Nechcem takto žiť
Dnes som bola na nákup v Tescu, prisaham, ze cely nakup som zmestila do jednej tašky. Nekupila som žiadne mäso, žiadne pečivo, žiadnu drogeriu, žiadne vody, deckam plienky ..
Bolo tam zopar jogurtov, zopar korenin, flasa vina, kava, cokolada (ideme gratulovat), caje a nejake este veci do kuchyne, platila som 70e. Uz 3x som ten bloček prekontrolovala, ci kdesi nebola chyba lebo za jednu tasku nakupu dat 70e je fuuuuuu.
Ja som na rodičaku, muž chodí do roboty, sme normalna rodina, deckam kupujem oblecenie cez bazos, plienky si pytam ked maju sviatok, tak by som to povedala, ze mame vsetko co potrebujeme.
Ale som nešťastná z toho, ako islo vsetko extrémne hore. Nemozme si vyskakovat, vsade pozeram na cenu, pozeram po akciach.
Chcela by som si toto kupit ale nemozem, leno je to drahe, nemôžem si to dovoliť.
Oblečenie na seba som si nekupila uz hadam aj 5 rokov.
Nechcem žiť tak ze zoberem deti do obchodu, vezmu si z regalu toto a ja im to nemôžem kupit lebo si to nemôžem dovoliť.
Doma sa snazime šetriť ako sa len da, už to neni tak ako pred ttm, ze telka bezala v pozadi každý den od rana az do vecera, teraz sa telka u nas uz pomaly ani nezapina. Mam susicku ,ale kym sa da tak pradlo vyvesam na terasu. Umyvacku riadu zapinam az je totalne napratana. Ach jaj, fakt ako hovoria starší "dobre uz bolo" už to ide cele dole vodou.
Neviem ako mam prispieť do rodinneho rozpočtu, ked mame 2 male deti, doobeda na ihrisko, rychlo domov navarit, dat ich spat a potom zas s nimi . Chceli sme deti tak mame deti, ziadne jasle, babka, dedko, teta , ujo nepripada do uvahy.
A som fakt mantava, ja neviem nic, ja neviem vysivat, sit, strikovat, nic proste nic, neviem kde sa mam realizovat.
Neviem kreslit, nemam ziadneho tvoriveho ducha. Ooo boze . Manzel ma toho v praci vela, verim ze je unaveny a vycerpany ale nebyt jeho neni splatena hypo uver proste nic, nemame co jest. Zo 400e nedokazem vyzit a neviem s nimi hospodarit.
Aai uz neviem co viac este napisat. Je mi smutno.
Ked som ja bola dieta, tak som dostala raz za rok na sviatok nejake sladkosti aj to nejaku polsku cokoladu najlacnejsiu. Dedila som oblrcenie po brachovi, kupali sme sa len v sobotu. Mimo soboty to musela byt rychla sprcha. Ale zas mali sme kopec kamosov a krasne spomienky na detstvo mam. Ale
Ja nechcem aby moje deti zili tak isto.
autorka len poradim.. 9 pribinacikov bolo minimalne 9€ , skus niekedy kupit kilovy kyblik bieleho jogurtu za 2€ a doma to zmiesat detom s lyzickou dzemu, prihodis par piskot a deti si na nejaky pribinacik ani nespomenu..
spominas sirupy, ochutene mineralky.. tie by som vymenila za čaj, robievame si doma do dzbanu ladovy a dva litre vyjdu kolko mozno 10-20 centov
gratulovat netreba vzdy s 5 eurovou bonbonierou, vzdy je v akcii nejaka cokolada okolo jedneho eura bud milka alebo studentska, urcite sa nebudes musiet hanbit ak prides s nou..
nemyslim to v zlom len naozaj chcem poradit , nezda sa to ale da sa usetrit dost, ja by som tvoj nakup urobila tri krat lacnejsie a s rovnakym osohom..
tiez je dobre pisat si vydavky nech clovek vidi kde ide najviac penazi a davat si potom na to pozor..
drzim palce
zaujimave, ze autorka sem blok nedala, lebo ja som ten svoj schvalne zverejnila, nakolko sa mi vobec nezda, ze za 70 E kupila len par veci
my chodime nakupovat do Tesca raz do tyzdna, a bezne platime 60-80 E, ale to mame plny vozik jedla na tyzden pre 3 dospele osoby a 2 deti
@liz_lemon za 70eur pre 3 dospelych a 2 deti? tak to u nas nehrozi. My sme 4, 1 pazrave dieta, druhe normalne a 2 dospeli. Z toho blocku co si sem dala by som spravila 2 ranajok, 1 obed, 1 suchu veceru a 34 eur v cudu.. A ta kava za 10 eur, v akcii ju mavaju za polovicu! 😀 Ale to uz len zo srandy pisem, fakt clovek uplne kazdu blbost nekupi v zlave, hlavne ked prave v zlave nie je a potrebuje ju..
@liz_lemon este ma napadlo, ze asi sa vam deti stravuju na obed v skole skolke a aj vy mimo domu...inak ja si tych 70 eur pre 5 na tyzden fakt neviem predstavit 😲 Ja si len pamatam, ze ked som bola na prvej rodicovskej pred 10 rokmi, tak som davala na stravu do tych 300 eur mesacne. Ale to maly bol maly a boli sme len traja a odvtedy slo vsetko riadne hore. Momemntalne prehlad nemam taky, lebo uz tak nesetrime, ale tipujem ze tych 600-700 eur na jedlo odide..
Tieto reálne diskusie by si mal povinne prečítať celý parlament (a dúfam, že to robia), kde sme sa to na Slovensku dostali...veď väčšina to už žije na hranici chudoby ☹️☹️. Je mi to veľmi ľúto. Keby som nečítala diskusie na MK, ani by som neverila, fakt. Ked si už bežný človek nemôže ani kávu kúpiť, sirup je luxus atď..
@simik22 takto robím aj ja. Spíšem si jedálny lístok, viac variánt a idem do obchodu. Pozriem čo je v akcii a tomu prispôsobím varenie.
@bambulka814 myslím, že oni to veľmi dobre vedia ale je im to jedno. Zbytočne sa bude človek tým smerom obracať. Treba ich odtiaľ vyhodiť a veriť, že príde niekto, komu bude na tomto národe záležať
@kvetinka75 nexcem politikárčiť, ale po týchto diskusiách naozaj dúfam, že tie vyššie prídavky rodinám prejdú od januára. Slovensko sa vrátilo desiatky rokov dozadu. Som fakt zhrozená.
Takto sa naozaj pôrodnosť na Slovensku nedvihne a HDP klesne, lebo málo peňazí u obyvateľov=nižšia spotreba=nižšie dane=menej peňazí na všetko.
Ti, ktorí toto máte na zodpovednosti, zobuďte sa!
@liz_lemon mz sme siesti, 4 deti s porciami ako dospeli a piatok robime nakup cca 70-90 eur, a to v tom byvaju aj potraviny co vyuzijem cez dalsi tyzden. uz zo 40-50 eur nakupu donesie muz dve velke plne tasky. Su to ale hlavne zakladne potraviny na varenie...ryza, cestoviny, zelenina, olej, tofu, natierky, syr, sunka. Cez vikend je v tom drahsom nakupe aj granule pre psa, 3 fl vinea, vino, balik cipsov ci par keksov, lebo my mame prakticky kazdu sobotu navstevu od obeda a aj varim ten den pre 8 osob.
@bambulka814 drviva vacsina krajin ma s vacsou zivotnou urovnou klesajucu porodnost. Stat obrazne nedokaze "kupit" deti. Deti sa rodia ked ludia citia stabilitu, dostatok zariadeni pre deti, dostatok prace pre zeny aj s parcialnymi uvazkami atd.
tazko povedat, ako to bude dalej, no ludia sa s tym zdrazovanim budu musiet nejak popasovt. nakonieco to dopadne tak, ze rodiny sa rozdelia a budu musiet ist pracovat von, aby vedeli doniest domov tolko penazi, aby vsetko ako tak vychadzalo
@yonce tak veru, aj ja budem pracovať počas MD a RD (mám side Job z domu a robiť chcem, nie musim), ale kým budú denne vznikať na MK diskusie, ako prežiť s pár stovkami eur, tak je jasné, že situácia je fakt zlá na Slovensku.
Pretože nie, nedá sa vyžiť so 400-500 eur a pri hypo s 1000 eurami, je to utopia.
Pokiaľ viem, Briti vyplakavajú, že sa im znížila úroveň, ale celkom určite viem, že sa bavíme o tom, že možno musia kúpiť nie značkové, ale bežné oblečenie, určite nie v zmysle, že kúpiť džús a sladkosť pre moje dieťa je nadštandard. Toto je tu strašné, fakt.
Ja ti poviem narovinu. Ja mat 400e z ktorých mam mesiac gazdovat, kúpim na gratulovanie jednu Tatianu alebo merci a velvetku.
Proste do 10e. Sirupy nekupujem, deti mi to nepiju.
Jogurty sa dajú stále lacno kúpiť.
Ak nemáš, ako píšeš, nemôžeš urobiť nákup za 70e a povedať, že tam dokopy nič nebolo.
A už začínajú tie cirkusy... hypotéky a iné kolotoče.
@bambulka814 všetci
tiez si nepamatam, kedy som spravila taky nakupo do 20 eur. bohuzial, tiez usime viacej premyslat nad tym, co si kupime kolko a co budeme varit, ale tak snazime sa. da sa varit aj kvalitne, len treba trocha viacej premyslat pritom
Ja pridam dnesny nakup zo sparu (at), bola so mnou aj dcera, takze to vidno na obsahu
Perniky 400g 3,29e
4x biele jogurty 2,36
4x jogurty 1,76
Cierny chlieb 3,20
Elstar jablka 1.682 kg 3,35
Mini babybel 2,89
Petrzlen 3,98 (neda sa vzdy kupit, mrazim)
Banany 1,160 kg 2,31
Pracliky pecivo 1,47
Syr (ako niva) 2,05 (asi 100g syra)
Nektarinky 2,99
Kniha nalekova 1,99

@liz_lemon inak pridajte aj ostatni, ked mate blocek, mna celkom zaujima ako ini nakupuju, ja som raz tak vzala blocek a vyskrtla som, co nebolo zivoti nevyhnutne a vela tam toho navyse nebolo, ale take 3 eura som usetrit mohla :D