icon

Nedokonalé upratovanie môjho muža

4. jún 2023

Ak to admin nezmení, tak ten nadpis znie hrozne až tak harpiovsky, chápem. Ale určite poznáte aj vy ľudí, ktorí proste pod pojmom upratané, vidia diametrálne odlišné veci ako vy. Začnem takto, muž bol odmalička vedený k tomu, že domáce práce robiť treba, ale vždy voči tomu vraj vzdoroval, lebo ho to nebavilo. Ale v zásade teraz keď mu poviem, tak spravi. Sám od seba nie, ale to už neriešim, dáko fungujeme. Väčšinou mu napíšem zoznam veci, ktoré treba urobiť a on si niečo z toho vyberie a urobí alebo keď sme doma obaja, robíme to spolu. No ale ide o to, že to neurobí dokonale. Napríklad utiera prach a "zabudne" na pol miestnosti. Alebo na sprchovacom kúte máme také madla ktoré sú nonstop od vodného kameňa. On vylešti celé sklo, madlo už nie a vyzerá to hnusne. Ja nechcem kvôli tomu robiť doma scénu, aj keď ma to vytočí občas snažím sa mu len s kľudom oznámiť že tam a tam si vynechal, dorob to alebo to dorobim ja. Lenže mňa neskutočne vytáča,, jeho prístup v tom, že on si myslí, že to je dobre, že ja som tá prehnane perfekcionistická.

panelacikova
4. jún 2023

ale niektoré baby majú pravdu. jednoducho sa nudíš a hľadáš chyby, zbytočné chyby. fakt keby si mala hoci len 1 dieťa alebo by sa ti prihodil nejaký problém (napríklad nejaká nepríjemná choroba - nesmrteľná, ale nepríjemná), tak by si sa hneď vyliečila z tejto mánie.

viestta
4. jún 2023

@mircalla predstav si, ze aj ja ukolujem. Niekedy je to zoznam, niekedy oznamenie, ze ma nieco spravit, niekedy prosba, nikdy to nie je prikaz. A napriek tomu, ze mam chlapa zaukolovaneho, ostava celkom dost veci, ktore robim ja. Jednoducho ten moj nevie sam od seba niektore veci spravit, niektore veci "nevidi". Naucili sme sa s tym zit. Ja s tym, ze spravi ale nie sam od seba, on s tym, ze bude dostavat ulohy, pretoze sam od seba nevie co by mal spravit. Ale vysledok je, ze mame vsetko potrebne spravene, rachlejsie ako by som to robila len ja sama a tak nam ostava viac casu, ktory mozeme stravit prijemnejsie a ten prijemnejsi cas si uzivame.

akvi
4. jún 2023

Som dieťa takejto matky, bol to večný plač a boj, lebo ja ako dieťa som to fakt nevidela. Robila som čo som mohla a aj tak nedostatočne. V dospelosti som sa stala presne takou istou perfekcionistkou, ako mama, ale našťastie si to uvedomujem a neterorizujem okolie. A viem sa vžiť do situácie. To inak ani nie je o tom, že človek to nevidí, ale že mu je to tak vrcholne jedno, že nerieši. Tento pocit som si zažila v aute, tam to my doma máme presne naopak. Ja dokážem odignorovať totálny humus v aute, ani so mnou nehne. Ale doma, tam budem kľudne pucovat kvapky na batérii. Môj muž tie kvapky ani nezbada, zato v aute ho štve aj servitka v dverách. 😅 A teda, v živote som nikoho neupozornovala, že niečo spravil nedostatočne. Keď sa mi nepáči, dorobim, je to môj problém.

mircalla
4. jún 2023

@autor Prepac, madla, nie zrkadla....Stale si nepochopila, skusim este raz. Asi sama vies, co mu ide, v com je sikovny. Mam pocit, ze mu chces davat vsetky mozne prace bez ohladu na to, co to je...Ale su zeny, pre ktore je upratovanie posadnutost a zivot im uteka. Vola sa to obsedativno kompulzivna porucha. Vsak daj sa do kludu a radsej si urobte pekny vikend.
Ci spravit doma par malickosti na to treba sediet doma a dramatizovat to? Moc to prezivas podla mna. Rozdelte si podla toho, co mu ide a ostatne urob sama...Ak robi nieco zle, nech robi daco ine namiesto krizovania...za tych 8 rokov sa aj tak nic nezmenilo.

autor
4. jún 2023

@luccija ja taká vôbec nie som. Mne fakt ide o základné veci, ktoré podľa mňa robí úplne každý, nie o leštenie každej hovadiny 10 krát za deň

autor
4. jún 2023

@martinmmartin ale veď my to všetko máme, máme pekný vzťah, zažívame krásne aj smutné chvíle, myslím si, že sme skvelí partneri. Fakt mi ide len o to aby že chcem zapracovať na sebe a svojich reakciách. Len neviem ako.

maryetta
4. jún 2023

Teba by som veru doma mat nechcela.
Bud rada ze urobi aspon nieco. Ja neznasam ked pride chlap a povie tu je prach. Okej vidis ho tak ho utri. Ja som ho tam nedala.
Je spinave wc? Tak ho umyjem. Ak to vidi on nech to spravi on. Ale aby som mu vycitala ze to nespravil podla mojich predstav? To je chore. Ak to viem lepsie tak to dorobim ja a som ticho. Jemu sa to tiez nemusi pacit.

viestta
4. jún 2023

Autorka, nauc sa zit s tym, ze dokonala si len ty, ostatni sa ti nepriblizuju, ale aspon sa snazia. Ked chces mat vypulirovany sprchac, tak kup si nanonastrek priti vodnemu kamenu, osetri vsetky povrchy a budete mat menej drhnhutia a viac casu na prijene veci.
Zbav sa sprostosti na polickach, potom ich poutiera rychlejsie a dokladnejsie.
A uvedom si, ze vyglancovana domacnost nie je zaklad stastia. Ano, cisto mat treba, ale zas utrety prach je hovadina. Su podstatnejsie veci v zivote, tym teba venovat cas a energiu

goodidea
4. jún 2023

Ja ťa autorka chápem ( asi jediný )..ty to myslíš tak,že tvoj manžel napr ide utierať prach v obývačke na tv nechá pol CM vrstvu prachu...

akvi
4. jún 2023

Autorka - poradím ti, ako zapracovať na reakciách, používam voči mužovi a hlavne voči dieťaťu. Predstav si toho človeka ako hosťa v tvojom dome. A reaguj ako k hosťovi. Keď syn rozleje kakao, tak na neho nezačnem blacat, že ci nevie dávať pozor, aj keď je to moja prvá automatická myšlienka, ktorú si ale necham prefičat hlavou a predstavím si ho ako hosťa a reagujem adekvátne. Takto zvládneš skoro všetko s rešpektom voči druhému

autor
4. jún 2023

@viestta ja nie som rozhodne dokonalá a nevyžadujem to ani od okolia. Dokonca si aj uvedomujem, že to nie je alfa a omega šťastného bytia. Chcem len dosiahnuť ten stav, že ma to necha pokojnou a nebudem musieť rozdychavat tieto áno, priznám sa kraviny

gejb
4. jún 2023

@gejb tak to neviem ako to mate rozdelené, ale 80/20 veru nie je fér. Ja ta ale chápem, mam doma to isté. (Asi väčšina zien), prvé roky som chytala nervy,aj teraz ešte občas vybuchnem ale snažím sa na SEBE pracovať. Muz sa snaží, ale jednoducho tu špinu nevidí a toto treba pochopiť. Oni majú inú optiku a preto to nikdy nebude 50/50. Dôležité je aký je partner a ci sa snaží...na mňa keď idú tlaky pre neporiadok premietnem si v hlave ze väzenský mundur by mi asi nešiel k pleti a nechám ho radšej žiť 😁😁 ale nie, naozaj si vtedy opakujem v hlave ze môj muž napríklad robí veľké nákupy, aj ich platí samozrejme, plati nám hypotéku,keďže nemám vlastne auto robí mi bez frflania šoféra kedykoľvek potrebujem, Stará sa o záhradu, pomaha mojim rodicom, vesa pradlo a vysava...a okrem toho upratovania je dokonalý a to si uvedomím.

autor
4. jún 2023

@akvi toto je dobrá rada, určite to skúsim, ďakujem

martinmmartin
4. jún 2023

Mas vo svojom zivote nico co by fakt potrebovalo nakopnut? Byvate 100% ako by ste chceli? Po niecom tuzis a nemas to? Nieco odkladas a akoze to nevidis?

Skus niekedy si spravit den bez vytierania a usetreny cas venuj v ten den tejto jednej veci. A zisti na konci dna ci to bolo spravne rozhodnutie a zmysluplnehsie investovany cas a energie. Vytries si o den neskor

autor
4. jún 2023

@gejb to s tým 80/20 bolo myslené ako vtip. Chápem, čo chceš povedať. Ale u nás to je s tými financiami napríklad podelene inak ako u vás. Nemáme to tak, že by muž platil väčšinu nákladov a preto by malo byť upratovanie viac menej na mne. ako píšem vyššie, nechcem zmeniť jeho, ale seba. Chcem vedieť tými vecami prejsť s kľudom a chladnou hlavou.

simsalabim
4. jún 2023

Tato basnicka mi v mnohom otvorila oci… zivot je krajsi, ked sa nou clovek riadi

sella38
4. jún 2023

ono ta to ale nemusi vzdy nechat pokojnou. Pokial mas rada poriadok, tak vzdy sa stane situacia,ze ta nieco vytoci. Ja tiez obcas vybuchnem a zblacim, ci si fakt tie bagandze nemoze dat do tej prekliatej skrine, ked pride zo skoly synator 😁 Ale to je normalne, nie som slnieckar zijuci na duhovom oblaciku a ano, viem sa nahnevat aj pre mikinu prevesenu tri dni cez poschodovku. Ale! Zaroven nestrpcujem zivot mojim blizkym v byte, ktory je aj ich. Proste su veci, ktore musis rozdychat, to ale neznamena, ze obcas nemozes vysumiet 🙂

panelacikova
4. jún 2023

autorka, prečo s ním vlastne si? ja som mala také čudo v minulosti. máme spolu dcéru. on nieže nevidel, on nebol ani vedený k prácam v domácnosti. ale boli tam ďalšie a ďalšie veci, ktoré mi časom vo vzťahu vadili a bolo ich veľa. preto som bola podráždená aj za zlé povysávanie (asi ako ty za madlo). jednoducho, ak by si bola dokonale šťastná a spokojná so svojím mužom, jedno madlo by ťa nerozhodilo. máte zrejme aj iné problémy (alebo ich máš ty a vnímaš ich len ty) a toto ťa doráža. v skratke zhrnuté, ak by môj ex bol super
v iných oblastiach, tak by ma vôbec netrápilo, že niektoré veci v domácnosti doťahujem ja (alebo ich robím výlučne ja). vynikajúco to vystihla napríklad aj
@gejb
čiže ak máš inak harmonický a pekný vzťah a muž sa snaží a rieši "na iných frontoch", než je domácnosť, tak ťa to nevyvedie z miery.

autor
4. jún 2023

@martinmmartin pane boze, ja vôbec nerobím denne poriadky. Fakt to nie je tak, že by som bola nespokojná so svojím životom tak si to ventilujem na upratovaní. ja mam pocit, že väčšina sa tu zo mňa snaží urobiť hystericku ocd pacientku, ktorá terorizuje okolie, lebo je sama nespokojna, ale to tak nie je. Myslím si, že dokonca upratujeme omnoho menej ako ostatne domácnosti a ten čas využijeme na niečo krajšie. Ale keď už sa to začne robiť chcem to poriadne. A som zmierena s tým, že inak ako teraz to už nebude s preto jedine čo chcem seba vycvičiť na to, aby som to zvládla v kľude. Nedávajte ma tu do pozície nejakej extremistky len pre to, že vo vašom okolí sú nervne ženy len tie, čo každý boží deň lietajú s handrou v ruke

viestta
4. jún 2023

Zacni zjednodusovat to co treba upratovat. Zjednodusovat pre seba aj pre neho. Ked investujete do nanonateru do sprchaca, tak okrem efektu menej namahaveho upratovania, usetreneho casu, dokladne upratenej kupelne budes mat o 50 prilezitosti na "tiche rozculovanie sa" menej a nebudes musiet riesit ako sa cez to preniest.
Inac mne veeelmi pomohlo, ze som vycvicila celu rodinu po sprchovani oplachnut a zotriet skla a obklady stierkou. Umyt sprchac je potom uz len symbolicka uloha, pretoze v podstate je stale cisty a nic drhnut netreba, dokonca aj chlap ho dokaze uplne bez problemov umyt tak aby ostal cisty, nielen umyty)

gejb
4. jún 2023

@panelacikova ale jasne ze vyvedie. Viem chytiť amok, ak to na mňa príde ze som sama doma tak aj veľmi hlasno nadávam a pustím paru...snažím sa to ale predychat a kým idem konfrontovať tak si utriedim myslienky, priority v tomto vzťahu a vyjde zo mňa : ďakujem láska ze si zapol umývačku, nabudúce prosím ale daj do nej aj spinave riady z dresu a šálky zo stola nech mame všetko umyte naraz. Ďakujem ti, aký si mal deň? 😁😁 treba veľa chváliť za drobnosti. Pre nás je to sice samozrejmost ze zapne tu umyvacku, pre mužov sú to veľké skutky 😁

luccija
4. jún 2023

Tak, keď si to uvedomujes a chces to zmeniť jedine po ňom doupratovat, alebo to nechat tak. Stane sa niečo, keď nebude tá batéria dobre vyčistená?aj moja dcéra utrie prach, že len spredu poličky sto x som jej povedala, že to nestačí a spraví to tak isto.
Lebo ju to nebaví, nechce sa jej. Tiež mám rada, keď už robím nech to je poriadne,ale k tomu, že sa k nej postavím a budem jej ukazovať kde je prach sa neznizim podľa nej to je dobre.Moj muž zase predumyva riady, pokým ich dá do umývačky to, že minie viac vody a robí zbytočnú robotu mu nevysvetlis.Ja dám do umývačky aj tanier kde sú zrnká ryže a tak isto ho to vytáča😝

kristie571
4. jún 2023

Ak ho budes za kazdu blbost buzerovat, bude ich robit s absolutnou nechutou a este ‘ nedokonalejsie ‘ a ty budes mat este väcsie nervy. Mas zrejme traumu z detsva od mamy, kedy ta ona ukolovala buzerovala za kazdu malickost, poznam, nam to v malej miere robil otec, ostalo to vo mne a cakam ze bude neustale vsetko tip top akoby tu nik nikdy nebyval. Coz sa neda kedze tu zijeme a plus mame velkeho hunateho psa. Mierne som od toho upustila. Mame cisto ale kedze mame dnu psa, tak zmyvam podlahy o dost castejsie nez by bolo treba, priatel mi pomaha s beznymi vecami, napr. Ked je doma, (pracuje v zahranici) povysava denne bez toho aby mu to trebalo pripominat, ale niekedy nie tak dokladne ako si predstavujem ale nehucim za to na nho, ked zmyvam tak tie ‘zabudnute’ chlpy po psovi jednoducho stiahnem mopom ja. Za kazdu blbost mu podakujem, ze zapol mycku, ze ju vylozil, ze mi zniesol dole do kuplne kos s vytriedenym pradlom na pranie, sice pracku uz nezapol, ale aspon kos mi zniesol,podakujem. Pre chlapa toto nie su bezne veci, oni su radi ked ich za to pochvalime ci podakujeme. On mi tiez podakuje za moje práce doma. Pomaha ako vie a ja som za to vdacna, je to spolocna domacnost a on si to riadne uvedomuje, co si viem urobit podla mojho nazoru sama lepsie, si to urobim sama, nedavam mu to robit a potom hucat ze co este spravil zle. On sa vie lepsie postarat o ine veci ohladom domacnosti, ja napriklad niektore technicke veci nezvladnem tak super ako on 🙂

h2
4. jún 2023

Autorka, toto myslím v dobrom: Naozaj neviem, či existuje niečo, čo by ma vytočilo viac, ako keď by mi partner "nákazal" niečo urobiť a potom by ma za to skritizoval, že som to urobila zle. Toto zmeň (na sebe), ináč to bude klincom do rakvy vášho vzťahu.

danica2711
4. jún 2023

preboha, autorka, len sa z toho svojho upratovania neposer! Vieš o tom, že excistujú aj dôležitejšie veci na svete? Vieš o tom, že kvalita človeka a vzťahu sa nemeria dokonalosťou upratovania? A ak ťa dokážu do nepríčetnosti vytočiť poondené nevyleštené madlá v sprche, tak fakt potrebuješ odbornú pomoc

toskanka
4. jún 2023

Autorka, mne sa tak vidí, že ti chyba komparativna skúsenosť, iného muža v tomto nepoznáš. Sú muži, ktorí doma prstom nehnu a ešte buzeruju vlastne manželky/partnerky kvôli maličkostiach. Podeľte si práce tak, aby on vykonával činnosti, kde nie je dôraz na precíznosť a ty prevezmi tieto úlohy. A hamuj sa v tomto, kým je čas. Život je príliš krátky na to, aby sme zameriavali pozornosť na vyglancenu domácnosť.

daniela2202
4. jún 2023

To nezmeníš, aj u nás je to tak..... cení sa hlavne ochota ísť to upratať 👉👍😁😁😁

mircalla
4. jún 2023

Nebolo uplne jasne z uvodneho prispevku o co ti ide. Ci chces vylepsit manzela, alebo riesit seba. Dalej pises, ze chces lepsie reagovat. OK. Nikto nie je dokonaly. Uplne logicky chlap neuprace ako zena. Rovnako zena neurobi niektore veci tak dobre, ako chlap.
Pises, ze mate pekny vztah, tak si do nekaz prkotinami a mozes byt rada, ze tam nie je nieco zavaznejsie.
Pises, ze "ja taka nie som", ale vela ludi ta tak vnima v tejto diskusii. tak mozno si uznaj, ze to prehanas, uber. Zbytocne si kazis zivot samonasieranim.

autor
4. jún 2023

@mircalla uznávam, že to preháňam v zmysle mojich relácii. To ano, to je predmetom toho čo chcem zmeniť. Ale čo sa týka toho poriadku, tak to vážne tak nehrotim. To madlo bolo prvé čo ma napadlo lebo som sa naň akurát pozerala keď som to písala, ale to sú aj také veci, že umyje kúpeľňu a zabudne zachod. A potom si netukaj po čele

janinah
4. jún 2023

A zas a znova sa idem modliť za normálnu nevestuuuu.....