icon

Nehovor, že ti dávam peniaze navyše

2. okt 2022

Ahojte baby. Mala som debatu s priateľom, ktorá ma nie že zaskočila, ale celkom ma donútila sa zamyslieť. Žijeme spolu rok, platíme všetko tak aby sme boli spokojní obaja. Jeho rodičia majú rozvratene manželstvo, otec lakomec ktorý zhrabne celú maminu výplatu, občas sa jej niečo podarí uliať bokom. Dopraje si wellness, kozmetiku, nové handry atď, ale to je jedno. Dnes na mňa vybalil niečo, čo ma zaskočilo. Vraj nemám hovoriť, že mi občas dá peniaze "na seba* akože kozmetička, kaderníčka, niekedy oblečenie a tak. Že mame by to bolo ľúto, že ona nedostáva od otca nič, od syna takmer nič , otcovi by sa pretočili panenky že rozhadzuje na frajerku a začali by pýtať peniaze, keďže oni nikdy nemajú ani fuka navyše. Nikdy by mi nenapadlo, že by som mohla spôsobiť dusno týmto. Príklad : prispieva ti xy na domácnosť? A moja odpoveď: áno všetko máme vyriešené k spokojnosti oboch. A všimla som si, že máš nové vlasy? A moja odpoveď No veď xy ma poslal ku kaderníčke, že si mám urobiť radosť . Alebo máš nové čižmy , koľko stáli? Neviem, to som dostala od xy lebo už som žiadne nemala poriadne. Chápete, ako to myslím, však? Nie vychvalovanie, ani nič, zarobíme takmer rovnako ale proste mi niekedy dá 50€ že na seba (ja mu tiež doprajem , nenechávam sa vydrziavat) Myslíte, že je to ok? Mňa to v prvom momente celkom zarazilo, že by mi to nikdy nenapadlo tajiť alebo čo , samozrejme urobím ako si praje ale nemôžem si pomôcť, musím nad tým rozmýšľať

janickacrazy
2. okt 2022

No mne jediný dôvod napadá, že jeho mama nevie udržať peniaze a všetko by minula na hlúposti, tak preto drží kasu jeho otec. Aj také prípady sa stávajú. Ale samozrejme nepoznám ich, tak neviem.

euka210
2. okt 2022

Je to tam dost rozvratene, takze by som nezhorsovala a nehovorila, ze ti dava peniaze. Sama si sla, kupila si si... Vyriesene.
Ja si to ani neviem predstavit tie modelove situacie...predsa ku kadernicke chcem ist kedy ja chcem manzel by ma tam v zivote neposlal 😁...a topanky detto...ja viem, co potrebujem, ci chcem. Ale u nas su peniaze spolocne, cize nikto nikomu nic nemusi "davat".

euka210
2. okt 2022

Ako fuu...nepovedat ze Ti dava peniaze este chapem, ...ale ze musis skryvat darceky a ze si na narodky nic nedostala?...tak tam to musi byt drsne 😲 ...mozno sa fakt boji, ze budu od neho potom tahat peniaze...takze asi musite hrat chudobnych, ktori ziju z ruky do ust...nezavidim

karolinakr
2. okt 2022

Mne sa pačila veta, aby mamke nebolo luto, ze od otca a syna nič nedostava.Tak keby som bola ten syn, namiesto schovavania tvojich darcekov by som kupila tie poukazky dvoje a potom netreba nič tajit a nič mi nemusi byt luto..a tatko nech pusti grose, pripadne nech posiela peniaze na svoj učet mama a ma po probleme..A ked furt nemaju peniaze, tak asi tatko tiez nevie zrovna 2x hospodarit.Kupte mu k narodkam učebnicu finančnej gramotnosti

zuzana212722
2. okt 2022

Bože tieto komentáre niektoré ..to sú choré utlacane ženy co závidia tých pár e a musia k tomu niečo podotknúť hoci na to sa ich nikto nepýtal..ja si od muža ešte aj vypýtam a kedykoľvek mi dá aj kartu aj keš nech si kúpim co chcem..a nie 50 e ale pár stoviek..
Ale k otázke priateľ to ma očividne v hlave v poriadku nieje to blb ale dopraje sebe tebe normalka..len sa nechce nechať využívať svojou rodinou co je pochopiteľné pozná ich..no tak to nerieš a urob o co ta poprosil..

0silvia0
2. okt 2022

@zuzana212722 ja si napriklad nemusim pytat ani cakat co dostanem. Mame spolocne financie tak si jednoducho kupim. Moj muz si tiez kupi. Nepotrebujem jeho kartu, mam svoju. Kazdy to ma inak.

marseillefan
2. okt 2022

Ak ťa priateľ poprosil, aby si to nespomínala, tak to nespomínaj... Je to jeho rodina, tak najlepšie je to rešpektovať...

miadi
3. okt 2022

Mne je divne len to ze preco to vobec spomenul . Preco Tato cenzura.Snad nechodis kazdy mesiac za jeho mamou aha mam nove vlasy vas syn mi dal 50ka. Taka divna konverzacia.

kassandra25
3. okt 2022

Tvoj prispevok som si musela zo 3 x precitat, aby som pochopila, co sa vlastne pytas. Tvoj priatel ti chce len dobre, lebo vie, ako to u nich chodí, ty si menej chapava cervena ciapocka z rozpravky, mozno casom pochopis, ze nie vsetky rodiny sú ako vystrihnuté zo žurnálu, ale žijú tu aj také myšačince, načo možno ty ešte naberieš skúsenosti do budúcna s viacerými partnermi, aby si videla ich rodiny, možno nie títo pri tebe zastanú celým tvojim životom. Je to to isté, akoby si mala kolegyňu, ktorá cestuje ozaj na 6 dovoleniek ročne, parádnych, bohatých, no a kedze ty vobec nikam, celoročne, mozno 1 koncert, tak ti nebude o nej....sa vykecavat. Ty sa cudujes ako kuriatko svetu, ludia sú rozni, nezmenis ich, ja sa cudujem tebe, ze ty sa cudujes.

zuzana212722
3. okt 2022

@0silvia0 aj ja mám svoju kartu od môjho účtu a mám aj svoje peniaze a aj šetríme spolu niečo...ale tiež mi len tak dá a povie kúp si niečo láska urob si radosť alebo vie ze idem na veľký nákup tak mi dá svoju kartu..a komu sa to nepáči je to jeho problém my sme s tým obaja v pohode a tak je to v poriadku..

0silvia0
3. okt 2022

@zuzana212722 ako pisem, kazdy to ma inak. My nie sme darcekove typy ani jeden. Cize mne urobit si radost tymto sposobom nerobi radost. Ale ak tebe ano, tak je to samozrejme ok.
My na velke nakupy aj tak chodime stale spolu😀

nurielka
3. okt 2022

No tak majú jeho rodičia peniaze alebo nemajú? Trochu si odporujes..jeho mama si dokáže uliat na bočné veci, ty musíš skrývať darčeky.. prečo by potom pýtali od vás peniaze keď majú na wellnes? 🤔 Tak asi si pozná rodičov a možno so synom radšej pretrhnú kontakt keď im nepožičia(keď ma na frajerku" a na nich nie). Veď to respektuj a hotovo. Lebo budeš asi na sucho tiež. 🤷😃 Ako to majú oni je ich vec, ako to máte vy, vaša vec.

ivik4
3. okt 2022

@mandzula to si ty a o Teba tu nejde, prispevok je o autorke

mandzula
3. okt 2022

@zuzana212722 tak si sa pochvalila, ze ti muz da par stoviek, ze si kartu vypytas... ja si kartu pytat nemusim a ani muz mi nemusi na nakupy davat, lebo mame spolocne peniaze. Kazdy to ma inak, akurat netusim, na zaklade coho si dovolis urobit analyzu typu "choré utlacane ženy co závidia tých pár e".

mandzula
3. okt 2022

@ivik4 neviem, k comu konkretne to pises.

andreatytler
3. okt 2022

Vies co ta na tom vsetkom asi stve? To ze tymto zatajovanim, ta ziada o to aby si urcitym sposobom podporovala spravanie jeho otca. Ak by si to jeho mame povedala, ta mama by to mohla pouzit ako argument voci svojmu muzovi a uz by pre neho nemuselo byt tak lahke byt zgrglosom aky je. Priatel ta ziada aby si podporovala zgrlostvo jeho otca. A tiez priatel nema dost odvahy sa otcovi otvorene postavit a ukazat mu ze on robi veci inac a nesuhlasi s tym ako sa otec sprava a boji sa co by otec povedal keby sa dozvedel ze on ti davava peniaze navyse.

zeldia
3. okt 2022

Podľa toho ako to píšeš to chápem tak že ty chceš iným ľudom dávať darčeky a rovnako dostavať ( on zaplatí niečo mne, ty v povedzme podobnej výške zaplatíš jemu), dobre to chápem? Ak áno tak je to jedno ak vam to takto vyhovuje. Ja napríklad neznášam dary lebo nedostanem zo čo chcem a kedy chcem (radšej di kúpim sama) v podstate ma to ani neteší, nie som materiálne založená a možno by mi nevadilo ak by za mňa niekto platil účty (zo spoločnej kasy) a staral sa o financie otázka je či by som mu dokázala bezvýhradne doveravot a to asi nie.

zeldia
3. okt 2022

@0silvia0 ja tak neako podobne

flofi
3. okt 2022

pozri jeho rodicia ziju tak ako ziju, ano nieje to spravne ani normalne, ale urcite by som sa nepustala do toho sa to snazit zmenit, ci tlacit priatela do toho aby s tym nesuhlasil ako ti tu mnohe radia.. oni takto urcite ziju roky, zbytocne by boli hadky a vyvolali by ste to vy..
jeho mama je dospela, svojpravna, ak jej to vadi mala to riesit uz davno a sama..
na tvojom mieste som rada ze tvoj priatel taky nieje, zite si svoje a ak je potrebne klam pred jeho rodinou, ved to niesu nejake podstatne veci, len to ze kto co kupil.. ano aj my s muzom mame dohodnute klamstva pred svokrovcami len nech su spokojni, su to sprostosti ale pre klud v rodine.. a uz som sa to za tie roky naucila co im hovorit a co nie..

oli18
3. okt 2022

@zuzana212722 ked si musis od muza vypytat peniaze, tiez asi nemas volny pristup k rodinnym financiam. Zeny maju, preto im je to davanie na ich zenske potreby divne.

0silvia0
3. okt 2022

@zeldia presne, neznasam darcekovanie, ked nieco potrebujem, tak si kupim. Aj tak ja sama viem najlepsie co chcem. A ci si kupim topanky ako bezny nakup alebo ako darcek ja neriesim.

puertorico
3. okt 2022

Ja na tvojom mieste nepoviem nič teda ak si to nepraje. Ja som tiež naučená že keď mám niečo nové, nespovedám sa svokre lebo všetko závidí. A ona má plnú r.. peňazí, ale proste je taká povaha. A ja som tiež taká že poviem mužovi nech nehovorí keď si niečo kúpi. Nie je to v zlom, len si treba svoj šťastie pred určitými ľuďmi skrývať.
Len mi príde čudné to, že keď si priateľova mama dopraje kaderníka, alebo ide na niekoľko dní na wellness, či to jej mužovi neni divné odkiaľ na to berie €.
V každom prípade, nie si vôbec divná ani nič a zlé komenty tu nečítaj a filtruj to 🙂 ja to mám s mužom tak že zarobím asi polovicu toho čo on a aj tak mu doprajem alebo mu kúpim. aj on mne, a neriešim to vôbec. Keď sa dvaja majú radi tak neriešia nejaké peniaze, ale chcú vidieť toho druhého že je spokojný a šťastný ❤

andreatytler
3. okt 2022

@miadi Presne. Preco je tak dolezite tajit ten fakt ze priatel mi da extra peniaze na seba. Priatel sa boji otcovej reakcie. Myslim ze sa casom ukze este viac podobnych veci, ktore sa budu tajit a na ktore sa budu hart a pretvarovat sa. A to sa autorke nepaci.

sickynickyobsadene
3. okt 2022

Vzťahy jeho rodičov sú jedna kapitola a vy dvaja druhá kapitola....a ich syn by im to mal riadne vysvetliť.Odo mňa by videli , že mám fungovať ako oni? Vysvetlila by som to razne...no nie každý chlap je chlap....ich nie je nič do vašich peňazí.

zeldia
3. okt 2022

@0silvia0 otázkou je aká je tam kontrola. Nekontrolovať účet skôr či neskôr môže viesť k nepríjemnostiam. Rodičia majú už jeden účet ja s chlapom každý svoj.

zuzana212722
3. okt 2022

@oli18 mám úplne voľný prístup k financiám co teba trápiť nemusí..akurát keď potrebujem tak mu to oznámim lebo to je zo setriaceho účtu a tak to vidí..tak ako vidí ze tam niečo pribudne .. co teba znovu trápiť a už vôbec zaujímať nemusí ..

zuzana212722
3. okt 2022

@mandzula tak som sa pochválila a ? Ty to vidíš inak a ja tiež..prečo by som mala na sebe šetriť ci na svojich blízkych keď nemusím..ale hlavne nerozumiem prečo sa tu potrebujete vyjadriť keď som sa nič nepýtala a písala som čisto autorke..co z toho vyplýva = jedine závisť možno na vás tu co trepete ako máte vlastné e a nepotrebujete muzove kašle manzel a ani kvet na sviatok nedá a aj celkovo .. tak frustrácia zo života.. co ja viem mne je to jedno ja pracujem rovnako ako muž tak isto aj šetrím ale on zarobí viac a rad mi aj dá prečo by som si to nemohla užiť ja sa nebudem pýtať zakomplexovanych žien na mk o povolenie..😀😀 a ani názor má nezaujíma som svojpravna ..

mandzula
3. okt 2022

@zuzana212722 dakujem za rychlu analyzu mojej zavisti a frustracie, zamestnaj sa ako psycholog, evidentne na to mas.

zuzana212722
3. okt 2022

@mandzula nemáš za čo ..rada!

monuska112
3. okt 2022

nerieš to. ak tvoj priateľ je vpohode a vzorce lakomosti neprevzal, nechaj to ako problém jeho rodičov ktorý si budú riešiť sami. ak ťa priatel poprosil aby si o tychto vydavkoch nehovorila proste to nehovor. netvar sa jak chudera povedz bola som, mozem je to normalne zaslúžim si (nežijeme v jaskyni) nemusis hrat tuto choru hru spolu s nimi, ale nezaťahuj do toho priatela...on asi vie čomu sa chce vyhnúť.