icon

Nejdem deťom vzorom

9. júl 2021

Ahojte, mate niekto taku vychovu a funguje vam to, ze mate uplne ine poziadavky na deti, nez sa spravate? Napr. hocikedy hocikomu skocite do reci, aj tym detom, ale ked to urobia deti, tak im to vycitate? Alebo zakazujete detom pri jedle hracku, knihu, mobil, ale vy pri jedle do mobilu pozerate? Chcete aby deti jedli za stolom v kuchyni, ale vy si date kludne v obyvacke? A tak dalej by som mohla pokracovat s tisickami veci. Viackrat som citala, ze rodicia by mali ist vzorom, ale da sa to za kazdych okolnosti? Predsa nepojdem spat o 20,00, tak ako ziadam od deti. Obcas mi uleti nejake nepekne slovo, ale to predsa neznamena, ze si to mozu dovolit aj deti. Ked ma neposluchaju, tak im aj razne poviem, nech si nieco hned spracu, ale samozrejme sa mi nepaci, ked potom mi aj oni rozkazovacne povedia nieco, co chcu oni.
Ako to teda ma byt? Mam sa spravat tak, ako by som chcela, aby sa spravali oni? Alebo neni problem, ak rodicia maju tie hranice inde a deti sa budu spravat tak, ako im my dospeli povieme bez ohladu na priklady?

Strana
z3
autor
12. júl 2021

@beata_k Presne tak, to ta hadka a argumenty mozu ist donekonecna. Dieta (a castokrat nielen dieta) veri svojej pravde, lebo chce jej verit. Nebudem za kazdym hladat kto ma pravdu, niekedy to ani nejde. A niekedy to dieta aj moze mat pravdu, ale o tu vobec nemusi ist, moze ist o princip. A tak dalej. Jednoducho ked niekde na konci pol hodinovej debaty je nutne aby to dieta urobilo toto a toto, hoci ono nechce a vie si to odovodnit, tak by malo platit to rodicovske slovo. Je zaujimave, ako sa tu objavuju argumenty o vzajomnom respekte medzi rodicmi a detmi, ale ked pise nevesta, ktora byva u svokry, tak to sa to tu len hemzi nazormi: si v jej dome, musis akceptovat jej pravidla, aj keby to bola neviem aka haluz. No, tak deti ziju v mojom dome, aj keby mali oni pravdu, ak to chcem mat ja takto, tak co teraz?
@maminkadeticiek No tak ja som sa za mnohe chyby ospravedlnila, ale moje dieta sa veru neospravedlni, ani ked mu poviem, ze teraz by sa to ozaj hodilo.

autor
12. júl 2021

Dievcata, ktore sa priklanate k metode vzoru, Vasi muzi su taki isti, alebo co robite, ak vy razite metodu vzoru a manzel metodu vojenskej poslusnosti? A co potom to dieta, niekde medzi tym?
@jankapepe Neviem, ci mas to jedno spominane dieta overene v praxi, napr. ta psychologicka, co mi povedala ten nazor, ma deti 3. Mozno je to aj o povahe. Lahko sa vychovava poddajne a prisposobive dieta, narozdiel od nejakeho tvrdohlavca. Tam treba mozno zase ine metody.
@kikk Co znamena pekne zit? Napr ty si ruky umyjes pred jedlom, tvoj muz nie.... znamena to ze on pekne nezije? Jemu je to ok, si ruky pred jedlom neumyt... a teraz co? Co si asi vyberu deti? To spravne, alebo to pohodlne? A presne, das rozumny argument o baciloch - a dostanes - este mi v zivote nebolo zle po jedle, takze to asi netreba umyt si ruky.
@andreatytler 🙂 Tvoj problem
@lenkakravcova Dik

autor
12. júl 2021

@jankapepe Tento prispevok z 8:03 je ale obdoba toho lebo som povedala, vlastne su to direktiva, akurat sa odvolavas na slusnost a inteligenciu dietata, sa mi javi,

autor
12. júl 2021

@andreatytler No takto to mam ja 🙂 je to strasne unavne.
@jennky13 Tak aby som teda vysla s pravdou von snad sa na mna baby nebudete hnevat. Otazku som naformulovala na seba, lebo som chcela pocut objektivne nazory. Pravda ale je, ze takto vychovava moj manzel, ja sa snazim skor o ten vzor. A presne ako tu pises, on to citi tak ze ty neskocis mne do reci, lebo ja som dospely a mozem usudit, ze nieco je prioritne, ale ty si dieta, nepatri sa to, ty budes prekazovat uctu. Nic len som si chcela utvrdit, ze nie som ja sisi. Bohuzial, nie sme vo vychove jednotni, co je hadam este horsie, ako keby sme boli obaja direktivny.

lylyjana
12. júl 2021

ja som na tom dost podobne. Ja su vzdy poviem, ze od zajtra uz budem vsetko robit tak, aby som sla malemu prikladom a pride dalsi den, znova ta unava zo stereotypu, zas si poviem, ze ved len dnes si pozriem ten mobil, len dnes si dam ranajky pri telke... ale uprimne, ked to vidim u teba takto spisane, sebareflexia ma nakopla, ze musim sa ozaj premoct a dodrziavat vsetko, aby sa to z dlhodobeho hladiska vyplatilo a nemusela tu potom vypisovat, ze preco moje dieta nechce jest pri stole a nedodrziava pravidla atd... ale uplne ti rozumiem, je to unavne kontrolovat aj seba, aj deti.

dzina007
12. júl 2021

nevravim ze mi niekedy neujde zle slovo.... ked zakopnem malickom o nabytok (myslim slova ako Sakra) ale snazim sa im vyhybat.
ked jeme pri stole nechytam do ruky telefon ani ja ani muz. je to cas na to aby sme sa s detmi rozpravali a nie ich ignorovali. pride mi to divne ze maju na mna kukat ako si ja citam. ale ak som pri stole sama tak si citat viem ale nie v spolocnosti ostatnych.

mozno rozdiel je v tom ze dieta ma dovolene hodinu denne tablet mobil max a ja mozem byt za PC kolko chcem. to sa mu sice nepaci a argumentuje tym ale nakoniec akceptuje lebo proste som na HO tak ja za tym PC sediet musim.

jasne ale ze nechodim spat o osmej ako oni ale to zas ani neriesia.

ale kazdopadne ked chceme aby sa deti dobre spravali musime sa tak spravat aj my lebo odkukavaju od nas.

Dam priklad.
Nechod na cervenu cez prechod aj ked nejde auto. Nikdy na cervenu nejdeme (aj ked vidia dospelakov co to nedodrziavaju) ale ja dokonca na tu cervenu nejdem ani ked som bez deti. Lebo ked to zacnem porusovat pride chvila kedy by som to urobila aj pri nich, alebo nesla cez prechod a potom pride chvila kedy to urobia aj oni neodhadnu situaciu a mozu skocit po auto.
Prave takymto spravanim som docielila to ze aj ostatnych napomenu ze nerobia spravne ked idu na cervenu a mimo prechodov. Lebo vidia ze to neporusujem ani ja tak im to pride normalne a ani nediskutuju o tom ze ale niekto iny mohol ist.

autor
12. júl 2021

@lylyjana Vies, ked si ale povieme narovinu, vlastne nie je ani nic zle na tom, dat si jest obcas pri telke, v obyvacke, vylozit si nohy a pod, to su len uvedene priklady, je ich tisic dalsich, ktore ma nenapadli a neuviedla som ich, niektore su v pohode, ine su za nasou osobnou hranicou. Na tie sa treba zamerat.
Pre mna je dolezite, ze som zalozila tuto debatu, pretoze si myslim, ze pod ruskom "nevychovanosti", moj manzel riesi v skutocnosti nieco uplne ine, co sa deti tyka, nejaky osobny problem. Je v zamestnani sefom a casto vravi, ze sa zblazni z tych ludi, "neposluchaju", "papuluju" mozno sa kompenzuje doma. Niekto od prirody nerad diskutuje o takychto prevadzkovych veciach (nema rad "konflikty"), alebo aj z detstva, ak sa rodicia nevedeli nikdy dohodnut a stale sa hadali, tak v nom taketo diskusie vyvolavaju nepohodu.
@dzina007 Hahaha no vidis a moj muz povie, na cervenu sa nechodi, potom na nu ale prejde, ze on je dospely a vie to rozlisit a ked dieta ho upozorni, pripadne este aj niekoho cudzieho, ze na cervenu sa nechodi, tak ho este zahriakne, ze to sa nepatri a doma mi fnuka ako su tie deti zle vychovane, ze ho strapnili pred cudzimi ludmi. Asi tolko.
!!!!!

jennky13
12. júl 2021

aj to sme zazili. Ked dospelý jedno vyzadoval a druhe zil. Ale vtedy som sa snazila detom vyvsetlit, ze to nie je spravne. Ze ten dany dospely sa myli a ze nerobi dobre. Ale s tym to dieta nic neurobi, ale napr. same vidi ake je to neprijemne, ked ta niekto prerusuje a skace do reci. Je zle, ze to robi tvoj manzel, lebo ver vrati sa mu to. Hlavne v obdobi puberty mu to deti riadne spocitaju. Velmi s tym nic neurobis, ale ak budes pokracovat s tym, ze pre teba a dieta platia rovnake pravidla, tak budu deti jednat s tebou v ucte a porozumenim a potom to mozno tvojmu muzovi dojde. Vela trpezlivosti prajem. Hlavne direktivna vychova nie je dobra, lebo popudzuje deti k hnevu a vzbure a to je skoda.

jennky13
12. júl 2021

na druhej strane , ked su deti vacsie same vedia rozlisit, ze chodit na cervenu je zle, ale prebehnut mozem, ked vyhodnotim situaciu, ze nejde ziadne auto. Chce to vela vysvetlovania a hlavne chapania toho druheho.

ziarifka
12. júl 2021

Mám doma presne problém, čo ty. Manžel nejde príkladom. Máme z toho doma dusno. Raz som čítala myšlienku: Vychovávať dieťa znamená vychovávať seba samého. Manžel je z toho zúrivý a väčšinou to okomentuje tak, že to sú skutočnosti zatajené pred svadbou, takže nemusí. Deti mu nič neodpustia, opakujú každý jeden jeho zlozvyk. On na nich ešte kričí, tak mu len potichu pripomeniem, že oni len po ňom opakujú. Už sa naučil ospravedlniť: Ty si ma počula, že som také škaredé veci kričal na teba. Prepáč mi to, už to nebudem robiť.

Ono sa velmi ťažko opravuje tak zle naučené správanie. Konečne to po 3 rokoch pochopil a dáva si pozor. Muž napríklad neustále pohadzuje špinavé ponožky a potom kričí na deti, keď sa im váľa oblečenie na zemi. Vtedy organizujem ja a všetci upratujú, prípadne manžel pozve deti, aby si každý odložil to svoje.

Manželovi sa veľmi vychovávať nechce, on by len na nich kričal. Ale mňa si váži a znesie mi modré z neba, takže som na neho použila argument, že musí byť reprezentatívny (hodný nasledovania, dobrým vzorom), lebo iba mne pridava robotu tým, že je zlým vzorom. Teraz mu už len stačí pošepkať: "Buď reprezentatívny." A hneď vie, čo má robiť.

andreatytler
12. júl 2021

Autorka, netrapila by som sa ked muz nejde prikladom. Viem, musi ta to rozculovat ale nic s tym neurobis. Urcite by to bolo lepsie keby obaja rodicia isli rovnakym prikladom, ale ak sa neda, aspon urob co je v tvojich silach. Ja verim tomu ze deti su prevelmi mudre a sice na jednej strane chcu vyuzit situaciu a zlahcit si zivot ako sa len da a vyuzit muzovu nevychovanost vo svoj prospech ale zaroven si tiez utvaraju o tom cloveku nazor.

andreatytler
12. júl 2021

Podla mna sa ti tvoja vychova vrati. Ja idem prikladom tiez koli sebe. Pripadala by som si ako riadny pokritec ak by som trvala na niecom co sama nerobim. Mala by som zo seba zly pocit. Mozno tak sa to da vyvetlit aj dietatu, ze vsetko co robi, je v konecnom dosledku pre seba sameho. Ze ma na vyber aky clovek chce byt... samozrejme primerane veku...

andreatytler
12. júl 2021

@lylyjana Ono tiez mozes zlavit zo svojich poziadaviek na dieta ak je pre teba narocne ist prikladom v urcitych veciach. U nas sa za stolom nikdy nejedlo... len pri prilezitostiach. Mne sa to velmi paci, ked si rodina sadne pokope a je, ale viem ze to nedokazem, lebo sama rada jem v obyvacke a tak nebudem trvat na tom aby moje dieta jedlo za stolom.
Tiez nedavno som zlavila z toho ze sa musi hned rano prezliect z pizama do siat... chcela som mu z toho urobit rutinu ale potom som si uvedomila ze ja sama some cez vykend v pizame aj do obeda a tak to uz nevyzadujem od syna.

zuzuliennka1
12. júl 2021

davat do spolocneho suvisu vecerne spanie o 20;00, jedenie v obyvacke a mobil v ruke - to su uplne rozdielne veci.
ano, rodic ide prikladom a dieta vsetko odpozera - takze ranajky, obed a vecera v kuchyni za stolom, bez mobilu, vonku sa hram s dietatom a venujem sa mu, necumim do mobilu, ako to vidavam - dieta beha, preliezky, piesok a matka sedi a kuka do mobilu.. ale to je dost smutne aj u dospelych - ze sa dnes uz ani najest nevedia, pekne pri stole a bez mobilu, a cumia do neho aj ked su s detmi vonku…
ze dieta ma ist spat o 20:00, tak to mu hadam dokazes vysvetlit, ze je vo vyvoji, ze rastie a potrebuje vela spat, a neponocovat, jasne, ze rodic nepojde spat prikladom s detmi o 20:00, vsak kazda mame este vecernu sichtu - upratat po veceri, pripadne ja niekedy vecer varim obed na druhy den, tam sa to normalne detom da vysvetlit, to kde sme, aby mi napr. na spanie dieta “odvravalo”, ze ono nejde, lebo ani ja nejdem… to sa stala chyba uz niekde na zaciatku

jankapepe
12. júl 2021

Obaja ideme deťom vzorom a príkladom. O tom je výchova musí byť jednotná, inak má z toho dieťa jedine mizerere.....rovnako ako má hlavu zamotanu z toho ak rodič sám v svojich pravidlách koňa a rozpráva rôzne!

jankapepe
12. júl 2021

Mám 3 deti, každé inej povahy.

jankapepe
12. júl 2021

Nie je to dierktiva 😁🙃🤦 sú to základy fungovania jedinca v spoločnosti. Môže si vybrať byť neslušné .... Ale prečo by to robilo keď ma v rodičoch iný príklad. Chápeš že moje deti na tie nevychovane samé ukážu že aha čo robí......?! Pre nich je jednoducho normálne pri stole jesť.
A áno všetko sme dosiahli hlavne formou príkladu, komunikáciou a vysvetlením a nebolo treba žiadne: ja som povedala!

autor
14. júl 2021

@ziarifka Ale nie je to sranda, ze od druhych ocakavaju to, co sami nerobia? Napriklad to upratovanie a pod? U nas je to myslim trocha horsie, pretoze nejde len o ten vzor ale aj to rozdelovanie pozicii, o ten pocit, ze dospely si toto moze dovolit a dieta nie. Ked on dietatu povie, uhni, je to ok, ked mu to povie dieta, dostane 5-minutovu prednasku o slusnosti. amyslim, ze nedostane dieta facku len kvoli tomu, ze som tam ja, inak by aj to bolo.

andreatytler
14. júl 2021

Autorka skus nahovorit muza na kurz Nevychovy. Tam pekne vysvetluju, preco vychovavt s uctou. Ked som o tom prvy krat pocula, tiez sa mi to nepozdavalo. Moji rodicia ma vychovali policajnym stylom kedy je dieta hlupe, drze, neposlusne a je ulohou rodica to z nich dostat. Preto bolo nemyslitelne, ze by rodic ukazal dietatu rovnaku uctu.

autor
15. júl 2021

@andreatytler Citala som raz, ze v rodinach, kde sa vychovava nejakou formou nasilia, sa zhruba 50% rozhodne ze takto deti vychovavat nebudu, a 50% ze to bolo uplne ok - je to sposob ako sa vyrovnat psychicky s tou zatazou, ktoru tato vychova prinasa.
Ja som sa uz davno chcela pozriet na tento styl, pretoze do nejakej miery sa snazim k tomu priklonit, ale myslim, ze to nebude mat uspech, lebo aj ked som sa snazila priviest nejake ine modernejsie formy vychovy, muz si to odpinkne slovami, ze pozri ake su dnes tie deti, drze, neposlusne, to je ta moderna vychova, nikto este nevie, aky to bude mat nasledok za 20 rokov... nie su na to poriadne studie - neda sa na to argumetnovat. Fakticky ma pravdu, nevieme. Ale vieme, ze ta predosla vychova nebola dobra, to ale nepotvrdzuje, ze ta terajsia je lepsia. Iba hladame formy a on nebude robit na detoch taketo pokusy, ktore budu mat nasledky na cely zivot. Je to len jeho strach, drzi sa stareho "osvedceneho", rozhodol sa preto byt v tych druhych 50-ich percentach. Ak vydrzi, tak asi 2 dni, do najblizsieho protestu deti. Potom vzda, a vklzne do starych kolaji. Jasne, je jednoduchsie nafackat a deti zo strachu cusia, posluchaju, rodic spokojny. A dieta len caka kedy bude mat 18, treskne dverami a da sa na zle cesticky ako prostest a formu slobody.

dankanka
15. júl 2021

Ja napriklad obcas poviem do riti 🙂. A dodam potom ked sa uvedomim..fuj to sa nepatri. To je skarede slovo, musim si ba to davat pozor. mala sa ma uz naucila upozornit a vzdy jej podakujem a poviem, ze to sa nema hovorit a nema to hovorit nikto. Mozno to aj takymto sposobom este zmenit. Vsetci robime chyby a je fajn si ich priznat. Nie sme dokonali, neomylni, no kracame tou cestou s detmi. Spolu. Takto a takto to chcem a plati to aj pre mna.

andreatytler
15. júl 2021

Ja neverim ze by respektujuca vychova mohla vychovat drze dieta. Iba bezhranicna volnost moze vychovat drza dieta. Navonok su tieto dva pristupy velmi podobne, lebo ani pri jednom rodic dieta skoro nikdy nebije, nekrici, nehadaju sa. Ale pri tom prvom ma dieta stanovene hranice a rodic trva na ich dodrziavanim. Pri druhom si dieta robi co chce.
Preto si ludia, ktori su zastancami policajnej vychovy myslia ze vychova bez kriku je automaticky bezhranicna volnost. Oni si nevedia predstavit ze by dieta rodica posluchlo aj bez kriku a bitky.
Podla mna sa u vas casom krasne ukaze ako sa dieta bude spravat k tebe a ako k muzovi.
Ale chapem ho. Ono je to nesmierne tazke vystupit z naucenych vzorcov spravania. Aj tie 2 dni co mu to vydzi su dobre... Aspon sa snazi.

autor
16. júl 2021

@andreatytler Suhlasim

zuvelyn
16. júl 2021

pre mna osobne je napriklad zvlastne menit na silu zauzivane sposoby rodiny lebo mame dieta. Ak si nieco uvedomujem ze nieco robim zle, alebo nespravne ale pred dietatom sa budem pretvarovat a robit to naopak, to mi pride proste take pokrytecke, konraproduktivne. My napriklad doma ideme synovi vzorom, lenze my na nasom style nemenime nic. Ked jeme sedime pri stole, to sme robili aj do teraz, nenadavame doma, nekricime, nerobime to preto lebo mame dieta a treba sa "spravat" ale preto lebo je to pre nas prirodzene. Pri synovi nepozerame do telefonu, lebo ani v bezny den do neho nepozerame. Poprosime a podakujeme, zdravime sa, spravame sa slusne, tak ako sme to robili davno pred tym nez sme mali dieta. Takze ak sa to takto vezmeme, ano vychovavame syna vzorom. A to co si pisala ze chces od dietata aby spalo o 20 ale ty sama si ides lahnut neskor - pre mna toto napriklad neznamena ze kazem vodu a vino pijem. Jasne ze su urcite "pravidla", resp. hranice alebo ako to nazvat ktore sa maju dodrziava. Nedam spat rocne dieta o 1 v noci len preto lebo aj ja vtedy idem spat, ale nenazvala by som to ani vojencinou ani policajnym rezimom (aj ked ja si robim srandu ze u nas je spartanska vychova :D). Napriklad vzdy pred spanim upratat hracky - robime to uplne uplne od maleho babatka, syn vidi ze proste pred spanim je v izbe poriadok a osvojuje si to, berie to ako prirodzenu vec - nie preto lebo mama povedala, ale preto lebo nasa domacnost tak funguje, automatika.
A potom tu bola este otazka ze ako riesit s muzom ked ma iny system vychvy - no diealne to mat porisene pred manzelstvom vsakze. Za pochodu jedine rozhorvy a hladat kompromisy.

Strana
z3