icon

Necítim sa súčasťou rodiny, sklamala ma

24. nov 2024

Sme veľká rodina, som z 5 súrodencov. Už máme skoro všetci dospelé deti. Vyrastali sme vo veľkom rodičovskom dome, veľa sme sa všetci spolu stretávali. Posledných 10 rokov je však tých stretnutí čoraz menej, väčšinou každý príde pozrieť mamu iný deň či víkend. Otec už nežije. Chýbajú mi spoločne rodinné stretnutia, ktoré sme kedysi mávali niekoľkokrát do roka. Rozhodla som sa preto zorganizovať spoločne Vianoce. Mama súhlasila, v podstate by som sa o väčšinu veci postarala ja. Od začiatku novembra som začala riešiť logistiku, poobvolavala som súrodencov, nech vedia, a dajú vedieť aj deťom. Mal to byť spoločný štedrý deň a prvý sviatok vianočný, s tým že kto by mohol, by prišiel už pred štedrým dňom. Prešli 3 týždne a už mi sestra dala vedieť že asi nepríde, bratova žena vymýšľa že tiež nechce, niektoré deti tiež nechcú - a to som ponúkla že by kľudne aj netere a synovci mohli doniesť partnerov. Proste same výhovorky počúvam a strašne ma to štve, lebo to potom úplne stratí ten účel stretnutia celej rodiny a spoločných vianoc. Preháňam podľa vás? Mama sa nechce do toho miešať, podľa mňa by však mohla skúsiť súrodencom dohovoriť, že by to aj ju potešilo...

janababana
26. nov 2024

Toto je tiez moj sen, ze sa rodina zide cela a posedime na stedry den. A potom si uvedomim, ze aj jedna aj druha svagrina maju taktiez rodiny, z ktorych vysli alebo rodiny manzelov, atd atd. A pri 5tich surodencoch by som nemala velke ocakavania ♥️ Skor by som asi urobila 2 “turnusy” podla toho kto ako moze a nech napr aj oni maju moznost byt na stedry den tam, kde chcu byt.

autor
26. nov 2024

Som rada, že aspoň niektoré z vás to vedia oceniť ako dobrý nápad

simma42
26. nov 2024

Ale dobrý nápad tu ocenilo veľa žien, len to prevedenie je nafigu. Žiadna sebareflexia? 😔

lonely66
Odpoveď bola odstránená
viky173
26. nov 2024

napad je sice pekny, chapem Ta a aj tu snahu, co do toho vkladas, ale musim akceptovat, ze ini mozu mat ine predstavy o tom, ako chcu stravit Vianoce

svetlonos
26. nov 2024

@wandaw
Ale prosím ta, aké zlo? Organizovať vianoce celej rodine je proste blbosť, hlavne pokial je to napad len jedného človeka. Desať rokov už riadne rodinne nefungujú a teraz sa stane zázrak a zbláznila sa od radosti na kôpke toľko spolu s jedným alebo dvoma wc 2 dní v kuse? To nie je zlo, čo som pisala ale hole fakty!
Jedna žena sem dala príspevok, ze to u nich na vianoce je ako v Sam doma a je to super! To je za mňa tiež skvelé- ake o i majú takú tradíciu každý rok a všetkým to zrejme vyhovuje. Vtedy je to nádherné aj veselé. Ake toto je proste prehnane. Ostatne zeny napísali v podstate to isté, len miernejšie, ja som nepoužila "servítku pred usta". To je celé 😏

svetlonos
26. nov 2024

@wandaw
a naviac toto je diskusné fórum a nie pritakavacue. Tu jej odpovedáme s nadhľadom a objektívne. Pokial autorka chcela "pohľadať" za super nápad a hovoriť akí sú jej (ne)rodinní príslušníci necítili a protivni, mala sa zdôveriť kamoske rovnakého zmýšľania. Bola by spokojná a za tu skvelú, ktorou chce byť. Pokial neznesie aj iný pohľad, netreba založiť diskusiu.
Takéto akcie sú perfektne - u rovnako založených ľudí. Ale toto je proste blbosť, hlavne ked sa tým ešte citi pohorsena.

h2
26. nov 2024

Autorka, ale prosím ťa! To, či je to dobrý nápad, záleží na tom, či dotyční chcú prísť. Ak chcú, je to skvelý nápad! Ak nechcú, nie je to dobrý nápad. To je celé.

h2
26. nov 2024

@lonely66 A ešte je to pre ňu (pre simma42) skvelé preto, že je to u jej rodiny, sú to jej rodičia. Jej muž je ten, kto sa prispôsobil.
Je iné prísť takto k svojim rodičom a stretnúť sa tam so svojimi súrodencami (teraz o autorke hovorím) a rozdiel, ísť k svokrovcom a stretnúť sa tam so švagrovcami. To je to, čo autorka stále nechce pochopiť. Že tá jej blízka rodina nie je až taká blízka polovici zúčastnených.

princezna_bosorka
26. nov 2024

@natalka13 jj, v tejto rodine bude problemov viac a vianocesu brutal katalyzator

blonde_bella
26. nov 2024

Je pekné ako chces držať rodinu pokope...
U nás to takto robi jedna teta po vianociach, stretávame sa u nej... Bolo ich 5, každý mal po 2 deti... a my už máme deti.... 😀Je nás tam veľa, lebo vždy príde väčšina....lebo chcú spolu udržiavať kontakt....stretáva sa aj v lete...
Napriek tomu si myslím, že spoločne Vianoce by sa nerozdychali

svetlonos
26. nov 2024

Konečne som dočítala celu diskusiu ako večerný román. Autorka alebo bude rozkazovať autoritatívny nacistický typ osoby alebo to v hlave nema všetko úplne v poriadku, možno konmlbinacia oboch!
Po jej komentároch mi nich milostivý z toho nevychádza a asi ani 3/4 žien ktoré ste tu písali, len to žiadne nenapise priamo.
Autorka ty mas realne vážne problémy a fakt nie jeden. Vnímanie reality z tvojej strany uplne pod bodom mrazu, empatia 0 bodov, rešpekt a pochopenie nemáš, organizácia typu - ved ono sa to nejako... proste dejte mi lidi a ja to udelam 😃!
Ty namiesto organizovania života druhym sa vážne zamysli nad svojím duševným zdravým a zacni to riešiť s odborníkom. To ako si sa tu predviedla ken ukazalo, prečo takmer nikto nechce prísť a asi ani mat nejaké vrele vztahy s tebou. Niet sa čomu diviť, skutočne nue ori tvojom nastavení a nulovej sebareflexie. Napriek 98% žien, ktoré ti pisu uplny opak tvojej ideológie, si ides svoje ako kôň s kvapkami na očiach. Ty budeš parádne toxický človek, vysávač energie, psychicky chora alebo máš vaznu poruchu osobnosti.
To ti píšem tu ale iba pokial si tu anonimne, keby píšeš pod menom, takto ti nepíšem.
Zal8stne však na tom je, že typ ľudí ako ty nie je schopný uvedomiť si svoje chybne chovanie, toboz to tým pádom aj riešiť. No veľa šťastia v zivote ešte, tvoje okolie to ma sebou náročné.

simma42
26. nov 2024

@lonely66 z domu som 6 rokov, a stačí čítať s porozumením, pretože presne to čo ty vravíš som napísala aj ja 🙂 že tie naše čarovné sú také preto, lebo si ich pestujeme už 10 rokov. Bratova priateľka bola s nami posledné 2 roky tiež, keď budú mať deti, bude sa to nabaľovať. Tiež rátam s tým, že časom sa presunú Vianoce k nám, keďže moji ani mužovi rodičia tu nebudú večne (nič neprivolávam, ale jednoducho nikto nebude od nás na Vianoce sám v takom prípade, takže sa to skôr či neskôr spojí). Princíp je ale rovnaký ako keby nás bolo XY súrodencov, a to že treba to pekné tvoriť dlhodobo, aby sme sa na to tešili, a nie zmyslieť si za 20 rokov z ničoho nič že sa chceme takto stretávať, keď už aj naše deti budú dospelé, a všetci si budeme fungovať po svojom. Som z veľkej rodiny, na narodeninové oslavy nás býva len z mojej strany cca 27, presne tie 4 generácie ktoré spomínaš (babka, tetičky, sesternice a bratranci, naše deti) takže viem si to živo predstaviť, organizačne aj celkovo. A preto viem, aký je problém aby to časovo vyhovovalo v jeden deň všetkým, podarí sa nám to tak raz, max dvakrát do roka. A napriek tomu, že sa vidíme radi, aj toto občasné stretávanie je príliš málo nato,
aby sme si takto vedeli predstaviť Vianoce, duplom nie na 2 dni. Rovnako ako som napísala, že ak by nejaká tetička teraz zavelila, že mám prísť z ničoho nič na spoločné Vianoce s ďalšími 30 ľuďmi, s ktorými sa ledva stretávame, tak nie len že by to nu mňa neprešlo,ale by ma to aj dobudúcna odradilo. Naozaj stačí iba čítať s porozumením 🙂

simma42
26. nov 2024

@h2 tento názor nezdieľam. Nevravím, že to tak nemôže byť, ale určite takto nezovšeobecňuj. Môj muž sa neprispôsobil, môj muž je ten, ktorý to takto chcel, keď už o to ide. Môj nápad bol dokonca aby sme Vianoce skúsili po odsťahovaní tráviť samy, a bolo to najmä z jeho popudu, že tomu chýba atmosféra a chce ich radšej tráviť u mojich rodičov. Ja som samozrejme bola rada, ale ako som spomínala, nie kvôli tomu že je to "moja" strana rodiny. Dokonca si predstav, že máme také dobré vzťahy, že môj muž trávi mnohokrát čas u mojich rodičov aj bezo mňa. Rovnako ako ja u jeho. Nemám problém fungovať u jeho rodičov aj niekoľko týždňov vkuse, aj opakovane (áno, to už je troška zaberák, rovnako ako by bol u mojich rodičov keby tam máme stráviť 3 týždne napríklad, predsa keď človek funguje už sám, 2 ženy na 1 kuchyňu je veľa). A býva tam aj môj švagor, a čuduj sa svete, vychádzame tiež skvele, a je dospelý... Nehovoriac o tom, ako naši rodičia dokážu tráviť čas aj spoločne, úplne v pohode. Áno, je to iné ako keby nás je z mojej alebo manželovej strany 5, ako u autorky, ale naozaj nevidíš, že princíp je inde? Že jednoducho keď je záujem o ten spoločne trávený čas, a robí sa to pravidelne, a všetky zúčastnené strany o to naozaj záujem majú a chcú, tak sa to dá? To je ale iný prípad než u autorky, autoritatívne nariadiť a chcieť od ostatných, aby sa prispôsobili, pritom pre vytvorenie puta doteraz nikto neurobil dokopy nič, a chcieť ho tvoriť takto nasilu a dokonca na Vianoce je absurdné. Tvoja posledná veta " tá jej blízka rodina nie je až taká blízka polovici zúčastnených" je presne ten problém. Ak nie je záujem a nie sú si blízki, nie je to preto, že polovici zúčastnených je to rodina z partnerovej strany. Ale jednoducho preto, že tam nie je o udržiavanie vzťahov záujem celkovo. Tam očividne nechcú ani súrodenci z autorkinej strany, ich partneri a deti sú len bonus, že ani im sa to nepozdáva.

h2
26. nov 2024

@simma42 Ale veď ja viem, že pre tvojho muža to nie je žiadne prekonávanie sa. Že s vašimi trávi čas rád. Takto som to nemyslela. Len proste to je celé o tom, čo autorka nechce pochopiť, že proste niečo iné je, vlastní rodičia a vlastní súrodenci a niečo iné zase svokrovci a švagrovci. A že nemôže čakať, že každý jeden manželský partner jej súrodencov bude mať rovnaký pocit, ako tvoj manžel a bez problémov vymení "svoju" rodinu za rodinu svojho partnera. Toto je o autorke a jej rodine, nie o vás. Lebo u vás to tak, ako to máte, vyhovuje všetkým. U nich nie. Nič iné som tým nechcela povedať.

simma42
27. nov 2024

@h2 ja tomu rozumiem, čo chceš povedať. Ja len vravím, že netreba to pripisovať tomu, že moja strana rodiny/druhá strana rodiny... Keďže tu očividne autorkina strana rodiny sama nemá záujem nejako sa družiť (možno s autorkinim prístupom aj tuším prečo, ale možno sa mýlim) 🤔 keby mala, robia to už dlhodobo a pravidelne, a partneri s deťmi by sa pridali, bolo by to prirodzené sa spoločne počas roka stretávať (nevravím, že na Vianoce a že natoľko ako u nás, viem že nie všade to tak funguje).

mandarinka555
27. nov 2024

Mňa by zaujímalo, kto by obaľoval a vyprážal tých cca 60 rezňov ?

katkazuz
27. nov 2024

@simma42
Ďakujem za vysvetlenie a želám všetko dobré ❤️

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
natalka13
27. nov 2024

@simma42 fakt by si robila spolocne vianoce pre 30-40ludi s prepanim na 2-3dni vo svojom dome? klobuk dolu.
ja mam 20ludi na 1veceru predvianocnu susedovicu a to u nas nespia a jedlo je z 1hrnca kapustnica gulas fazulovica....pre deti hotdogy a je to zaberak aj ked krasny.
ale 24.12. by som toto nedala.

gabu_lienka
27. nov 2024

@mandarinka555 autorka uz viac x dostala otazku kto zabezpeci nakupy a stravovanie pre cca 30 ludi na dva dni (ranajky, obedy, vecere) a neodpovedala. Toto je akcia tak na vikend v penzione s personalom a nie u babky v dome.

nekonecna_katastrofa
27. nov 2024

@mandarinka555 Autorka napisala, ze stoly SA vynesu, jedlo SA nachysta, tak aj 60 reznov SA obali a vyprazi 😀 Ale kto je to ten "SA" uz nevieme 🙈

yoxinka
27. nov 2024

@mandarinka555
Mali sme raz v rodine oslavu, bolo tam pozvaných cca 30 ľudí, bolo to doma u sesternice. Spravil sa vandel šalátu a robili sme nugetky, potom ešte nejaké ovocie, šunková misa, syrová a tak. Ale k tým rezňom. 3 ženy sme to obaľovali a sesternicin muž to hádzal do fritézy a vyprážal. Trvalo nám to asi 2 - 2,5 hodiny. Len rezne! Ako, autorka absolútne nemá predstavu o tom, ako by kto čo robil. Jej jediný hnací motor je spomienkový optimizmus na pekné vianoce z detstva.

martul
27. nov 2024

Odhliadnuť od všetkých vzťahov v rodine, ja si to neviem prakticky predstaviť. Mama má toľko postelí, plachty, návliečky, kto to potom operie? Takisto hygiena, každý si prinesie svoj sprcháč a napíše si tam meno? Koľko toaletného musí mamina kúpiť. Takisto potraviny, olej, múka, mäso.....
Darčeky, ty sa budeš pozerať na to ako si švagriná odbaľuje darček od muža? Alebo jedno dieťa čo dostane ,,len autíčko" sa bude pri stromčeku pozerať ako jeho bratranec dostal ,,celú autodráhu?!

autor
27. nov 2024

Financie som si predstavovala nejako rozdeliť, s tým, že by išlo o symbolickú čiastku - napríklad 100e na rodinu, z toho by sa pokryla hlavne tá hygiena, nejaké obyčajne plachty, ingrediencie a koláče. Ja som ok s tým, že by som zaplatila viac, nad rámec toho čo by sa skladalo, predsa len je to môj nápad.

h2
27. nov 2024

@martul A kam všetky tie darčeky naskladajú, keďže ich bude minimálne tak 150, ak nie oveľa viac. A ako bude prebiehať rozbaľovanie...

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
akje
27. nov 2024

@autorka ahoj 😊

za mna krasny napad. Nezabudaj, ze vianoce nie su len o tvojej strane rodiny. My kazdy rok menime - moja rodina/muzova rodina/sami.

Keby mi teta navrhla takyto prijemny vianocny zazitok s rodinou, pacil by sa mi. No ak to tento rok vychadza, ze mame ist k rodine mojho muza, odmietla by som ta.

Kludne navrhni v lete grilovacku so vsetkymi, ktorych si chcela na vianoce 😊 ale teraz, s respektom k nepokrvnym rodinnym prislusnikom, ktori maju tiez svoje mamy a stare mamy a plany, to jednoducho podla mna nie je vhodne.