icon

Nechať už polročné dieťa spať u babky?

tesha21
15. júl 2019

milé mamičky, chcem sa spýtať ako by ste reagovali v mojej situácii, prípadne či máte podobnú skúsenosť, alebo mi len napíšte váš názor 🙂
mám polročné dieťatko a priateľova mama sa rozhodla, že si chce budovať s malou vzťah. Aby ste chápali, sestra môjho priateľa aj s manželom a deťmi žije s ňou, čiže ona je s nimi stále. My bývame vo vedľajšom meste, ona tu pracuje. Chodíme ju pozrieť, nemôžem povedať, že by malú nevidela, lenže ona sa sťažuje, že to nie je toľko, koľko si predstavovala. Minulý víkend sme boli u nich a odvtedy babka tlačí na pílu, aby sme tam boli častejšie a aby malá u nej spala aspoň raz mesačne. Mne to príde skoro, neviem prečo by som mala stále niekam cestovať a polročné dieťa odkladať niekam preč spať ak na to nie je dôvod, len pre to, že ona chce. Vôbec neviem, ako by na to malá reagovala, navyše je to v inom meste. Ja by som s tým možno aj súhlasila, ale bojím sa, aby to neprerástlo do problému. Totiž ona má hlášky typu ja chcem a hotovo a ja sa obávam, že ak povolím, bude vyžadovať čím ďalej tým viac. keď som otehotnela ona sa išla spýtať môjho priateľa, či má ísť ona so mnou k doktorovi, ja som tam bola a mňa sa ani neobťažovala spýtať, čo si o tom myslím. potom vyhlásila, že s nami ide do pôrodnice, a je jej jedno, či súhlasíme alebo nie, proste ona ide. dva dni pred pôrodom nám povedala, že ona si tú malú možno vezme a už nám ju nevráti. A keď mala malá mesiac sestra môjho priateľa mi povedala, že babka kúpila cestovnú postieľku a vyhlasuje, že malá u nej bude od dvoch mesiacov zo soboty na nedeľu spávať. Ja som babku nemala ani jednu a bola by som šťastná, keby mali dobrý vzťah, ale veď nech si ju vezme cez deň. A kľudne nech u nej malá aj spí, ale až bude väčšia a bude sama chcieť. Príde mi to ako keby si chcela dokazovať že má kontrolu nad rodinou. Lenže ja na takéto správanie reagujem odmietavo, ja nemienim tolerovať aby ma hocikto do niečoho nútil. Čo by ste robili vy? ako by ste nastavili hranice čo ešte áno a čo už nie, hlavne teraz vo veku, keď si dieťa ešte nevie povedať, ako sa cíti a čo chce? ďakujem za každý názor

Strana
z5
saja1
15. júl 2019

@tesha21 polrocnu by som ja nedala nikomu.

jaja23
15. júl 2019

@tesha21 ja by som môjho tiež nikomu nedala. Ani teraz keď ma rok. Ani svojej mame. Je ešte maličký, v noci papa, občas ho treba ukludnit.

marya2
15. júl 2019

V žiadnom prípade by som jej maôú nenechala. Polročné babätko má byť pri mame, pokiaľ je to možné. Ak si dovolí vyhlasovať bez vedomia matky, že bude vnúča u nej od dvoch mesiacov spávať, dala by som si pozor. To by sa Vám starala postupne do všetkého a doplatil by na to Váš vzťah s partnerom. A čo mi pripadá nebezpečné - veta, že vám malú nevráti. Však to by bol normálne únos. Toto by som neriskovala. Asi by som sa jej bála dieťa zveriť aj na malú chvíľku samé.

dkethe
15. júl 2019

V ziadnom pripade :D a ja navrhujem, stanovit hranice spolu s muzom (je holt klucove mat ho na svojej strane, a ak neni automaticky, treba manipulovat), snim mozes kecat argumentovat atd. A sbokre povedat len suche 'nie, takto sme sa rozhodli'. Nie si. Povinna jej nic vysvetlovat a toho sa drz, co ano co nie sa casom upravi, ale vysvetlovat a dohadovat nebudes musiet nikdy

janba
15. júl 2019

Malý bude mať 9 mesiacov a nedám ho na noc ani vlastnej mame, nikomu. Niekedy keď ideme večer von, uspí ho doma svokra alebo spíme u mojej maminy, ale prídeme a ráno som s ním. Ja by som nedala. Ak ty nechceš, nedávaj, je to tvoje dieťa.

dorotik
15. júl 2019

Ahoj 🙂. Z tvojho prispevku citim, ze dietatko dat k babke prespat nechces a myslim si, ze to je to najdolezitejsie. Ako sa ohladne toho citite ty a tvoj muz. Ak sa na to necitite, tak to nerobte. Ked bude mala vacsia, bude mat s babkou vztah, ktory si vybuduje v bezpecnom prostredi vo vasej pritomnosti (vy ste jej hlavne vztahove osoby) vtedy s tym uz zrejme budes ok. A za mna, v zivote by som svoje polrocne dieta (teraz ma tolko) nenechala spat niekde bezomna, pokial by to nebolo zivotne nutne 🙂.

dopolbokaodrata
15. júl 2019

Baba je nejaká premotivovaná, toto stopnite hneď na začiatku, lebo keď jej na to nič nepoviete a ešte nebodaj aj ustúpite, tak to bude hnať ešte ďalej. Jediné šťastie, že nebývate s ňou.

sapetka
15. júl 2019

Nedala by som polrocne a ani 2r (co teraz moj krpec ma) este stale v noci ked sa zobudi ma hlada a mne vy tiez chybal

misinka0611
15. júl 2019

Máš príležitosť to zastaviť hneď na začiatku. Ano, dobre predpokladás. Bude sa to stupňovať a po čase si bude robit ako chce a teba rešpektovať nebude. Pozor na to ! Nenechaj sa do ničoho dotlačit. A polročne dieťa by som nikam spat nedala!

oli18
15. júl 2019

Ja mám viac vnúčat a aj keď s nimi veľa pomáham, na nocovanie polročného by som si veru netrúfla. Prvýkrát tu spali, keď mali cez 2 roky. Ja som sa pri tom vôbec nevyspala, celú noc som načúvala, prikrývala, cítila som za ne zodpovednosť. Obdivujem trúfalosť tvojej svokry.

misinka0611
15. júl 2019

A zarazilo má do hlavy to vyhlasovanie že od 2 mesiacov akože čo ho plánovala v noci aj nakojit? Či si bola istá že kojiť nebudes.

mogaa
15. júl 2019

@tesha21 určite polročné dieťa nie.....iné by bolo keby si ty potrebovala povarovať napr.ráno niekam cestuješ a nechceš ju budiť alebo ju k nej nemáš ako zaniesť.....ale to že ona chce aby malinká u nej aspom raz za mesiac prespala - tak to si treba vysvetliť....otvorene jej povedz že nie si proti tomu aby u nej občas prespala, ale nie kým je ešte taká malinká....u babky môže prespať keď už bude ako tak rozumná a trošku samostatná že sa ňu nemusíš tak báť - cca 2roky....keď už sama chodí a vie aspom ukázať čo chce.....

tesha21
autor
15. júl 2019

ono to začalo nevinnou poznámkou priateľovej sestry, že jej by nevadilo dať na malú pozor pokiaľ by sme si chceli spraviť s priateľom pekný večer spolu sami dvaja. Oni si myslia, že keď malú nekojím a prespí celú noc že to bude ok. Ja ale nechodím nikam, kam malú nemôžem zobrať so sebou, aj na svadbe sme s ňou boli a bola úplne v pohode, spala v kočíku. Lenže svokra s tým začne obyčajne keď tam nie som, akoby sa o tom so mnou ani baviť nechcela, rieši to viac-menej len cez priateľa, ešte šťastie, že ten mi drží stranu.

tesha21
autor
15. júl 2019

@misinka0611 ja som nemohla kojiť, malá bola bohužiaľ na fľaši od narodenia :( to ale nemení situáciu, že dieťa potrebuje v prvom rade rodičov, no nie?

misinka0611
15. júl 2019

@tesha21 Tak to máš žena veľké šťastie že ti muž drzi stranu. To si vyhrala. Môže sa aj na hlavu postaviť hlavne buďte takto stále jednotný vo vsetkom a mate vyhraté. Jasne aj keď nekojis. Ani ja som nekojila a maly bude mat o 2 mesiace 2 roky a nikdy bez nás nikde nespal. Našťastie aj ja mám muza kt. mi podrží stranu.

bluka2
15. júl 2019

@tesha21 tiež mám polročneho, neviem si to predstaviť. Čo si ten vzťah chce budovať v noci keď ma spať?

simona92101
15. júl 2019

Svokra vas evidentne musi mat vsetkych pod palcom,ten jej pristup ze ako ona povie tak bude - toto s manzelom zarazte este pokial sa da,inak to bude horsie. Vas muz ma aky na to nazor?kojite?ak hej,tak tu je priestor na rozumne vysvetlenie,ze dieta je kojene a vnoci sa budi na kojenie a na prsu zaspava (ci to tak je ozaj to svokra vediet nemusi),cize bez matky vnoci ani nahodou.kazdopadne,dieta je malicke nato aby nocovalo niekde bez matky.moja svokra sa tiez do vsetkeho stara,rovnako mi rozprava vety ze ona si malu ukradne a ostriha ju do hola aby mala hustejsie vlasy (moja malá ma 4 mesiace). 2x som jej slusne povedala ze si to neprajem, ked to vytiahla uz xy krat, tak som na nu vyskocila a razne povedala ze si neprajem aby takto predomnou rozpravala (to ostrihanie myslela vazne,vsetky deti takto vyholila),a v pripade ze nadalej takto bude rozpravat alebo nebodaj to urobi,tak malu uvidi uz len na fotke..ostala ticho a ofucala sa..manzel mi sice povedal ze to uz bolo trosku ostrejsie,ale ked to neslo po dobrotky tak to muselo ist po zlotky.

jamika27
15. júl 2019

@tesha21 nedala by som. Môj má 3,5 roka dokopy asi 20 krát spal u starkých, ale bol to boj, bolo to len výnimočne, keď sme mali fakt niečo dôležité. Zase na druhej strane dobre by mi padlo keby dám prespať aj povedzme polročné sem tam, ale keď sama cítiš, že to tam nie je v poriadku, radšej si udržovať odstup a isté hranice je na mieste.

tesha21
autor
15. júl 2019

@bluka2 presne to som aj ja povedala :D

ivankatal
Autor odpoveď zmazal
deti95060810
15. júl 2019

svokra si pískne a ty už máš tancovať? no tak to hádam nie...tvoje dieťa - tvoje rozhodnutie.
Za mňa nie...

nikaasimonka
15. júl 2019

@tesha21 ja som svojej svokre hned povedala ze malu nedam nikdy, je to moje dieta ona svoje mala, ked bude mala velka a sama sa vypyta mozno to prekusnem ale nikdy by som pol rocnu nedala nikomu ani svojej mame, mam 10 mesacnu dceru a este mi ju nikto nestrazil 👍🏻 A keby bola taka drza ako opisuješ tak to by som tam už viac ani na navstevu neprisla 😂

michelle567
15. júl 2019

Nedala by som polročné dieťatko. Môj ma 3,5r a asi od roka sa ho zakaždým svokra vypytovala kedy tam príde spať a že bude spat s babkou atd a kukla na mňa. Ja som nereagovala vôbec nič. Veď mňa sa ani nič nepýtala :D keď viackrat videla že na to nereagujem tak prestala už som to asi rok nepočula. Bývajú blízko, užívať si ho môžu cez deň. 🙃 Keď sa ťa priamo nespýta ani nerieš, a keď začne riešiť tak zatrhni, keď sa ti to nebude páčiť 🙂

majka99999
15. júl 2019

Nas starsi spal prvykrat u mojich rodicov, ked mal rok a pol, sli sme na chatu, co bola namiesto svadobnej hostiny pre kamaratov. Na dlhsie som ho zacala davat od 2 rokov, lebo v lete som cakala druheho syna a nemohla som sa s nim tolko kupat a blaznit. Ale s mojou mamou si budoval vztah tak, ze k nam pravidelne chodila (vlakom 2 hodiny) uz od malicka, v pohode s nim sla sama na prechadzku, bol na nu zvyknuty. Takze som sa nebala. Mladsi byva casto chory, tak ten bol na vikend az 3,5-rocny. Polrocne dieta by som nedala nikomu, trochu asertivnosti treba voci svokre, moja mama tiez chcela deti aj skor, ale teda sme sa dohodli s manzelom, ze este nie, aj ked starsi nebol kojeny a v pohode by to zvladol on aj moji rodicia. Moja svokra sa nezvladne sama o seba postarat, takze u nej deti nikdy same nebudu, a je to daleko.

lienqa
15. júl 2019

Ako polročne dieťa je este malinke, pochopím. Ale staršie (1+) - prečo nie? 🙈 Veď to nemusí byť každý víkend. Ako raz za čas si urobiť program iba s polovičkou, niekedy padne vhod, hm?

mycuskaa
15. júl 2019

Moj syn spal u svokry bezomna prvy krat az ked mal rok a pol 🙈 a cez den dlhsiu dobu ho varovala az ked mal rok aj 5 mesiacov dovtedy ho dlhsiu dobu ani nikto nevaroval ani by som nedala. Urcite nie polrocne 🙏 proste povedz nie este to tak necitis a hotovo ona ti kazat nemoze

julianadrx
15. júl 2019

No ja mám pomaly 4 ročnú dcérku a 17 mesačného syna, svokrovci by tiež chceli aby som im dcérku dala na prázdniny ale ona nechce a popravde asi by som preplakala deň noc za ňou. Mužovi som povedala, že im ju dám vtedy, keď prídu oni k nám a malá sa im hodí od radosti okolo krku alebo budem vidieť, že majú taký vzťah, že to malá zvládne, lebo to, že ich sem tam raz mesačne postrážia hodinku nepovažujem za dostatočné. Chcem aby mali pekný vzťah ale to nieje len na mne, musia sa oni snažiť vybudovať si k detom cestu. Tvoja svokra je však extrém, nehnevaj sa!

mogaa
15. júl 2019

@tesha21 ona ťa vôbec nerešpektuje keď takéto veci rieši cez tvojho priateľa....už to je divné....normálny človek sa na také veci spýta matky, nie otca - a už vôbec nie ak nie ste manželia.....to ak chce vidieť vnučku by si ťa mala predchádzať a hýčkať - nie brať ti dieťa...možno to nemyslela zle, ale je divné že všetko čo sa týka dieťaťa nerieši s tebou ale svojim synom....ktovie čo je za tým, možno si myslí že sa rozídete a aby bola malinká u nich zvyknutá, fakt neviem ...ja z toho mám zlý pocit

tesha21
autor
15. júl 2019

@lienqa veď áno, staršie ďieťa v pohode, ale také malinké a keď si ho vynucuje? mne osobne by tiež padlo vhod, keby sa s ňou príde pohrať/vziať na prechádzku, nech si budujú vzťah a ja by som si aspoň porobila čo s malou nestíham

nikpa
15. júl 2019

@tesha21 ja by som pol ročného syna nedala cez noc ani vlastnej mame a to jej verím a viem že by sa o neho postarala. Ale ak nie je dôvod a necítis to tak, že si s tým ok, nedaj sa do toho tlačiť. Povedala by som, že pôjde až keď sám povie, že chce, teda až keď bude vedieť rozprávať. A môže sa urážať kto chce. Vzťah si s vnucatom môže predsa budovať aj cez deň tak ako to obvykle babky robia.

Strana
z5