Necítim sa súčasťou rodiny, sklamala ma
Sme veľká rodina, som z 5 súrodencov. Už máme skoro všetci dospelé deti. Vyrastali sme vo veľkom rodičovskom dome, veľa sme sa všetci spolu stretávali. Posledných 10 rokov je však tých stretnutí čoraz menej, väčšinou každý príde pozrieť mamu iný deň či víkend. Otec už nežije. Chýbajú mi spoločne rodinné stretnutia, ktoré sme kedysi mávali niekoľkokrát do roka. Rozhodla som sa preto zorganizovať spoločne Vianoce. Mama súhlasila, v podstate by som sa o väčšinu veci postarala ja. Od začiatku novembra som začala riešiť logistiku, poobvolavala som súrodencov, nech vedia, a dajú vedieť aj deťom. Mal to byť spoločný štedrý deň a prvý sviatok vianočný, s tým že kto by mohol, by prišiel už pred štedrým dňom. Prešli 3 týždne a už mi sestra dala vedieť že asi nepríde, bratova žena vymýšľa že tiež nechce, niektoré deti tiež nechcú - a to som ponúkla že by kľudne aj netere a synovci mohli doniesť partnerov. Proste same výhovorky počúvam a strašne ma to štve, lebo to potom úplne stratí ten účel stretnutia celej rodiny a spoločných vianoc. Preháňam podľa vás? Mama sa nechce do toho miešať, podľa mňa by však mohla skúsiť súrodencom dohovoriť, že by to aj ju potešilo...
@mirkam3 tak ale to už preháňaš

@mirkam3 moja babka mala piecku, ktorá sa vykurovala tým, že tam hádzala kusy dreva
@karolinakr a to naozaj nikto nemá ešte zažívacie problémy a neokupuje WC vkuse. Takisto sprcha, telka cokolvek
Podla mňa by bolo reálnejšie a aj väčšia účasť keby si toto stretnutie dala napr 26 na jedno poobedie bez prespávačky
A aj rodina by to mohla brať ako dobrý kompromis keď 24.už nesuhlasili
@michaela329
keby ma konvertovať tak vie aj organizovať 😂 co v jej prípade je na miiiile vzdialene! Ale ten by pomohol 😁
@nelka93 reklamný slogan v tv -Máte dosť priberania počas Vianoc a neviete sa zbaviť nadbytočných kg? Máme pre vás jedinečnú šancu stráviť Vianoce na farme - 30ti v jednej izba, k disopozícii jedna piecka kúrená drevom, 3 drevené taniere a dve lyžice..Kto prv príde, ten prv melie,..
@karolinakr 🤣🤣🤣🤣 bože nieee. Akože pokiaľ by to všetci tak chceli, tak to môže byť pekne, ale zladiť 30 ľudí dokopy je narocne
Ryby sa na jednu veľkú panvicu zmestia ja 3-4, rezne menšie tiež. Mama ma aj fritezu klasiku aj teplovzdušnu, tie by sa tiež dali využiť. Neviem či u vás všetci z rodiny chodia do kúpeľne naraz, ale do dvoch sa v pohode pomestia postupne prestriedaju, veď niekto chce sprchu večer, niekto ráno, niekto nemá problém cez deň. To je stále o tom že keď sa chce, tak by sa dalo.
@katarinaselinka Čo to sem pletieš, prosím ťa? Založ si na to vlastnú diskusiu.
Autorka, ale ono sa nechce.
Po dvoch do kúpeľne s weckom? Fakt😂? Menších reznov ale musíš urobiť dvakrát toľko a ryb tiež - či bude len na prídel? A čo jedlá na ďalšie dva dni. A kedy sa majú cez deň sprchovať, keď pomáhajú s reznami.
@michaela329 už jedlo na ďalšie dni bude jednoduchšie, rezne všetci už jesť nebudú, tak sa bude jesť kapustnica alebo napríklad v rúre robené mäso/nugetky z fritezy, hovorím že tam budú aj mladší, čo to ocenia viac ako rezne.
Na jednej rúre ideš robiť mäso pre 30...hej? Kapustnica v koľko litrovom kotly? Nugetky na prvý sviatok vianočný...ja som si teraz absolútne istá, že si troll.
@michaela329 pre pána to všetko treba vysvetľovať ako malým deťom? Nie, nebudem robiť mäso pre 30 v jednej rúre, časť si dá rezne a šalát, časť si dá nugetky a šalát/hranolky, časť si dá mäso z rúry a hranolky/šalát, časť si dá kapustnicu alebo druhú polievku. To už potom v 1. Sviatok vianočný si každý da na čo má chuť.
A koľko ľudí teda potvrdilo účasť? Celkom ma zaujíma, ako to dopadne.
@nerko no, potvrdili ako potvrdili, keď vynechám mamu a moju rodinu, tak 5 by prišlo, čo je sestra s rodinou. Ostatní ak aj povedali že by prišli, tak nie na 100%
Aké rezne? Však den predtým sa zjedli 😀 A kde si vyprazila hranolky, však friteza po sichte s reznami maka na nugetkach. Rúru si musela ísť zapnúť aspoň o siedmej rano, aby si tam dva plechy otočila - a ozaj, kto ráno nachysal mäso? Či sa SA nachystalo? Tu druhú polievku si kde varila? Lebo však aj raňajky treba robiť. A vôbec, stihla si ísť na kakanie vo dvojici do kúpeľne? Lebo tam máš momentálne vo fronte ďalších 29 ľudí. Nakoniec sú všetci určite absolútne stastni z inhalovania non stop prevádzkovych výparov z kuchyne a spania na nafukovačke, také vianoce môžu byť skvelým scenárom na novú komédiu.
Jaaaj takze par ludi by varilo nonstop cele 3 dni pre ostatnych (tipujem, ze by to boli sestry/svagrine), ostatni sa striedali na zachode. Tak hlavne tie kucharky by boli cele nadsene ako si krasne s rodinou oddychli. Super to moze byt v lete na chate, vela zazitkov, rozhovorov aj pri tom vareni, ale vacsina ludi chce mat na Vianoce pokoj, pozerat rozpravky v pyzame. Ja napr navarim tolko kapustnice a salatu, aby sme mali 3 dni pokoj. A ani ma nehne na 25 a 26 este cosi vyvarat pre 4, nie to este pre velku familiu.
Máte teda nejaký nápad ako by sa dala vyriešiť tá strava tak, aby sa to dalo zvládnuť? Donášky nechcem ani to robiť niekde inde, keď dom je veľký. Padol tu nápad, že by každý niečo doniesol, myslíte že by to bolo lepšie?
autorka, ty si troll alebo nechápavá? už je tu diskusia na 15 strán, že to nie je logisticky možne. 30 ľudí na štedrú večeru máš toľko stoličiek, tanierov, príborov ?
Dufam ze sa ale pytas na iny den, nie na Vianoce. To si mohla pochopit ze chcu byt doma
@ivik4 stale trvám na tom, že Vianoce by v takomto kruhu rodiny mohli byť krásne. Cez leto grilovačka v záhrade môže byť hocikedy, ale toto by malo iné čaro
@yoxinka predpokladám že sa dá objednať si dopredu xy porcií šalátu s rybou na štedrý deň.
Ale to Ti nik neberie zeby to nemalo caro 😆. Ja sa pytam ci chapes ze Vianoce chce kazdy doma a ty nemozes piskat kde ich oni maju travit. Tak ci to chces dat na iny den
Preboha, toto uz je moc aj na trolicu 🙄

Autorka dookola spomína len obaľovanie a vyprážanie tých 60 reznov - nic iné by sa popri tom asi aj tak robit nedalo ak vezmeme do úvahy vybavu a kapacity kuchyne priemernej prababky…Takze @nelka93 - podľa mna po 2 dňoch hladovky a ťažkej noci na nafukovacke by sme vďačne zjedli už aj ten studený rezen 🤣🤣. V porovnaní so studeným kaprom by to bola stále delikatesa. Btw. ked na 1.sviatok vianočný pôjde reportáž o tom, ako sviatkovali odsúdení vo výkone trestu, tak by za nu mohli zaradiť pre porovnanie aj toto…