 mes a isto by som ho nedala babke na noc. Obcas mi ho babky povozia po dedine cez den a ja mozem co-to porobit. Ale aj to som povolila az v pol roku a sme z jednej dediny. Dieta ma byt hl pri rodicoch. Tiez som nedojcila, no to neznamena ze dieta bude bezo mna, ze sa nepotrebujeme
@tesha21 Moja bude mat tri roky a u babky spala len raz, ked som rodila mladsiu a boli sme s muzom v porodnici. Inak tam bude spinkat az ked raz bude sama chciet. Skor nie. Polrocnu ani omylom. Navyse sa v tom veku este plne kojila.
A budovanie vztahu nie je o tom, ze dieta vezmem k sebe na noc.
@tesha21 asi by som reagovala najprv slušne a diplomaticky. Vážim si váš záujem a ochotu, ale momentálne nie je dôvod, aby malinká u vás spala, je ešte malá, sme na seba naviazané. Radi uvítame vašu pomoc, keď to bude potrebné (pôjdeme na ples, budem chorá...)
@biela_sova ono je to presne ako píšeš, o dôvere medzi matkou a babkou, medzi dieťaťom a babkou a tá sa BUDUJE, nie vynucuje....
@11mirka22 Aj mne sa velmi paci Tvoj prispevok, ze babky si potrebuju nieco dokazat. Castokrat z nich potom v spore vyjde veta, ze si chcela dokazat, ze nie je este suca do "stareho zeleza".... Ale beda, ked sa lesti ego na ukor dietata....
Polrocne babo by som nedala. Moja mala ma 3r a 3 m a teraz prvykrat spala s babkou bez nas rodicov. A to ju vypytovala tiez od malicka. Ale v ziadnom pripade.
Nastavila by som hranice tak ako je to prijemne mne a dietatu a babka nech sa prispodobi
@tesha21 no my tiez byvame vo vedlajsej dedine ale maly tam ostaval spi kat ako polrocny, ak sme s manzelom niekam isli a tak.. ale to sme ju popytali a suhlasila, bola rada.. a maly je zlaty tak som sa nebala a isla som ti napisat, ze kludne tam male daj ale ak som to docitala, tak ani nahodou.. preto, ze ona chce.. hahaha ak si doma tak preco tam mas male davat.. nech sa spamata a ako ti pisu, stopni to uz na zaciatku, je to tvoje dieta a ty si jeho matka a jednoducho ak si doma tak nebude spat ono inde a ty doma ak na to nie je dovod.. nema to logiku, ona ti nema co rozkazovat.. lutujem tych, co u nej ziju 🙏
Akčná svokra... Moje deti spia bez nás u babky prvý raz tento týždeň, majú skoro 5a 8 rokov ja som bez nich prvý krát 😏
Na noc ani náhodou
@tesha21 vies aj mne povedala svokra pred porodom,ze si ho mam uzit v porodnici lebo potom nastupuje ona, ja som tiez myslela,ze je to zart, kym nezacali neprijemnosti po porode stupnovat, 7 mesacnemu vykladala ako bude za babkou plakat ked bude vacsi,ze chce u nej ostat. Pri kazdej navsteve extrem. Postupne cela partnerova rodina ma zacala brat,ze ja som ta zla, co jej nechce dat vnuka a ona je chudatko obeť. Cize mi zabezpecila v ich rodine poziciu pre ktoru je kazda moja navsteva tam len utrpenim. Dnes vidi vnuka 5x do roka a to nebyva daleko. Jednoducho som to vsetko stopla, uz aj tak som bola za zlu a dobrou v ich ociach nikdy nebudem. Svokre ale zomrela dcera ked mala 5 rokov a som si ista,ze aj toto k jej chovaniu prispelo a preto som pre ze zbytok rodiny o to horsia,ze jej nedoprajem. Tiez chcela novorodenca do postele k sebe, strasne extremy vytahovala. A dnes sa pytam na co to bolo dobre. Mohli sme si pekne zit a mat pekne vztahy, namiesto toho budem cely zivot v strehu aby som nepovolila, nepopustila, lebo ona sa nikdy nezmeni aj ked bude chvili hrat,ze je ok. Toto normalna, vyrovnana babka nerobi.
Aj moja starká mala reči, že kúpi postieľku a malého si vezme a že nech jej ho dáme a pod. Rázne som jej povedala že je to bábätko a to potrebuje matku, pre neho je ona cudzia. On potrebuje mňa.. a bol kľud
Ja by som nedala... Pol roka je malo. Ona svoje deti mala, nech si buduje vzťah s nimi 😂 bože to čo sú za zeny, im by sa ako páčilo keby sa im svokry do všetkého montovali...
Ja uz mam pocit, ze svet sa na r*ť obracia... to uz su niektore stare matky ozaj strelené alebo sa tak nudia na dochodku, ze vymýšľajú ako spestriť nevestám životy? Zacina byt akysi kult práva starych rodicov na dieta za každých okolnosti. Niekedy mam pocit, ze si chcu vykompenzovať svoje chyby vo výchove na vnucatach.
Moze si zobrat 6 mesačne dieta pokocikovat na hodinku ale vrátiť k matke. A nie tahat po nociach po iných domoch. Dieta si zacina ako tak budovať nejaky rezim a spávanie kade tade je blbosť. Nehovoriac o tom, ze je závislé na mame. A druha vec, starší ludia uz nemavaju taku pozornosť ani take reflexy, nehovoriac o tom, ze 3/4 berie na noc lieky na spanie a podobne. Je to vaše dieta a vaša zodpovednosť. A ona ked chce, nech ti pomoze cez cez. A tiez by bolo mozno dobre udržať si svoje súkromie a nehovoriť, ci mala spala celu noc alebo nie.
@tesha21 presne viem, co myslis, tym, ze tie jej reci ti ostanu v pamati. Ja si do dnes pamatam ako mi povedala, ze nech si uzijem malu kym je babatko, ze potom so mnou nebude... no mna to uplne rozhodilo. A teraz, napriek tomu, ze malej nezakazem aby sla ku starym rodicom (chodieva od cca 1,5 roku na jednu dve noci s otcom tam, a teraz ako je v skole chodi na 7-10 dni vzdy cez prazdniny letne), trpnem co jej zase nakecaju... za to chodi na zaciatku prazdnin, aby som ju vedela trochu "znormalizovat", kym zacne skola. Uziju si, po vyletoch chodia, skacu okolo nej ako okolo kralovnej, to nemozem kritizovat (aj ked ubrat by sa dalo trochu), ale tie reci na mna a hluposti. Dospelo to tam, ze nechcela napr,. ist s nimi na oslavu, az v posledny den sme ju nejak presvedcili. Proste tie deti si urobia obraz... ale ako tieto psycho vztahy vplyvaju na deti, netusim. Moji rodicia su rozvedeni a ja si nepamatam, ze by babky, dedkovia, rodicia kydali jeden na druheho za chrbtom a tvarili sa ze sa nic nedeje.
Vobec by som ju tamnedavala
@tesha21 babka nech si vyhlasuje čo chce a nech kupuje postielok kolko chce. Ty si rodič, ty určuješ pravidlá, ty si poznáš dieťa najlepšie. Moje deti prespávali u starých rodičov, až keď chceli deti, nie starí rodičia, čiže deti vedeli rozprávať, komunikovať a povedať si čo chcú a čo nechcú, čiže v škôlkarskom veku. Keď si chce babka budovať vzťah, nech príde ona prespať k vám. Keď podľa nej môže malé dieťa pendlovať z domu do domu, prečo by to nemohla zvládnuť babka?
polrocna, to je podla mna este skoro, aby si ju tam takto nosila aj na noc. ako nepoviem, ze by ste niekam potrebovali ist a mala by ju prist k vam len tak postrait, no taketo spanie, tak to asi nie. bohuzial zvlas svokry mavaju taketo skvele napady a potom sa len oduvaju
@tesha21 však sadni dinauta a chod aj ty za ňou,prípadne na buď. Problém?
@vendulka80 pozri sa svet je rovnaký podľa mňa,v jednej téme nadávajú na suku svokrou,ktorá série na vnúčatá a tá sviňa seriály pozerá, v druhejze tá beštia sebecka si cestuje a užíva život ako nájsť ročná a vnúčatá nič. A bum ďalší extrém,zase tá sviňa chce vnúča. Nuž neveste nevyhovies😂😂😂škoda len,že sa už nedozvieme aké svokry budete vy😉
@tesha21 normálne slušne povedz svokre,svagrine,že je milé,že vám chcú dopriať si trochu oddýchnuť spolu. Ale povedať,že ešte je skoro,že určite keď porastie a ver tomu,že ti veeeelmi rýchlo vyuzijes,či preto,že budete čakať druhé,či potom v škôlke,keď bude choré,či cez prázdniny. A reči si nevšímať,každý sme nejaký.

@tesha21 no tak neviem, ale moj syn spal mimo domu bezo mna iba 1x. Isiel s bratrancom k tete. Ja som spala v tej istej dedine, asi 10 min peso. Neviem si predstavit, ze by som dala 6mesacne dieta k niekomu na noc...