Nedokonalé upratovanie môjho muža
Ak to admin nezmení, tak ten nadpis znie hrozne až tak harpiovsky, chápem. Ale určite poznáte aj vy ľudí, ktorí proste pod pojmom upratané, vidia diametrálne odlišné veci ako vy. Začnem takto, muž bol odmalička vedený k tomu, že domáce práce robiť treba, ale vždy voči tomu vraj vzdoroval, lebo ho to nebavilo. Ale v zásade teraz keď mu poviem, tak spravi. Sám od seba nie, ale to už neriešim, dáko fungujeme. Väčšinou mu napíšem zoznam veci, ktoré treba urobiť a on si niečo z toho vyberie a urobí alebo keď sme doma obaja, robíme to spolu. No ale ide o to, že to neurobí dokonale. Napríklad utiera prach a "zabudne" na pol miestnosti. Alebo na sprchovacom kúte máme také madla ktoré sú nonstop od vodného kameňa. On vylešti celé sklo, madlo už nie a vyzerá to hnusne. Ja nechcem kvôli tomu robiť doma scénu, aj keď ma to vytočí občas snažím sa mu len s kľudom oznámiť že tam a tam si vynechal, dorob to alebo to dorobim ja. Lenže mňa neskutočne vytáča,, jeho prístup v tom, že on si myslí, že to je dobre, že ja som tá prehnane perfekcionistická.
Si jeho partnerka, nie mama, čo ho stále buzeruje za niečo… ked ešte nemáte deti, nájdite si radšej spoločnú záľubu, bicyklovanie, turistika, choďte vonka a
Dobre sa nejedzte. Aspoň nebudeš nervózna že je v kuchyni neporiadok a keď budeš dostatočne unavena, prehliadnes aj neumyte madlo
@martinmmartin perfektne si to napísala, hoci ja si potrpim na poriadok, su dni, aj ked domov chodime len spavat , ked mi je do plaču aky neporiadok mam od psa a macky 🙂.
Ahoj, napisem ti moj nazor (a ak to chlapi citate nejaky, berte to s nadhladom, su aj vynimky). Podla mna je to trosku chyba aj komunikacie. Lebo chlap nerozmysla ako zena. Teda vacsina chlapov je taka, ze ak od nich nieco chces, musis im to povedat. Detailne. Cize ak chces aby upratal kupelnu, uprace kupelnu. Zabudol na zachod? Ale ved si mu to nepovedala. Proste ak mas taketo poziadavky, musis to povedat uplne konretne - umyl by si prosim ta kupelnu, zachod a treba vycisti aj madla a baterie. Utrel by si prach v obyvacke? Treba utriet vsetky skrinky, tv a parapety.. chlap urobi len to, co mu povies 😁 alebo to, co si pod tym predstavuje. A ak mas problem s nervami, ked to nie je podla svojich predstav, tak si uvedom, ze urobil len to, co si mu povedala - a nic viac 😂. Takze vlastne je to tvoja 'chyba', ze si nebola dost konkretna.. 😁
Hm, ty budeš jedna z tých, co budu vecne nespokojné s tým, ako upratuju ti druhí - ty to vieš predsa najlepšie a skončíš tak, ze si budeš všetko drhnut sama a ostatní sa ti na to vys.. pretože sa ti nezavdacia.... Vid moja svokra, vid moja kolegyňa.. Ale zároveň sa budú večne 1sťažovať, ze su unavené, na všetko samé a 'nikto im nepomaha'....
Ako to zmeniť? Uvedomiť a zrovnať si priority v živote.. Toto neurobí nikto za teba, nikto na konovi toto tvoje myslenie nezmeni, iba ty sama... Ak mas problém so sebaovladanim, smer psychológ.
@misinka866 ty sa tu vysmievas, ze chlap sa podieľa na domácich prácach. Podľa mna je skor smutne, ze ty si na to sama... 🙂 A ešte smutnejšie je, ze dospelá žena je schopná sa z takých veci vysmievat...
Upratujte vy
U nas je toto naopak, ja nechcem prezit zivot lestenim vsetkeho, zato moj chlap naozaj vyupratuje ovela lepsie ako ja vsetko. A moj chlap je stastny, ze mu nezakazujem naliat si bublinkovu vodu do vrchu, aj ked to prska. Vedieme aj deti k poriadku, ale radsej mame zazitky, pekne spomienky ako kazdy tyzden 1den lestit cely dom do poslednej smietky cely den.
Moj muz nerobi ziadne domace prace ani to od neho nechcem,lebo to nevie.Ked chcem mat dokonale upratane,upracem si sama a hotovo!
Ja s tým tiež bojujem. A nemyslím si ,že keď si človek váži majetok a chce mať pekné upratané je hneď despota. Môj muž uprace skvelo,len keď ma prísť jeho rodina. No čo už. Inak mu dávam domáce práce na výber, a podľa toho ako urgentne potrebujem upratať sa uspokojim s kvalitou. Keď treba rýchlo niečo upratať,lebo niekto náhla príde je mi to jedno, hlavne,že je poriadok. A potom ,keď teba tak hĺbkovo upratať tak vtedy sa snažím ,nech ide radšej na nákup, alebo s malým niekam. A režim prispôsobujem tomu, aby sme tu mali vždy čisto, lebo poriadok pri dojcati to je už ťažšie mať stále. Tak takto u nás. Inak hádkou nič nezmením, to je aj stereotyp z domu,koho ako naučili, a kto si to ako osvojil už vo svojej základnej rodine(doma).
@maminkadeticiek tak tak, svata pravda.
@audrye presne si to vystihla. Chlap potrebuje jednoznacne instrukcie. Priklad zo zivota.
Dosiel chlap, ze nemame chlieb. Tak dobre, chod kupit. Ked uz sa tam vybral, tak som mu napisala na listok aj ostatne co ma kupit. Dosiel z nakupu, pytam sa ho, ze kde je chlieb, vsak pre neho isiel. Odpoved bola: Vsak nebol napisany 😀
Toto je výsledok dnešnej super feministickej spoločnosti. Áno, chlap sa má zapájať a pomáhať z lásky k žene, ale tak ako ty dokonale nezastrelis jeleňa a nenaporcujes ho, tak muž nebude vedieť robiť výšivky a leštiť nábytok. Proste niektoré veci či to feministky chcú alebo nie, sú prirodzene dané. Čo keby titulok tejto diskusie, keby ju písal chlap, znel: "Žena ani po 3 rokoch a neustálom vysvetľovaní nesprávne porcuje divinu alebo mieša maltu". 😂
@adreena ty zas mas celkom sexisticke zmyslanie. Jelena dokaze zastrelit akakolvek zena, staci jej dobra puska a presna muska (a povolenie a tak...). Ak dokaze zena naporcovat kura, tak naporcuje aj jelena. Sice jej to mozno dlhsie potrva, lebo nema tolko fyzickej sily ale oddelit stehno a vykostiti svieckovu, na to staci ostry noz a vediet co robis.
A chlap doma nepomaha. Pomoct jej moze poskladat latku, ked si ide vystrihnut nove saty. Ked umyva kupelnu alebo utiera prach, nepomaha.
Nikto nikdy neuprace podľa mojich predstáv. Práve preto si to všetko robím radšej sama lebo potom mám len zbytočne nervy že to je celé na prd..
@sella38 suhlas! Preco to neurobi ona sama? Chce byt dobra manzelka ...tak???? A dobra mamina? Ze si uz predstavuje svolje nenarodene deti ze ako upratuju? Hneva na muza ze neutiera poriadne prach? Rozumiem ze nechce sa nanho hnevat ale tak preco to necha aby on to robil? Mamicky...kolkym tu z nas utiera manzel prach ci lesti kupelnu??
Klobúk dole nad Tvojim chlapom, že vôbec upratuje. A ešte také - pre mňa typicky ženské činnosti. Povysávať ešte áno, ale umývať kúpeľňu? Všetka sláva a česť Tvojmu chlapovi, nech už to spraví akokoľvek, hlavne, že je ochota. Pozdravujem ho.
@nekonecna_katastrofa lebo to bol nazorny priklad, ktory uviedla autorka. Mozu to byt nepovysavane kuty, nepresunute stolicky pri zotierani podlahy, nesparovane ponozky, ked pozbiera pradlo, nepoutierane policky, neutreta WC misa z vonkajsej strany, neumyty drez po umyvani riadu... Ten moj zasadne neumyje drez ked skonci s riadom. Su dni, ked bez slova vezmem hubku a doumyvam za nim, su dni, ked ho "nazeniem" aby to dokoncil a su dni ked sa na to normalne vykaslem s tym, ze ked je to dobre jemu, bude aj mne, lebo nebudem za nim dokoncovat ani nebudem Semetrika, co ho sustavne buzeruje. Presne podla nalady, mojej nalady si vyberiem jednu z tych moznosti.
Môj by neumyl sprchový kút, ani keby cez neho nevidel...
Toto tema na ktoru ma kazdy nazor a nevaha ho pouzit 🙂 takze pridam aj svoj.
Kazdy by mal riesit ten neporiadok ktory mu vadi.
Mne vadi vizualny bordel predmetov nad 1cm a kedze moja zena nemala problem vyuzit kazdu vodorovnu plochu na polozenie predmetov ktore maju miesto niekde inde takze som to bol ja kto naklada vyklada umyvacku, a odkladal veci zo zeme, stola umyvadla do polic a skriniek.
Prach je pod 1cm, nevidim ho a pre mna neexistuje. Nikdy by som nebol schopny polden stravit cinnostou pri ktorej nevidim rozdiel PRED a PO a zenine utieranie prachu som volal "meditacia s prachovkou"
Bola moznost ze vyuzijeme tieto dva odlisne pristupy, ktore sa doplnaju a oba vedu k vacsiemu poriadku ale my sme sa rozhodli hadat o tom ktory styl upratovanie je lepsi. Nie je to dobra cesta.
Zda sa mi ze cela tato diskusia je o neakceptovani faktu ze kazdy moze mat iny pohlad na to ako ma poriadok vyzerat a ako vysoko je poriadok v prioritach vztahu.
Myslim, ze by si mala byt rada, ze ti pomoze aj ked to neurobi na 100%.. predstav si opacny problem... muz by bol prehnane pedant a neustale by si pocuvala ako si zle upratala a aky je neporiadok. Moj manzel poupratuje ked ho poprosim samozrejme musim povedat co konkr.treba lebo sam od seba neurobi.. ALE ja uplne chapem dovod. Svokra je nehorazna pedantka a cele detstvo to pri nej mal pestre.. hocico spravil nebolo dobre, uplne sa mu sprotivilo nieco doma pri nej robit. Nezmenila sa a rovnako aj teraz ked jej s niecim ideme pomoct, tak vidim na nej tu nespokojnost a rovnako pre mna je to neprijemne a dost ma to vie nastvat... ze clovek sa snazi a aj tak nedobre.
Pri mne si pomaalicky manzel vyka, ze ho nekritizujem. Snazim sa mu vzdy podakovat. Skus to brat z ineho pohladu.. uber a bude to okej. Dolezite je ak si po vsetkych inych strankach rozumiete. Vybliskany byt nie je v zivote vsetko. 🙂
Keď budete mat deti tak tvoj uhol pohľadu sa veľmi rýchlo zmení 🤣 joj, keď si spomeniem na to, ze pred deťmi sme mohli jest aj zo záchodovéj misy a teraz sú aj také dni, ze som rada, keď naložím riady do umývačky, keď mynzel nie je doma... Ja mam doma 2 malé (veľké) tornáda, ktoré kadiaľ prejdú ostane spúšť, samozrejme sa snažím, aby si po sebe správali, ale nie vždy sa stretnem s ich ochotou 🤣 aspoň, ze ta naša tretia najväčšia už porobi kadečo
A prave pre toto si najradsej upratujem sama. U nas ziadne take ze delenie prac v domacnosti neexistuje. Nie neobtazuje ma to, robim to rada, nie som otrokom domacnosti.
Ja ked vidim ako muz umyva podlahu, tak sa nemozem na to pozerat. Podla neho staci povysavat, umyvanie je zbytocnost.. a take ze aby lestil kupelnu??? 😄😄😄
V zivote som ho o to neziadala, a ani nebudem. Ano je to aj jeho domacnost, ale ja si vsetko spravim lepsie.
Jeho je vonkajsia parketa, teda vsetko okolo domu, teraz robime vela uprav, chodniky porobil, bazen, zahony.. a pokracuje, budeme terasu upravovat, okolo bazena este chysta robit dlazbu atd atd. a takto mi to vyhovuje.
Takze mila autorka ak sa ti nepaci ako manzel upratuje, tak si to urob sama. Bude to presne ako chces ty.
Ja zasnem nad vacsinou komentov, ze mame vlastne chvalit do nebies chlapov za to, ze vlastne POMOHLI vo vlastnej domacnosti, aj ked to urobili na hovno a ze vlastne mame byt rady, ze nieco urobili 🤦♀️😂
Lebo ved su to ZENSKE PRACE 🤦♀️
Lebo ved vidia 2 police ale tretiu uz nevidia a nevidia rohy a baterie. Lebo ved su chlapi.
Amen tma toto.
Nechce sa im, to je cele. Ani mne sa nechce, ale robim to poriadne. Zaujimave, ze garaz alebo pivnicu si vedia upratat dokonale. A potom tu placu zeny, ze vsetko robia sami a su vyhorete a vycerpane 🤷♀️
Jaj chudacikovia muzi, ako ich my tyrame nasimi pozoadavkami.
@viestta Žena nemá toľko fyzickej sily, čo muž. Robotníci na stavbe, hasiči, baníci, to sú na 99% muži. To len feministky sa tvária, že dokážu robiť všetko, čo chlapi. Už vidím, ako nejaká feministka s radosťou ide fárať do bane, že však ona dokáže to isté čo chlap... Prečo sú všetci baníci chlapi potom? Nech zasiahne Európska komisia, že to je sexistické, a že 50% baníkov musia byť ženy ...
@mamusa123456789 aby toto nebola zena, co bude aj deti buzerovat, je vela takych, co vnutri pomaly ani jest nemozu ked je vonku pekne a teplo.

Rada nad zlato: Rob si vsetko sama a mas po probleme.