Nedokonalé upratovanie môjho muža
Ak to admin nezmení, tak ten nadpis znie hrozne až tak harpiovsky, chápem. Ale určite poznáte aj vy ľudí, ktorí proste pod pojmom upratané, vidia diametrálne odlišné veci ako vy. Začnem takto, muž bol odmalička vedený k tomu, že domáce práce robiť treba, ale vždy voči tomu vraj vzdoroval, lebo ho to nebavilo. Ale v zásade teraz keď mu poviem, tak spravi. Sám od seba nie, ale to už neriešim, dáko fungujeme. Väčšinou mu napíšem zoznam veci, ktoré treba urobiť a on si niečo z toho vyberie a urobí alebo keď sme doma obaja, robíme to spolu. No ale ide o to, že to neurobí dokonale. Napríklad utiera prach a "zabudne" na pol miestnosti. Alebo na sprchovacom kúte máme také madla ktoré sú nonstop od vodného kameňa. On vylešti celé sklo, madlo už nie a vyzerá to hnusne. Ja nechcem kvôli tomu robiť doma scénu, aj keď ma to vytočí občas snažím sa mu len s kľudom oznámiť že tam a tam si vynechal, dorob to alebo to dorobim ja. Lenže mňa neskutočne vytáča,, jeho prístup v tom, že on si myslí, že to je dobre, že ja som tá prehnane perfekcionistická.
Pocitat si skusala? Ked otvoris kupelnu a tam neumyta madlo napocitaj do 10 (50, 100) a medzitym ti mozno dojde, ze vsak Kym nejde o zivt, nejde o nic a bud utries madlo ty, alebo sa za nim vyberies a kludne mu oznamis, ze zabudol vypucovat madlo alebo si umyjes ruky, pretoze preto si tam sla a pojdes dalej robit to co si mala v plane pred tym akos si vosla do kupelne. To iste ked zistis, ze neutrel vsade prach. Nepovysaval za dverami. Nepresunul stolicku pri umyvani podlahy. Sice umyl riad ale neumyl drez ked skoncil. Vyvesal pradlo ale kosik so stipcami nedal na miesto...
Vsimli sme si, ze si vybusna 😂😂😂.
Ja ako muž,vodár,po priaťeľke upratujem kúpelňu každých dva dní,a aj batérie ja čisťím,kedže som na to háklivý.Ale nepoviem jej to.Proste to spravím,a hotovo.Aj ona pracuje,a ja chápem že nemá toľko síl,všetko udržiavať v poriadku.Kedže kúríme s krbom,prachu je dosť,to robíme každý víkend spoločňe,pri hudbe,a s radosťou.Ked vidím že priaťeľka je unavená,pošlem ju oddychovať,vtedy upracem ja všetko,aj navarím.Mi nerobíme zbytočné problémy s upratovaním,že tam a tam je fľak,alebo pavučina.deťi nemáme,ale dom máme veľký,a aj k tomu pozemok,ale to je môj starosť.Sadnúť si treba,a prebrať triezvo takéto veci.Lebo ja ako muž,a aj ostatný muži,nenávidia,ak im ženy rozkazujú,hlavňe čo sa týká upratovania.(netvrdím,sú hnusáky(muži),ale to neni asi tvôj prípad.Pekne sa porozprávajťe,a uvidíš,všetko bude ok.Držím Vám palce.❤
@toskanka ja som to napísala aj v úvodnom príspevku
Autorka, ked som si precitala co si napisala, som sa zhacila, ci som to ja nepisala 😂🤦♀️
Presne toto aj u nas. A prave dnes znova.
Policky utrie tak, ze v rohoch ostane prach, handru ani nepritlaci, cize zaschnute veci ani neodstrani. Akakolvek poznamka, velmi jemne, taktne naznacena, sa stretne s nepochopenim, ze ho komandujem 🤷♀️ a nic nieje dost dobre.
Tiez ma to vytaca, lebo to je taka robota o nicom, to vlastne ani nemusi robit ze.
A tiez sa s tym odmietam zmierit len pre dobro v rodine.
Moja mama nás tiež nútila upratovať do zblbnutia, ani z brata ani zo mňa sa nestali upratovaci maniaci a pedanti. Navyše som počúvala denne krik na otca, že nechal otvorene dvierka na linke a v kúpeľni (rad radom tie, ktoré otvoril), neviem, či je to v muzskych génoch, lebo to isté robí aj môj partner. A ja som sa dávno zaprisahala, že takéto kraviny riešiť nebudem. Ani neriešim. Častokrát máme doma provozny bordel kvôli chorobám, partner mi to nikdy nevycital, sám sa chyti vysávača, nakupi, kvety poleje, atď.
@autorka sama musíš, alebo teda v spolupráci so psychológom, na sebe zapracovať. Vedome. Nerieš madlo, utri ho. Ako ja zatvaram dvierka.
Keďže píšeš že nevieš čo so sebou a máš výbušnú povahu tak smer psychológ ten ti ukáže ako treba spracovávať negatívne emócie, ale to ty asi nechceš počuť.
Zmeniť sa môžeš tak, že si predstav, že keď ho budeš večne za to karhať, druhýkrát to nespraví vôbec. Chlapi podľa mňa potrebujú stále počuť akí sú skvelí. A keď, tak len občas naznačiť. Ja už sa nad tým, že povysáva, ale kúty a pod radiatorom nechá prach vôbec netrápim. Po rokoch ako videl, že ho stále chválim už všetko robí sám od seba, aj navarí, povysáva. Veľa vecí urobí inak ako ja, ale netrápi ma to. Pri deťoch som sa tešila že to je spravené. Pod radiatorom som utrela vlhkou handrou, ani to nezbadal. Ja nevysávam vobec, lebo ako dieťa som tiež musela vysávať každú sobotu celý dom a potom počúvať ako je to zle, tak sa mi to zhnusilo. Muž zase neutiera prach, ja to robím rada. Kúpeľňu tiež dokončujem, ani nemusí vedieť, teším sa, že to nemusím robiť všetko sama, ani nič hovoriť. Mňa by nebavilo dávať rozkazy alebo úlohy. Našťastie toto nemusím riešiť.
Vezmi to z pohľadu že čo urobí to urobí aspoň s niečím pomôže keď len o 20,% máš menej roboty a ostatné si doulrstuj po svojom. Daj mu urobiť to čo najlepšie vie a stačí tak ako urobi a hotovo nezmenis to ak je taký musíš sa naučiť s tým fungovať. Môj na staré kolená začína ako blazon upratovať nasratý na kazdu smietku, na každý vlások na zemi, zrnko piesku z pueskoviska keď prúdu deti už berie vysávač a ooza zadok vysáva funi nasratý ...no nejdem sa rozpisovať ...jedno horšie ako druhé chlapi sú rozni treba sa naučiť s nimi žiť 😄
@margaretka Toto isté aj ja mám po rokoch 😅
Ja napríklad neznášam keď môj chlap upratuje, nevie to urobiť tak ako si ja predstavujem. Takže to od neho zásadne nežiadam respektíve vždy mu poviem nech to nechá tak ze ja to urobím. . Upracem si sama a som spokojna. On napríklad vesia prádlo lebo vie ze ja to neznášam robiť. A nejak vôbec mi nevadí ze robím v domácnosti 90% domácich prác vrátane varenia.
Ja ťa chápem 🫶🏽
Si rada že pomáha ale vytáčaš sa keď to nieje poriadne. Ak vie variť tak nech varí a upratuj si ty , každú nedeľu si dajte spoločné veľké upratovanie a počas týždňa ty sama iba udržiavaj poriadok, ak by ťa nevyčítalo viac , že ti nepomáha vôbec. Možno to je cesta k tomu aby si nevybuchla 😄 že prídeš domov , nebude to síce spravene vôbec , ale zato budeš mať navarene, tým pádom si stihnes spraviť tie veci sama.
V nedeľu pri veľkom upratovaní mu daj napríklad len vešať prádlo, guličkovať ponožky , dávať poskladané opraté veci do skríň, prezliekať periny - natom nič nepokazí 😁
Vsak seba zmenis tak že sa zmieris s tým ako funguje tvjoj muz a nájdeš ako si pomôcť brať ohľad na nedokonalosť , nič viac. Uprac raz do týždňa a riadne a bude to vdiiet ...uprac si vzdy po varení po sprche utri po sebe a bude to jednoduchšie ... Príď domov keď je tma a nevidíš nedokonalosti 😄 dajte si pohár vína a svet je krajší ( aj keď roh police nie je utrety prach)
@3009 ako si došla na to, že to nechcem počuť? Psychológ je jedna z možností ktorú zvažujem..
Psychológa? Si dospelá žena, neblázni . Nemáš kam dávať peniaze? 🙈 Poradili ti tu rôzne to by mohlo stačiť, veď sú to bežné veci v živote nie jadrová fyzika
Po 12r manzelstva s muzom, ktory domace prace robi len preto, ze musi, ti mozem napisat, ze on sa velmi nezmeni, nechci od neho dokonalost, ked k nej nebol vedeny ci ma taku povahu...zbytocne sa budete len hadat. Moj sa zavrie radsej do sopy a bude majstrovat, domacnost nemusi a s tym som sa zmierila po mnohych "vytoceniach" kvoli tomu.
Moj len vacsinou vysava...ale to robi zase precizne. Inak len s niecim pomoze ked treba. 11r syn vie lepsie kde patri ktory hrniec ako manzel. Ale my mame dom a plno chlapskej prace okolo, takze na upratovanie ani bezne nema cas... Takze aspon deti vediem k tomu, aby uprayovanie bola samozrejmost...3 chlapci, takze to je tiez veru nekonecny boj 🤦♀️
Na manzela len trpezlivo po malych krokoch...ked pojde umyt kupelku pripomen, nech nezabudne na madlo...a dookola s laskou pripominat...mozno to raz urobi.
Deti ta z toho vyliecia😀
Mne je nesympaticke ked jeden v pare urobi list veci co chce aby ten druhy urobil a potom este kontroluje ci to bolo urobene poriadne. Proste mi to nepride ako respect ako rovnocennost. Ty si tam v pozicii nadradenej - Ty mu das ulohy ty kontrolujes = ty zuris ze to neurobil poriadne. Dookola si to robis sama davas sa do pozicie šefky ktorej zamestnanec nerobi svoj job poriadne. Lenze on nie je tvoj zamestnanec .Takze bud mu prestanes davat ukohy ako dietatu a zacnete kazdy robit nieco automaticky Alebo si tie ulohy rozdelite inak . Ty uvaris on uprace alebo naopak. On povysava a ty odprasnis Lebo ty nevynechas pol nabytku. On nech umyva wc ty sprchu atd . Alebo sa nauc ze to co vynechal nie je problem urobit zanho. Ved tam zijes aj ty. Robis to pre vas nie prenho /zanho. Osobne je mi jedno ze nikdy nebudete mat 3 deti ci 1 ci 0 ale ty sa uz chovat Akoby on bol dieta . Tak si zozente upratovacku. Ale nikto ti nebude upratovat podla tvojich predstav. To by si bola schopna len ty. Potrebujes sa naucit selektovat co je dolezite a co je malicherne. Koli comu sa ti neoplati rozculovat.
Ked muz prvy krat sam od seba umyl kupelnu, kuty vane vobec neumyl a ani kohutik. Ja som to narychlo tajne umyla a vychvalila som ho ako nadherne umyl kupelnu a este aj v rohoch vane a kohutik vylestil. Milujem cerstvo vylestenu kupelnu a tak som sa rozplivala nad tym. O tyzden sam od seba zase umyl kupelnnu a tento krat aj tie rohy vane a kohutik.
Ale celkove je muzove upratovanie a umyvanie nie take dokonale ako moje, ale nikdy ho za to nekritizujem. Dorobim si to sama, alebo kaslem na to.
Myslim ze chlap neupratuje koli tomu aby mal cisto. Robi to preto aby ta urobil stasnou. Ale ak mu ti taktne naznacis ze to neutrel dobre, akoby si mu povedala: Som z teba nestastna. A tak v nom prehlbujes odpor k upratovaniu, lebo vie ze upratovanim ta nikdy nemoze urobit stastnou.
Muzovu snahu musis ocenit a musis mu ukazat ako ta jeho snaha urobila stastnou. Potom to bude robit znovu a znovu a ani zoznam bu nebudes musiet pisat.
Urcite chod k tomu psychologovi. Tvoje reakcie v tejto diskusii su velmi neprijemne.
v živote môj muž neumyval sprchový kút, neutieral prach, s vysávačom som ho ešte nevidela a mop už tobôž. a okna? žartujete 😂😂😂😂😂 on robí neporiadok a ja upratujem. max občas umyje riady ( to je potom. zafrkane všetko okolo a riady niekedy musím umyť po ňom 🙈) a vynáša smeti, tiež nie vždy.
takže máš doma podpapučníka a ešte si nespokojná 🤔 ale nie, chápem, preto to radšej rob sama. mne to príde strašne divne, keď muž utiera prach 🙈 úplne sa na to zle pozerá.. ak vie variť nech varí. alebo iné práce.. ale nie toto.
Ono..teraz mas na to cas..energiu..ked budu deti, praca, kolotoc kruzkov, nebudes mat silu to riesit. Prezatial skus svoju vybusnost vybit sportom..
Moj chlap si to jedneho dna zacal sam uvedomovat. Ja som troska vacsie psycho a nenecham baterie zajst do stadia vodneho kamena. 😅 Po kazdej sprche, po kazdom umyti ruk kazdy v nasej domacnosti vie, ze kvapky vody treba utriet. Ci z baterie, ci zo zrkadla, alebo zo zasteny v sprchovacom kute. Zaberie to maximalne 1 minutu ich casu, alebo potom polhodinu mojho casu cez tyzden. Ja som to chlapovi vysvetlovala tak, ze som ho to nechala robit a potom len ukazala ako to vyzera, ked to po svojom pouziti len pretrie. Naposledy sa ma kamoska opytala ako je mozne, ze mam tak ciste zasteny v kupelni. Tak som sa len usmiala, ze sa mi tam vodny kamen nestihne ani usadit. Inak ale od manzela velmi pomoc v domacnosti nevyzadujem. Upratujem rada
Ach opäť dvojaký meter, ale nič nové. Čo partnera naučíš pred deťmi, je len Tvoje plus. Domácnosť je oboch partnerov a rady, ako máš upratovať sama a ako sa to zmení s deťmi sú maximálne mimo. Ja úprimne stíham mať aj dokonale čistý byt, postarané o dieťa, navarené, ale načo by som to robila sama, keď nežijem v byte sama? A to, že komentujúce píšete, že robíte všetko samé a Váš partner dokopy nič je iba smutné, nič viac.
Buď rada, že ti pomáha a chce.. To že je to nedokanale to je tvoj problém.. aj ja som mala nervy na muža, že nevedel poskladať prádlo ako ostane.. bolo vždy veľa hádok. Tak som to nakoniec vzdala.. a delíme si robotu tak aby sme obaja boli Happy. On nakladá umývačku ja vykladam.. ja zložíme prádlo on ho odloží . Atď. Čím skôr pochopíš, že chlap nikdy nebude vidieť a robiť veci ako žena, tým skôr ti bude ľahšie.. 😉
Ahoj. My to máme v opačnom garde. Muž je perfekcionista na poriadky (panna dokonala) a ked to nie je podla neho, tak kritizuje a to ma vytáča. Poradím tolko, ze rozvrhnite si úlohy tak, aby on robil to, co ho baví. Ak inklinuje k tomu, aby robil nákup, vracal zálohové fľaše, vysával atď, nech robí to,alebo napr. na vynášaní smetí nemá co pokazit... Ak nevysaje pod sedackou, tak mu v klude povedz, ze zabudol vysat pod sedackou, ale ze nevadi, ze nabuduce si na to moze dat pozor. Treba komunikovat, ale nie, ze to si neurobil, toto nie je dobre, to si vynechal, lebo potom vtom cloveku vytvoríš nechuť k daným činnostiam. Proste ubrať z tvojich nárokov a jeho malými krokmi nabádať k zlepšeniu, ale určite nie kritizovať.
ja neviem z niektorych reakci... ja som vobec neni puntickar na upratovanie. dva tyzdne neumyta kupelna je pre mna cista kupelna, rovnako aj zachod atd. ale tiez mi neskutocne vadilo, ako "upratoval" moj manzel a tak si to radsej robim sama. lebo zachod nemusim mat umyty kazdy tyzden, ale ked uz to robim, tak poriadne. prenho je umyty zachod, ked dal zvnhtra cistiaci prostriedok a pobehal kefou. dosku neumyl, zvonka neumyl a kachlicky okolo(kam to vsetko z wc strieka) tiez nie. sprcha napr. sklo ano, aj baterie, ale vsetky tie zakutia okolo skla, rohy a tie umele hmoty kde sa drzi vodny kamen uz nie. to iste umyvadlo, zvnutra ano, bateria ano, zvonku stacilo na doske htriet prach. podla neho ani podlahy netreba umyvat, staci povysavat. da prat tak, ze vsetko pradlo naraz spolu(farebne, nefarebne, obliecky, atd.). takze ja ked chcem mat pocit ze je niekde cisto a je nieco ciste, tak si to radsej sama umyjem.a bohuzial sa mi neda byt ani spokojna ze aspon nieco spravi, lebo mne to aj po jeho umyti pride stale spinave. ja sa ale viem ovladat, ja som mu nic nevycitala, len som si to radsej zacala robit sama.

Pane bože, vy tu dookola riešite, že čo bude robiť, keď budem mať deti, prečo nie som rada za to že vôbec niečo robí môj muž a že nemám mať také reakcie lebo si tým ničím pekný vzťah. Vy ste aj postrehli na čo som sa pytala alebo sa len snažíte nezmyselne poučovať? Tak pre tie menej chápavá, ktoré ma sem prišli len zhejtovat, to napíšem ešte raz. Ja nevidím problem v mužovi ale v SEBE a mojím cieľom je zmeniť SEBA nie upratovanie môjho môžu. Akurát neviem ako na to, keďže mám veľmi výbušnú povahu