icon

Nechcem mať deti

7. sep 2021

Ahojte žienky. Potrebujem sa len vyrozprávať, pripadne počuť niekoho názor, súcit .. cítim sa zvláštne.
Som mladá vydatá žena, niektoré v mojom veku už majú aj 2 detičky. Problém vidim v tom, že si neviem predstaviť mať deti. Príde mi, a to nemyslím v zlom, ale že to je príliš veľká “záťaž” ktorá áno; vráti Vám tak veľmi veľa .. ale i tak. Veľa obetovania, veľmi veľa, náročné chvíle; malo času na partnera.. domácnosť a uplna nutna zmena života. Milujem život ktorý žijeme s partnerom, milujem to, ako mu môžem dať všetko zo seba, ze sa môžem preňho obetovať v čomkoľvek potrebuje, a ze sa nemusim prispôsobovať nikomu tretiemu..
zároveň keďže som žena, mám výčitky a cítim sa ako nejaký divný tvor, keďže žena je predurčená na rodenie..

Strana
z3
dskjhfdlkdjhl
7. sep 2021

manzel o tom vie?

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
luci_ba
7. sep 2021

Ak má manžel rovnaký názor (pevne verím že o tvojich pocitoch vie) tak v tom nevidím problém. Nie každý musí nutne mať deti, určite lepšie ako keby ich máte len z povinnosti a nedáte im lásku a pod.

autor
7. sep 2021

@dskjhfdlkdjhl áno, stotožňuje sa somnou, ale on to berie pozitívnejšie .: že veď to nemôže byť až take zle, každá žena to zvládne tak nechce o mne pochybovať 🙂

autor
7. sep 2021

@cocolino234 tak hlavne svokrovci tlačia tuto tematiku, xe manželstvo je o deťoch a žena má rodiť ..
my to nejak neriešime, ale čo to už vyše roka počúvam, som z toho taká zranená utrapena ..

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
anjelicek26
7. sep 2021

Manzelstvo nie je o rodeni ani o detoch... ale bohuzial patri to k zivotu, bez toho ani nevies, co ti vlastne (a ci!) ti nieco chyba, ci by ta to naplnalo, ci by si bola stastnejsia alebo menej stastna... svokrovcom rozumiem, v urcitom veku je to pre nich stastie a napln zivota potesit sa na vnucatkach, vidiet vyrastat dalsiu generaciu, citit sa este uzitocny - pomoct postrazit napriklad, vyberat zo skolky... neber im to za zle, je to "normalne", tvoj pocit, ze nechces - je skor mensinovy... ak si si uplne ista, ze to pre teba nie je (a nebude), povedz im to na rovinu, ze deti nebudu. Deti urcite nemaj len s dovodu, ze na teba tlacia...tam musi prijst vnutorny pocit ze ano - ja chcem. Ked neprijde - tak to tak proste bude. Len zene roky utecu a manzel sa mozno o par rokov zvrtne a tie deti bude mat s inou, tych pripadov je bohuzial az az :(

viestta
Odpoveď bola odstránená
autor
7. sep 2021

@cocolino234
@anjelicek26 stále tak dúfam, že raz príde ten správny čas kedy to tak budem cítiť. Bojim sa toho, že život nebude mať ten pravý zmysel bez dieťaťa. Možno len nie som pripravená..

buberova
7. sep 2021

Tiež som mladá a vydatá a nechcem deti ani som nikdy nemala takú potrebu. Manžel má rovnaký názor a podľa mňa je to tak v poriadku. Naši rodičia by vnúčatá prijali ale netlačia na nás lebo vedia že je to naše rozhodnutie. A rovnako je to aj tvoje rozhodnutie za ktoré si ty budeš niesť následky nie okolie ktoré by ťa prehováralo že máš mať deti... Netráp sa

autor
7. sep 2021

@anjelicek26
@viestta veľa zvyknem strážiť aj deti švagrinej (3 a 1,5 roka) a veľmi ich ľúbim, sú to skvele deti, podarene veľmi 😊 ale keď vidím napríklad ako sa zmenil vztah rodičov po príchode hlavne druhého dieťaťa. Intímny život len pre pokus splodenia 3tieho potomka, lebo inak žena unavená. Cely deň len deti, kojenie, varenie, upratovanie, ihrisko.. muž do 6 v práci. Ona je takto šťastná (vraj) a mňa chytajú úzkosti keď toto vidím :/

autor
7. sep 2021

@buberova ďakujem 🙏🏻🙏🏻

anjelicek26
7. sep 2021

Presne mozno len nie si pripravena... ono je tam toho strasne vela otazok a tych zmien a hlavne toho, ci to clovek vobec chce...zivot s detmi je financne, pracovne a aj organizacne brutal narocnejsi... pozri ja som doma nebola viac ako dva roky nikdy, pracujem a pracovala som cely cas, bud s domu alebo priamo v kancelarii, mam normalne karieru, manazersky post a deti "funguju", domacnost vyzera "normalne", nasli sme si rovnovahu, mam tiez muza co od 7/7 robi, bohuzial, vdaka tomu sme financne za vodou aj napriek tomu, ze ja robim len 30h/tyzdni... deti su uzasne, tie prve narocne roky su uz za nami... davno to nie je o kojeni, ale o 7h sportu, ktore deti maju, hudbu, malovanie, poziarnikov a SKOLA x 4deti ulohy atp... boze preco vlastne toto robim 😂 Ono vlastne jednoducha odpoved... ja sa v nich vidim, som na ne hrda, je to jediny hmatatelny "produkt", ktory tu raz po mne ostane... kopa lasky a s muzom sme spolu skoro 18 rokov a vsetko je v poriadku na vztahovej a aj intimnej urovni, je to o tom, ako si to clovek nastavi, nikdy netreba deti povysovat nad partnera, potom je to ok...

viestta
Odpoveď bola odstránená
kikus7
7. sep 2021

Nechcete deti, nebudete ich mať. Za to si nemusíte pripadať divne. X žien a párov deti nechce, nemá. Viacerí mať ani nemôžu. A niektorí ich majú kopec a nevedia ich ani uživiť, vychovať. Názory iných môžete mať v paži. Jedným uchom dnu, druhým von. Každý nech si uprace pred svojím prahom a nestará sa do života iných. Povinnosťou ženy (páru) nie je mať deti, je to jej (ich) právo.

monalisa1
7. sep 2021

NECHAPEM!!...dieťa je to najcennejšie na svete, čo žena môže mať....nie obetovať sa manželovi ale obetovať svoj život dieťaťu...o tom to je...manžel može po 20 rokoch utiecť za mladšou, ale dieťa tu zostáva navždy pre Vás!!!

autor
7. sep 2021

@monalisa1 presne toto sú tie myšlienky ktoré ma odrádzajú..

h2
7. sep 2021

Ahoj, keď sa môžem opýtať: koľko máš rokov? Ani ja som deti nechcela. Ešte veľmi dlho po 30-tke som hovorila, že žiadne nechcem. Napokon to prišlo, že som po dieťati zatúžila. Proste, dospela som do štádia, kedy už som tie obete bola schopná a ochotná priniesť, lebo slobodného života som si užila dosť a túžila som po nejakom, ani neviem, ako to pomenovať, možno naplnení života. Hoci ani predtým som nemala pocit, že by môj život nebol naplnený. Napokon som v 36 rokoch porodila svojho jediného syna. Nič lepšie som nemohla urobiť. Áno, obdobie po jeho narodení bolo náročné, aj čo sa zhoršenia vzťahu s mužom týka. Ale trvalo to len krátko (relatívne) a zase je všetko v poriadku.

daeen
7. sep 2021

Podľa mňa je tiež v poriadku, že niekto nemá zmysel života v deťoch. Okolie sa vždy bude starať do vecí do ktorých ho nič nie je a ten tlak býva dosť náročné ustáť. Vždy bude mať niekto predstavu ako by sa malo žiť a bude vám do toho kafrať. To už je na Tebe ako zariadiš. Ak Ti tento štýl života vyhovuje, je to v najlepšom poriadku a chápem to.
Psychiatrie sú plné detí, ktoré ich matky mali z donútenia alebo ktoré na to neboli ani pripravené. Možno si aj ušetríš kopec problémov a zas možno aj kopec radosti. Záruky tak či tak nie sú žiadne. V lepšom prípade si urobíte malých parťákov. Páči sa mi veľmi názor dámy nado mnou. Povinnosťou ženy nie je mať deti. Je to jej právo. 🙂 Veľa štastia.

dankanka
7. sep 2021

Ono. Keby niekomu strazim tak male deti v mladom veku, tak tiez netuzim po svojich :D. Vsetko je docasu..svagrina pojde o rok do prace a vsetko sa vrati do starych kolaji. Aspon teda mne sa navratom do prace vela veci polepsilo..netreba veci vidiet tak cierne. Deti su velka radost a laska, nie len atarost a obeta. Vsetko, co za nieco v zivote stoji, vsetko nas stalo daku obetu, co studium, ci vztahy, ci kariera..

danieli
7. sep 2021

Privelmi to riesis, vsetko raz pominie dobre aj zle, zivot uz nikdy nebude ako predtym, ale moze byt farebnejsi, vzdy urob tak, aby si ty ziarila a bola spokojna, potom to mozes odovzdat dalej a toto sa da aj pri detoch, ja ako jedinacik som takmer bez rodiny, mne to chyba a moje deti tvoria rodinu a dalej rozsiruju to, co mi chybalo, velka rodina je dar, takto ju mam a aj vdaka manzelovym surodencom

autor
7. sep 2021

@h2 25 🙂
@dankanka švagriná je už 4 roky doma a teraz chce ďalšie dieťa, ona sa nikam nechystá :D

nevenka
7. sep 2021

.Zeny tu uz toho dost popisali.. Pridam aj ja troska...ja som sa tiez necitila na to, mat deti, nesla som s tym do toho, ze ideme sa snazit. Proste sme si povedali, ze mame vek, zazemie, nemam na co cakat. Mala som aj zdravotne problemy, tak sme tomu nechali volny priebeh. K tomu sexualnemu zivotu - je x krat lepsi po 3 detoch ako pred nimi, uplne vazne. Najmensi ma 8 mesiacov a sexu je dost, cas mam aj na konicky - nie v takej miere, ako predtym, ale zase nemusis skakat okolo zadku detom, musia sa aj nudit. Z nudy prichadzaju najlepsie kreativne napady. Ked mas jedno, je to tazsie, lebo same sa hrat, to je fakt nuda, ked su dvaja, je to lepsie. A teraz mi ti starsi zabavia aj toho najmladsieho.
Ja som minule tak rozmyslala, ze materstvo, ten pocit, vynosit v sebe noveho cloveka a priviest ho na svet, strasne, ale strasne by mi to chybalo na konci zivota. Keby pre nic ine, tak lep pre ten pocit, ZAZIT, ake to je, to kopanie v brusku, to je nadherne. Kojenie - taktiez neprenosna skusenost, ten pocit blizkosti,...to sa inak nastavia hormony, ty to vnimas z inej pozicie...mne sa cudzie deti zdaju take normalka, zlate, ok. Nevyhladavam ich. Mozno tak babatka pokukat, pokochat sa. Ale vlastne deti, to je uplne nieco ine. Tiez nie som ten matersky typ, ze pri kazdom dietati sa rozplyvam stastim, skolka ma desi, teda pri predstave, ze by som mala ucit v skolke, NIKDY v zivote 😅. Moje 3 mi stacia...🙂
Ale byt len 2 s muzom, to je desna nuda podla mna. Casom podla mna to pride. Ale prilis to riesis asi v hlave. My sme tomu nechali volny priebeh a vsetko prislo postupne. Ani po porode som sa nezalubila hned do babatiek, ani do jedneho. Az neskor. A presli sme si pri 2 velkymi problemami s kojenim a pri jednom s kolikami...kazde malo a ma nieco. Ale vidiet ich, ako rastu, aki su sikovni a krasni (napriek tomu, ze my nie sme ani jeden model 🤣🤣), ze maju polovicku zo mna a polovicku z muza, take pokracovanie nas dvoch...to je strasne super. Lutovala by som, kebyze ich nemam.

jaskolka
7. sep 2021

Ak s tým ste obaja stotozneni, nevidím nijaký problém. Sú ženy, ktoré majú iný zmysel života (trebárs rehoľnícky) a nemajú deti. Ak to vyhovuje obom partnerom, iných ľudí je absolútne sumafuk do toho, či nemáte a prečo nemáte deti.

autor
7. sep 2021

@nevenka ďakujem, takéto správy ma belmi tešia 😊

h2
7. sep 2021

Tak to si ešte mladučká! Užívaj si život, túžba po deťoch môže prísť neskôr. Aj oveľa neskôr. A keď nepríde vôbec, tiež sa svet nezrúti. Ja v Tvojom veku som tvrdila, že určite nikdy žiadne deti mať nebudem! 🤭

nevenka
7. sep 2021

Dakujem aj ja, pisem to strasne kostrbato, v skratke chcem vela napisat a nedari sa mi to tak.
Ja som sa ani nerozpravala s drobcami v brusku, prislo mi to divne.
Ja kebyze mam menej rokov, tak este idem do stvrteho, kvoli dcerke, vy som chcela skusit este sestricku. Ale hovorim jej, nech sa modli k Jeziskovi, aby krstnej mame pozehnal dievcatko, bude mat sesternicku. Ze dobre. Lebo bola sklamana, ked sa nam narodil dalsi chlapcek.

autor
7. sep 2021

@nevenka to je krásne🙏🏻😊 presne takéto veci mi dávajú nádej, že v jeden deň to tak budem cítiť

a_adamcova
7. sep 2021

Manželstvo je o dvoch, a o tom že sa ľúbia - nie o tom, že teraz nutne musia mať deti. Keď už.
Toto sú také tie staroveké predsudky, ktoré do nás od malička tlačili - že žena má rodiť a neviem čo.
Vôbec to tak nie je, a nemusí byť. Nie každý je predurčený na to, aby bol rodičom. A možno sa to ešte zmení - a budeš sa na veci pozerať inak. Ale aj kebyže nie, vôbec sa za to netráp. Či by bolo lepšie mať nasilu dieťa len preto, lebo to od teba očakáva okolie? Veď by si sa trápila ty, muž aj to dieťa.
Ak svokrovci tak strašne chcú malé dieťa do rodiny, tak nech si nejaké adoptujú. A hotovo. Kľudne im to najbližšie navrhni, že sú detské domovy plné odstrčených detí, ktoré čakajú na lásku. 🙂 A môžu sa angažovať :D

slecnalemonova
7. sep 2021

@monalisa1 deti budu pri nas? No ani omylom. Presne toto je chyba žien. Manžel odide, deti zostanú. Otázka znie, preco manžel mal potrebu odísť. Ano, niektorí su debili atd atd ale vo väčšine pripadoch hlavný dôvod je ten, ze zo zeny sa vydajom stala hus domáca. Stratila sexepíl, upadla mentálne, lebo ved uz som vydata…Cely svoj zivot, myslenie a konanie podriadila detom. Čím viac, tym lepsie bez ohľadu na to, ci to vobec manžel chce. S detmi doma do 6 rokov, skolka zla, skola zla, do prace nie ved mame muza co nas vyživí resp milion príspevkov. A potom to chlapa prestane bavit a kašle na to. A deti? Odídu za svojimi rodinami, zit svoj vlastný zivot podla svojich predstav. Nie je nikoho povinnosť suplovať chytajúceho manzela.

Strana
z3