Nechať už polročné dieťa spať u babky?
milé mamičky, chcem sa spýtať ako by ste reagovali v mojej situácii, prípadne či máte podobnú skúsenosť, alebo mi len napíšte váš názor 🙂
mám polročné dieťatko a priateľova mama sa rozhodla, že si chce budovať s malou vzťah. Aby ste chápali, sestra môjho priateľa aj s manželom a deťmi žije s ňou, čiže ona je s nimi stále. My bývame vo vedľajšom meste, ona tu pracuje. Chodíme ju pozrieť, nemôžem povedať, že by malú nevidela, lenže ona sa sťažuje, že to nie je toľko, koľko si predstavovala. Minulý víkend sme boli u nich a odvtedy babka tlačí na pílu, aby sme tam boli častejšie a aby malá u nej spala aspoň raz mesačne. Mne to príde skoro, neviem prečo by som mala stále niekam cestovať a polročné dieťa odkladať niekam preč spať ak na to nie je dôvod, len pre to, že ona chce. Vôbec neviem, ako by na to malá reagovala, navyše je to v inom meste. Ja by som s tým možno aj súhlasila, ale bojím sa, aby to neprerástlo do problému. Totiž ona má hlášky typu ja chcem a hotovo a ja sa obávam, že ak povolím, bude vyžadovať čím ďalej tým viac. keď som otehotnela ona sa išla spýtať môjho priateľa, či má ísť ona so mnou k doktorovi, ja som tam bola a mňa sa ani neobťažovala spýtať, čo si o tom myslím. potom vyhlásila, že s nami ide do pôrodnice, a je jej jedno, či súhlasíme alebo nie, proste ona ide. dva dni pred pôrodom nám povedala, že ona si tú malú možno vezme a už nám ju nevráti. A keď mala malá mesiac sestra môjho priateľa mi povedala, že babka kúpila cestovnú postieľku a vyhlasuje, že malá u nej bude od dvoch mesiacov zo soboty na nedeľu spávať. Ja som babku nemala ani jednu a bola by som šťastná, keby mali dobrý vzťah, ale veď nech si ju vezme cez deň. A kľudne nech u nej malá aj spí, ale až bude väčšia a bude sama chcieť. Príde mi to ako keby si chcela dokazovať že má kontrolu nad rodinou. Lenže ja na takéto správanie reagujem odmietavo, ja nemienim tolerovať aby ma hocikto do niečoho nútil. Čo by ste robili vy? ako by ste nastavili hranice čo ešte áno a čo už nie, hlavne teraz vo veku, keď si dieťa ešte nevie povedať, ako sa cíti a čo chce? ďakujem za každý názor
@tesha21 ja som inak dost prosvokroidna 😀, ale tu hovorim aj ja razne nie. Polrocne dieta dat spat niekam od mamy, ani nahodou. Co by ako to dieta z toho spania u babky okrem stresu malo? To nie je, ze uzivam si, ze som s babkou a je to ine ako doma. To moze mat ako spestrenie 3 a viac rocny (podla povahy a emocionalnej vyzretosti), ale nie mimino. Pani svokru by som stopla hned ked by s tym zacala. A ked poza chrbat by si sa to dozvedela, tak by som zacala sama, ze pocula som, ze...ale my s muzom s tym nesuhlasime, nezda sa nam to zatial vhodne. Bodka. Cez den vam ju bez problemov zbalim, mozete kocikova, hrat sa...na noc bude dieta doma.
@simona92101 Netreba sa znasilnovat, netreba ist proti svojim presvedceniam. Si jej mama a si za nu zodpovrdna. Ak spadne z neterkinych ruk, aj ked pocas Tvojejj nepritomnosti, babka od toho da ruky prec a Ty pojdes na pohotovost, o Tebe ostane zapis v chorobopise. Dieta nie je atrakcia, dieta nie je hracka pre dospelych (citujem jedneho primara na detskej klinike). Taketo umele budenia a magania deti proti ich voli mi evokuje, ze nie kazdy stary rodic ma z celej uprimnosti duse dieta rad, sle pride mi to ako nejaka surikata v ZOO, ktora ked vykukne z nory, tak rychlo vsetci buchaju na sklo, fotia ju s bleskom, aby mali peknu fotku na vyststovanie sa pred kamoskami na kavicke. O dobro a zaujmy dietata jej nejde. Razne by som obmedzila jej "prepadovky" ked mala spinka, razne by som jej zakazala hovorit s despektom o vas rodicoch (zhadzuje sa sama tymto, ale dieta to este nechape) a velmi razne by som jej zakazala davat do narucia malym detom, a celkovo hocikomu. Dieta sa mozevysmyknit z ruk kazdemu.
@biela_sova ja som velmi sklamana a znechutena z jej pristupu,ked to porovnam s mojou mamou tak je to uplne neporovnatelne.moja mama chodi okolo malej div nie po spickach,rozdala by sa pre nu,a malá jej to oplaca az vykrikmi radosti ked ju vidi,je vidiet ze ju ma rada. Naproti tomu svokra zo zaciatku nebola nadsena ze bude babka,vraj sa nato citi mlada (ma po 50tke a 6 rocnu dceru s druhym partnerom),chcela aby jej nasa Laura nehovorila babka ale Mirka.to sme zatrhli.teraz ma zase obdobie ze sa hra na babku a to ked raz za cas pride a mala spi (je to babatko tak pochopitelne spi vela) tak uz prestupuje pri postielke lebo babka dosla a decko spi a ona prisla zbytocne (jej slova)..malinka zacala byt na nu doslova alergicka,ked ju vezme nasilu na ruky je nespokojna,doma potom ju nemozem ukludnit..svokra je svojska,okrem vychovy malej zhadzuje aj moju domacnost,aj to ze si jej syn zehli obcas koselu do prace alebo ze vysava dom kym ja napriklad varim.to ze ja hadzem obcas aj do miesacky to je v poriadku.ale on je muz a obcas sa aj spyta: a co robis ty ked tvoj muz vysava??nevie pochopit ze nezijeme v stredoveku a ze si prace delime..tazko sa jej nieco vysvetluje a ked nevie pochopit ze dieta nieje cirkusant ani atrakcia ani mačka ktoru clovek pomaga kedy chce,tak ine veci sa uz vobec nedaju vysvetlit.to ze ja pojdem do basy keby mala spadne jej dcere alebo ze ostane krypel,to ju netrapi..robi len to co ona povie,iny nazor ju nezaujima.obmedzila som navstevy,obcas sa zatajim,bohizial nie vzdy mi to vyjde..je to smutne ale neviem snou vyjst...
@simona92101 začni mágať a naťahovať jej 6-ročnú dcéru, čo na to svokra povie 🙄
@0silvia0 uprimne?jej dcera je jeden nevychovany drzy zasran ktory vsetkym skace po hlave,a doteraz nosi plienky na noc lebo bola leniva ju naucit pytat sa cikat..raz nam ju dala na noc varovat resp.nanutila ju a mala celu noc len pytala dudel a pit,a rano bola precurana cela postel.vratila som jej ju s tym ze pokial sa take velke dievcatko nenauci pytat sa vnoci cikat a nežužlat si prst alebo dudel tak jej ju varovat odmietam,nehovoriac o tom ze jej ju do skoly nevezmu..urazila sa,lebo jej niekto dovolil si nieco povedat.. zo zaciatku dokonca ziarlila na nasu malu,robila jej zle alebo vsetkym zakazovala sa malej dotykat.stale to mam v hlave a uprimne,velmi sa bojim ze v nestrazenej chvili jej nieco urobi..tazko sa to aj pred manzelom vysvetluje preco sa svokre vyhybam,nikdy nieje pritom ked sa nieco taketo udeje..
@simona92101 No tu pomozu len vyhrazky. V nejakej inej teme som sa rozpisala o tom, aki byvaju chlapci vychovani takymito zenami utiahnuti, skratka amtke despotickej sa nikdy neoponovalo, pod papucou bol otec I vsetky deti v pozore. Treba s manzelom pracovat a budovani sebavedomia. Ked si uvedomi, ze teraz on ma vlastnu rodinu, ktorej je ON hlavou, ze matka nanho uz nema dosah. nema mu co zakazat, nema nanho paky (pokial vas teda nepodporuje financne), urobi s nou rychly koniec. Nie mama, nezelame si, aby... Ty aplikuje Tvoje vychovne rady na svoju dceru, my na svoju. Ty mozes maximalne povedat. ked sa durdi, ze prisla zbytocne: Mirka, pozri, tak nabuduce prid o 16.00, vtedy je uz mala hore. A ked pride zase o 14.00, pelne vytiahnes varovanie z minula, zesi jej hovorila, kedy ma prist "nezbytocne". Ked vam bude tvrddie tarat do vychovy, tak uz aj Ty vytiahni na nu eso: prepac Mirka, ale to mi hobori zena, ktora poriadne svoje dieta nenaucila bez plienky fungovat? Tu sa isto urazi, ale aspon budes mat na chvilu pokoj :P
Ak bude manzel nastojit na castejsich navstevach, rychla rada je: ok, vidis, ze malej nutena spolocnost babky nerobi dobre, je rozrusena, nevie zaspat. spi drazdivo, tak teda ok, budes s nou spat v tu noc Ty. Garantujem Ti, ze tie navstevy sam obmedzi 🙂
@tesha21 Pisala som prispevok predtym, cchela som Ta oznacit, uz sa mi neda, ale este dodam k Tvojej otazke, ze rpeco svokra nastoji na prenocovani v Tvojej nepritomnosti...nechci vidiet statistiky, kolkokrat dieta stsrym rosicom spadne na dlazbu v kupelni, ked ho klzke prekladaju z vanicky na pracku (kde caka uterak pre dieta), alebo pri prebalovani sa im zrazu nahle pretoci a pad. Myslis, ze ho niekto pozoruje celu noc? Ze idu na pohotovost, ako by urobili rodicia, keby sa to im stalo? Myslis, ze to hlasia rodicom, keby na druhy den dieta zacalo vracat, resp by pokracovalo vo vracani? Zhodili by to na pokazeny zaludok. Cest vynimkam, ale o takych som este nepocula 😉 Stari rodicia uz nie su taki agilni ako zamladi, nemaju take pohotove reflexy ako mesiacmi vycvicena mama, skatka, batola do ich ruk na dlhodobe strazenie nepatri.
@biela_sova ano to mas pravdu,jeho matka je despota,vyhnala takto byvaleho manzela a aj sucastneho takto tyra.moj muz je kludnej povahy,skor si zbiera hnev v sebe lebo sa nerad hada ale ked sa nahromadi tak vybuchne a aj svojej matke povie co si mysli..chvalabohu nezijeme snou,zijeme uz po pol roku chodenia spolu,dokonca sme si kupili dom co najdalej od nej 😀 preto som nikdy od nej nic nechcela,aby nemohla neskor vyhadzovat na oci..verim ze nieje zla osoba,len je zatrpknuta a povahou general.zial takyto ludia sa nezmenia,len treba vediet ako na nich.manzel je pracovne vytazeny,casto je na sluzobkach,takze tieto svokrine vylevy a akcie malokedy zazije.popravde je rad ked snou nieje 😀 ale dakujem za tip,vyskusam 😉
@simona92101 No vidis..nchcem byt kruta, ale keby si po takej dobrej trojdnovej sluzobke v Mnichove, akurat zlezeny z lietadla, este preponocoval s ruciacou malinkou, hned by mal inu retoriku. Niekedy treba na ludi empiricky, kedze su taki, ze co neuvidim, tomu neuverim 🙂 Je jednoducho ju vlacit k svokre, ked si potom smotanu zjes Ty s malou...
@biela_sova to je tiež jeden s mojich problémov. večne len počúvam, koľko zdravotných problémov má, ako dlho spí, a ked sa malá zobudí o 5 ráno tak pochybujem že bude vstávať s ňou.
@tesha21 Nad touto eventualitou ani neuvazuj,ze mala pojde spat k svokre pred dovrsenim 3 rokov. Vidis, necitala som uplne vsetky prispevky ale z tych, co som videla, tak 100 zo 100 mam Ti napisalo jednoznacne nie. A to su zeny, ktore maju k svokre pozitivny, negativny ale aj neutralny vztah. Dieta nir je handrova babika, aby si nou dospeli pohadzovali, ako sa im zapaci. Vzdy sa ma hajit hlavne zaujem maloleteho. Nikdy nie naopak.
@biela_sova áno, ja už som sa definitívne rozhodla že malá tam spávať nebude. Ak sa ma svokra bude pýtať vysvetlím jej že prečo, ak bude mať tú drzosť že sa mňa ani nespýta tak len rázne nie a hotovo.
a ďakujem všetkým za príspevky :D
@tesha21 Vyber, si dospela, zaockovana a, hlavne uz sama si mama, rozhodujes Ty ;) Drzime vsetky paste!
Inak sa mi veľmi páči, že väčšina napísala, že nie nesúhlasím, ale zároveň ak to nepotrebujem. To znamená, že ak by ste to potrebovali, tak vtedy by to už bolo v poriadku, že by sa babka mohla o vnučku alebo vnuka postarať? Aj v noci a aj malé do roka?
Nezastavam sa žiadnej svokry, len toto mi príde trochu úsmevné.
Hlásim sa k názoru, že tak ako ja nie som povinná dávať dieťa starým rodičom, tak oni nie sú povinní sa mi o dieťa starať, keď ja potrebujem.
Tak toto ani v najhorsom sne..moja ma rok aj 7 mesiacov a este nebola nikdy sama bez nas! Nieto v noci!! Aj ked sme sli na svadbu..o 9 sme sli domov..nedala som ju nikomu na "strazenie" srdce by mi trhalo..ked bude starsia mile rada,ale zatial mame na taketo "strazenia" cas...
@ljzozv Ja som dostala svokou polozenu otazku, ze co by som robila, keby som "musela ist do nemocnice" (zasrandovala som, ze snad mi to nepraje 🙂 ) alebo ku kadernicke, lekarovi alebo na svadbu. Moja odpoved znela, ze syncek by ostal s manzelom, vlasy si striham docasne sama, ak nie, s manzelom, k lekarovi ho beriem so sebou a na svadbu zatial chodime len na obrad. Manzel dodal, ze sme priviedlu dieta na tento svet za takych podmienok, aby sme nezaviseli na pomoci druhych ohladom jeho starostlivosti. Tolko nasa odpoved na strazenie batolata 🙂
@dalyla Oni tie svokry asi niekde klonuju 🙂 Toto pocuvam z kazdej strany. Neexistuje, aby omielala obsedantne malej, ze tu mama nie je. Neexistuje, aby ju vystrasila spiacu vo vajicku (pre malu) nejaka hystericka cudzia zena. Neexistuje vycitka, ze mala je prilis naviazana na mamu. Naviazanost je znak fyziologickeho batolata... alebo chce z nej mat radsej psychopatku, bez citovych put k najblizsim??? My s manzelom zatial riesime tieto soky krikom yak, ze maleho ma stale na rukach bud on alebo ja, nnespustame ho z ofi a ruk, vud pedosle velke place vysloveneho dietata. Sranda. ze na ockovani popkalakal 2 sekundy, u svokrovocov vydeseny cely cas 🙂 Ako uz pisali baby vyssie, puto sa pomalicky tvori s ohladom na potreby babatka, puto sa neda vynutit nastojenim a krikom. Takto sa buduje averzia k babke. Casto pretrvava do dospelosti, co by si damy babky mali uvedomit. V dospelosti by anivaju pred nami hystericky, natlakovo a senilne...ruku na srdce mail damy, ktora ta tak nema (pri nastojcivej babke). Pravidlo dvoch magnetov otocenych naopak... cim viac priblizujete magnet A k magnetu B, tym viac magnet B od magnetu A uteka 🙂
@dalyla Aha a este, kamoskina svokra obvinila kamosku s manzelom, ze dcerku (vtedy 3 mesacnu) HUCKAJU proti nej. Toto vyriekla cca 55 rocna zena, ziadna senilna madam 🙂
@ljzozv myslim ze si mamicky celkom nepochopila. tym potrebovanim podla mna nemysleli ze sa rozhodnu si vyrazit, ale ze dana situacia im nedovoluje sa o dieta postarat, tak poziadaju najblizsieho pribuzneho dietata, co je zvycajne babka. ale keby babke neverim nedostala by ho ani vtedy. to nie je o jesitnosti mamiciek. najlepsie pre dieta je byt s rodicmi, lenze ak je situacia tak vazna ze sa o dieta MUSI postarat dakto iny, tak sa voli najlepsia mozna alternativa. mne keby sa nebodaj aj s partnerom daco stane, tak tiez volim moznost babka. lenze to je uplne ina situacia ako ked sa babka rozhodne, ze ona CHCE.
@biela_sova presne tak aj moj muz hovori 🙂 Ked som bola v nemocnici na operacii zlcnika, bol s nim on a kedze sa od narodenia staral a aj vstaval v noci ked bolo treba, tak ma vedel a aj vie plnohodnotne zastupit.
@ljzozv je rozdiel ked su co ja viem rodicia v nemocnici, mamu nemoze z inych zavaznych dovodov zastupit otec, tak vtedy asi velmi nie je na vyber a dieta musi postrazit stara mama. Ale je to situacia nie bezna, pre dieta velmi stresujuca. Takze nie, nie je to v poriadku, ale je to lepsia varianta ako tie ostatne (napriklad susedka, DD, kamoska...). Preco by som vsak mala dieta stresovat len pre rozmary babky, ktora nevie vydrzat kym dieta podrastie?
@simona92101 toto keby povedal hocikto z rodiny že mi malú ostriha tak mu takú dám po papuli .. 😀 to ja už s mojím ostrým jazykom by som vobec nešetrila .. dobre si urobila
@dalyla 4 mesiace??? Akoze sa 4 mesiace bude stsrat o malu a nebude s tebou? Na 4 mesiace by som nedala ziadne dieta. Na weekend, cez prazdniny na tyzden, 10 dni. Potom domov a potom zas na par dni. Ale v ziadnom pripade nie na 4 mesiace. To co je za rozum???
@mamcotka ona to hovori akoze zo srandy,ale viac x omielany "vtip" prestava byt vtipom.pritom malinka ma hrivu uz od narodenia po nas oboch,takze nehrozi ze by mala riedke vlasky..a to bol este len gol,ked zahlasila ze malá ma dake blede vlasy (my s muzom tmavo hnede) ze dohovie kto je otec! No skoro ma vystrelo.
@misinka0611 @dalyla akoze dievcata normalne "neverim", co to mate za svokry 😲 a obdivujem vas, ze ste to v psychickom zdravi zvladali 😉
...toto si neviem ani len predstavit. Ja som teda vzdy uctiva a mam respekt ale nemam problem byt asertivna. Ale co sa tyka mojho dietata, tak ak by doslo k niecomu podobnemu ako u vas, co povazujem uz daleko cez ciaru, tak by som skor "lutovala" svokru. Lebo to, co by som jej ja nalozila, by len tak nerozdychala. Ja by som z respektu ani len nachvilu nesla proti sebe v zasadnych veciach. Nastastie nasa babina je v tomto paradna. Ona vzdy respektovala moje nazory a vychovu. A ked mala/ma iny nazor, tak ho vyslovi ale vzdy nenutene. Maly ma uz 4,5r a vzdy povie aj malemu, ze bude tak ako mamina povedala 🙂. Maly ju zboznuje a ona jeho. A ja som neskutocne vdacna za to, aku ma babinu 🙂
@tesha21 to, že to stale riesi za tvojim chrbtom je jasny znak toho, ze vie, ze ty by si ju odmietla a chce a ocakava, ze sa jej syn za nu u teba prihovori, resp. aby on zariadil, ze tam mala pojde spat. Mna by nasralo, ze to riesi za mojim chrbtom a ja by som bola ta, ktora sa prva ozve, ked by som s nou najblizsie bola. Sadla by som si s nou a uctivo by som jej povedala, ze sa mi nepaci, ze to riesi za mojim chrbtom. Ze ja som jej matka a ci sa jej to paci alebo nie, v tejto chvili aj najdolezitejsi clovek v jej zivote. Za ma len polroka a nebude u nej spat, kym nebude vacsia, alebo kym to sama nebude chciet. Ze by si velmi ocenila, keby to respektovala. Ze ty budes len rada, ked si s malou vytvori pekny vztah ale ten sa buduje, ked dieta bdie...pocas dna. Ist na prechadzku, citat knizky, ukazovat hracky. vela sa rozpravat, atd...
Dieta v takomto veku potrebuje byt s mamou...mat ju na ociach. Matka je pre dieta bezpecny pristav a slnko ich zivota 😇🌞.
Moj maly, ked mal 6-7m spal na jednu noc u mojej velmi dobrej kamaratky, ktoru maly pozna a vzdy bol pri nej rad. Boli sme spolu velmi casto, kedze byvame od seba par metrov. Navrhla sa mi, kedze sme chceli niekam ist a ja som s tym nemala absolutne ziadny problem. Mala som a mam v nej plnu doveru(sama je uz teraz matkou 3deti). A to nehovorim, ze u nej spal lepsie ako doma. V noci sa mi casto budil a u nej len 1x 😀. Keby nemohla ona, ku babine ani dedovi by som ho takto skoro este nedala. Aj ked su perfektni, pri tak malom dietati som im este tak nedoverovala a ani som nemala potrebu ho odkladat tak skoro...
@simona92101 som kaderníčka a vlasy keď sa ostrihaju nakrátko nezhustnu. Je to fáma

@misinka0611 toto ako by bolo o mojej svokre 🙁 aj moja by najradsej vozila nasu 4 mesacnu cez najvacsie horka len v plienocke cez obed a este aby na nu slnko palilo,ze nech sa opali! Furt mi nuti indulonu a lacne plienky pochybnej znacky, x krat sme jej povedali ze mala ma od naroddnia citlivu pokozku a zo vsetkeho sa vyhadze,moze len kremy z lekarne na predpis, to uz pindala ze je mala fajnova. 3 mesacnu ju chcela dat kupat do bazenu plneho chloru,kde da kupali predtym psy..vzdy ked je na navsteve pride vtedy ked mala spi (dobre pozna jek rezim),pinda ze furt spi a striehne pri kocari kedy sa pohne a hned vystreli knej a kriciii UZ JE HOREE a trha ju z kocika,len aby ju magala.ked ju ja prebalujem tak behom sekundy je v plienke dalsi par ruk (jej spinave neumyte) a tolko sa tam tlaci az ma odsune na bok so slovami:mamicke to nejde,babka to vie lepsie.na kazdej navsteve rozprava ako mi ju ukradne,svojej 6 r dcere ju dava potajme pestovat (ked si odbehnem na WC) pritom dobre vie ze som to nedovolila...zosmiesnuje moju vychovu,do vsetkeho sa stara, pritom mi pride ze na stare kolena zabudla ze vychovala 3 deti a bola by schpna dat pit malej kofolu keby sa nepozeram (samozrejme prehanam ale pri nej clovek nikdy nevie)bojim sa jej ju dat co i len kocikovat nieto na prazdniny... 😔