Necítim sa súčasťou rodiny, sklamala ma
Sme veľká rodina, som z 5 súrodencov. Už máme skoro všetci dospelé deti. Vyrastali sme vo veľkom rodičovskom dome, veľa sme sa všetci spolu stretávali. Posledných 10 rokov je však tých stretnutí čoraz menej, väčšinou každý príde pozrieť mamu iný deň či víkend. Otec už nežije. Chýbajú mi spoločne rodinné stretnutia, ktoré sme kedysi mávali niekoľkokrát do roka. Rozhodla som sa preto zorganizovať spoločne Vianoce. Mama súhlasila, v podstate by som sa o väčšinu veci postarala ja. Od začiatku novembra som začala riešiť logistiku, poobvolavala som súrodencov, nech vedia, a dajú vedieť aj deťom. Mal to byť spoločný štedrý deň a prvý sviatok vianočný, s tým že kto by mohol, by prišiel už pred štedrým dňom. Prešli 3 týždne a už mi sestra dala vedieť že asi nepríde, bratova žena vymýšľa že tiež nechce, niektoré deti tiež nechcú - a to som ponúkla že by kľudne aj netere a synovci mohli doniesť partnerov. Proste same výhovorky počúvam a strašne ma to štve, lebo to potom úplne stratí ten účel stretnutia celej rodiny a spoločných vianoc. Preháňam podľa vás? Mama sa nechce do toho miešať, podľa mňa by však mohla skúsiť súrodencom dohovoriť, že by to aj ju potešilo...
Ty si sa rozhodla organizovať štedrý den ľuďom a si sklamana, že neskáču meter dvadsať od radosti? Áno, preháňaš. Štedrý den je pre mna den, kedy chcem byt výlučne doma, s mojimi najblizsimi, bez stresu, ponahlania sa, proste v pyzame, rozprávkach a pod dekou na gauči. Nie je to moderna doba, my sme to tak mali vždy aj ako deti, na štedrý den sme dokonca nechodili ani von, od rana sme sa chystali na večer a milovala som to. Ale my sme s blízkou rodinou boli často pocas roka a s bratrancami/sesternicami/ich partnermi si štedrý den neviem predstaviť ani trochu. A ešte taký, ze by to jeden z nich naplánoval a chcel, aby sme všetci poslúchli. Dni 25 a 26.12. su dni, ktoré patria širšej rodine, ale 24. chcem mat presne podľa svojho gusta. Žiadne lajky, mobily ani neviem čo. A ani povinne small talky, keďze ako píšeš, nestretávate sa uz veľmi. Len pyzamo, gauč, okolo mna moje deti a rozprávky v telke. To je všetko, čo potrebujem ku stastiu v ten den.
Možno rodina je sklamaná z Teba. Toto by ma bavilo tak 3 dni po Vianociach, keď je doma nuda, toho 28.-30.12. v tom termíne, ale určite nie prespať tam. Na Vianoce aj keď by som mala iba partnera, tak chcem byt s ním sama. Nehovoriac o tom, že väčšinou som ešte den pred Vianocami v práci a keď sa konečne zastavím, nemám záujem sa zase postaviť do pozoru pred celú širokú rodinu.
A ešte viac by ma takáto akcia bavila v lete cez letné prázdniny. Kľudne si vziať aj dovolenku a mať aj program pre deti. To by sa mi páčilo skor.
a ako stravila mama vianoce posledne tri roky? ty byvas s nou dobre tipujem ?
za mna proste zle nacasovanie naplanuj spolocny navstevny den na 25.12 alebo 26.12. dajte si spolocny obed kazdy donesie zo svojho aj sladke slane a posedte spolu pospominajte a naplanujte nejaku spolocnu tradiciu napr
vezmite mamu do wellnesu do kulov poskladajte sa a chodte viaceri alebo v lete nejaku chatu a prespavacku
proste stedry den je taky no nestatstny datum ak by mala byt mama sama tak sa dohodnite a nech chodi na striedacku alebo po veceri tam pridite ak nebyvate daleko
Myslela si to dobre, ale dajte to ako grilovacku cez leto a moze z toho byt rodinna tradicia.
Na Mikulaša rodinné stretnutie?
Večera, predať si darčeky alebo tak..
ja tak neznasam tieto silene akcie… moja mamka to tiez rada … mam rodinu s ktorou som sa ako dieta nestretavala 10rokov lebo mamka bola so sestrami rozhadana koli dedicstvu … potom sa ale znova udobrili a mamke vadi ze proste tie vztahy su nanic.. a snazi sa tiez takto umelo to udrziavat aby sa rodina poznala .. ale naco to je? proste uz je kazdy niekde inde a nasilu sa to neda vynutit … a este vianoce? ved urob v lete nejaku grilovacku, a nenut ludi travit s Tebou Vianoce .. je to uplne panovacne “ lebo Ty chces.. “ pricom ani Tvoja mama nema chut tlacit na pilu… mam pocit ze by to potesilo len Teba…
Milujem, že autorka sa ani raz neozvala od začiatku témy.
Myslím si, že toto je čisto na vyvolanie vášní
Ja mam predvianočnu naladu najradšej, možno viac ako samotne Vianoce..Tam maš termínov dosť, stretnite sa na vianočnych trhoch s niektorými na varenom víne, decka na Mikulaša nech dojdu na večeru, s ďalšou varkou sa stretnite o tyždeň v meste na peknej večeri pri sviečkach, mesto je super vyzdobene, všade vianočna atmosfera a možno niekto pride aj na ten Štedrý deň, alebo 1.sviatok vianočný..Možno to neni ideálne riešenie, ale kamoška tak robi, že cely december ma všelijake stretnutia, potom Vianoce travi u mamy, už či niekto príde alebo nie
no tak ja som tiež este netravila Vianoce o 15ks...ale viem, že niekde sa to tak robí
Autorka, dostala si tu kopu odpovedí, aká je to blbosť, lebo ľudia chcú stráviť Vianoce "sami", len s najbližšou rodinou. Mne by, naopak, vôbec nevadilo veľké rodinné stretnutie, ak by to, samozrejme, priestorové podmienky umožňovali bez nejakého obmedzovania. Ale, treba si uvedomiť, že aj keby sa všetci boli ochotní stretnúť, tak už to nie je len o vás, 5-tich súrodencoch. Každý z vás má svojho manželského partnera, ktorý má tiež svojich rodičov a súrodencov. Ďalej máte dospelé deti, tie už tiež majú partnerov, ktorí zase majú svojich rodičov, starých rodičov, súrodencov... Proste pri najlepšej vôli sa nedá očakávať, že každý z tých "partnerov" odsunie svoju rodinu, aby strávil Vianoce s tou vašou, chápeš?
Akurát som to zrátala, nás by bolo 33. A to sú len moji súrodenci, ich deti a partneri a naši rodičia. Taká menšia svadba, nezrealizovateľné u nikoho doma. Návštevy absolvujeme 25,26. Som rada, že som na Štedrý večer doma. Ak sa podarí a niekto príde, tak ok. Neupínaj sa na to, ani im to nevyčítaj. Každý má svoje zvyky.
Tiez by som takto nechcela travit Vianoce. Myslienka je to pekna,ale ak snivas o spoločnom stretnuti,zorganizuj to skor niekedy na jar alebo jesen.
Tiež sme sa ako deti takto stretávali, sesternice, bratranci, ale nikdy to nebolo na Vianoce. Tie si každý trávil doma a po svojom.
Ak máte gril, dom, záhradu, radšej sa stretnite na jar, v lete...ako dnu sa všetci tlačiť.
A ako si rozpočítajú financie?Tento tu prespal len 1 noc,títo zase 3 dni tu jedli,hentí zase niečo iné.Ľudia majú aj diétne obmedzenia.Nezavďačíš sa všetkým,aby ti na záver neostali len oči pre plač a guča v krku.
@ketrin1984 financie?? 😮 Ja som počítala s tým, že keď im to autorka naordinovala, tak ich aj pozvala. Maximálne každý môže priniesť nejaké koláčiky.
@jankalukasova
Fuuuuúú tak to pochybujem,že bude kŕmiť 30 ľudí 3-4 dni.A oni prinesú plech koláča alebo zopár koláčikov.Raňajky,obedy,večere a pomedzi to koláče,malinovky,oriešky a milión ďalšieho.No keď má zbytočných minimálne700-800€ ..
Myslím že si to predstavuje moc ružovo,všetci sa objímajú,smejú a tešia a do toho im v pozadí hrá George Michael so svojou vianočnou vypalovačkou.
@ketrin1984 ja viem.. nie je to zadarmo. Ale ja si zas neviem predstaviť, že mi niekto začiatkom novembra oznámi, že na Vianoce mám byť tam a tam, lebo si to praje a tento "predĺžený víkend" bude stáť xxx€. Ja sa vôbec nečudujem, že jej na to kašľu...
@michaela329 a teraz si k tej predstave pridaj faktúru 😂😂😂
Ono to znie krasne..ale za mna tiez nie. Uz len to, kazdy ine varime, ine lubime. My sa stretneme 26 u nasich
Podla mna je lepsie rodinne stretko na 1. alebo 2. sviatok vianočný.
a iný termín neni okrem Vianoc? nemáš byť prečo sklamana, rob to, ako som ti napísala, ak ma rodina vyhrady, stretavajte sa niekoľkí pri rôznych príležitostiach, od narodenin, veľkej noci, grilovačkách a dovolenkach, dôvod sa vždy nájde, a ked nemôžu všetci, tak sa striedajte, nech pridu aspoň niektorí...to si myslím, že je slušný komrpomis bez toho, aby sa niekto cítil obmedzovaný
kamoš to ma tak, že surodenci jeho otca nepredali rodičovský dom, ale v lete ho využívajú na dovolenku a stretávajú sa tam
No ty si aká hyperaktivna a netolerantna? A s WC to ako plánuješ, postavis na dvor kadibudky, ci každý po príchode dostane pre každý prípad balík plienok pre dospelých?
Ja by som tetu, ktorá organizuje program mne aj môjmu priateľovi na vianoce poslala do prdeke, zvlášť keby bola ešte aj nastvana, ze nezdielam jej nadšenie!
Bolo by vás minimalne 20, teda určite viac, keby mali prísť všetci. A toto zavreti 3 dní v dome v z8be, si ty normalna?? Už len ta predstava je hruza, nieto realita. A pokial ti synovi a netreba maju ešte aj malé deti, no uplny des a hrôza!
Toto zorganizuj, ak chces aby ste sa už nikdy nestretli - ideálny nápad v takom prípade!
Skludni hormon, daj do poriadok svoj zivot a neries Vianoce neberiem a ich partnerom!
Toto by bolo super niekde v restike - jedlo ti dajú pod nos, bordel upracu a dokonca všetci jedia naraz. Môžu sa v kľude porozprávať, zatancovať atd. Ale toto organizovať doma?? Raňajky obedy večere ore tolky národ?
No des. Mame w deti do 5 rokov, sestra 3 do 12 a nebývam za rohom zrovna.
Ja mam na vianoce rada klud v rámci možností pri deťoch. A vôbec nemáme problém vianoce o par dni aj posunúť, pokial su deti chore (akebo my) o par dni neskôr. Uvaríme co chceme, jeme kedy chceme a darčeky sme riešili s malymi detmi dva dni po sebe, nech sa tešia a užijú si ich.
No skus toto pri tvojom napade. ...
Ja na hekmek s detmi teda vôbec náladu nemám a sam doma je super pozrieť v telke. To mi úplne stačí.
Mali sme raz také stretko u sestry. Ja s mm bezdetni, ocino so ženou a teda sestra s muzom a 3 ich deti, u nich doma. Ale majú 3 poschodia, 2 hosťovská a 3 kúpeľne. Miesta habadej. Bolo fajn. Ale tvoj nápad je nonsens.
My sme kedysi plánovali takú svadbu, čím viac deti tým lepšie 🙂. Ale bolo by to bývalo niekedy na jar/ teplú jeseň s možnosťou záhrady a v restike, kde by o jedlo a servis bolo postarané, plus ubytko a stráženie deti extra k tomu. Nevydalo. Ake v zivote by ma nenapadlo byt dobrovolne zavretá v zime s kopou ľudí v malom priestore. Jed sme sa tak raz stretli ako rodina, bolo nás 10 s 1 wc, sprchou 3 izby, mala kuchyňa. Teda mala pre toľko ľudí, z toho 4 deti. Dik stačí na chvíľku a zlatý hotel!
Tiež by som nebola nadšená keby mi niekto organizoval čas. My napríklad jedny vianoce trávime u svokrovcov a druhe vianoce u mojej rodiny a potom 26.ideme na striedačku k rodicom/svokrovcom. Keby teraz napríklad svokrovci chceli aby sme prišli, tak žiaľ smola, lebo mame už plany. Stretnite sa cez víkend, dajte si obed, pokecajte a vybavene.
Tak sa dohodnite napr. 6.1. vtedy sú rusnacke Vianoce 😃....ale bez darčekov. Boli by zbytočne vydavky a hlúposti nakúpené. Alebo na narodeniny mamy, nemusia byť okrúhle.
A samozrejme bez prespavania.
mne by sa to napríklad páčilo. Od mala, čo si pamätám, sme sa vždy separovali od rodiny, lebo mamina s babkou nevychádzala. vždy som závidela sesterniciam a bratrancom, že tam boli pokope, smiali sa, ukazovali si darčeky atď.... aj teraz by ma potešilo také stretnutie našej strany, ale asi by nebol záujem. chodíme aspoň 25.12. ku svokre na obed a je to fajn. 👍
Prehanas, samozrejme. Prečo iným organizuješ a robíš program a ešte dupľom Vianoce?

@miskakyska toto vôbec nie je o tom, že by niekto potreboval pozerať do obrazovky a mať insta friendly Vianoce. Väčšina ľudí chce mať na štedrý večer kľud, stráviť ten deň so svojimi najbližšími, mať pohodu a nasávať tu atmosféru. Málo kto by chcel tráviť Vianoce s 30 ďalšími ľuďmi a k tomu tri dni vkuse. Tieto stretká sa robia na prvý, druhy sviatok vianočný nejaký rodinný obed a par hodin posedieť. Veď by si to ani nevyužili. Ako tu už niekto napísal, tieto hromadne rodinne stretnutia su super plánovať na leto a aspoň polroka dopredu. Zorganizovať tak veľa ľudí za taky krátky čas je nereálne a nie je to žiadna novodobá obsesia konzumnom a lajkami. Ani neviem čo ma potreba byť ma Vianoce v klude s týmto spoločné.