icon

Necítim sa súčasťou rodiny, sklamala ma

24. nov 2024

Sme veľká rodina, som z 5 súrodencov. Už máme skoro všetci dospelé deti. Vyrastali sme vo veľkom rodičovskom dome, veľa sme sa všetci spolu stretávali. Posledných 10 rokov je však tých stretnutí čoraz menej, väčšinou každý príde pozrieť mamu iný deň či víkend. Otec už nežije. Chýbajú mi spoločne rodinné stretnutia, ktoré sme kedysi mávali niekoľkokrát do roka. Rozhodla som sa preto zorganizovať spoločne Vianoce. Mama súhlasila, v podstate by som sa o väčšinu veci postarala ja. Od začiatku novembra som začala riešiť logistiku, poobvolavala som súrodencov, nech vedia, a dajú vedieť aj deťom. Mal to byť spoločný štedrý deň a prvý sviatok vianočný, s tým že kto by mohol, by prišiel už pred štedrým dňom. Prešli 3 týždne a už mi sestra dala vedieť že asi nepríde, bratova žena vymýšľa že tiež nechce, niektoré deti tiež nechcú - a to som ponúkla že by kľudne aj netere a synovci mohli doniesť partnerov. Proste same výhovorky počúvam a strašne ma to štve, lebo to potom úplne stratí ten účel stretnutia celej rodiny a spoločných vianoc. Preháňam podľa vás? Mama sa nechce do toho miešať, podľa mňa by však mohla skúsiť súrodencom dohovoriť, že by to aj ju potešilo...

mirkam3
27. nov 2024

@autorka, ty nemáš potvrdených účastníkov, tak stravu pre “zájazdovy autobus” uz konečne prestaň riešiť. Je (ti snad) jasne, že rodina ti účasť nepotvrdila lebo chce mat svoj kľud/pohodlie, stravou ich rozhodnutie nezmeníš, a keď tak len k horšiemu - spýtaj sa vlastného muža alebo detí čo povedia oni na napad na vianočnú večeru z donasky 🤮, žiadne take, že každý si pridá extra porciu čohokoľvek - pekne na pridel (a za riadnu pálku na osobu mimochodom). A vôbec- mama bude isto tiež stará škola, ona by ti napad s donáškou schválila? Moja babka by sa hanbila ako pes.

Ak teda budete len 2 rodiny + mama, to dáte asi aj v normálnom režime. Určite by ale bolo spravne zohľadniť napady a preferencie sestry, takze sa práveže pobav o organizacii aj menu s ňou. Nestavaj ju pred hotovú vec, zvlast ked nemáš poňatia, ako na to. Nie je to “tvoj deň”. Lebo jedine čo docieliš je, že pokazis Vianoce sestrinej rodine, aj tej svojej, ty budeš nešťastná, že to vypálilo ináč ako si si idealizovala a celá zvyšná rodina sa isto podobnej akcii do buducna vyhne riadnym oblúkom.

sisa_s
27. nov 2024

Za 100e/rodinu chces objednavat donasku jedla na 3dni😅😅😅 je to coraz lepsie

mandarinka555
27. nov 2024

@sisska96 Moji chalani aj po 5-6 na šupu, veď majú 2 metre. A šalát pre nás robím z 5kg zemiakov.

bosorkabb
27. nov 2024

@karolinakr u nás len rezne. V okolí tiež. Aj kapustnicu s údeným mäsom a klobásou. Ale sme ateisti.

bosorkabb
27. nov 2024

Ja neviem ale hádam aj dieťa by pochopilo že takto ako to chceš to nepôjde.
Vôbec nemáš premyslené nič, vôbec nič.

nelka93
27. nov 2024

Už prestaň riešiť stravu. Spravte si vianoce s mamou a tými co chcú prísť a nerieš ostatných. Určite to budú super vianoce, keď ich budeš nútiť do niečoho co nechcu. Chcú svoj kľud, postel, wecko, nie deliť sa o 2 wecka 30.

sisska96
27. nov 2024

@nelka93 na to hovori môj sused, že keď sú u nich všetci ani prdnúť nemôže v kľude 😁

kvetinka719
27. nov 2024

Autorka, ty môžeš trvať na čom chceš… zvyšok rodiny trvá na tom, že oni tak Vianoce proste tráviť nechcú. Mrzí ma to, ale je to tak

lonely66
Odpoveď bola odstránená
nekonecna_katastrofa
27. nov 2024

@lonely66 Pripomína mi to tú diskusiu "hore kopec, dole kopec, zákruta". Len tamtá všetko negovala, nič sa nedalo a u tejto sa zas všetko dá, len keby ostatní chceli 😂

abbey1
27. nov 2024

Ja mam len jeden dotaz. Akú chladničku máte? Tam narveš jedlo pre 30 ľudí na sviatky?

abbey1
27. nov 2024

A stoličky si požičiate od susedov?

michelle567
27. nov 2024

Zbytočne tu dačo písať. Áno autorka všetko nachystaj príprav a čakajte, možno niekto príde. A keď nie budete mať čo jesť na 2tyzdne 😄

nelka93
27. nov 2024

@abbey1 a načo, určite by ti odpísala, ze dá na balkón lebo veď už je zima von

vianne
27. nov 2024

Podľa mňa je to len nevhodne zvolený termín. Úprimne, ja tiež mam nejaké predstavy o Vianociach a zvyky, ako ich tráviť. Pochádzam z ešte väčšej rodiny, a tiež sme po čase začali postupne organizovať stretnutia. Najprv u rodičov , ale časom nás je toľko, že sa prakticky enzmestime. Tak sme si vytvorili systém, že na jeseň bud spoločne niekde vycestujeme, (šli sme napríklad do prahy na dusicky), chata na orave, a v lete organizujeme bud splavy, stanovacky a pod. Vždy sa nájde jiento,kto nemoze, bud ma choré deti, nedostane voľno a pod...ale väčší a príde. Tento rok ideme na chatu medzi svaotkami, ale dohadovali sme.to 3 mesiace. Na samotné sviatky je každý s rodinou a potom na e sní sa stretneme. Je to o spoločnej dohode, a ze sme si časom nejako nastavili pravidla. Nevzdávaj to, ale skus ísť na to inak....skus napríklad na jar zorganizovať grilovacku u rodičov, niečo nezáväzné. Uvidíš záujem, a časom možno aj na tie sviatky príde. Uvedom si len, že každý zo súrodencov ma teda partnera a tým pádom aj ďalšiu rodinu. Čiže možno by radi boli aj tam. A možno im pohodlie sviatkov doma vyhovuje.

nekonecna_katastrofa
27. nov 2024

@vianne Na 16 stranách sme jej to písali. Ona chce len na Vianoce. Ani medzi sviatkami nie, ani na jar na grilovačke, ani v lete na chate. A buď prídu všetci alebo nikto.

ajsha123
27. nov 2024

Autorka, ja som to tu čítala, aj niečo napísala z môjho pohľadu, zjavne neúspešne. Už som chcela napísať, nech sa táto diskusia uzavrie, nemá zmysel. Urobte si, ako chcete. No dorazila si ma tou donáškou, že snáď šalát s rybou by sa dal objednať.... Ty vieš dopredu, ako ten šalát bude chutiť, ak si ho objednas? Akú rybu vypražia? Vyzerá to tak, že nie si chuťovo náročná a všeličo Ti nevadí , ale vieš naisto, že by to chutilo aj ostatným? Že Tvoji súrodenci nezmenili chute a ze sa im nepridali potravinové alergie, HiT a podobné? Moje Deti boli v lete v tábore, organizátori objednali rezne s chlebom, lebo akurát to vyšlo na sviatok a ani mäso si nemali kde kúpiť... A vieš, z akého mäsa im v rámci donášky rezne doniesli? No z čerstvého nie. Dokonca pripravené deň vopred, však to vydrží 🤦Všetkým deťom, ktoré majú potravinové alergie a histamin, bolo zle niekoľko dní....
Ja napríklad nemôžem v šaláte čerstvú cibuľu. Ani čierne korenie. Majonézu len jednu značku, ktorá nie je veľmi kyslá (menej octu ako v inej), atd .. ak by som mala na štedrý deň šalát z donášky, zjavne by som nemala čo jesť. Nehovoriac o tom, že pochybujem, že to uvaria/pripravia čerstvé, na Štedrý deň....

Z môjho pohľadu len jednu radu. Ak tú rodinnú akciu fakt nezrušíte, dbaj na to, aby jedlo bolo čerstvé, aby sa vyhovelo čo sa týka zdravia všetkým.... Tým pádom potrebujete mať zásoby, aby bolo z čoho variť, čiže minimálne 2 chladničky. Nespoliehaj sa na počasie, že bude zima a jedlo preskladujete vonku. Stačí, že by bolo cca 10 stupňov, a už to nie je teplota vhodná na skladovanie vonku... Zažila som, nebolo miesto v chladničke, dali na noc do pivnice... Na ďalší deň to už bolo cítiť, všetci sa tvárili, ze je vsetko ok, lebo slušnosť voči hostiteľom, no v podstate sme odišli hladní, a to nik nič nahlas neoovedal... Len to už nechutilo ...

Čiže ak chceš Vianoce v rodinnom kruhu s čarom, nesmieš zanedbať základné veci. Hovorí sa, že láska ide cez žalúdok, v tomto prípade aj vianočná atmosféra ide cez žalúdok 🙂

jankalukasova
27. nov 2024

Tá absurdita, do ktorej to autorka ťahá je už normálne zábavná. Objednajte si rovno pizzu. Alebo si upečte mrazenú.... Alebo bagety? 👌
30 príbuzných v jednom dome, dve toalety, nafukovačky, jedlo z donášky. Vianoce snov za kilo.

karolinakr
27. nov 2024

chcieť môžeš, to je pekná vlastnosť

rivini
28. nov 2024

Vobec nemusis riesit stravu, kedze vacsia cast rodiny o tuto akciu zaujem aj tak nema. A teda na Vianoce jest nugetky, alebo zvysky zemiakoveho salatu, no ano, presne na toto „caka“ vacsina ludi cely rok.

sisska96
28. nov 2024

@abbey1 cez zimu môže dať aj na balkón, terasu . Proste niekedy je vonku chladnejšie ako v chladničke

sisska96
28. nov 2024

@nekonecna_katastrofa no a prečo práve na štedrý deň, večer a dokonca na 3 dní . Ani ku svokrovcom nejdeme na 3 dní. Iba na jeden. A max prespíme aby sme unavení nemuseli cestovať. Ale iba u svokrovcov, u iných by som neprespala ani náhodou, len keď veľmi horí

abbey1
28. nov 2024

@sisska96 Áno, áno. V pravej zime môže dať kľudne šunku, salámu za raziť na balkón. 🙂

sisska96
28. nov 2024

@abbey1 No šunka a saláma by sa určite zmestila do chladničky, ale napríklad zemiakový šalat pre 30 ľudí plus 60-80 rezne, kapustnica, zákusky.... neexistuje

abbey1
28. nov 2024

@sisska96 Pre 30 ľudí ani ta šunka a zvyšok detto.

sisska96
28. nov 2024

@abbey1 A keď bude teplý december ako niekedy nad 10 stupňov.... všetko sa pokazí

mirola
28. nov 2024

A po vianociach si možeš zobrat ešte týžden dovolenku aby si sa dala po nich psychicky dokopy, upratala domacnost a zrelaxovala... A čo ešte realne hrozi, ze pri takejto konstalacii pod tarchou stredu, nasilia dat celu rodinu za kazdu cenu dohromady sa tam vsetci pekne povadite a nebudete sa chciet vidiet dalsie dva roky..

bosorkabb
28. nov 2024

A potvrdil niekto účasť? Lebo sa strácam.

autor
28. nov 2024

Máme špajzu aj pivnicu, s miestom na jedlo by nebol problém

autor
28. nov 2024

Volala som včera s mamou a tá že hovorila s bratom, vraj jeho žena nechce prísť. A samozrejme teda brata odhovára a zakazuje mu aby prišli na Vianoce. Takže tak.