Nejdem deťom vzorom
Ahojte, mate niekto taku vychovu a funguje vam to, ze mate uplne ine poziadavky na deti, nez sa spravate? Napr. hocikedy hocikomu skocite do reci, aj tym detom, ale ked to urobia deti, tak im to vycitate? Alebo zakazujete detom pri jedle hracku, knihu, mobil, ale vy pri jedle do mobilu pozerate? Chcete aby deti jedli za stolom v kuchyni, ale vy si date kludne v obyvacke? A tak dalej by som mohla pokracovat s tisickami veci. Viackrat som citala, ze rodicia by mali ist vzorom, ale da sa to za kazdych okolnosti? Predsa nepojdem spat o 20,00, tak ako ziadam od deti. Obcas mi uleti nejake nepekne slovo, ale to predsa neznamena, ze si to mozu dovolit aj deti. Ked ma neposluchaju, tak im aj razne poviem, nech si nieco hned spracu, ale samozrejme sa mi nepaci, ked potom mi aj oni rozkazovacne povedia nieco, co chcu oni.
Ako to teda ma byt? Mam sa spravat tak, ako by som chcela, aby sa spravali oni? Alebo neni problem, ak rodicia maju tie hranice inde a deti sa budu spravat tak, ako im my dospeli povieme bez ohladu na priklady?
predstav si, ze by ta niekto furt buzeroval za veci, ktore ten dotycny sam robi. Ako by si sa citila? Preco by sa mali tvoje deti citit inak ako ty? Spat so sliepkami urcite nemusis, ale vsetko co sa tyka slusneho spravania, by si mala ist vzorom.
Neviem v com je problém u nás to funguje všetci je dávame pri stole, pri jedení žiadny mobil, telka, hračky platí pre každého aj pre dospelých, veľa sa spolu rozprávame, deťom nerozkazujem keď od nich niečo chcem ale poviem slušne používame prosím a ďakujem... Teraz neviem ci iba my sme není úplne normálny doma že takto fungujeme... Ono je to asi o tom ze sa všetci navzájom rešpektujeme. Keď budeš rešpektovať svoje deti tak budú rešpektovať aj oni teba. To ale neznamená ze nemáme hranice mame a veľmi pevné stanovené ale dodržiavame ich všetci bez ohľadu na vek a potom sa deti akosi automaticky pridajú tiež 😇
Takto... Keď som s dieťaťom tak áno idem mu vzorom a nerobím to štýlom vodu kážem a víno pijem... Nejednávam pred TV, ale pri stole.,pocas jedla nepozerám do mobilu, nevypravam neslušné a bezdôvodne nekricim ale ak zopakujem niečo 3x tak sa intonacia zmení.... A neskáčem jej do reči...ani nepijem z fľaše.. ale nechodievam vždy spávať so sliepkami... Uložím do postele a bud i idem ľahnúť ale pozerať TV keď sa ma raz spýtala prečo ona musí spat a ja pozerám TV, tak som jej vysvetlila že ona pozerala pred spaním svoju rozprávku, ja si pozriem teraz seriál chvíli a idem tiež spat alebo si idem ľahnúť keďže veľmi skoro vstávam...
Dieťa opakuje po rodičoch a preto sa snažím jej byť príkladom... Ťažko budeš vysvetľovať že skákať do reči je neslušné ak ty vyhrávas zlato v skoku do reči, ťažko bude jesť dieťa v kuchyni pri stole ak ti ješ pri TV a rovnako aj umývanie zubov dieťa si skorej za fixuje že umývanie zubov 2-3x denne je samozrejmosť keď vidí rodiča že si ti zuby tiež umýva...
Deti sa ucia od rodicov - pri telke nejeme, ale pri stole - deti aj rodicia. Pri stole nikto nema mobil - plati aj pre nasu pubertu... do reci si skaceme vsetci, to sa nam este nepodarilo pri 6 ludoch pri stole utlmit, ale snazime sa 😂 Co sa tyka spanku - dieta potrebuje viac spanku (pocet hodin) ako dospely - kedze sa vyvija a rastie. Rastovy hormon sa vylucuje hlavne v spanku. Uplne jednoducha, logiska a pravdiva argumentacia. Na co vymyslat nieco ineho? Neviem no...stol spratavame a prestierame spolu, domace prace ma kazdy tiez svoje (kazdy jednu, pevnu), plus si upratuju svoje izby... ked ma vidia upratovat, v drvivej vacsine sa niekto prida, ci mi nemoze pomoct, lebo je im to "blbe"...vychova je dolezita vec, a ano to s tym vzorom uplne plati... ked rodicia pracuju - aj deti budu motivovane si same zarabat - rodicia na davkach - sanca, ze dieta skonci na podpore a uradoch je o 60% vyssia...a tak je to pri vsetkom vlastne.
A trufa si napisat aj niekto, kto ma iny nazor? Ze rodic nemusi ist vzdy prikladom, lebo je jednoducho uz dospely a dieta nie je, cize nedokaze domysliet nasledky svojho spravania a preto je tu rodic na to, aby ho zatial usmernil. A co rodic povie, to plati, aj za okolnosti, ze rodic nejde prikladom.
Deti pozorujú a napodobňujú aj rodičov, aj deti už v škôlke, raz to niekde aj G.Oňová hovorila, to je taká neoddeliteľná súčasť výchovy.
Ty si trufas, anonymne... pre mna nie je "dospely" ziaden argument, vsetko, co deti "nutim" robit ma vyznam a da sa logicky argumentovat, nerobim si ziadne vyhody kvoli veku... jasne, ze kazdy mame ine povinnosti - oni skola a skolka, domace ulohy, ja praca ... tam staci vysvetlit, ze kazdy ma to svoje, my skolu vychodenu a ich domace ulohy sa rovnaju mojim projektom po veceroch, ked mame audity ci mi horia terminy... ako sa vravi - vodu kazem vino pijem - ta vychova funguje na vyhrazkach, doprosovani, podplacani a najneskor v puberte bude zle... lepsie je, ked si deti zafixuju vzorce spravania od rodicov automaticky "dobre".
@anjelicek26 Nemyslim si, ze je to nieco zle, a tak teda ci si niekto trufa, skor mi ide o to, ze ked sa ako prve objavia prispevky ktore zaberu jednu stranu mince, zvycajne sa uz neozve niekto, kto ma opacny nazor. Aby nebol ukamenovany, ako je tu zvykom. Vsak tu nejedenkrat citam, ze decko by dostalo jednu dobre vzduchom chladenu, keby urobilo hento a tamto. A jasne ze dospely robi veci ktore maju vyznam, praveze preto sa moze spravat niekedy inak nez pozadujeme od deti, lebo my dospeli uz tomu rozumieme, aky to ma vyznam a vieme odlisit aj detaily, kedy si mozeme dovolit povolit - napr. doma si nohy vylozim na stol a v restike nie..
Ja som doma dostala aj po zadku lebo som neposluchala a nemyslim, ze mi mama isla nejakym zlym prikladom. Ale deti skusaju tie hranice.
Ja nepovazujem za spravne vyzadovat nieco od dietata "lebo som povedala", "lebo ja som dospela a ja to kazem" a podobne. Dieta by malo vzdy dostat aj logicky argument, odovodnenie a malo by moznost pytat sa. A ako chces odpovedat na to, ze dieta nemoze mat mobil, ale ty ano? Argument bude len "sila" v zmysle, som starsia, som dospela, ty ma musis posluchat?
Takto sa dosiahne len to, ze sa dieta bude burit, lebo bude to chapat, ze mobil ma zakazany nie preto, ze je to nevhodne, ze sa to nepatri, ze to skodi a pod., ale len preto, ze dospely si nad nim demonstruje svoju moc.
@nafka0483 A ja som dostala od detskej psychologicky prave tento argument, ze som rodic, a bude to platit lebo som to povedala, vraj ked si to takto nedokazem nastavit kym su mensi, tak ma v puberte argumetami prevalcuju a utyraju, lebo nebudu vediet akceptovat jedno rodicovske NIE. To bola jej odpoved na moju diskusiu o tom, ze ked dam logicky dovod preco oni nie, tak si najdu dovod, preco ano. Ako deti nie su schopne pochopit, ci akceptovat, ze ja sa cely den nezastavim, cely den makam a ze jedina chvila volna je napr pri tej veceri, ked si frisko pozriem nejake nove spravy cez mobil. Zatialco oni maju cas cez den na svoje hry.
Nie dovod preco ONI nie. Dovod preco NIE - pre vsetkych.
Ja s mobilom pri jedeni tiez nesuhlasim. Radsej posediet 5 minut po veceri, pred sprchou a pod. a presurfovat spravy, novinky ako to robit pocas jedla.
Ine je samozrejme alkohol - deti nie, ale rodicia mozu, to je uplne ine. Ale co sa tyka nadavok, mobilu, sladkosti pred vecerou, jedenie pred telkou - tam je dovod taky, ze nie, nepatri sa to, nerobime to takto a plati to pre vsetkych.
Preco nechces bay mali deti pri veceri mobil? Lebo sa maju sustredit na jedlo? Nepatri sa to? Maju sa venovat rodine, debatam, nie individualne cumiet do mobilu? Maju sa najest v pokoji?
Napis aky je tvoj argument, preco nechces aby ho mali pri veceri. A potom skus ci ten argument plati ja pre teba. Ci ty nemas mat pokoj pri veceri, ci sa nemas rozpravat prave s detmi, ci sa nemas sustredit na jedlo?
Ak ti nic z toho nevadi a ide len o to, ze oni mali na neho dost casu cez den a ty nie, tak im ho cez den zober a daj im pri veceri, ked s ak nemu vtedy dostanes aj ty. A budete mat vsetci rovnaky navyk, ze pri veceri cumite do mobilov.
ahoj. bala som sa otvorit tuto temu. tiez nejdem detom prikladom v mnohych veciach. je to tak.
myslim, ze sa formujeme navzajom a zatial co ja netrvam na jedeni pri stole ( sama by som najradsej jedla po leziacky), kricim casto ako besna ( samozrejme ze deti tiez, ale casto si prebereme situaciu preco kto krici a ci je dovod) tak v urcitych prioritach idem prikladom, uvediem banality neplytvat vodou, separovat, dakujem, prosim, zdravit sa kazdemu a do nemoty vstepujem uctu k zvieratam a prirode.
Ale vzdy je co zlepsovat, zamyslim sa vetu
@lija22 Ja by som skor povedala ze vacsina z nas je asi taka, akurat mozno v inych situaciach, nez som uviedla prave ja. Alebo si to mozno neuvedomujeme? Je to tak ako tu baby pisu, vodu kazu vino piju - ale uvedomuju si to ti rodicia? Niektori? Ja mam v mnohych pripadoch pocit, ze nie. Moj brat vkuse huci po detoch. A ma to odovodnene, jeho kamosi maju respektujucu vychovu a dnes im velke deti skacu po hlave, takto to on nechce - on chce aby posluchali a neboli s nimi problemy... aby bolo jasne kto je rodic, kto dieta. Kto urcuje pravidla.
mas pravdu. vodu kazeme, vino pijeme. schvalne tam zaradujem aj seba.
tazko povedat, ci by bol spravny kompromis niecomedzitvojim bratom ajeho kamosmi. Aj my rodicia sme len ludia a mylime sa. ja si casto az spatne uvedomujem jejda, co som vtedy robila otras.
Som zvedava na dalsie nazory
@mpg a koho iného, keď sú v prevažnej väčšine stále s nami?🙂)áno sú naše zrkadlá v dobrom aj zlom.Niekedy to až zabolí, keď sa hádam s dcérou a povie niečo čo používam ja voči nej.Napriklad nemám 5 rúk ako som to mohla spraviť?
Ale všetci sme len ľudia každý robí vo výchove chyby a možno to, čo ty považuješ za chybu tvoje dieťa si ani nevšimne.tvoj brat čo robí je obrovská chyba, lebo ako by sa jemu páčilo, keby niekto stále po ňom hucal stačí, že má kludnejsie citlivé dieťa a vyrastie z neho neurotik.Je týchto kričiacich hulvatov neznášam.Deti sa mu raz vzopru a budú rovnako hulákať.Ja som bola vždy za kamarátsky výchovu a nie direktivnu povedala som a tak to bude.Ale možno, ak by som mala vzpurne tvrdohlavé dieťa narazila by som.Kazda rodina povahy sú iné.co platí u jedných neplatí u druhých.Ale na krik som extrémne hakliva od detstva.Na mňa mama vôbec nakricala otec stačilo, že zvýšil hlas a bolo mi do revu.
Ale možno to bola chyba🙂)že na mňa nehulakali od malička mne stačí, keď šéf zdvihuje hlas a zúri a nerobí mi to dobre.mozno by som bola od detstva odolnejsia
Sú veci, pri ktorých ideme príkladom a platia pre nás rovnaké pravidla ako pre dieťa. Zároveň sú veci, v ktorých mame ako rodičia výhody… práve preto, že sme dospeli, sme za seba zodpovední a pod. Od nášho dieťaťa očakávame rešpekt - nie sme jeho rovesníci, ani kamaráti, sme autorita. My sme ti, ktorí ho majú čo najlepšie pripraviť na život a budúce osamostatnenie sa.
Donutila si ma zamysliet. Ale neprisla som na nic, kedy by som vodu kazala a vino pila. Tie priklady co si uviedla nerobim. Nejem s mobilom, netrvam na tom ze sa musi jest za stolom. Skakanie do reci neviem, lebo syn este nerozprava. Nemusim ist spat o 19:30, lebo nepotrebujem 11 hodin spanku (to si uviedla zly priklad). Uved dalsie priklady, prosim. Zaujima ma to.
Tiez to ze kamosi maju respektujucu vychovu, ale deti im skacu po hlave.... Podla mna nemaju respektujucu vychovu, skor maju vychovu uplnej volnosti. Nielenze na deti nehucia, ale ani nenastavia ziadne hranice. Verim tomu ze sa daju nastavit hranice aj bez toho aby rodic po detoch hucal.
Podla mna to nebude fungovat ak dietatu nejdes prikladom. Skor ci neskor ta prestane respektovat. Svoje pravidla si mozes vynucovat krikom, alebo bitkou len do ranneho veku dietata.
Tak vychovať sa tak dieťa dá, zastrašovanim, príkazmi... Zo skúseností so však myslím že do času, keď dieťa dospeje bude veľa veci tak či tak robiť ako rodič, lebo je to preňho proste prirodzene.
Vychovaj najprv seba, až potom môžeš vychovávať deti.
Áno musíš ísť príkladom! Inak to jednoducho nefunguje.
Chápeš že je úplne jedno kto ako domysli dôsledky ?? Deti sa učia opakovaním toho čo vidia. Toto nezmenis. Opakujú po tebe. Chápeš? Ak ťa vidia s mobilom pri jedle zatiaľ čo ty ho deťom zakazujes majú z toho max tak guláš a svoju autoritu tým len ty sama znizujes.
A prečo si ty môžeš doma vyložiť nohy a tvoje dieťa nie?? Si na veľkom omyle ak si myslíš že dieťa hoc ročne či dvoj, nepozná rozdiel medzi domovom a reštauráciou.
Prepáč ale to že ty máš zle zorganizovaný čas a považuješ za nutné tukat do mobilu pri jedle je fakt kontraproduktívny argument. O pár rokov ti deti budú tvrdiť to isté 😁 celý deň v škole potom tréning, musím pri večeri......
Áno máš pravdu, rodič určuje pravidlá. ALE!! Nie spôsobom, že pre mamu platí toto, pre ocka iné, a pre deti úplne odlišné..... takto sa pravidlá netvoria a s výchovou a posluchanim či rešpektom to nemá nič spoločné.

rodic ma ist prikladom dietatu, od koho sa ma naucit slusne spravanie? z obkecov asi nie ale z pozerania na blizkych ako sa spravaju tak sa sprava aj dieta...