Nechcem deti
Dobrý deň,
v prvom rade Vás chcem poprosiť o neútočenie na moju osobu. Mnohé ma budú odsudzovať, ale aj tak to vyskúšam - tu napísať.
Mám 28 rokov, som krátko vydatá, no netúžim po deťoch. Skrátka mi netikajú biologické hodiny. Nemám rada deti, neviem si predstaviť, že by som deti mala niekedy.
Svokrovci a moji rodičia mi stále pripomínajú ,,odchod na materskú dovolenku" - no mne je z toho celého zle. Ja neviem pochopiť, prečo sa starajú do života iných ľudí.
Mne a môjmu mužovi to tak vyhovuje. Nie sme ani zabezpečení, sama viem, aké je to ťažké v tejto dobe.
Bola by som rada, ak by sa tu na mk našla nejaká spriaznená duša.
Ďakujem za to, že som sa mohla podeliť so svojim trápením.
Pekný deň
Niektore pary funguju len cez deti a to je velmi smutne, hraju sa na rodinu a bez deti v manzelstve by sa rozisli...taki by nevedeli čo by robili bez deti....a to je ešte smutnejsie, ked sa staraju a sudia druhych, či ma niekto prazdny zivot bez deti? zijete ich zivot? nezijete, tak čo sa staráte ...moja odpoved,kazdeho zivot
@spirit16 Ja si prave ale vobec nemylsim ze ludia bez deti sedia doma na zadku a nemaju co. Prave je mi uplne jasne ze sa snazia zaplacnut cas "sebarovojom" a "pracou na sebe" v podobe kurzov, kariery, zaujmov, dovoleniek, chovu psa a pod. Lenze je to vlastne vsetko take co sam chce, ako velke dieta, berie pre seba, namiesto davania. K nemu nema vela ludi dobrovolne sklony. Nejde to tak na dren. Staci sa snazit, je tam sice usilie, ale len po tom co sam chcem. Mat deti je o tom riesit toto iste, ale je to ako beh so zavaziami, nejde to napriek snahe tak lahko. Postupuje sa pomalsie, je sanca tam vytazit nieco naviac.
najhoršie zo všetkého je, keď ľudia zamenia dieťa za psa, s tými psami sa už veľmi preháňa, pes bol odjakživa strážca domu a spoločník pre poľovníkov a bačov a nie náhrada za deti, hlavne u tých , čo ich môžu mať, ale nechcú, kto nemôže mať, alebo ostane sam, to je v poriadku.
nie kazdy chce mat deti, su rozne dovody preco nie.Ako ja to velmi zvazujem skrz to, aky tento svet je a aky bude o 40 rokov. Ci to bude miesto kde chcem niekoho priviest. Mna ale laka v tomto smere adopcia, vychovata dat vsetko niekomu, kto uz na tomto svete je,ale bio rodicia to stvorenie odmietli a nechali tak. Mozno nakoniec pride aj to vlastne,ale neviem. Ini ludia sa do toho nemaju co starat, je to velmi citliva tema. Pretoze niekto dieta mat vobec nechce, niekto nemoze a tak sa tvari ze nechce este. Je to rozne a urcite sa to ako tema tyka iba partnerov,co idu do vztahu ci manzelstva. Ako ja som sa skor partnera pytala,co by sa dialo keby mat deti nemozem. To je tiez dobre vediet, ze aky by bol scenar este pred tym nez sa dvaja vezmu. Ako moja kamoska chcela deti a nejde to. Pritom sa velmi lubia.
napisat ze nechces deti v 28 nie je podla mna smerodajne. Ked to takto zhodnotis v 40, bude to ine.... ale teraz si este mozno len nie v tej "faze", ze uz tuzis po detoch...
napisat "nemam rada deti" je bud:
- obrany utok proti poziadavkam spolocnosti, ale v hlbke srdca to az tak nemyslis...len sa brannis...
- alebo...neviem...clovek ktory nema rad deti ma podla mna nejaky problem sam so sebou..
@mima4 vynikajuco napisane...presne si to vystihla
@alchemilkazltozelena
@mima4 ste snáď psychologičky?
@alchemilkazltozelena to na psychole vás učia, že keď nemá rada deti, má nejaký problém sama so sebou? len ma to zaujímalo.
@maria1989 mima napisala ze podla nej ma nejaky problem sama so sebou, asi je to jej nazor...a ja si to myslim tiez
@maria1989 podla mna je uplne jasne, ze ma problem sama so sebou... z toho, co tu napisala, ani nie tak v uvodnom prispevku, ale potom v tych dalsich
Mat deti znamena zodpovednost, snaha, obeta, druhoradost (mozno aj tretoradost samej seba), organizovanost, neskor mozno aj vycitky, kde sa stala chyba. A este kopec inych veci. Niekto do toho nechce ist. Neznamena to, ze nema nieco v hlave v poriadku alebo Problem sam so sebou.
@tattrankaa myslim ze si uplne normalna.... horsie by bolo ak by si ziarlila na cudzie deti, pozerala sa nevrazivo na rodicov okolo seba a zavidel im a pritom by sa ti miesali pocity o tom ako nenavidis tych vsetkych ludi a tie deti... a preto by si si hovorila ze nechces deti.... tak to by bolo horsie a na psychiatriu...
ja sice nerozumiem ludom co nechcu deti, ale preco by mal mat niekto deti nasilu prozi svojej voli? vznika tym iba zle a nic dobre... take deti z takej rodiny cely zivot trpia a potom to dalej prenasaju na svoje okolie... a mozno aj do svojich vztahov a zase na svoje deti.
spoločnost slovenska niekedy zaostala ma len tendenciu vrtat sa druhym v sukromi..vid moja svokra, ked ju vidim ako cupitá na balkon pozriet sa kto ide, je mi zle....a mnoho jej takych podbnych rieši dookola druhych miesto seba....
@tattrankaa Ahoj, nečítala som odpovede, lebo toho je tu už veľa, ale som si istá, že spriaznenú dušu nájdeš. Celkom som nepochopila, ako si myslela to, že si sa podelila so svojim trápením. Čo presne Ťa trápi? Deti nechceš, ani Tvoj muž nie, takto Vám to vyhovuje, tak o čo ide? Trápi Ťa postoj rodičov? Alebo to, že deti nechceš, hoci si myslíš, že normálne je chcieť ich? Ja mám jedného syna, ktorého som veľmi chcela a žiadne ďalšie deti už nechcem. Rodila som ako 36-ročná a ešte v 30-tke som bola skalopevne presvedčená, že ja deti nechcem a nikdy ich mať nebudem. Nuž, časom som zmenila názor, takže možno aj Tebe sa to stane, hoci si teraz myslíš opak. Svojho syna milujem najviac na celom svete a som strašne rada, že ho mám, hoci byť matkou je oveľa náročnejšie, než by mi kedy napadlo ako bezdetnej. Si ešte relatívne mladá, tak to nerieš, užívajte si s mužom života a na otázky rodiny, že kedy bude dieťa, odpovedz s úsmevom, že zatiaľ nie. 😉
Ked nieco nezapada do beznej "normalnost", tak ludia hned zacnu riesit ze ten clovek asi nie je vporiadku a ze asi ma niekde problem.
A potom mu zacnu podsuvat, ze kde asi ten problem ma.
Hadajte co? Kazdy z nas ma nejaky problem.
Vasa interpretacia toho, kde ma ten druhy problem vychadza z vasi vlastnych skusenosti, alebo skusenosti niekoho z vasho okolia.
To vsak neznamena, ze je vzdy aplikovatelna na niekoho dalsieho.
A je ine, ked za vami niekto pride s tym, ze ma problem a chce ho riesit. A je ine, ked sem clovek napise, ze hlada spriaznene duse a vy zacnete riesit to, s cim mate problem vy, lebo to neviete akceptovat.
Je to uplne v pohode rozhodnut sa nemat deti. Aj rozhodnutie pripadne zmenit.
@mijo53 to je aka blbost, poznam ludi,co deti mat nemozu, maju prave psov, nemusia ich maslickovat, ale tak snad nebudu mat mopsa vonku na dvore. To by tomu plemenu ublizovali. Proste maju ten pocit,ze sa mozu o nieco starat.
Poznam aj rodinu,kde dieta je na vedlajsej kolaji,lebo neprinasa take uspechy ako psy z vystav. Pani sa vyjadrila,ze dieta bol omyl, sice sa nan potom tesili aj ked zlyhala antikoncepcia,ale ako teraz je to pre nich nula bodov. Proste ti,co nechcu mat deti tak nech amju psa. Ti,co nechcu mat ani to, nech nemaju nic. Aj taki su...
@maria1989 (k tomu ci ich to tam ucia ze je to porucha) Mozno ich to tam na tej psychologii aj ucia, nakolko napr. odbornicka Danica Caisová, sexuologička a psychiatrička
-Je ľudsky prirodzené, „normálne“, keď žena odmieta mať deti?
*Môže sa nám to vidieť ľudsky nepochopiteľné, no musíme pripustiť, že ak napríklad existujú poruchy sexuálnych systémov, ktoré dovoľujú vznik sexuálnych menšín, potom môže a musí existovať aj porucha rodičovských opatrovateľských systémov. Je to zrejme vrodená porucha a niekedy môže byť spojená s traumatickou skúsenosťou.
-Nie je za neochotou stať sa mamou iba egoizmus ženy?
*Často sa domnievame, že ide o akýsi vrtoch, sebectvo, ľahostajnosť. Nechápeme to ako poruchu.
...
@petra7777 Ty už máš dosť rokov, pamätáš si zo svojho detstva, aby psy boli v byte v posteli, na gauči, ja nie, toto čo dnes pes znamená pre ľudí, je podľa mňa scestné. Ja viem, že psík môže mať blahodarný účinok na psychiku dieťaťa, vôbec ľudí ale nepreháňať, lebo to robí svet nenormálnym Reťaze predávajú aj dlhšie aj ľahšie. Prečo biedny život, veď dnes sa niektoré psy majú lepšie ako niektorí ľudia
Co uz ti psychologovia nataraju....tak zo skusenosti : 6r. dievca dostalo v skole za ulohu zamalovat na zenskom tele tie miesta, ktore sa "neodhaluju" a zamalovala ich zelenou farbou. Tak si ucitelka zavolala rodicov, ci sa nahodou doma neodhaluju, pretoze ak by dievca zamalovalo ciernou, znamenalo by to striktne Nie! A pretoze to zamalovalo zelenou, znamena to, ze ma liberalne zmyslanie. Tot k dnesnym psychologom. Ved aj oni sa musia zivit, tak len robia studie.
@charlie1980 inak su rodiny naturistov, co sa doma odhaluju, lebo to povazuju za prirodzene, videla som raz o tom dokument z Ciech. vôbec im nejde o nejaku sexualitu, ale o prirodzenost. chcela by som vidiet, co by ucitelka povedala, keby jej vyhlasilli, ano, odhalujeme sa doma :D
a nechapem, co by jej aj malo vadit tej ucitelke, ze mala ma liberalne zmyslanie. to sa stalo na Slovensku?
@charlie1980 netáraj kraviny! To si myslíš, že niekto normálny ti uverí, že čo si tu vymýšľaš?
1. učiteľka nie je psycholog, takže nemá dôvod riešiť to, prečo dievča niečo na obrázku zamalovalo takou alebo onakou farbou,
2. učiteľky majú kopu iných starostí, ako kôli takej sprostosti ako je zelená farbička volať do školy rodičov.
Na budúce, ked nemáš čo napísať, tak radšej nič nepíš, ako si vymýšľať hovadiny!
@mijo53 aj v irane zakazuju chovanie psov inak ako hospodárskeho zvierata, tak dufam, ze nechceme prist tiez tam, kde oni :D
http://www.theguardian.com/world/2014/nov/06/ir...
pre kazdeho je prirodzene nieco ine. kym neublizuju ostatnym, kludne nech ich pes spi na gauci. ako jasne, ked nejaky miliardar vyhadzuje vylozene peniaze na psychoterapiu pre psa alebo odkaze svoje peniaze psovi a podobne hluposti a mohol by ich radsej darovat chudobnym, tak je to smutne.

@tattrankaa ja sice chcem mat deti, ale sa niekto otravne pyta, kedy budu, tak hovorim, ze ich nechcem. nech si na to zvykne a potom nech je radsej prijemne prekvapeny. je to nasa vec, nikoho ineho. chapem zvedave otazky raz za cas, ale s nicim netreba prehanat. este ked si predstavim, ze by ste deti mat chceli, ale nemohli. najlepsie niekedy povedat to najhorsie, nech to predychaju a mate pokoj