Nechať už polročné dieťa spať u babky?
milé mamičky, chcem sa spýtať ako by ste reagovali v mojej situácii, prípadne či máte podobnú skúsenosť, alebo mi len napíšte váš názor 🙂
mám polročné dieťatko a priateľova mama sa rozhodla, že si chce budovať s malou vzťah. Aby ste chápali, sestra môjho priateľa aj s manželom a deťmi žije s ňou, čiže ona je s nimi stále. My bývame vo vedľajšom meste, ona tu pracuje. Chodíme ju pozrieť, nemôžem povedať, že by malú nevidela, lenže ona sa sťažuje, že to nie je toľko, koľko si predstavovala. Minulý víkend sme boli u nich a odvtedy babka tlačí na pílu, aby sme tam boli častejšie a aby malá u nej spala aspoň raz mesačne. Mne to príde skoro, neviem prečo by som mala stále niekam cestovať a polročné dieťa odkladať niekam preč spať ak na to nie je dôvod, len pre to, že ona chce. Vôbec neviem, ako by na to malá reagovala, navyše je to v inom meste. Ja by som s tým možno aj súhlasila, ale bojím sa, aby to neprerástlo do problému. Totiž ona má hlášky typu ja chcem a hotovo a ja sa obávam, že ak povolím, bude vyžadovať čím ďalej tým viac. keď som otehotnela ona sa išla spýtať môjho priateľa, či má ísť ona so mnou k doktorovi, ja som tam bola a mňa sa ani neobťažovala spýtať, čo si o tom myslím. potom vyhlásila, že s nami ide do pôrodnice, a je jej jedno, či súhlasíme alebo nie, proste ona ide. dva dni pred pôrodom nám povedala, že ona si tú malú možno vezme a už nám ju nevráti. A keď mala malá mesiac sestra môjho priateľa mi povedala, že babka kúpila cestovnú postieľku a vyhlasuje, že malá u nej bude od dvoch mesiacov zo soboty na nedeľu spávať. Ja som babku nemala ani jednu a bola by som šťastná, keby mali dobrý vzťah, ale veď nech si ju vezme cez deň. A kľudne nech u nej malá aj spí, ale až bude väčšia a bude sama chcieť. Príde mi to ako keby si chcela dokazovať že má kontrolu nad rodinou. Lenže ja na takéto správanie reagujem odmietavo, ja nemienim tolerovať aby ma hocikto do niečoho nútil. Čo by ste robili vy? ako by ste nastavili hranice čo ešte áno a čo už nie, hlavne teraz vo veku, keď si dieťa ešte nevie povedať, ako sa cíti a čo chce? ďakujem za každý názor
@maciatkolulu problém to je. my auto nemáme, ona tiež nie, ale ona má autobusy zadarmo. Každý deň je v našom meste lebo tu pracuje, a kedykoľvek nám povedala že máme niekam s malou prísť aby ju videla vždy sme jej vyhoveli. A tiež to nie je sranda sa trepať s kočíkom po autobusoch. Ona si ide kedy chce kam chce, prečo keď chce tak strašne byť s vnučkou tak nepríde aj sem? ja jej to dieťa doprajem, veď je to radosť celej rodiny, akurát nechápem, na čo ju potrebuje u seba doma a cez noc, a navyše keď to rieši takpovediac poza môj chrbát.
@maciatkolulu a na margo večne nespokojných neviest, ty myslíš že svokry sa na každú nesťažujú? ale sťažujú, lenže nie na MK, ale susedkám po dedine a podobne. A sťažnosti myslím že sú niekedy ozaj právom. Ja som teda ešte nepočula o neveste, kvôli ktorej by sa svokrovci rozvádzali.
@maciatkolulu ono ani svokre nevyhovies, su nevesty,čo kazdu chvilu behaju kade tade a nesu im vnucata stale na opateru a nevesta je ta co sa nestara dobre atd , ani im nevyhovies. Druha vec, moja mama je pubertalna s minimalnym zaujmom o vnuka, chuda moje dieta fakt. Ale mozem napisat jedno, nikdy sme sa kvoli babke ktora nema zaujem o vnuka nepohadali. Starsia a mladsia generacia by mali fungovat tak aby im to ich rodinny zivot nenarusalo a respektovat, ak sa s vnucatom rozhodnu chodit 2x do roka, tak budu dvakrat do roka a? A este, duuuuufam ja budem radsej ta svokra s minimalnym zaujmom , aspon sa mlady nebudu kvoli mne hadat a nepostavim svoje dieta medzi dve mlynske kola..... Ako pises kazdy sme nejaky ale mali by sme poznat hranice druheho a nie za kazdu cenu si ist svoje, vyckat, ved preboha era babky prichadza az u starsieho dietata a takto to pokazia uz v zarodku
@maxo69 novorodenec s babkou v posteli?? A to som myslela ze len moha svokra ma blbe napady,ale toto je extrem.male babo ma byt doma vo svojom prostredi a budovat si rezim s matkou,spat vo svojej postielke atd.kazda nahla a zbytocna zmena je pre babo zase narusenie jeho kludu.ja to vidim na nasej malej,bude mat 4 mesiace a akonahle ideme k svokre na celodennu navstevu a ma naruseny spanok a rezim tak je nervozna a uplakana cely den..
@maciatkolulu vacsinou nieje chyba na strane nevesty, co tu tak citam a pocuvam od znamych a aj z vlastnej skusenosti,tak kazda svokra rozbije vztahy vdaka jej uzasnym napadom a zbytocnym hadkam..ja sucitim s kazdou zenou ktoru trapi svokra,moju mamu trapi svokra uz peknych 30 rokov, a to uz svokre klope smrtka na dvere a aj tak robi zlobu..
Moja polrocna si to vyriesila sama, vrieskala len ked sa na nu babka pozrela a kocik mohol drzat len ja alebo muz... Samozrejme bola to moja chyba, lebo som si ju tak naucila :D teraz je s babkou rada, ale po troch rokoch, co si moja svokra so mnou buduje podivny vztah (vysmech, spochybnovanie, nerespektovanie) je vzdy pod dozorom a spat tam pojde o dobrych par rokov neskor...
...nepoznam ta, ani tvoju svokru, ale si neviem vysvetlit jej slova- mozno ti dieta ani nevratim... je to na zamyslenie...!A co sa tyka tvojho- vasho dietata- ked uznas za vhodne- ty ako matka, mozes ho dat kedylolkvek k starej mame. Aj cez noc. Ale musis to chciet a citit, ze to aj pre dieta dobre je. Skus cez den ho castejsie davat, ked chces. Lebo na strane druhej, ked stary rodicia miluju svoje vnucata, ta laska, obetavost....je pre dieta tiez velmi dolezita! Vsetko je na tebe- vas a pocitoch. To bol moj nazor🙂
@erickatt chvalabohu nebola, ale ona si to predstavovala tak že ona tam bude menežovať personál ako sa majú o mňa starať, kedy kam ísť a čo spraviť... keď videla že priateľ drží stranu mne a ani jej vlastná dcéra ju pri pôrode nechcela, tak povedala že bude len v budove nemocnice, našťastie veci sa zbehli tak, že nestihla prísť... ale vletieť mi na izbu tak sa neovládnem a naziapem na ňu, takáto hrubá ignorácia môjho súkromia a v takej chvíli, to by som s kľudom určite nedala :D
@anetka1978 lenže to ma štve, že ona si ju cez deň nepýta, ani ju veľmi nechce držať keď ju prídeme pozrieť, ale z nejakého dôvodu jej strašne záleží na tom spaní u nej doma. A druhá vec že ju vôbec nezaujíma, ako bude reagovať na zmenu situácie malá, či bude v pohode alebo čo... som zvedavá, čo by robila, keby jej tam malá reve, doviezť nám ju naspať nemá ako, pravdepodobne by ju nechala vyrevať, však ona si zvykne... a toto by mi teda zásadne vadilo, ešte aj s tým, že by som sa o tom vôbec nemusela dozvedieť, čo sa tam vôbec dialo za veci...
@simona92101 jasne,ze tam neskoncil, to bolo tyzden po porode povedane, aby som sla vecer do baru, lebo ona s nim chce byt sama a ze si ho da k sebe do postele.....ziadna ucta, ze som po porode v sestonedeli, ze chcem kojit.....nič, som rada,ze to cele neskoncilo poporodnou depresiou, necitila som sa dvakrat najlepsie a ona mi este pridavala
Budovanie vzťahu s polročným babom? Svokre svitori? V takom veku si buduje vzťah akurát s rodičmi/súrodencom... Môj starší ma cez 2 a nespal nikdy mimo domu bezo mňa... Svokrovcov mám rada, chodí tam s muzom sám v pohode, nebojím sa o neho, ale spať pekne domov, dieta potrebuje svoj kľud a zázemie...a čo uz v noci by si ním chcela svokra ako robit? Bábo spí, ona tiež, tak hádam jej nebude chybat
Jaaaaj zeny zeny.. svokra sa nestara - je zla.. svokra sa stará- je zlá 🙈🙈 ok, polročné je skoro na "prespatie", a aj zbytočné asi, ale az bude mat o par mesiacov viac, prečo nie? Nemusia tie deti byť pri maminkach az do puberty, ved co je zle na tom ze by bola u svojej babky? Hadam sa postarať vie, ved nejaké (svoje) deti uz vychovala, a teda od bábätka.. zas by som to nebrala nejak tragicky, ze teda chce, slušne vysvetliť ze o par mesiacov v pohode, ze dovtedy aby si mala zvykla na nu aspin cez den a tak.. po krockoch 😏
@tesha21 - ked cez den nie, cez noc preco? Nerozumiem. A ked ste tam, daj jej na ruky dietatko, ponukni ho sama. Nic tym nepokazis. A povedz, na hodinu ideme na kavu, mozem ho nechat tu? ..ako sa hovori- step by step🙂
@river_song ja by som jej slušne vysvetlila, lenže ona sa ma ani slušne neopýta, to ja zistím tak, že priateľovi tlačí kaleráby do hlavy, aby jej on sľúbil že bude ako si to ona predstavuje, samozrejme všetko v čistom záujme udržania rodinných vzťahov.
Nenechala by som aj keby sa na hlavu postavila. Syn ma rok a 9mes.a nikde nespal este. Svokrovci byvaju 50km od nas.
@tesha21 Mas pravdu, ked povolis bude chcet viac a viac a viac. Nie je podstatne co chce ona ani ako si to oba predstavovala. Podstatne je co chces ty a co je dobre pre dieta. Ak ona ti povie chcem ju vychovavat a hotovo tak co? Tiez budes rozmyslat? Hranice sa nastavuju v mensich meritkach prave preto aby to do extremu nezaslo.
@dalyla Bože, keď som čítala tvoje riadky tak ako keby si viac menej pisala o mne. To, čo som robila bolo zle ako napriklad neosolenie prikrmu ako 5 mesacnemu, že to nemá chut. Hádzanie viny na mna za to že 7 mesačný mi nechodi. Bola to moja vina lebo nechcem choditko. Keď kopal nozickami údajne chodiť chcel. Stále otázky že robi ti zle? Vonku teplo ako v pekle a ja som s malym nerada chodila po priamom slnku, mne samej bolo zle. Isla som dovnútra na WC ona bola pri nom a keď som sa vrátila ich nikde. Prisla a smiala sa ako ho nejaké deti kocikovali. Nakoniec ja zlá, že čo si ho nemoze zobrat? Pritom som jej povedala nech je s nim v tieni len. Využila príležitosť. Alebo mi ho nechcela dat na ruky keď strašne plakal ako mu tlačila hlavu k hrudi otáčala sa s nim. Raz keď mne plakal od únavy tak mi ho trhala z ruky že si ho berie lebo ja ho neukludnim. Tiež som to trpela a bola ticho len pre pokoj ale človek to nevydrzi. Tak som s nim radsej bola v izbe. Prisla tam čo mi je. Ja som jej povedala a ona hystericky na mna zacala kričať že sa mám ísť liečiť že to nie kvôli nej som taká ale kvôli tomu že mi zomrela pred vyše rokom mama. Ja som sa rozplakala a povedala som muzovi ideme domov, začal baliť pomaly nech sa necíti jeho mamička ako keby sme utekali no ja som sa klepala. A vies čo? Odvtedy som tam nevkrocila a mám pokoj. Je mi lepšie. Muž tam so synom ide 4x do roka a aj to preto že sme v zahranici.
@dalyla Toto čo vsetko si popisala sú prežitky z minulosti a taká istá je aj ta moja. Našťastie nasilu nič neurobila. Ja som ako ostriež bola a neviem možno o tom len neviem. Mal 3 mesiace tiež ho dala na gauc “ sedieť “ úprimne mne sa zle na to kukalo , bol ako paragraf pokruteny. Prisla som a slusne prosím vás nedávajte ho sadat pokial to nevie. Keď bude pripraveny sadne si aj sám. A ona že tak si ho zober, nervy a isla fajčiť :D Potom neskôr ho zas svagor daval sedieť vravim nedávaj ho sedieť nevie to a on jaj ok. On má skolaka už som si tak myslela že tam sa asi robilo to čo sa jej páčilo. Choditko 30 ročne a stále každá návšteva choditko. Až muž vypenil že už nech o nom nerozpráva nechceme žiadne choditko a ona že Sak len raz o nom hovorila dnes ani nie. Ja neviem či Alzheimer ale spomínala ho aj v ten deň. Len sme sa na seba kukli. Ľutujem len jedno že prvé mesiace s bábätkom som si nechala pokaziť týmto všetkým ja keď sme tam isli žalúdočné nervy, mne bolo na grcanie v aute. Potom som si povedala že nie nenechám si to už kazit. Hodila by sa brozurka vtipne napísaná pre svokry ako nesekurovat ženy ktoré porodili im vnukov/vnučky a malo by ro byt povinne čítanie pre každú :D
@misinka0611 @dalyla toto keď som čítala až mi zle zostalo.... vy máte žienky asi nervy zo zlata 🙂 mal by existovať povinný kurz pre premotivované rodinné príslušníčky s názvom ako si nájsť svoje správne miesto v rodine
@tesha21 určite by som ju nedala samu ... už keď tak tlači na pílu išla by ale so mnou samu by som ju nenechala ... a keby to nepochopila prerušila by som kontakt s ňou
Áni to nerieš. Nechceš jej ho dat tak nedaj. Bodka. Tvoje dieťa nie jej. Ona už mala príležitosť vychovávať svoje.
Ako ju mohlo vobec napadnut, dat pol rocne dieta spat od matky? Velmi rychlo by som jej to vysvetlila, ze mna nikto do nicoho nebude tlacit a moje dieta uz vobec nie. Ale aj ja sa podelim s pikoskou od mojej svokry. Este ked som bola tehotna, tak sme sa bavili, ake tazke je v BA umiestnit dieta do skolky. Zhodou okolnosti moja svokra je ucitelka v skolke na zahori. No a neverili by ste, ale ta skolka je vraj taka uzasna, ze by moje dieta malo byvat cez tyzden u nich a chodit do skolky tam. A na vikend si ho vraj mozme potom zobrat domov. 👏Normalne poslem 3 rocne dieta na "internat" do skolky 😂😂. Ale spat do reality, maly ma 9 mesiacov a svokra ho bola pozriet 2x a svokor ho este ani nevidel. Takze ja som spokojna, ze mam takyto pokoj od nich 🙏.
Mna by inak zaujimalo.ci tie nase svokry boli take vzdy alebo im preskocilo az v starobe.ps. Moja dcera ma 9 rokov a u babky este nikdy nespala a myslim ze ani nikdy nebude. A svokra byva par metrov od nas ale skoda reci. Dnes mi je jej uz iba luto, a luto toho ze mohla mat s vnuckou pekny vztah ale ona velky zaujem nema. Skoda.
Polrocnu by som.u babky spat nenechala pokial by som nebola z nejakeho velmi.zavazneho dovodu donutena....ak babka chce nech pride k vam spat al necg cez den kocikuje...ale nue pouziva este aj morbidne pripomienky o vrateni ci.nevrateni dietata...

@tesha21 polročnú ani náhodou...a nekojis? To by bolo vybavené...my sme až od cca 2 rokov dali. A ináč, ešte ani svokra to nie je a už to preháňa s tým staranim sa do výchovy. Čo píšeš tak ma hlášky ako psychous 😛