Nedokonalé upratovanie môjho muža
Ak to admin nezmení, tak ten nadpis znie hrozne až tak harpiovsky, chápem. Ale určite poznáte aj vy ľudí, ktorí proste pod pojmom upratané, vidia diametrálne odlišné veci ako vy. Začnem takto, muž bol odmalička vedený k tomu, že domáce práce robiť treba, ale vždy voči tomu vraj vzdoroval, lebo ho to nebavilo. Ale v zásade teraz keď mu poviem, tak spravi. Sám od seba nie, ale to už neriešim, dáko fungujeme. Väčšinou mu napíšem zoznam veci, ktoré treba urobiť a on si niečo z toho vyberie a urobí alebo keď sme doma obaja, robíme to spolu. No ale ide o to, že to neurobí dokonale. Napríklad utiera prach a "zabudne" na pol miestnosti. Alebo na sprchovacom kúte máme také madla ktoré sú nonstop od vodného kameňa. On vylešti celé sklo, madlo už nie a vyzerá to hnusne. Ja nechcem kvôli tomu robiť doma scénu, aj keď ma to vytočí občas snažím sa mu len s kľudom oznámiť že tam a tam si vynechal, dorob to alebo to dorobim ja. Lenže mňa neskutočne vytáča,, jeho prístup v tom, že on si myslí, že to je dobre, že ja som tá prehnane perfekcionistická.
@chillibubble a ked ho poprosis ze umy aj ramy a parapery? Ved mu ukaz kolko spiny je tam 😁🤦♀️
Aj ja umyvam aj sietky 💪
@joannita to uz potom umyvanie okien moc dlho trva 😀 asi ako mne 😀 takze to je prenho vela casu a preto to nerobi. ze ved skla stacia.
Tak ty sa cez to prenesieš len tak, že o tom začneš rozmýšľať inak. Je to zjavne tvoj problém, musíš s tým pracovať ty. Choď k psychologičke, nech ti poradí. Ten tvoj perfekcionizmus je dôsledok niečoho, nie je to len tak. Ľudia lipnú na poriadku z rôznych dôvodov. Zisti, prečo to tak máš ty a potom s tým pracuj. Nechceš mať tri deti, ok. Ja tri mám, ale už pri prvom sa mi názor na dovtedy dokonale upratanú domácnosť dosť zmenil. Priority boli skrátka inde. Život nie je o dokonale upratanom dome/byte. Ja som to niekedy mala, ale prišli deti, venujem s kooope iných vecí a poriadok udržiavam len taký normálny. Keď si upracú deti, nie je to ani zďaleka podľa mojich štandardov, ale, neriešim. Dokonale uprataný dom budem mať, keď budem ako moja svokra. Sama s mužom doma, všetko tip top vyglancované, zo zeme môžeš jesť, kúpelky sa ligocú, že máš blbý pocit tam aj ísť na wc 🤣🤣🤣. Má kooooooopu času a baví ju to. Aj keď, teraz ako nad tým dumem, tak ja na staré kolená budem s chlapom skôr brázdiť svet, nie upratovať a pestovať paradajky, ale tak každého robí štastným niečo iné 😉.
@chillibubble dvaja dospeli ludia bezdetni to upratovanie by nemal byt taky problem. Prach utierat raz za tyzden nie raz za mesiac a potom nie je vidno ci nieco vynechal. Neumyvat veci az ked su total zasrate vodnym kamenom.. potom netreba skumat ci to urobil ci nie.
@sasesoe toto je dobrý nápad, už ma to aj napadlo, spomenúť veci na ktoré často zabúda a mal by to čierne na bielom. Potom keby to aj neurobí, s tým že sa mu nechcelo, asi by to bolo pre mňa rozdychatelnejsie ako to, že on to nevidí
Tak ti poviem, pokial nejde o zdravie ani o život to su take nepodstatné pixoviny v živote ktoré tvoje oči vidia (ano aj moje oči to vidia, som perfekcionista) ale nedokázala by som sa na fakt nepodstatných veciach vytacat. Bud rada, ze urobi aspoň niečo a co tvoje oko vidí, pousmej sa a docisti podľa svojej predstavy. Lebo ak budeš doň s tým drbkat, neurobí ti nič, nikto to nemá rád.
@hugger Moj muz na 100% upratuje len a len koli mne. Ked som prvy krat vosla do jeho domu, bol to najvacsi bordel a spina aku som kedy v zivote videla a jemu to vobec nevadilo a nepochybujem ze keby zase zil sam bolo by to presne tak isto. Ale odkedy zijeme spolu upratuje sam od seba a ja sa vzdy vytesujem z tej cistoty a poriadku a on je spokojny a hrdy ze ma urobil stastnou.
@andreatytler to je krasne 🥰Moj muz je zas taky talian ze povysavane umyte a on zobere vysavac a vysava to lebo to Neni dost čiste v jeho ociach.A minimalista. Vsetko vyhadzuje. Maleho pieskovisko vraj sa rozpadlo ked ho bral na zimu prec a minule zas isiel vyhodit trampolinu. Raz som mala krasne Kany kvety vysoke 160cm a on ich skosil motorovou pilou v Septembri 😭ze ich “ upratal”. Mala som chut na rozvod. Ale zas lepsie Asi takto ako hordar . 😆
@miadi No uplny opak toho mojho😀. On bol aj hordar ked sme sa spoznali. Aj to sa upravilo a teraz je schopny veci dat na charitu, alebo predat na yard sale, ale vyhodit nieco je stale problem.
@hugger A este stale sa hadate, alebo sa vam podarilo najst spolocne fungovanie v upratovani?
No nečítala som celú diskusiu, lebo pri 3.strane ma dorazilo, že niektorí nečítajú s porozumením a označujú autorku za nenormalnu, pričom problém sama autorka vidí vo svojich reakciách a vo svojom postoji.
Paci sa mi nápad @dadis striedať si úlohy.
Rozdeliť byt na rajony a jeden piatok ma on na starosti polovicu (kúpeľňu, WC, obývačku) a ty druhu polku(kuchyňu a spálňu) , potom výmena... Tak bude každý týždeň nejaká časť "horšie" upratana, ale týždeň to počká, kým nebudeš mať službu ty. Tak by sa tvoj mozog učil prijať aj neporiadok, skrátka trénovať trpezlivosť.
Veľmi odporúčam dôkladný rozhovor, aby partner chápal, ako to vidíš.
Počuj, Palko, som rada ze to mame takto po delené s upratovaním, len chcem, aby si vedel, ja to vidím troska inakšie a pre mňa upratať kúpeľňu znamená vaňa, kút, dĺažky, madla, batérie, zrkadlo. Ja vidím, ako si vylestil kút, ale vidím aj tie nevycistene madla, neviem si pomôcť. Je to prioritne o dokončovanie úloh, aby co sa začne, bolo dokončené, potom som naštvaná, že musím sa k tej kúpeľni vracať. Viem, že je to môj problém, ako to ja vidím, nekritzujem ta, vieme to nejak vyriešiť?
Trebárs napísať ku každej izbe body, (kúpeľňa = vaňa, kút, batéria, zrkadlo, dĺažka,... kuchyňa =smeti, drez, riady, linka, dĺažka, chladnička) aby nezabudol, lebo chlapi proste NEVIDIA. Tak, ako nevedia nájsť niečo rovno pred očami, tak proste ich zrak vidí to, čo spravili, a Nevidí to ostatné. Proste to je fakt. On to nerobí naschvál. Toto je pre teba bod číslo 1 - on to nerobí naschvál, on ma tak oči nastavene. Preto treba prijať, že mu to budeš musieť pripomínať, alebo ak teda funguje zoznam, tak do zoznamu napísať namiesto upratať kúpeľňu - utrieť vanu, zrkadlo, batériu, upratať nakoniec aj handričky.
Lebo upratať po upratovaní vedro, mop a handričku je pre chlapov samostatná činnosť, hoci pre nás ženy je to súčasť upratovania.
Plus po tom rozhovor spomenúť, že nejde prioritne o poriadok, ale chceš, aby spoznal teba, ako to máš v hlave nastavene, že vieš, že je to tvoj problém, že sa učíš s tým pracovať, ale aby ti rozumel, že keď prevrátiš oči po jeho upratovaní, nie je to kritika, že ho oceňujes, len to máš takto nastavene. Myslím, že diskusia s chlapom bude užitočnejšie ako rady tu Na MK a skôr ti chlap pomôže nájsť nejaký systém a da ti radu k tvojim reakciám.
Túto na MK si lenivá lebo upratovanie je stále bráne ako ženská činnosť.
Akoby chlapi sTále chodili orat a obrabat pole a každý deň makali na stavbe.
Autorka, zamysli sa preco tvoj muz neupratuje tak dokonalo ako ty.
Nevie? To pochybujem. Ved upratujete spolu 8 rokov a vysvetlujes mu kde robi chyby a tak nemoze byt tak sprosty aby mu to za 8 rokov nedoslo.
Nechce? Ak mu je jedno ze v polke izby zostane prach, ziadny zoznam a bazirovanie a debaty tu nepomozu. Kym on sam nebude chciet, nic na svete ho neprinuti ten prach utriet poriadne. Tu pomoze jedinne zmenit jeho motivaciu. Musi mat nejaky dovod na to aby upratal poriadne. Dobry pocit z cisteho nabytku to nie je a tak musis najst nieco ine.
Robi to naschval? Pravdu povediac, ak by mne niekto daval 8 rokov zoznam a potom ma kontroloval a kritizoval ze veci robim zle, naschval by som to odflakla aby som ta nastvala.
Celé mi to tu príde nafúknuté a autorka zrejme ani nevie čo chce vlastne začala s tým či je normálna že vyžaduje petfekcionizmus až to skončí že ona potrebuje psycho odbornú pomoc aj na viac problémov a vlastne to je gro čo rieši, nie upratovanie chlapa ako sme to viaceré pochopili ....!!! Potom sa čudujeme že niektorí chlapi si myslia že ženy sú slepice
@lvulik neviem ci vysmievam, skôr chcem autorke ukázať, že môže byť rada, ze jej muž sa podieľa, aj keď nie dokonale. že sú aj muži, ktorí neurobia z toho absolútne nič a žijeme, nepotrebujeme navštevu psychológa, ani písať o tom príspevky . stále môže byť rada a vďačná. možno keby to nerobil vôbec, nemalo by ju čo hnevať 🤔😁🤷♀️
@veronikastrickova chudata deti... Ja som toho názoru čím je dieťa spinavsie, tým je šťastnejšíe 😀
Tak to sú muzi. Môj dokonale úprace kuchynu, ale nikdy neutrie kuchynskú linku. Proste nikdy. Alebo utrie prach všade, ale nie má modeme a boxe na tv. Kszdy sme nejaký. Nehrot to. Ani ja nerobím všetko dokonale. Keď si dcéra úprace detsku tak si myslis, že ako to vyzerá? Ale pochválim ju, lebo to všetko urobila sama od seba. Keby ju začnem naháňať čo všetko má robiť lepšie, nabudúce sa mi na to vykašle.
@mamusa123456789 je vela takych, co proste maju prehnane naroky. Tu to aspon autorka chce riesit a to je super. Myslim, ze keby sa robil prieskum preco vela ludi uteka z domu v mladom veku, bude tam vela toho, ze rodicia mali prehnane naroky. Ja som tiez nazoru, ze trocha prachu ma nezabije a moj chlap poupratuje, nemusim mu nic vraviet. Ja radsej varim, periem, skladam pradlo, alebo sa hrabem v zahrade. Aj pradlo mi vykominkuje, len neznasam, ked sklada gate, ja ich prekladam na 4casti, on na 3 a to su nase hadky 😂
Bože čo by dali ženy zato ,keby doma niečo chlap urobil a ešte aj urobí a aj to ho ešte nepomenies ....tak mu nedaj nič len to čo vieš ,že urobí pre teba na 100 % ja doma upratujem ,pretože viem,že to nebude podľa mňa a načo sa budeme zbytočne hádať...on chodí do obchodu ,smety vyloží mycku atď ...proste také veci čo tebe nebudú robiť trápenie ..môj ide radšej s malou vonka aby som mala pokoj keď vysavam alebo sa s malou zahra mne to oveľa viacej pomôže ...môj ex neurobil nič ešte aj nákupy som riešila ja ,drevo nosila,záhradu kosila a akože radšej nech urobí "niečo " ako nič ...
@viestta nuž môj ten chlieb nakupi po ceste z práce aj sám, nielen chlieb, ale presne vie čím ulahodí mne a dceram. Robí to každý den.Sám chytí vysávač a povysáva byt, dom, utiera prach atd.
@silvia2013 inak krivdim mojmu, aj on nakupi cestou z prace. Ale to moc neberiem ako pomoc. Ma to po ceste, preco by sa nezastavil autom a preco mam ist ja s 4 mesacnou dcerou
@silvia2013 to bolo len pre spestrenie deja, nie je ten moj uplne nemozny
@margaretka tak keď nevieš ani prečítať s porozumením úvodný príspevok, tak sa ti ani nečudujem, že ti prídu ženy komplikovane slepice. To že chcem riešiť aj seba som tam totiž spomenula. Nafúkli to prevazne ženy, ktoré zo mňa urobili perfekcionisticku psychopaticku harpiu aj napriek tomu, že som niekoľko krát dosť podrobne popisala, že neziadam ani len vyšší standard ale proste dokončenie roboty. Psychológ v tejto téme vôbec nie je dôležitý, to som len spomenula na margo jednej pani/slečny, ktorej prišlo vhodné rýpať sa mi do toho či je psycholog vhodný alebo nie
@andreatytler a akú motiváciu by chcel? Čo je pes aby dostal piškotku? Ja čo dostanem za dobre odvedenú robotu 🤣
@bessdonna tak ja mam 24 a 20 r dcery , nie 4 mesacne , ale ked som mala 4mescne, tak som si nakupila cestou z prechadzky, ak tvoj nakupi a ty to beries ako nie pomoc, tak to mu nezavidim...
Autorka, mas uplnu pravdu. Motivacia bude asi prislub nachystanej chachane ked dobre poutiera prach. Nechapem, vsak nie su ani male deti a ani zvierata vo vycviku.

@joannita ze to netreba. to sa zmyva dazdom, ale na sklach spinu vidno... ja este aj sietky sprchujem a to uz asi vobec nechape 😀