icon

Necítim sa súčasťou rodiny, sklamala ma

24. nov 2024

Sme veľká rodina, som z 5 súrodencov. Už máme skoro všetci dospelé deti. Vyrastali sme vo veľkom rodičovskom dome, veľa sme sa všetci spolu stretávali. Posledných 10 rokov je však tých stretnutí čoraz menej, väčšinou každý príde pozrieť mamu iný deň či víkend. Otec už nežije. Chýbajú mi spoločne rodinné stretnutia, ktoré sme kedysi mávali niekoľkokrát do roka. Rozhodla som sa preto zorganizovať spoločne Vianoce. Mama súhlasila, v podstate by som sa o väčšinu veci postarala ja. Od začiatku novembra som začala riešiť logistiku, poobvolavala som súrodencov, nech vedia, a dajú vedieť aj deťom. Mal to byť spoločný štedrý deň a prvý sviatok vianočný, s tým že kto by mohol, by prišiel už pred štedrým dňom. Prešli 3 týždne a už mi sestra dala vedieť že asi nepríde, bratova žena vymýšľa že tiež nechce, niektoré deti tiež nechcú - a to som ponúkla že by kľudne aj netere a synovci mohli doniesť partnerov. Proste same výhovorky počúvam a strašne ma to štve, lebo to potom úplne stratí ten účel stretnutia celej rodiny a spoločných vianoc. Preháňam podľa vás? Mama sa nechce do toho miešať, podľa mňa by však mohla skúsiť súrodencom dohovoriť, že by to aj ju potešilo...

sendy1977
24. nov 2024

@maciatkolulu ale nech sa všetci stretnú na obed 25 alebo 26 decembra.

zuzanita1609
24. nov 2024

@lonely66 chcela som to napísať. Veď by polovicu z rodiny snáď aj šľak trafil. Takéto "vtipky" ani omylom.

maciatkolulu
24. nov 2024

@michaela329 žiadne vydieranie podľa mňa. Píše autorka,že by bola rada. Ak ostatní nechcú fajn,nech je tam s tými,ktorí záujem majú. A hotovo. Ja pôjdem tento rok napríklad namiesto stretnutia,za ktoré by som dala veľa,na cintorín. 🤷. Nikto ma nevydiera. Proste pôjdem a kebyže to je inak,nohy by som si dolamala,aby sme mohli byť spolu. Myslím,že autorke rozumiem. Každý máme iné hranice,iné priority,ale o vydieranie tu podľa mňa fakt nejde. My sme boli 1x na Vianoce aj s dcérou a jej mužom,malou a strednou dcérou,fajn,tento rok chcú skúsiť byť sami,tiež fajn,nevydieram😂,budeme iba so strednou a malým,taká pohoda. Ale kebyže ma zavolajú ti,čo už nemôžu,tak reálne nerozmýšľam,žiaľ nerobila som tak a teraz mi to je veľmi ľúto. A nevydieral ma.jikto,len proste to boli,kebyže mi niekto poradí a povie,čo a ako,zamyslím sa nad tým a ver tomu,že by som.šla.

maciatkolulu
24. nov 2024

@lonely66 reklama.... Vieš čítať ?veľmi pekná a v podstate smutná.

maciatkolulu
24. nov 2024

@sendy1977 no aj to je fajn nápad,ale pochybujem,že by ten,čo sa mu nechce 24.pride 25 a tak.

maminkadeticiek
24. nov 2024

Keby si zorganizovala spolocny obed na 2.sviatok vianocny tak by si spravila oooovela lepsie.Vianoce je o todine,uzkej rodine,necudujem sa ze takto reaguju.Vtedy chce kazdy svoj domov,svoje papucky,svoju Popelku,napapat sa a haji.Keby si spojila rodinu na spolocnom obede 26.12.tak by boli urcite radsej.

michaela329
24. nov 2024

@maciatkolulu citové vydieranie je tá reklama. Život sa jednoducho mení, tiež už tu veľa ľudí nemáme, ale myslieť si, že len kvôli tomu, že v budúcnosti to bude inak, tak teraz musí naklusať 20+ ľudí na tri dni do jedného domu a navyše počas sviatkov, ktoré si doteraz užívali po svojom? Aké spomienky z toho budú? Rok má ďalších 362 dní, z ktorých si môžu vybrať.

earlgrey
24. nov 2024

Nešla by som ani ja. My sme ešte väčšia rodina ako vy. Ak by sme sa všetci súrodenci, plus partneri, plus ich deti po 2-3-4 kusy...a väčšina už má tiež deti po 2-3 kusy, možno dokopy aj 100 ľudí 🤣 čosi...v žiadnom prípade...ja som rada, že strávim tieto (pre mňa nie veľmi obľúbené) sviatky s dcérou a s mojou mamou...keby sa k nám každý dotrepal, tak beriem dcéru a idem preč ja...😄 a nič proti súrodencom, nič proti ich deťom atď. ale proste ja neznesiem hluk, prekrikovanie, detský krik, detský plač, detské vyvádzanie...a...u nás sa alkohol nepije, takže podľa mňa by aj tak nikto neprišiel, lebo by som alkohol nedovolila v mojej domácnosti 🤣

maciatkolulu
24. nov 2024

Pozrite dievčatá,mne je naozaj jedno,ako to beriete vy,ja to cítim tak,že by som chcela vrátiť čas a byť s tými,ktorí tu nie sú a ľutujem,že ma nikto "citovo nevydieral". Rovnako ľutujem,že mi nikto nepovedal,že bacha,život je sviňa a čas neúprosný ,budúce Vianoce sú ďaleko. Tak,ja len svoj názor. Za mňa nie je nič krajšie,ako keď si veľká rodina vie sadnúť spolu k štedrej večery. Nemusíte ma za to hejtovat ♥️

maciatkolulu
24. nov 2024

Naozaj ,každý to cítime inak a každý máme iné priority. Sú rodiny,kde sú radi pohromade a su aj také,kde sú radi sami. 🤷. Treba sa dohodnúť a keď nič iné,ísť s tými,ktorí chcú a urobiť si krásny večer a basta😉

zuzanita1609
24. nov 2024

@maciatkolulu nik ťa nehejtuje a som tiež tvojho názoru,keď sa rodiny stretávajú a nie len počas sviatkov. Mne sa zdala len morbídna tá reklama, ktorú si spomenula. So smrťou sa srandy nerobia,aj keď je úmysel pre niekoho pekný.

maciatkolulu
24. nov 2024

@michaela329 naozaj nemusí,iba ak chcú. Dosť normálne. A naozaj niekedy ten záver,to "nútené" stretnutie vypálili tak,že sa môže na to spomínať ešte roky. Najmä,ak bol na to niekto zvyknuty.

sendy1977
24. nov 2024

@maciatkolulu keby autorka bola moja švagriná, a prišla by s takým nápadom, že 24 a 25 decembra mi bude organizovať Vianoce, tak tiež odmietnem prísť. Ale 25. 12 by som nemala problém prísť k svokre na obed.

michaela329
24. nov 2024

@maciatkolulu no a oni očividne nechcú, takže autorka môže akurát rozmýšľať nad tým, že prečo je znechutená. A nútené stretnutia na Vianoce by určite priniesli mnoho zážitkov na celý život...

maciatkolulu
24. nov 2024

@zuzanita1609 jasné,že nie len počas vianoc. Len ono vtedy býva poväčšine dovolenka a voľno pre každého....takže sa to dá ľahšie zoorganizovat,plus to má svoje čaro. Mne napríklad chýbajú naše oslavy narodenín.....okrem vianoc. Všetko je fuč. Úmrtím pár osôb. Ktoré samé povedali,že keď sa pominú,rodina sa rozpadne,stalo sa. Márne sa tiež snažím o niečo,ten sa nerozpráva s tým a henten toto a tak. Úplne kľudne na to už kašlem. Ostal stroj na oplátky,vianočný,starý krásny😭,tak keď jem tie oplátky,tak....😭😭😭😭dofrasa,ešte nie sú Vianoce a ja revem.

maciatkolulu
24. nov 2024

@michaela329 netreba iróniu,ide to aj bez😉. Aj ja som bola znechutená. Vyplakala som sa,vystavovala mužovi a kaslem na to. Stretli sme sa ti,čo sa chceli a čo mohli.

jankalukasova
24. nov 2024

Ufff.... Ja som tá, ktorá miluje veľké rodinné Vianoce, prídu naši, môj brat s manželkou.. kým žili, tak aj moji starí rodičia. Proste fullhouse. Je to krásne a ja to milujem. Bolo by mega, keby prišla aj manželová strana rodiny. Lenže oni majú zažité, že na Vianoce je každý doma a to až do takej miery, že svokra kritizovala aj to, že naši sú u nás.
Ale keby mi niekto naordinoval, že od 23.12 do 25.12. mám byť niekde v jednom dome s ďalšími asi 30 ľuďmi, tak by som ho poslala niekam. Ako sorry. Veď tí ľudia majú aj inú rodinu, ktorú chcú ísť pozrieť. My 25.12. chodíme práve k svokrovcom, lebo 24.12. sme s našimi. A partneri neterí a synovcov? To ako fakt? Veď to sú úplne cudzí ľudia. Ja mať priateľa, ktorý mi povie, že mám tráviť Vianoce u jeho babky a spať tam, s x ľuďmi, ktorých vôbec nepoznám. No asi by som si myslela, že niekomu preskočilo.

maciatkolulu
24. nov 2024

@sendy1977 a kebyže ťa poprosi súrodenec,alebo mama priamo?

michaela329
24. nov 2024

@maciatkolulu iróniu? To je realita. Také veci nikdy nedopadaju podľa romantickych predstav človeka, ktorý niekoho nuti.

michaela329
24. nov 2024

@jankalukasova ja som si predstavila svoju 20 ročnú verziu s frajerom v izbe s ďalšími 4-5 jeho príbuznými na dve tri noci 😂 Díky, pobavila som sa... máš pravdu.

sendy1977
24. nov 2024

@maciatkolulu otec mi zomrel keď som bola mala, takže manžel to bral ako samozrejmosť, že 24.12 sme spolu s mojou mamkou. Teraz to budú 3 Vianoce čo budeme bez nej. K svokrovcom sme chodili 25.12 a boli sme tam do 26.12. Tieto Vianoce robím 24 aj 25 decembra. Takže k svokrovcom ideme až 26. decembra.

mirkam3
24. nov 2024

@michaela329 ani Vianočný sex žiadnemu páriku nehrozí, lebo do kúpeľne sa aj tak 3 dni nedostaneš 😂.

michaela329
24. nov 2024

@mirkam3 tak to už je vrchol...teda nie je ,😂

ketrin1984
24. nov 2024

@mirkam3
Ano si neprdneš po šaláte a nieto ešte sex

mirkam3
24. nov 2024

@ketrin1984 😂🙏

mamutka
24. nov 2024

Autorka, skús si uvedomiť, že v mnohých zamestnaniach je december najhektickejsi mesiac. Ľudia padajú na hubu a pre mnohých je 24.12. konečne deň, kedy môžu ostať doma, kedy všetok stres v práci skončí. Ale doma ešte treba upratať, navarit a stihnúť vyrobiť pohodovú atmosféru. Je dosť bezohľadné čakať od toľkých ľudí, že tieto jedine volne dni obetujú. Máš celý rok na organizovanie rodinných akcii. Môže to byt predsa mamke na narodeniny, na výročie svadby rodičov a pod

ketrin1984
24. nov 2024

Nie ale teraz vážne.Aby som ja varila pre 30 ľudí a stála len pri sporáku a dreze 3 dni tak to najskôr mi musia urobiť lobotómiu.A ešte pre ľudí,kde sú už popretŕhané väzby a nasilu zorganizované stretnutie...A to nehovorím o tom kto to všetko nakúpi a zaplatí...

najstastnejsia
24. nov 2024

Ty píšeš, že si sklamaná z rodiny... Nenapadlo Ti, že Tvoja angažovanosť (akokoľvek v dobrom myslená) môže iritovať zvyšok rodiny? Za mňa: Neznášam, keď sa niekto snaží organizovať mi čas... Tvoja mama má pravdu! Pekné, že sa chceš s rodinou stretnúť, ale prečo na Vianoce? Veď si urobte stretko v lete... Inak, bez urážky... Mňa fascinujú ľudia ako Ty... Vymyslíš, navrhneš, ešte by Ti vyhovovalo, aby sa aj mama do toho zastarala, máš plán, očakávaš, že všetci majú poslúchnuť... Keď sa sestra vyjadrí, že nie, ešte si schopná sa hnevať... Za mňa, veľmi neempatické a egocentrické. Prepáč, ale zamysli sa nad tým... A ďalšia vec, keď to má byť vynútené stretnutie, bude sa v takom duchu stretnutie niesť a v konečnom dôsledku... Stratí to zmysel... Musíš pochopiť, že NIKOMU nemôžeš nič vnucovať! 🙂

lonely66
Odpoveď bola odstránená