Nechcem takto žiť
Dnes som bola na nákup v Tescu, prisaham, ze cely nakup som zmestila do jednej tašky. Nekupila som žiadne mäso, žiadne pečivo, žiadnu drogeriu, žiadne vody, deckam plienky ..
Bolo tam zopar jogurtov, zopar korenin, flasa vina, kava, cokolada (ideme gratulovat), caje a nejake este veci do kuchyne, platila som 70e. Uz 3x som ten bloček prekontrolovala, ci kdesi nebola chyba lebo za jednu tasku nakupu dat 70e je fuuuuuu.
Ja som na rodičaku, muž chodí do roboty, sme normalna rodina, deckam kupujem oblecenie cez bazos, plienky si pytam ked maju sviatok, tak by som to povedala, ze mame vsetko co potrebujeme.
Ale som nešťastná z toho, ako islo vsetko extrémne hore. Nemozme si vyskakovat, vsade pozeram na cenu, pozeram po akciach.
Chcela by som si toto kupit ale nemozem, leno je to drahe, nemôžem si to dovoliť.
Oblečenie na seba som si nekupila uz hadam aj 5 rokov.
Nechcem žiť tak ze zoberem deti do obchodu, vezmu si z regalu toto a ja im to nemôžem kupit lebo si to nemôžem dovoliť.
Doma sa snazime šetriť ako sa len da, už to neni tak ako pred ttm, ze telka bezala v pozadi každý den od rana az do vecera, teraz sa telka u nas uz pomaly ani nezapina. Mam susicku ,ale kym sa da tak pradlo vyvesam na terasu. Umyvacku riadu zapinam az je totalne napratana. Ach jaj, fakt ako hovoria starší "dobre uz bolo" už to ide cele dole vodou.
Neviem ako mam prispieť do rodinneho rozpočtu, ked mame 2 male deti, doobeda na ihrisko, rychlo domov navarit, dat ich spat a potom zas s nimi . Chceli sme deti tak mame deti, ziadne jasle, babka, dedko, teta , ujo nepripada do uvahy.
A som fakt mantava, ja neviem nic, ja neviem vysivat, sit, strikovat, nic proste nic, neviem kde sa mam realizovat.
Neviem kreslit, nemam ziadneho tvoriveho ducha. Ooo boze . Manzel ma toho v praci vela, verim ze je unaveny a vycerpany ale nebyt jeho neni splatena hypo uver proste nic, nemame co jest. Zo 400e nedokazem vyzit a neviem s nimi hospodarit.
Aai uz neviem co viac este napisat. Je mi smutno.
Ked som ja bola dieta, tak som dostala raz za rok na sviatok nejake sladkosti aj to nejaku polsku cokoladu najlacnejsiu. Dedila som oblrcenie po brachovi, kupali sme sa len v sobotu. Mimo soboty to musela byt rychla sprcha. Ale zas mali sme kopec kamosov a krasne spomienky na detstvo mam. Ale
Ja nechcem aby moje deti zili tak isto.
@janka1011 zalezi aj na prilezitosti, my ked ideme gratulovat len k meninam k susedom o par domov, tak staci aj 2-3 eurove vinko a maly bezny dezert ci cokolada- Ale ked nas ti isti susedia pozvali na velku oslavu 40tky do kulturaku, tak samozrejme podarunky aj flasa aj kytica boli drahsie a luxusnejsie.
@janka1011 no v kazdom pripade, ak plati co napisala, ze platila 70 eur a nakupna taska bola dopoly naplnena - tak muselo ist o drahsie polozky. Ako som tu uz pisala, my sme velka rodina, 70 eur za nakup je u nas bezne kazdy tyzden, - ale su to vzdy aspon 2 tasky nakupu potravin.
zase autorka je ten lepsi pripad, sama priznala ze hospodarit nevie, resp. sa uci, takze ma moznost rezervy nieco usetrit. Su ludia co uz dlhodobo skrtia vydavky a dalsie uspory kvoli vyssim cenam su uz na ukor kvality stravy ci celkove zivot. standartu.
Inak rozmyslam nad temou tejto diskusie a kam sa diskusia vyvinula. Ja som zase stastna, ze nemusim s detmi zit v pivnicnych krytoch v chlade a bat sa o holy zivot. Prisli tazsie casy, ale nejako ich zvladneme. Co by som nezvladla, keby som pre nezmyselnu agresiu prisla o deti... Je to tu za hranicami a placeme nad vinom za 5 eur..
Nikto takto žiť nechce, pocity sú normálne, tiež niekedy mi je až do plaču, stres keď mám ísť do obchodu, ale tak snažím sa aby sme pracovali, hlavné je, že sme zdraví, to je momentálne pre nás to podstatné.
my zijeme v nemecku a nedavno nam prisiel list ze nam zdvihaju plyn o 240 PERCENT. tak sa tesim kedy pride taky list z elektrarne. Ceny za jedlo no to je katastrofa, ale aj tak pokial vojna neprisla az sem je dobre, my sa musime ,, len,, uskromnit a naucit hospodarit. Byt vdacni za to ze sme zdravi a vobec zivi ako pise @medea2003
Mňa zarazilo zdraženie Prosecca v Lidli o euro... akože fakt drzosť 😀
Nauc sa inak varit ci hospodariť napr.kup jeden jogurt a mlieko a z litra mas jogurty za smiesnu cenu a urobene na riadiatory kedze ide sezona .Var omacky ,cestoviny ,na prania prah si vies urobit doma z jedneho obyc.mydla a sody plus vody a mas niekolko litrov.A tento status odfoť a pošli Hegerovi ,nech vue ako sa ma slovač dobre a to ešte netušíme čo nas budú stáť energie .
@123andy123 vojny vzdy boli a budú ,jednym ideme riť lýzať i keď su agresory a na druhych davat sankcie ,ktoré likvidujú nás samych .Tak vlastizradnu politiku ako mame teraz ,tak to tu este nebolo.
Nooo,,, a my sa mame zasa paradoxne lepsie (tuk tuk tuk) , ale to preto ze uz robime obaja,zakial som bola na rd bola to katastrofa ☹ zvlast ked bol ten 320eurovy..potom zvysili na 400 a ja som sa citila ako bohata panicka ... inak, je fakt, ze dnesna slusna mlada rodina s beznym zivotom prijmamy a vydavkami to ma tazke ☹ Tiez stale prepocitavam,kalkulujem, a zvazujem co mozme a co nemozme si dovolit...je to smutne ☹
@zoro9836 fakt vidis takouto optikou? Vrazdenie deti, civilistov, znasilnovanie,mucenie, rabovanie zaostalym aziatskym narodom? Ty si stastny clovek. Sloboda,hodnoty,slusnost,moralka,akceptovanie SLOBODNEHO STATU ti nic nehovori? Hlavne, ze je plne brucho,ze? Co tam po hodnotach... Nas keby napadli Madari tiez ti to pride ok?
@nikdenikto ja robim podobne nakupy.
Myslim, ze cely tento prispevok bol len na rozputanie vasni, pofrflat si ako tu zomierame hladom, vlada sa nestara, Eu upada... Stazovanie sa je slovensky narodny sport. Netvrdim, ze tu mame nebicko...ale...o chvilu su tu vianoce...dovolenky v Dubaji,lyzovacky, Villeroy Boch taniere, darceky za tisice,preplnene nakupne kosiky, obzerstvo, chvalenie sa kto dostal aky drahy dar.... Presne 7. januara nastane vytiezvenie a dalsie kolo frflania ako umierame od hladu a podobne.
@stanulienkat presne tak, tiez si myslim, ze ten udajny Tesco nakup za 70 E, ani neexistuje, autorka uz ani neprispieva, pise, ze niekolkokrat pozerala blok, ale ani ho sem nedala, takze urcite je to vymyslene
mňa by zaujimalo, čo si kúpila ešte do kuchyne - potraviny, či riady, to nepíšeš a ešte Ti poradím, čaje si rob z byliniek, ktoré nazbieraš v prírode, šípky, lipa a pod. Neviem komu ideš gratulovať, v ťažkých časoch zagratuluj SMS, alebo cez telefón a nekupuj žiadne darčeky, keď na to nemáš
@zoro9836 ja na gramatiku nemusim “davat pozor”, je to nieco nad cim ani nemusim premyslat, tak ako automaticky dokazem rozlisit rozdiel medzi dobrom a zlom, rozlisit co je moralne, ludske, kto je agresor a ake ma ciele atd., tato diskusia je na celkom inu temu, len som
musela zareagovat na ten nezmyselny prispevok vyssie…
@zoro9836 🙄🤦♀️skus menej citat Blahu. Vojna Rf vs Usa? A ti mrtvi v Ua s tym maju co? Keby Putin napadol nas, tak v tom ma prsty Usa? V 1968 nas napadli rusi kvoli Usa? Nie..ti hajzli v Rf nas chceli mat pod kontrolou. Mali stastie, ze sme taki sprosti holubici narod, ze sklonime hlavu, zavreme hubu a nechame si po sebe jazdit. Keby sme vtedy pokracovali v demonstraciach, tak by bola u nas taka ista vojna ako teraz v Ua. Zabijali by nas, znasilnovali,rabovali,mucili- to je vsetko, co dokazu. Potom vam propaganda vymyla mozgy a uverili ste, ze su nasi osloboditelia pred zapadom. Wtf?

@bambulka814 ..mame znamich, kamaratov co ziju v UK aj v Nemecku ci v Holandsku. Jasne zdrazuje sa vsade, vsetci to citia, ale presne ako pises ohladne UK teraz hlavne narazam, ze teda ako muzov kamarat povedal (povzdychol), ze teda "ozeleli" s rodinou letnu dovolenku v Turecku (sli "len" vramci UK niekam na tyzden) a ze on si nekupi novy Iphone (chcel 14 a ostane mu 13).. a plus teda ze viac pozeraju na cenovky v obchodoch (teda ze skor akciovy tovar kupuju). Ale inak sa nejak extra nic pre nich nemeni.. Nie tym sa nechcel(i) "chvastat", pozname sa roky a normalne sa bavime s nimi o vsetkom, su to slovaci a zaujima ich dianie a celkovo ako na Slovensku.. Su fakt zhrozeni kam to tu az zaslo.. Ze tu clovek pomaly len z roboty rovno domov, poplatit zakladne ucty, mat na zakladne potraviny a nic viac.. Nie neziju ani oni v prepychu, pracuju tam uz roky, ale nelutuju ze to nevzdali nakoniec (mali tam tiez tazke roky) a nevratili sa sem.. Detom urcite mozu dopriat viac nez keby zili tu..