Necítim sa súčasťou rodiny, sklamala ma
Sme veľká rodina, som z 5 súrodencov. Už máme skoro všetci dospelé deti. Vyrastali sme vo veľkom rodičovskom dome, veľa sme sa všetci spolu stretávali. Posledných 10 rokov je však tých stretnutí čoraz menej, väčšinou každý príde pozrieť mamu iný deň či víkend. Otec už nežije. Chýbajú mi spoločne rodinné stretnutia, ktoré sme kedysi mávali niekoľkokrát do roka. Rozhodla som sa preto zorganizovať spoločne Vianoce. Mama súhlasila, v podstate by som sa o väčšinu veci postarala ja. Od začiatku novembra som začala riešiť logistiku, poobvolavala som súrodencov, nech vedia, a dajú vedieť aj deťom. Mal to byť spoločný štedrý deň a prvý sviatok vianočný, s tým že kto by mohol, by prišiel už pred štedrým dňom. Prešli 3 týždne a už mi sestra dala vedieť že asi nepríde, bratova žena vymýšľa že tiež nechce, niektoré deti tiež nechcú - a to som ponúkla že by kľudne aj netere a synovci mohli doniesť partnerov. Proste same výhovorky počúvam a strašne ma to štve, lebo to potom úplne stratí ten účel stretnutia celej rodiny a spoločných vianoc. Preháňam podľa vás? Mama sa nechce do toho miešať, podľa mňa by však mohla skúsiť súrodencom dohovoriť, že by to aj ju potešilo...
@svetlonos ale jak to? to nemôžeš! ja som si myslela, že všetci maju rybu, šošovicovu polievku, niekto kapustnicu..bobálky sú out 🙂 a čo tak oplatka s cesnakom, jablkom a medom? raz som to dala mame do ust, ten výraz nikdy nezabudnem, ešte som to chvalila pol hodinu..ona že, med a cesnak jej volako nevoňajú..podla mňa, keby robili encyklopediu Vianoc slovenskych domacnosti, tam by bolo asi 100 druhov menu
@karolinakr u nas napriklad nie je kapustnica ani sosovicova polievka, kapustnica je na silvestra/novy rok. Mame spominane kombo med a cesnak na oblatke aj bobalky s makom a medom.
Inak ako pises, mna vzdy tak zaujima ako ine rodiny travia Vianoce, vianocne menu, co domacnost to iny zvyk 🙂
@mirkam3
no u nás toto robila nám už pomerne malym deckami babka. Mali sme ju radi. Ake vzhľadom na tie jej keci som už dlllhe roky krásne odolná voči takému osychovydieraniu.
Keď tak teraz začala moja mama - beha ako srna pi horách a hľadá hrubi, čučoriedky atd- jej len pivoem, nechvto pivie iným, kto má na to náladu. Ešte nemá 60 ani! Povedala som, ze babka ma už zocelila svojimi kecali, tak hold ona musí vydierať iných 🤪 a nie kliešť mi na nervy so sprostostami!
A naviac pozmam rodinu, kde tiež rodicia "umierali" už v 59tke a dospelé deti tam museli chodit každý víkend, lebo čo keby sa im nueco stalo a blabla. Jedno dieta s nimi bývalo - už aj ako dospelé. A zrovna toto dieťa rocmti rodicia prežili, zomrelo pred 40tkou...
Moja spolužiačka zo ZŠ- už my sme ako malé na tej zs mali sok. keď im zomrela mlada mama, tiez sa 49tky nedožil. A aká hrôza to bola už pre mňa osobne, keď sa sa scenar opakoval o par rokov neskôr. Zomrela aj táto spolužiačka- v podobnom veku ako jej mama, tiez po nej ostali 2 male deti. Napriek tomu, ze sme sa snáď od tej zs nevideli, bolo to pre mňa hrozne a neskutocne až, uplne rovnaky osud ako i jej mamy, normalne som si aj poplakala.
To len toľko na margo starších ľudí ako tu už nemusia byť- no ho.... ti práve casto aj tie svoje dospelé deti prežijú.
A celkovo psychovydieracov už posielam do hája, nech sa dajú liečiť alebo otravujú niekoho iného.
Autorka,
kludne mi napíš do správy tvoje telefónne číslo. Rada ti vysvetlím kŕmenie 30 ľudí v penzione/hoteli - od raňajok - obedov po večere. Medzi tým mali program. Možno potom pochopíš konečne, ze je to nerealne. Kludne sa môžem opýtať kolegyne ktorá v tých hoteloch takéto akcie organizovala.
Autorka píšem len o jedle - od nákupu až po upratanie kuchyne, stolov.
Už vôbec neriešim zvyšok, lebo je to nonsens.
Ty si vážne bud trol, admini sa nudia, alebo skutočne už berieš alebo by si mala nejaké lieky brat.
Toto co ty tu píšeš, normalneho človeka nenapadne ani nočnej more počas spánku, nieto ešte pri jemnom používaní rozumu.
A na milión percent ti aj muz s detmi prinášajú- lebo oni vedia už dávno ake nezmysly táraš. Vedia, že taká akcia nikdy nebude, toboz teraz na vianoce. Povedali, ach necháme mamu nech špekuluje, vieme aká je, vrátane muza. Určite to nebude tvoj prvý vyvinutý nápad.
@karolinakr
😂 vidíš môžem! už sme raz aj svoeckovi varili na vianoce. A to som ešte zabudla napísať, že jed sme 24 robili, mali sme tie nemecké biele parky z teľacieho mäsa so zemou alebo jednoduchým zemiakovým šalátom na kyslo 😁 Oblátky musím vzdy schovať lebo by som ich zobrala ešte pred Vianocami s tým medom 😀. Som takmer vsezravec tak isto by som zľakla aj med s cesnakom a jablkom ale tie botasky ee. Teda pokiaľ sú to tie zložky macane v mlieku s makom. S tým má môžu naháňať aj 😆
@karolinakr bobaky u nás nikdy v rodine neboli. Vždy kapustnica, šalát, rezne /ryba. Oblátky máme s medom bez cesnaku.
@tahomi a aku polievku teda použivate?
a tie bobalky, to je ake cesto? niečo ako plnene slivkove gule?
@karolinakr bobalky su z cesta asi ako keď si predstavíš tvrdší rožok, ktorý sa potom uvarí a vonku je to rozmočene a vnutri tvrdšie. Znie to hrozne ked to takto napíšem 😀😂
Autorka, prepáč, ale si FAKT NECHUTNÁ s argumentom, "keď mama už nebude medzi nami". Nechcem ťa uraziť, ale skús sa zamyslieť nad tým, ako veci argumentuješ. Až sa mi žalúdok obracia, keď chce niekto používať manipuláciu a citové vydieranie na to, aby dosiahol svoje. To, či rodina príde alebo nie, nič nehovorí o tom, či Tvoju mamu ľúbia... A možno nevyžiadaná rada... Nestaraj sa do švagrinej... Pokazíš si vzťahy... Skús rešpektovať to, že niekto má iný postoj, názor, pohľad. Byť Tvojou švagrinou, pre svoj pokoj, obmedzím s Tebou kontakt na nevyhnutné minimum. Kúsok empatie by nezaškodilo.
Ty si tu bez hanby priznala, ze keby vymyslela takuto akciu tvoja svagrina u tvojej svokry, tak by si nesla. Ale svagrinu tu ides osocovat, lebo “vymysla” a chce mat doma pokoj. Normalne uprimne ti zelam, aby sa ti nahlasilo co najviac ludi. Aspon 25 a nech si uzijes tie tri dni naplno v kuchyni 😅 a potom este tyzden upratovania.
@karolinakr Bobáľky sú z kysnutého cesta, také menšie guľky. Mali by sa upiecť dopredu, nie úplne čerstvé. Potom pred podávaním sa obaria vriacim mliekom s maslom a cukrom a nakoniec sa pridá mak. Dúfam, že som to napísala dobre, ja som to nikdy nerobila, ale mama ich robí každé Vianoce. Ak sa mám priznať, ja to moc nemusím, ale kvôli mame zopár zjem, je to tradícia. Ináč polievka je u nás vždy kapustnica, tú varí môj muž podľa seba, vždy 23.12. Potom už klasika: vyprážaný kapor (+ vždy ešte aj nejaká iná ryba) a zemiakový šalát, ten robím majonézový, aj bezmajonézový (s kyslou smotanou, kvôli mame, tá majonézu neje).
@bosorkabb však práve preto od smiechu, neviem ale mne sa to zdá pre 30 ľudí (dobre, teraz sa tu už bavíme o menšom počte ale keď padla suma 700-800 ešte to bolo 30) na 3 dni vianočných sviatkov, keď sa neživíš cestovinami málo. 30 ľudí to je len od oka ak polovica chce kapra a druhá rezne 5 kaprov 3,5kg a 5 kg masa na rezne a to je iba štedrý deň. A ak by na 25.12. chceli kačku pre 30 ľudí, no prestala som počítať 🙂
@svetlonos jed sme 24h robili, to komu?
🤣
@svetlonos párky so zemou a botasky..fakt akože ĺudia majú rôzne chute..a svoeckovi je " svrčkovi" ?

@svetlonos sa chceš zasmiať? najlepšie autokorekty
Koľko bude mať toto strán do 24.12.? 👀
@mamutka 24.12. je posledný príspevok, to už posledný návštevník sa bude ukladat na nafukovačku
@karolinakr myslíš, že to vyvrcholí na tej nafukovacke? A možno sa to pretiahne do 25.12. na tej nafučke
@som_realistka ja viem že málo. Organizovala som grilovacku o počte 35 ľuďoch a to bol jeden deň a vlastne grilovalo sa poobede čiže ani celý deň to nebol.
Sme 6 a len koláče 2kg suchých stoja mňa osobne 60 eur (objednávam). Bežnú rodinu tieto dni vyjdú draho. 26.12 máme kačku. Ja neviem kde autorka chodí nakupovať ale je z lacného kraja.
@karolinakr 24.12 sa síce posledný možno uloží na nafukovacku, ale nezabúdajme, že sa dostane na rad na kakanie možno až toho 25.12. Aby si spravil miesto na nugetky ;).
@h2
@karolinakr - ďakujem za super autokorekty.
😀 vidíš môžem! už sme raz aj svoeckovi varili na
vianoce. A to som ešte zabudla napísať, že jed sme 24 robili, mali sme tie nemecké biele parky z teľacieho mäsa so zemou alebo jednoduchým zemiakovým šalátom na kyslo 😁 Oblátky musím vzdy schovať lebo by som ich zobrala ešte pred Vianocami s tým medom 😀. Som takmer vsezravec tak isto by som zľakla aj med s cesnakom a jablkom ale tie botasky ee. Teda pokiaľ sú to tie zložky macane v mlieku s makom. S tým má môžu naháňať aj 😆
Tak ešte raz s prekladom 😂
Robili sme SVIEČKOVÚ a nie cvrčka
KEĎ sme 24 robili - Bohudík jed nám netreba
Parky sme mali so ŽEMLOU nie zemou
Oblátky schovať lebo by som ich ZOŽRALA teda aj zobrala 😁
Ten med s cesnakom by som ZJEDLA nie zľakla
Ale teda tie BOTASKY - bobáľky dostali aj mňa. Normalne som si cvrkla keď som to docitala 😂
@svetlonos to úplne mení celý zmysel

@mirkam3 a možno tam bude aj sex na tej nafukovačke 😀

Ty si zariad Vianoce ako chces a ak mas zaujem a tvoja rodina spolupracuje, sed u mamy aj cele tri dni. Ostatnych surodencov nevydieraj s „kym tu Mama je“ a nechaj ich rozhodnut samych, ako chcu travit drahocenny volny cas. Navyse, jasne ti dali najavo, ze ako vacsina normalnych ludi, na takyto dvojdnovy zahul nemaju cas, ani chut. Nechapem, co stale tocis…