icon

Nedorozumenia s veriacou svokrou

michele11
20. feb 2012

Baby, neviem, ci s tym mate niekto osobnu skusenost, ale skuste mi poradit, ako vysvetlit mimoriadne nabozne zalozenej svokre, u ktorej momentalne, ale nastastie docasne, byvame, ze nechcem, aby k viere tahala moju dcerku? Stale ju nabada k tomu, aby sa modlila, berie ju do kostola, ... Vrcholom je, ked ju vydiera tym, ze ak to nespravi, jezisko bude smutny. Ja nie som veriaca, a taketo reci ma neskutocne vytacaju. Mm ju ma rad, nechce sa s nou kvoli tomu hadat, nema to vyznam, kedze ona aj svoje dospele deti aspon telefonicky kontroluje, ci boli v kostole 😒 . Stale mi len opakuje, ze za par tyzdnov sa odstahujeme a problem zmizne, ale neverim tomu. Svokra je inak celkom v poho, je sice najmudrejsia na svete v otazke vychovy a stravovania malej, ale take su asi vsetky 😀 . Nechcem sa tymto dotknut nikoho veriaceho, tak sa do mna preto neobuvajte, privitala by som konkretne riesenie, ktore uz u niekoho zabralo...

ewisam
21. feb 2012

@marecek1 dakujem

hoogy
21. feb 2012

@michele11 aj moja svokra je taka. stale sa nas opyta ci sme boli v kostele. najprv ma to vytacalo lebo sa nema co starat.ale teraz jej len povieme ze nie a koniec rozhovoru.ale na druhej strane moj mm jej jasne vysvetlil ze si nepraje aby nam do toho hovorila, najviac pomoze len ked sa mm s nou slusne porozprava. viera je podla mna sukromna vec.

kvaca
23. feb 2012

Tak ja by som prispela skúsenosťou z iného uhla. Ja som bola to dieťa. Moja babka aj moja teta sa realizovali tým, že ma vodili po kostoloch (teta) a po zhromaždeniach (babka) ja som nemala normálnu sobotu ani nedeľu. Trvalo to tuším do mojich ôsmych rokov, kým som nabrala odvahu a povedala svojim rodičom, že už tam nikdy nechcem ísť. Vtedy vysvitlo, že moji rodičia ani netušili, že mi to vadí, a keď som im hovorila ako to celé prebieha až oči otvárali. Ja som mala vtedy také stavy, že pri dlhom stáli sa mi motala hlava a podobne. Teda ak stojí človek dlho medzi starými ľuďmi v kabátoch s postrekom proti moľom, tak to veľmi nepomáha. Takže v kostoloch som odpadávala a tie zhromaždenia boli celkovo ujeté... Moji kamaráti mali krásny víkendy, kedy behali s rozbitými kolenami po sídlisku a ja v bielych pančuškách, sandálkoch a v hryzúcom svetríku medzi pánbičkármi. Oni pozerali Dancúla a neskôr Kuka a ja som počúvala o sláve božej. Deti majú mať detstvo veselé a nie ponuré. Majú sa hrať a nie filozofovať. Ako náhle som sa s revom priznala mame a potom aj otcovi, že už to nevládzem robiť, otec dvihol telefón a formou oznamu povedal svojej mame aj svojej tete, že už sa náboženské soboty a nedele konať nebudú. Začalo obdobie krásnej slobody, zrazu som mohla cez víkendy spať o trochu dlhšie a behať po sídlisku s kamoškami. Úžasné. Ešte doplním, že rodičia sa ma aj pýtali, že "chceš tam ísť ?" A ja som vždy povedala, až do toho zlomového momentu, že "áno chcem" Pretože mi bolo ľúto babky aj tety, že sa tešili ako spolu pôjdeme do kostola, či do zhromaždenia. Nesprávny dôvod na návštevu svätostánku. Moji rodičia ma k viere nikdy neviedli, ale z nejakého dôvodu mali pocit, že duchovný rozmer v mojom živote nebude na škodu, preto ma s nimi vlastne púšťali. Dodnes neviem vojsť do kostola aby ma nenaplo z toho špecifického pachu. Neviem si ísť pozrieť ani vianočný betlehem, ani umelecké diela,,,,, A doplním, že som ateista. Spôsobila to pravdepodobne horlivá snaha mojich dvoch príbuzných sprostredkovať mi božiu milosť až tak blízko a často až mi všetko s náboženstvom súvisiace zhnusili. Dnes viem, že moji rodičia chceli pre mňa vždy len dobre, ale ešte v puberte som sa ich pýtala "prečo ste im to vtedy dovolili? Veď ja som sa nevedela brániť."

e_l_e_n_k_a
24. feb 2012

@kvaca ja som veriaca,ale naozaj s tebou suhlasim! vsetko coho je vela,( a je jedno ci ide o nabozenstvo ,alebo nieco ine)... sa jedneho dna takpovediac zhnusi... a ja radsej vojdem do kostola,ked je prazdny ,ako ked je tam plno.... a tiez mi vadia tie kabaty z protimolovym "parfemom"

davija
24. feb 2012

@michele11 Aj mňa s bratom sa snažila babka "vychovať k viere", no mala na to iba 2 mesiace v roku a síce letné prázdniny, ktoré sme u nej každoročne trávili. 🙂 Ale kedže naši doma v tejto výuke nepokračovali, tak to vždy vyšumelo do stratena a keď sme boli s bratom už školáci, tak sme si z toho viac menej robili srandu a keď nás babka nútila pokľačičky modliť pred krížom, rehotali sme sa ako kone... Ale na druhej strane, na tie prázdniny rada spomínam, stále sme lietali po vonku, babka nám vela čítala rozprávky (nie tie z Biblie) a v nedelu nás nechala spat a sama isla do kostola, takže nič nepreháňala. Len chcem povedať, že ak sa od svokry plánujete odsťahovať, tak rozhodujúci vplyv na výchovu budeš mať čoskoro iba ty. 🙂
Paradoxne teraz ako dospelá bývam s touto mojou 84ročnou babkou v jednom dvore a tak moja 2 ročná dcéra už ovláda zopár modlitbyčiek a vybozkávala určite všetky zaprášené sväté obrázky a sošky, čo má babka doma... 🙂 Zvyčajne nad tým mávnem rukou.
Pokial ale dojde napríklad k tomu, že zaiaľ čo ja dováram zeleninovú polievku, babka do malej napchá 3 šišky s džemom, vletím k nej ako sedmihlavá saň a poviem jej, čo si myslím.. Potom sa babka zvyčajne na niekoľko dní ofučí, ale je kľud. 🙂 No priznám sa, že k svokre by som si asi niečo podobné nedovolila, tam ma väčšinou tlmočí manžel. Ale tiež ma vie vytočiť, keď s ňou pošlem malú von a dám jej na pitie fľašu vody a ona jej aj tak kúpi nejaký sladký džúsik a vodu donesú domov... 😠 Prečo si všetci kupujú tie naše deti iba sladkosťami?!?

libka1
24. feb 2012

@kvaca krasne si to napisala 😵

mamavera
24. feb 2012

@davija lebo je jednoduchšie kúpiť si dieťa sladkosťou ako s zaujímať o jeho záujmy, hry a sny a pomáhať mu ich realizovať. Kúpiť kinderko je podstatne jednoduchšie, rýchlejšie a menej namáhavé ako hrať sa pol dňa s deťmi na ZOO 😀 😀 a všetci majú akosi zafixované, že deťom sladkosťami robia dobre 😝 😝 veď si mrknite tie priblbnuté reklamy, ktoré by som inak zakázala, z ktorých musia mať všetci pocit, že keď dieťa nezavalím sladkosťami, tak ho nemám rada....

mamavera
24. feb 2012

@kvaca nádherný príspevok, ja osobne nemám nič proti tomu, keď je dieťa prostredníctvom rozhovorov, rozprávok, obrázkových kníh a samozrejme aj príkladom dospelých vedené k viere, ale nútené hodinové sedenie v kostole a počúvanie toho, čomu deti absolútne nerozumejú, považujem za týranie detí. A sladkosť ako odmena? Za čo? Za slepú poslušnosť?!? Uvedomujú si niektoré mamičky a babičky, čomu vlastne vystavujú svoje deti?!? Možno sú to tie isté, ktoré nadávajú na materské školy, že tam deti musia dve hodiny ležať. Nie je to náhodou to isté? Na tej postieľke aspoň počúvajú rozprávku, ktorej rozumejú. (Nie som zástancom povinného spania v MŠ, naopak) Myslím, že v každej komunite veriacich sa nájde pár takých, ktorí majú k deťom bližšie, alebo napr. katechétky ,ktoré dokážu malým deťom vštepovať vieru pre ne prirodzeným a pútavým spôsobom, nie cestou príkazov, vydierania a strachu. Čo tak pre ne pripraviť krátke scénky, napr. aj bábkové, ktorým budú rozumieť a na ktoré sa budú napr. v nedeľu poobede tešiť? Autorke témy len toľko, so svokrou by som sa slušne, ale dôrazne porozprávala a takúto cestu k viere jej okamžite zrušila. A keby moje dieťa od nej počulo, že som hnusná matka, len preto, lebo som prekukla obidve . svokru, ktorá verí, alebo chce veriť tomu, že s vnučka chce modliť a dcéru, ktorá to využíva, aby nemusela ísť spať, nastal by kultúrny program 😀 😀 😀

e_l_e_n_k_a
24. feb 2012

@mamavera suhlasim s tebou. lakat deti do kostola na sladkosti je smutne... ja som veriaca aj do kostola chodim,ale moje deti v zivote nedostali v kostole ani lentilku.....alebo zeby si tam nosili pol deckej izby(myslim hracky) ...lebo aj take som zazila...u nas to slo nejak prirodzene a hlavne nenutene. ja som zase nechapala ,ked moja svokra chcela od dvojrocneho !!! dietata aby vedelo otcenas!!! sak este ani usta poriadne otvorit nevedelo... ale to jednoducho niektori nechapu...keby radsej zili podla toho ako viera kaze a nie si tie decka kupovali...

kvaca
26. feb 2012

Diky baby, prepáčte že nereagujem, moje malé zlaté milé v kuse vreští 🙂
Ale niečo mi ten kostol dal. Pamätám si príbeh, ktorý tam odznel:
Nejaký sedliak liečil svojho koňa a sťažoval sa veterinárovi, že kôň nechce jesť liek. Veterinár sa teda prišiel pozrieť čo ten kôň stvára. Sedliak mu ukázal ako koňovi dáva liek: Najskôr ho uviazal o trám, potom zobral lyžicu s liekom, chytil koňa pod krkom, stlačil čeľuste, aby otvoril ústa aj pysk mu roztvoril a potom sa tam snažil vopchať lyžicu s liekom. Kôň začal strečkovať a polku lieku rozlial a druhú polku vypľul. Veterinár hovorí, tak a teraz skúsim ja. Odviazal koňa, nalial liek na lyžicu a ponúkol koňovi, ktorý liek dobrovoľne vychlípal. Problém nebol v lieku, ale v spôsobe podávania.
Toľko múdry príbeh z detských čias.
Na obranu aspon jednej mojej príbuznej: S tetou dnes vychádzam výborne, lebo je to dobrý človek. Ale tiež jej niekedy ujde. Keď sa krpec narodil mal hrozné koliky a má aj celkom slušný hlasový výkon. Tak mi hovorila, aj keď vedela, že ani jeden z nás nie je veriaci, že počula, že deti často prestanú plakávať, keď ich dajú pokrstiť. Že aj ja by som ho mala dať pokrstiť. Na to mi vyletelo, že krpec predsa nie je posadnutý, má len koliky. No...potom mi bolo tej reakcie ľúto. Dalo sa to aj inak 🙂

ewisam
3. mar 2012

@michele11 Kocka co nove, uz ste boli na kavicke? 🙂

janinah
3. mar 2012

@michele11 tu je len jedna účinná rada-hneď sa odsťahovať a prerušiť so svokrou kontakt,ale to asi momentálne nie je možné...lebo plot medzi dieťa a babku nepostavíš....ale nikdy nevieš čo sa stane,tým myslím prípad z môjho okolia-narodil sa chlapček,babka zavolala na krstiny kňaza z príbuzenstva,malého pokrstili,rodičia sa len uškrňali,ale nechceli sa s babkou vadiť...chlapček mal 6r.a diagnostikovali mu mozgový nádor,nebudem písať všetko okolo toho,ale vtedy by už rodičia chlapčeka aj 100krát dali krstiť,len aby Boh pomohol...

michele11
autor
3. mar 2012

@ewisam Ahoj. Nebolo to prave posedenie v tomto slova zmysle, ale aj tak nezabralo, neviem, ale u nas uz asi nezaberie nic. Vcera bol opat nejaky sviatok, netusim, aky, svokra od rana klacala v obyvacke pri omsi, bolo to pustene na plne pecky, aby sme to asi aj my poculi. Mala pobehovala z izby do izby a ked som sa obzrela, vidim, ze uz tam klacia obe a modlia sa. Fakt neviem, mne to proste pride absolutne prehnane a nevhodne. Rozhadali sme sa kvoli tomu aj s muzom, ja uz tu nevladzem byt, zajtra odchadzam na par dni k mame, aspon sa trochu upokojit. Ale neviem, fakt neviem, ako sa sem zase vratim, uz neznasam aj tu predstavu, ze sa nic nezmeni a cely moj zivot je v haji. Ale dakujem za kazdy nazor, ktory som si precitala, cenim si, ze ste mi chceli pomoct a najma, ze so tu nasla aj veriacich ludi, ktori ma nesli ukamenovat za moj nazor.

michele11
autor
3. mar 2012

@janinah fuha, to je krute, chuda dietatko, iste, v takej situacii ide racionalita bokom, clovek skusi vsetko, len aby sa dietatku ulavilo ☹ . JA to nechcem riesit so svokrou tak radikalne, odstahovat sa, to ano, ale zase aby som jej zamedzila pristup k malej, to nie, nezasluzila by si to, ona malu lubi. Jedine, co od nich stale chcem a nikdy sa toho nedockam, je trocha respektu, je to moje dieta, poviem im, co maju, alebo nemaju robit, ked su s nou, nachystam jej jedlo, kefku na zubky, vsetko... a ked pridem, vidim, ze ju napchali sladkym, zuby jej samozrejme neumyli, moje jedlo vyhodili s tym, ze to nemalo chut a dali jej parok, langos, rezen a podobne lahodky. A vsetko sa to zavrsi modlenim sa a v poslednej dobe do modlenia zakomponovali vetu, aby mamicka zacala chodit do kostola. Je to stale o tom istom, na slaktrafenie 😠 .

e_l_e_n_k_a
3. mar 2012

@michele11 ..."aby mamicka zacala chodit do kostola..." svokra sa pomiatla ci co?????
...povedz svokre,ze ked niekto chodi do kostola,tak to neznamena,ze je dobry krestan!!! trocha toho duchovneho by mala preniest aj do realneho zivota.... a nech sa nehneva,ale jedno z bozich prikazani je :"Cti si otca i matku svoju" a ona co robi??? ved podla toho co pises,tak malu neuci k ucte k tebe ,ale ti doslova hadze polena pod nohy a podryva tvoju autoritu u malej. uz len tym, ze vyhodi jedlo,ktore ty pripravis.to sa nehambi? ved jedlo je v krestanskom ponimani je Dar Bozi...a ona si mysli ze to tvoja dcera nevnima?.... to ked nebudes chodit do kostola tak co ??? si zla matka??? kolko neveriace su lepsie matky ako veriace,alebo lepsie povedane ,take,co do kostola chodia.... ???
mam jedneho kamarata knaza, jemu som napisala tvoj pribeh,(prepac,ale chcela som vediet jeho nazor), a on mi napisal,ze jednoznacne mas pravdu ty... vynutena viera je zla viera... a to ze babka berie vnucku do kostola,proti tvojej voli,to tiez nie je dobre,lebo dieta musi mat riadny zmatok v hlavicke. ked ty ako rodic nechces aby tam chodila,nech tam nechodi

ewisam
4. mar 2012

@michele11 Hlavu hore, ak ichces pokecat pokojne napis IP nemysli nato, tes sa na par dni "oddychu" 🙂

vroni
4. mar 2012

@michele11, tak sa chvilu nevracaj. Tazko ta bude svokra respektovat, ked evidentne nedokazes razne zakrocit. Ak by niekto tymto (alebo aj hocijakym inym) sposobom manipuloval moje dieta, tak je uz davno ohen na streche. Ty si matka ty musis zakrocit. Ono tazko ti poradit, co mas povedat ci urobit, niekto ma "hubu nevymachanu" a povie hocico na rovinu, ini sa musia uspokojit so subtilnejsimi metodami. Ale trapit sa a nepovedat nic (alebo len s krikom ci placom) - tak sa nezmeni nikdy nic. Minimalne by som robila v "kriticke dni" (tj. nedele a sviatky) iny program, aby sme nesedeli doma a svokra mi dieta "neodlakala" (pojdeme na vylet, druhym starym rodicom, kamoske, do mesta), proste budeme mat SVOJ program, ktory navstevu kostola nezahrna. Svorka sa moze pomodlit aj za nas 😀 A velmi rozhodne a pred dietatom by som svokre povedala, ze mamicka do ziadneho kostola chodit nebude, lebo na Pana Boha neveri a ma aj lepsi program ako obdivovat kazdu nedelu nejakeho pana v sukni (dieta ironiu sice nepochopi, ale svokra ano 😝 )

dada1212
4. mar 2012

k tomu kostolu, ja fakt nechápem aký zmysel má vodiť malé dieťa do kostola, či už sú rodičia veriaci alebo nie, nakoľko tomu nerozumie. ešte ak tak na nejaké detské omše alebo betlehem, to pochopím, ale čo má z klasickej omše, kde nerozumie kázni, modlitbám a všetkému to nepochopím.
treba sa skúsiť vysvetliť starým rodičom, že si to neželáte a ked bude staršia a sama sa rozhodne chodiť do kostola a veriť v Boha, tak to budete rešpektovať, ale teraz to fakt nemá význam.
hoci to asi pochopí málokto, veľa starých ľudí chce svojou vierou obmedzovať svojich blízkych a diktovať im ako majú žiť.

macamac
4. mar 2012

@dada1212 vodiť deti do kostola? prečo? no napríklad,naša malá,ako píšeš, je jasné,že tomu nerozumie,ale ona sa do kostola pýta a teší. možno to berie ako kultúrny zážitok 😀 😉 lebo u nás na omši spieva detský zbor a ona spieva celú omšu s nimi a potom aj doma do mikrofónu všetko spieva-až sa čudujeme, ako si tie slová zapamätá všetky 😉
a detské omše sú ladené tak,že si myslím,že aj ona niečomu rozumie, čo farár rozpráva
skrátka-kto je veriaci, vierou žije a keď ide na omšu, nedelí rodinu-ideme všetci
to máš ako tu bolo na MK otázka nedávno a jedna z odpovedí bola-prečo deliť rodinu, veď aj na lyžovačku môže ísť niekoľkomesačné dieťa. no vidíš-a to má čo z tej lyžovačky? dokonca ani jeden z rodičov z toho nemá nič. ale vezme si z toho,čo sa dá-poprechádza sa aspoň po čerstvom vzduch,zmení prostredie
takže tak nejak 🙂

macamac
4. mar 2012

@michele11 k tvojej svokre-píšeš,že je najmúdrejšia,ako asi všetky-ale bohužiaľ, moja nie je nijaká 😀 😝
ona je fanaticky veriaca a okrem toho,že sa zaujíma,či sme boli v kostole,tak ju vnúčatá nezaujímajú 😒
ja som z veriacej rodiny tiež-ale taká normálka, viac sa snažíme vierou žiť,skutkami,ako o nej rozprávať,prípadne si robiť dochádzku na omše 😝
takže ja si myslím,že svokra by ťa mala rešpektovať. len teda-aj tvoj mm je asi veriaci,tak asi s ním si určiť nejaké pravidlá,zlatú strednú cestu, čo chcete, čo budete tolerovať a čo už nie. výchova je na vás, nie na okolí

inak-hoc som veriaca, mne by vadilo, keby svokra brala deti na nejaké "modlitebné seansy" v kruhu starších ľudí
moja svokra mi za 10 rokov varovala syna len 3x-a aj to skončili zle. celý deň tu mala naladené rádio Lumen, spievala a modlila sa a malý bol chorý zatvorený sám hore v izbe 😒 a to mal asi 5 rokov 😒
takže ja to mám zas takto 😖

mamavera
4. mar 2012

@dada1212 no tak keď to nevieš, tak ja ti to vysvetlím, na čo sa vodia malé deti do kostola!! Aby VŠETCI videli, aká sme úžasná, usporiadaná, najlepšia rodina, ktorá vedie deti k viere!!! Aby videli, že deti majú nové kostolné kabátiky a babka nový kostolný kožuch a klobúk. To nevadí, že deti MUSIA hodinu čušať a počúvať niečo, čomu nerozumejú...Je niečo iné, ak je to omša pre deti, ako písala macamac a keď s a dieťa na to teší. Ale väčšinou je to z pokrytectva - ohováram? Klamem? Robím peklo celej rodine? Šup sa do kostola vyspovedať a všetko bude OK a ešte aj ukážem ten nový kostým a pozriem, či tam sused doviedol aj novú frajerku. Viem, že to neplatí na všetkých, zďaleka nie, ale viem, že minimálne na polovicu hej.
Pre zakladateľku témy - svokre by som vymedzila jasné pravidlá - pokiaľ nebude rešpektovať mňa, ako matku a nebude sa riadiť mojimi pravidlami, čo sa dcérky týka, nebude sa s ňou malá stýkať. Musíš s ňou tvrdo, inak to nepôjde, sama si musíš rešpekt vybudovať. Ale najprv si treba urobiť poriadok s manželom, ten musí stáť na tvojej strane, pretože dcéra už teraz využíva nerovnaký prístup k nej a časom to bude ešte markantnejšie.
Len na okraj, moje deti boli k viere vedené babkami prirodzene a nenásilne, som im za ten prístup vďačná,

janinah
4. mar 2012

@mamavera mňa by len zaujímalo ako by si ty na autorkinom mieste robila poriadok s manželom 😒 práve som totiž išla napísať,že mi chýba jeho postoj k veci,ale viem ten postoj predpokladať- najskôr sa správa ako pštros-nechce problém vidieť,lebo nechce sa postaviť ani proti mame ani proti žene 😒 a nie je správne ho ani stavať medzi dva mlynské kamene,len ma zaujíma jedno-či on ako otec a zrejme veriaci chce ,aby dieťa chodilo do kostola a verilo v Boha alebo nie ...vidím aj,že keď som si v tomto hľadala takého ako som ja,že som si ušetrila kopu problémov 😉

dada1212
4. mar 2012

@mamavera som z dediny, takže dobre to poznám, že prečo... naozaj drvivá väčšina malých detí sa tam nudí a je pre nich utrpením stráviť pre nich takú dlhú dobu ničnerobením a počúvať reči a modlitby, ktorým nerozumejú.
ja tiež nemám nič proti tomu ak sa vedú deti k viere, ale tým, že sa s nimi rozpráva o viere primerane ich veku, číta sa im detská biblia a podobne, ale nie násilným vodením do kostola.
@macamac myslím, že musíš uznať sama, že tvoja malá je skôr výnimka, väčšina detí nechodí do kostola s nadšením.

mamavera
4. mar 2012

@janinah najskôr asi rozhovorom s manželom, ktorý keby prebehol už včera, tak je neskoro...práve tá pštrosia politika sa mi nepáči. Rozhovor určite na neutrálnej pôde - park, kaviareň, určite nie so svokrou za chrbtom. Inak, keby sa môj manžel pridával na stranu svokry a ona by ma označovala pred mojím dieťaťom za zlú matku len preto, že nechodím do kostola, tak by som uvažovala o tom, že sa od tých rodičov už ani nevrátim. Pre zakladateľku témy je to teraz ťažké obdobie, onedlho sa majú sťahovať, ale keď to nevyrieši teraz, svokra si bude dovoľovať stále viac a viac. Treba jej určiť jasné pravidlá, ale manžel musí svoju ženu podporiť, samozrejme musia ten pohľad na vec prezentovať pred svokrou ako ICH názor a nie názor nevesty, lebo by bol zase cirkus

macamac
4. mar 2012

@dada1212 ale ona je ešte malá 😀 😉 bude mať 3 roky 😉
a nie je výnimka, tomu ver. syn má 10 a chodí rád
ja neviem,netreba zovšeobecňovať. aj tu platí,tak ako všade, sú ľudia /deti/ takí a takí 😉
ale ak vyrastú a náhodou sa rozhodnú,že nechcú-že to budú v svojom živote cítiť inak, nebudem síce šťastná,ale budem rešpektovať ich rozhodnutie
lebo podľa mňa-v nebi bude najmenej kresťanov katolíkov 😀 😉
totiž-nie je dôležité sedieť v kostole denne, ale vieru treba žiť
nikde nie je napísané, že do neba sa nedostane nekresťan
pokiaľ viem, v Biblii sa píše,že "neviestky nás predbehnú do kráľovstva nebeského a teba, čo si sa denne bil do pŕs a hovoril Pane, Pane, - poviem ti-nepoznám ťa"...ospravedlňujem sa za nepresnú citáciu 😉
takže - Boh je láska a Pána bude zaujímať najviac, koľko lásky sme tu na Zemi rozdali. či sme hladnému dali jesť, smädnému dali piť,... v obrazoch-ale jedným slovom, vieru treba žiť 😉
@mamavera trošku máš pravdu - u mnohých je chodenie do kostola akýsi nedeľný folklór. ale zasa nie u všetkých 😉

doublle18
5. mar 2012

ach tie svokry 😖

maribell
9. mar 2012

podla mna by ti mal stym pomoct aj manzel kedze je to jeho mamina. musi jej vysvetlit ze je to predsa vas zivot a su to vase deti. Jej by sa tak isto nepacilo keby jej niekto iny deti od viery odhovara. Viem si predstavit ako sa citis mna by to nenormalne hnevalo a asi by som jej to aj dost dala na javo kedze ja sama neverim a nikdy by som deti do toho nenutila. ked sa rozhodnu ze verit chcu nech veria ale inak nikdy...

michele11
autor
19. mar 2012

Baby, ospravedlnujem sa, ze som neodpisala, este raz dakujem kazdej jednej z vas, ktora si nasla cas a napisala mi svoj nazor na vec, pomohli ste mi. U nas sa situacia nakoniec vykrystalizovala uplne necakane, uz nie sme u svokry, mm je uz vo Svajciarsku pracovne a ked sa mu bude darit a najde pre nas ubytko, tak o cca 2 mesiace ideme aj my s malou!!! Momentalne vybavujeme vsetky potrebne veci na prestahovanie, zatial som u mamy, cize konecne trocha kludu. Njahorsie je, ze sme si so svokrou tak spolocne poplakali, normalne mi teraz obcas chyba, tie posledne dni pred odchodom jej to asi cele docvaklo, niezeby nepokracovala v tom svojom obvyklom, ale normalne sa ma spytala, co ja na to, ci suhlasim, aby malu zobrali do kostola a tak podobne. Ked som im nabalila na cestu pre malu buchticku, ziadne protesty sa nekonali a sacok s cukrikmi som nasla pekne odlozeny doma. Takze predsa sa to dalo aj inak, len keby bola vola na oboch stranach.

michele11
autor
19. mar 2012

@macamac tymto omsiam sa velmi rozumiet neda, kedze su v starosloviencine, alebo ako sa to presne vola, ja ako mala som absolvovala par rimskokatolickych omsi, z nosa mi neubudlo, ale toto je prilis aj na dospeleho, nerozumiet tomu, odstat si dve hodiny vo vydychanom vzduchu plnom balicov, ked ma mala oslabenu imunitu, napchat ju pred obedo vsetkym moznym, to je to, co mi najviac vadilo.

michele11
autor
19. mar 2012

@ewisam dakujem, si zlata, mam toho teraz vyse hlavy, same radostne povinnosti 🙂 , je mi len smutno, ze sme teraz same, malej chyba ocko, ale som rada, ze sa na to v zaujme zachovania mojho dusevneho zdravia a svojho zivota podujal 😀 . Cele roky som ho tahala, aby sme sli zit von, mne to tu strasne liezlo na nervy a cnelo sa mi za zivotom mimo SR. A ked uz som ani nedufala, tak sa mi to splnilo.