icon

Nechcem druhé dieťa

9. sep 2020

Ahojte. Riesime s muzom dilemu, alebo lepsie povedane, ja ju riesim, on v tom ma "jasno". Vzdy sme chceli aspon 2 az 3 deti. Ale po prvom sa vsetko zmenilo, mali sme velmi tazke obdobia, vecne uplakane dieta, lenive co sa tyka motoriky atd. Jednoducho sme vzdy s niecim bojovali. Teraz ked je uz velka, velmi si to uzivam a milujem ju, ale akonahle partner (alebo niekto iny) spomenie druhe, hned mam krce v bruchu, zachvat a aj paniku.. jednoducho stale prehlasujem, ze druhe nechcem. Nemusi byt ako prve, ja viem, ale este troska a som na psychiatrii. Kazdy ma ale do druheho nuti, nikto nerespektuje moje prianie a co je najhorsie, ani partner nie. Berie to ako zart a uz pomaly prichadza doba "snazenia o dalsie" 😬😬😬 je tu niekto u koho sa nazor zmenil alebo naopak, je tu niekto, kto si presadil nazor mat jedno? A ako to argumentujete ludom? Do mna kazdy ryje ...

lucia147852
10. sep 2020

@777januska777 strašne záleží na okolnostiach. Niekedy sa stane že tá žena už ani dieťa ďalšie mat nemôže tak ten chlap sa zbalí a odíde či ako? Ak je to len o tom že chcem nastúpiť do práce a fakt sa mi nechce starať o dieťa je to iné ako keď má napr dieťa diagnózu, žena diagnózu alebo ten muž ani prstom nepohne hlavne že to dieťa chce. A je fakt že nerodi. Ja som mala pôrod je ho neželám nikomu. S následkami do konca života a v tomto prípade hovorím jasne nie. Pretože či muž to dieťa chce alebo nie. On ho naozaj nosiť ani rodiť nebude a ani neriskuje zdravie a život. A aj keď je fyzická stránka u ženy ok treba sa pozerať aj na psychiku. Potom žena porodí dieťa ktoré nechce, rupne jej v hlave s zabije jeho alebo seba. Muži si nevedia ani len predstaviť čo je tehotenstvo a pôrod. Manželia ktorí sa milujú sa majú hlavne o tom rozprávať spolu.

777januska777
10. sep 2020

@lucia147852 súhlasím, veľmi záleží od okolností. A tak si to nejako obaja majú uvedomiť potom, že pre koho je to väčšia obeta (ak nepočítame tehotenstvo a pôrod). Ak sú tam zdravotné dôvody, tak si treba uvedomiť či je viac túžba alebo zdravie a podobne. Všetko treba porovnať a ak majú partneri dobrý vzťah a majú sa radi, tak by sa mali zhodnúť. A aj v tomto prípade by sa mali spolu porozprávať a zistiť či partner tak veľmi túži po dieťati a čo je väčšie či túžba alebo strach.

mareka49
10. sep 2020

Boze ludia su furt drbli.
Nemas.
Kedy budes uz mat?
Mas jedno.
Kedy budes mat druhe?
Mas dve.
Tretie nechcete???

Ja: Uvidime. (Lepsie ako staraj sa o seba😉)
A koniec konverzacie

tinqua
10. sep 2020

Ja mam dve dievcata a este som v porodnici lezala a uz mi na fb komentovali oznamenie dietata stylom, no a teraz sup sup chlapca 😀 jasne, este nech mi niekto teda vysvetli ako sa ten chlapec s istotou robi...uz teraz sa mojmu muzovi smeju, ze bude za 10 rokov vlozky nosit vo vreciach domov....zaujimave aki vedia byt ludia zvedavi co sa deje za dverami spalne u cudzich...

u2jana
10. sep 2020

@777januska777 clovek ma pravo zmenit nazor. Zivot a okolnosti sa predsa tiez menia a vyvijaju. To ze, ked sa kedysi povedala, ze chce dve deti - to predsa neznamena, ze to druhe musi mat aj ked sa na to psychicky, fyzicky neciti... aka zrada? Keby pri prvom porode takmer umrela, tak aj tak musi ist do druheho, lebo by zradila partnera? Nechapem...

777januska777
10. sep 2020

@u2jana prečítaj si aj moje ostatné komentáre. Nechce sa mi to znovu vysvetľovať.

lujziana44
10. sep 2020

Nie je ti podľa mňa čo poradiť. Buď prídeš k tomu, že chceš ďaľšie dieťa sama, alebo ta proste nikto neprinúti zmeniť názor. Leda ak by sa vám stala nehoda a proste sa zadarilo

rebellefleur
10. sep 2020

V prvom rade, je to jediné tvoja/vaša vec s manželom, či budete mať druhé dieťa alebo nie,ostatnych je do toho veľké prd.
Ja ta napr úplne chápem, mam síce dvoch chlapcov, vzdy som si aj priala mat dve detičky, ale chápem ta. Prvý syn, klasické normálne babo, takže nebol žiaden dôvod nerozmýšľat nad súrodencom. Prišiel mladší a stále tvrdím a myslím to úplne vážne, že keby sa narodil ako prvý, druhé dieťa by som už nechcela. Samozrejme, milujem ho nadovšetko, teraz ma už našťastie 5rokov a konečne je to s nim dobre, ale to, čo sme s ním mali prvé skoro 4 roky to bol masaker. Nonstop plače, amoky, nie síce našťastie vážne, ale predsa zdravotné problémy, kt vplyvali dosť na jeho napredovanie a ja som úprimne bola miestami zrelá na psychiatriu. Prvé tri roky v podstate len zavretá doma s nim, lebo sa s ním jednoducho nikam ani nedalo, od rána odkedy vstal, až pokým nezaspal len revy, revy, revy za všetko a pre nič. Podľa pediatrička extrémne dráždivé dieťa, či ako ho nazvala. Darmo ti tu niektoré napíšu možno slová nepochopenia, ale ten kto to nezažil, to nikdy nemá ani šancu pochopiť. A áno, je jasné, že samozrejme nikde nie je písané, že súrodenec bude taky, možno keby sa narodilo druhe, bolo by to jedno dobre, kľudne dieťa, to ti dopredu nepovie nik.. Mňa sa ešte doteraz zvyknú spýtať na to, či by som nechcela ešte dievčatko (áno jasne, objednám si zrovna dievčatko 😁) a vždy im odpoviem, už určite, v žiadnom prípade nie

luci767
10. sep 2020

@osky myslis, ze vsetci surodenci drzia pri sebe v dospelosti? Hasterenie malych surodencov je normalne, v puberte to tiez moze byt zaujimave, v dospelosti nie vsetci maju uzasny vztah a na dochodok poznam mnohych, co su rozhadani kvoli dedicstvu...

marion09
10. sep 2020

@777januska777 ale jej partner nerodil ani rodiť znovu nepôjde

ayanamirei
10. sep 2020

@777januska777 toto si robis srandu, ze sa maju partneri zhodnut ci je viac tuzba alebo zdravie ☹ akoze ked muz uprednosti dieta pred zdravim svojej zeny a ona uz do konca zivota bude odsudena napr. na zivot bez sexu alebo s neustalymi bolestami , to je podla teba ok ??? Ten chlap ju skor ci neskor potom aj tak opusti, lebo ked to nefunguje v spalni tak 99% vztahov skonci a jej ostane znicene zdravie a samota

luci767
10. sep 2020

@777januska777 ano, co na tom, ze zena nosi 9 mesiacov dieta, co na tom, ze ona bude rodit, co na tom, ze si moze vytvorit blok po zlom/tazkom tehotenstve/porode, co na tom, ze moze “vychytat” poporodnu depresiu... dohodli ste sa, cez to vlak nejde

luci767
10. sep 2020

@zuzana_ilkova uplne s tebou suhlasim. Mala ma 11 mesiacov a je rovnaka ako tvoj, hyperaktivna, nespava hoci teraz vie vymyslat male zloby, zahra sa 7 minut sama, ale druhe jedine za podmienky, ze partner pojde na matersku a rodicovsku s dalsim

777januska777
10. sep 2020

@ayanamirei pozri ja to beriem vseobecne, pre niekoho je túžba viac ako zdravie. To že pre teba a pre mňa nie, neznamená, že iní to majú rovnako.

ayanamirei
10. sep 2020

@777januska777 toto je ale strasne smutne ☹ vdaka Bohu, ze moj muz je taky , ako je...

luci767
10. sep 2020

@777januska777 len ty si si tvojimi nasledujucimi komentarmi, kde si pisala ze teda zalezi aj na okolnostiach a je to aj o komunikacii medzi partnermi znegovala svoj prvotny koment o zrade. Aspon ja som to tak pochopila.

acrobaleno
10. sep 2020

@777januska777 Stretla som sa s niečím podobným, žena cez 40 vedela, že tehotenstvo môže dopadnúť zle a aj napriek tomu išla do toho. Ale to boli veľkí katolíci, žiadna ochrana a potrat je mimo ich slovníka. A aj umrela. Takže muž so 4 deťmi sám.

777januska777
10. sep 2020

@luci767 ako som povedala záleží od ich rozhovoru a od toho čo je ten druhý ochotný akceptovať. Lenže myslím si, že všetko záleží od rozhovoru a kompromisov a nie že ja si poviem a tak to bude (ja mám taký dojem z autorky, ona nechce). A ďaľšie traumy treba prekonávať a bojovať s nimi a nie sa im vyhýbať. Ja som mala náročné tehotenstvo (preležané skoro celé) a mám z ďalšieho stres, ale postupne to prekonavam a bojujem s tým (len to chce čas), lebo viem že manžel vždy túžil po viacerých deťoch (nehovorí mi o tom teraz, ale ja viem, že vždy chcel) a ak sa podarí, tak ďalšie deti budú, ja svoju traumu z lásky k partnerovi prekonam.

ayanamirei
10. sep 2020

@acrobaleno vies, vela ludi si dava = medzi ziadna ochrana a katolici... ale ja poznam silno veriacu rodinu, ktora ma 3 deticky (ako im ich Boh poslal tj. nahodne), ale dalsie uz neplanuju a kedze prirodzena ochrana funguje spolahlivo ak ju naozaj pouzivas ako treba, tak uz 5 rokov su uplne v pohode 🙂 takyto zaryty "veriaci" ako spominas ty, to mi pridu uz skor ako fanatizmus a nie zdrava viera.

ayanamirei
10. sep 2020

@777januska777 lenze prepac, ale je kua rozdiel, ci mas prelezane tehotenstvo, alebo mas na totalku pokaslany porod a naslednych 5 rokov pekla s absolutne narocnym dietatom 😉 to nemozes porovnavat a o prekonavani jedneho vs. druheho je ako porovnavat ucit sa chodit ako male dieta a ucit sa chodit po 3nasobnej zlomenine chrbtice...

777januska777
10. sep 2020

@luci767 možno sa to zdá, že som to znegovala, ale to možno bola prudká reakcia na komentár autorky (ona nechce a smola). Nemám rada takéto silné vyjadrenia, že niekto chce a ten druhý má smolu. Aj keď chápem, že autorka môže byť psychicky na tom zle, ale o tom sa má porozprávať s manželom a čo si myslím, že neurobila, lebo ak by áno, bola by táto diskusia zbytočná.

777januska777
10. sep 2020

@ayanamirei keď myslíš. Po preležanom tehotenstve mám doteraz veľké problémy s chrbticou a musím chodiť na rehabilitácie, keďže sa mi krvná chrbtica blokuje a mám závraty a iné veci. Možno som sa naučila chodiť, ale pochybujem, že sa to učila autorka, keďže je táto téma o autorke a nie o nás.

autor
10. sep 2020

@777januska777
Ja mam 2 surodencov a vobec sa nekontaktujeme. Sem tam sa stretneme u mamy, ale ked sme niekedy potrebovali pomoc alebo hocico, oni nikdy "nemohli" a namiesto nich prisli cudzi ludia. Navyse su to muzi, takze sme k sebe naozaj nikdy nemali blizko, bohuzial. Citim sa skoro ako jedinacik.
Co sa tyka tej dohody, po prvom som dostala depresie, najhorsie obdobie mojho zivota. Zhodou nahod tu nebol nikto, kto by pomudroval, ze za mna preberie vychovu. Bola som nonstop sama, muz v praci od rana do vecera, nik to nebral vazne. Pre mna je druhe dieta otazkou zivota a smrti. Keby som to mala prezit este raz, bud skoncim na psychiatrii, alebo spacham samozvrazdu. Som rada, ze to zle obdobie je za nami, ze uz nemam ziadne cierne myslienky a ze sme to vsetci prezili....a teraz to ma prist znova? 😪 radsej by som suhlasila s tym, nech ma muz opusti a najde si inu, ktora mu to dalsie vytuzene dieta da......

777januska777
10. sep 2020

A rozprávala si sa o tom s partnerom?

ayanamirei
10. sep 2020

@autorka a tvoj muz napriek tomu, ze on nebol pri tebe, ked si mala depresiu a na dieta si bola sama po tebe teraz ziada dalsie dieta ? ani sa ti necudujem, ze do toho nechces ist ☹

autor
10. sep 2020

@777januska777
Samozrejme, neda sa o tom nerozpravat, nakolko on sa staral o dceru, ked som mala depresie. Vsetko to videl a zazil, napriek tomu ma dojem, "ze to nejako dame". No, mozno.....a mozno aj nie a ja si naozaj budem musiet zajst po lieky, budem sice mama na antidepresivach, ale a dvomi detmi. Pre mna to nie je len taka ta jednoducha radost, ale uvedomujem si, ze je to aj zavazok, opat velka zmena...a mam dojem, ze na moju osobu su 2 deti jednoducho vela. Ale to som nevedela, kym som ziadne nemala. Dovtedy som ani len z 1% netusila, co je rodicovstvo

autor
10. sep 2020

@777januska777
Uz len dodam, ze "staral sa o nu, ked som mala depresie" znamena cez vikendy alebo ked prisiel vecer z prace. Cez den som fungovala uplne sama v takomto stave

queen_el
10. sep 2020

@acrobaleno To je častý argument od jedináčikov, že súrodenec mi nechýba...človek si zvykne samozrejme. AJ ja som jedináčik a tiež som si dlho myslela, že súrodenec mi nechýba. Keď som bola malá, trápilo ma, že nemám sa s kým zahrať, potom to prešlo. Teraz ako som dospelá zase to cítim tak, že je mi ľúto, že nemám súrodenca. Je to taký typ vzťahu, čo si ja neviem ani predstaviť. Chcela som poukázať iba na to, že je to veľmi individuálne, ako to človek vníma, sme iní. Jasné, aj ja poznám všelijaké súrodenecké vzťahy, veľmi zlé aj veľmi dobré. No k samotnej téme: napriek všetkému si myslím, že rodičia by mali chcieť druhé dieťa, a nie súrodenca pre prvé dieťa. A samozrejme, že by mali chcieť obaja. Je to ťažká téma.

koala666
10. sep 2020

ja som bola na tom rovnako- rizikové tehotenstvo, komplikovaný porod narocne dieta ktoré je v podstate narocne dodnes 🙂 a to ma už 5 rokov tým že je sama si vyžaduje nonstop pozornosť a vidim na nej že by jej surodenec prospel i ked tam už bude vacsi vekový rozdiel, bývala som pocas materskej na samote mimo mesta muž cele dni v praci nemala som sa s kým ani porozpravať sama sa cudujem že som to tam prežila a nezblaznila sa .. ja som donedavna tiež prehlasovala že mi staci jedno a musím priznať že posledné 3 mesiace stale viac uvažujem nad druhým a vidim že aj muž i ked obaja mame respekt predtým a tak stale este vahame a cim dalej tým viac si uvedomujem že mi tikaju biologicke hodiny a že ked nie teraz tak o par rokov už bude neskoro a bojim sa aby som nelutovala takže uvidim sama kam sa budu nasledujuce mesiace uberať a ako sa nakoniec rozhodneme chcela som tým len povedať že všetko ma svoj cas osobne by som 2 deti po sebe psychicky nezvladla to mi bolo uplne jasne ale teraz ked je mala už pomaly vo vela veciach samostatna sa na to pozerám inak ciže uplne chapem pocity každej ktorá druhe nechce hlavne ked to prvé este vyžaduje nonstop starostlivosť treba tomu dať cas a bud sa to zmení alebo sa len utvrdíte v tom že jedno staci.. mimochodom ja som jedinacik a surodenec mi dodnes nijako nechýba a muž ma 3 bratov s jedným ani nekomunikuje a s druhým sa vidia tak par krat do roka obcas len raz na vianoce napriek tomu že su v kontakte a bývaju par ulic od seba... aj taký je život 🙂

777januska777
10. sep 2020

A čo tak manželovi navrhnúť, že pôjde na materskú, po tvojom pôrode? To je myslim dobrý nápad ako kompromis.