Nekonečný mamahotel
Ahojte, chcela by som získať nestranný pohľad na situáciu.
V dome vašich rodičov sa “zabýval” váš súrodenec s partnerom, detských izbách, ktoré boli neskôr plánované ako “prazdninové” izby pre vaše deti, čiže vnúčatá.
A teda deti surodenca (aj so svojimi rodičmi) v podstate prazdninujú celý rok a deti ostatných súrodencov nemajú momentálne kde spať. Z jednej “detskej” izby si “mladí” spravili nazvime to “ sklad “ (keďže je jednoduchšie hádzať veci na kopy ako urobiť poriadok). Podľa ich niekdajších vyjadrení mali byť odsťahovaní tri roky. Ako by ste sa zariadili? Čakali by ste na uvoľnenie izby? Ako dlho? Alebo by ste spojazdnili izbu pre vase deti?
ano je klucove ci je prazdninovy pobyt u starych rodicov odmietany s dovetkom ze nemaju kde spat a pritom je tam izba len zabordelena
mala by to autorka vysvetlit
@sissy27 evidentne to mali slubene uz pred rokmi a vybyvaci zasa slubili ze sa do isteho datumu odstahuju. Preco by jedni mali uzivat vsetko a roztahovat sa vsade a druhi nemozu prist k babke s prespanim?
Ale ako pisem, musi to prekazat hlavne rodicom, ked to nezariadia ako slubili, tak bohuzial.
Nenapisala si co na to rodicia?
Mali nejaku dohodu?
Resp im to vadi len to nechu nasilu riesit teraz alebo ako?
Mame to podobne v tom ze sme traja surodenci.
Rodicia maju na poschodi tri izby. A kazdemu ostala jedna. Takze ja ked pridem aj s detmi tak tam svoju izbu mame kedykolkvek k dispozicii. Rovnako aj surodenci.
Úplne som si spomenula na naše prespavacky u babky. Mala dvojizbový dom, v jednej izbe býval vtedy slobodný strýko a b druhej babka. A chodili sme k nej prespávať aj 4 vnucky naraz. Tri sme spali s babkou v manželskej posteli a jedna spala na posteli zvlášť. A prežili sme a doteraz na to so sestenicami spomíname.
@limoncino to je fajn romantika, ale babka ocividne viac izieb nemala a teda ani neslubovala. Tu sa zda ze sa naslubovalo a niekto sa roztahuje kde nema a o tri roky dlhsie ako treba.
Sklad nech upracu asi to je izba, ktoru nepoužívajú a tam mozu byť vnúčatá ci ty, ked pridete.Treba sa o tom porozprávať s rodičmi.Aky je dôvod, že tam bývajú? a je vôbec vôla, že pôjdu preč či sa zabyvali nastalo?
Nemam priestor reagovat na kazdy komentar zvlast, tak napisem takto hromadne.
Ano, rodicia tiez ratali s tym, aby sme mali aj v buducnosti, ked k nim prideme aj s detmi kazdy svoju izbu. A ano, boli by radi ak by vsetky deti mali miesto. A nie, nikto nikoho nevyhana z domu.
Akoze veta “namiesto pomoci od surodenca..” bola dost od veci, pomoc sa dostava hlavne od rodicov, kedze v podstate financuju byvanie (a nie nezavidim), ale aby bola odignorovana ich poziadavka odbordelovat izbu, uz je trochu moc 🙈 neviem teda, ako by este mali pomahat aj ostatni surodenci. Navrhnut, ze im budu prispievat na splatku hypoteky, ked sa odstahuju, ci ako?
Tu nejde o byvanie, ako niekto kym napr dostavia, dosetri, to uz su roky… a nie 1,2,3.. preco sa neodstahuju? Netusim. Ziadne vyjadrenie z ich strany nepadlo, aj ked bola rec.
Ja proste len nevidim dovod, preco by deti nas ostatnych mali spat v obyvacko-kuchyni kde je nonstop ruch. Hlavne, ked je tam izba, v ktorej by mohli spat. Nejde o skolakov, ktorym treba vykryt 5 dni letnych prazdnin. Su to mensie deti, ktore sa ku nasim pytaju prespat, aj by hocikedy mohli, ak by mali kde.
Uz tu bol jeden komentar, kde sa sppmenulo odcudzenie a obmedzenie stretavania na 3x rocne, lebo byvajuci nemali sukromie - ano, aj toto uz bolo ale mama to razne stopla.
Este dodam k tomu komentaru o bunkroch a deleni majetkov - nasi nie su ziadni 70-80 rocni dochodcovia, po ktorych sa chystame dedit. Su to aktivni ludia, kratko po 50. Verim, ze maju dost rozumu na to, aby dom na starobu predali a v klude bez financnych tazkosti si uzili zivot naplno
@babulkomale a ty vieš čo bude o pár rokov? Slúbila im izby, pretože boli prázdne. Teraz si zober, že neiviem z akého dôvodu, tam potrebuje ubytovanie druhý súrodenec, tak ho vyhodíš?
autorka - p omoc od súrodencov sa myslela skôr psychická, podporiť ich a nie finančná. A ako si podotkla. Rodičia majú pomáhať, aj im pomohli. Cítiť z teba urazenosť, že deti nemajú vlastnú izbu. No tak nemajú. Teraz sú všetci zvyknutí mať svoju izbu pohodlie a pod. Aj a zase nevidím dôvod, prečo by deti nemohli spať v obývačko kuchyni, keď sú na prázdninách.
Tak keď sú tvoji rodičia aktívny ľudia ,ktorí majú dosť rozumu prečo nevedia s mladými zatočiť?
Veď poviem, moji zlatí dom je náš budú tu platiť naše pravidlá. Tu izbu z ktorej je sklad vypracete do týždňa a bude to izba pre ďalšie naše vnúčatá resp.navstevu aby mali kde prespať. Keď to do týždňa nabude všetko vyhadzujeme do kontajnera.
Ďalej, chceme , aby ste si do pol roka našli iné bývanie, lebo nemáme súkromie ...atď atď...takto to riešia ľudia s rozumom.
@babulkomale mne sa len vynorili spomienky, nič iné za tým nehladaj. V autorkinom prípade je to nefér
@apolka77 tak rodičom to možno vyhovuje. Asi každému to vyhovuje, okrem autorky. A je čudné, že sa nikto nevyjadril k dôvodu, prečo sú tam. Ani rodičia ani súrodenec
Moja mamina je z piatich súrodencov. Ja keď som chcela ísť ku starkej na prázdniny, vždy niekto so súrodencov ešte býval u nej. A spala som v rámci možností buď v obývačke, alebo pri starkej v spálni. A jeden maminin súrodenec je tam dodnes a nikomu to neprekáža 😉
@kvetinka75 preco vyhodit? Len vypratat sklad a spravat sa slusne.
Nekomunikuju ani o tom co planuju a kedy sa odstahuju. Len uzivaju a vyuzivaju.
Akym pravom sa oni roztahuju vsade a druhi nemozu prist na prespavacku k babke? Detom sa taketo veci tazko vysvetluju.
Je to nefer a možno aj tak trochu naschvál. Keď píšeš ze boli snahy od mladých obmedziť návštevy ostatných súrodencov a ich deti tak tu izbu majú možno zapratanu zámerne aby nebolo miesto na prespatie pre iných.
Ja by som sa ich to spýtala na rovinu, najlepšie keď budete všetci pohromade nech vam to dotyčný súrodenec vysvetli o co ide.
Jasne dajú sa deti ubytovať aj na gauci, ale prečo keď je voľná izba?
@kvetinka75 veď áno, autorka vôbec nepíše o tom čo chce mama a otec iba o tom čo chce ona. Ale s tou izbou čo je ako sklad súhlasím treba to vypratať a hneď bude mať kde návšteva prespať.
@babulkomale odsťahovanie si majú vydiskutovať s rodičmi a nie s autorkou. A sklad. No to by chcelo fotku, či je tam ozaj bordel alebo len tam majú zložené veci, pretože ich nemajú kam dať. Ozaj mi to príde ako závisť od autorky, príde mi aj zvláštne, žeby nikto nepovedal dôvod, prečo sú tam a prečo tak dlho.
Neviem si predstaviť, ak by u mňa bývalo jedno dieťa s rodinou (nech už je dôvod akýkoľvek), aby mi do toho kecalo druhé dieťa. Moje bývanie, môje rozhodnutia.
A prespávanie vnúčeniec od druhého dieťaťa by som nejako vyriešila. Vždy sa dá
@kvetinka75 jasne, zasa stara dobra zavist...
Len chce spravodlivost pre vsetkych.
Moja mama si nechala velky byt presne so zamerom, aby sme mali kam prist, kde si vobec sadnut.
Aby sme nemuseli chodit na striedacku do nejakej garsonky.
Ja ťa chápem, že ťa to štve. Máme veľmi podobný model v časti rodiny, akurát že mne je to sumafuk. Tie, ktoré píšete, že rodičia majú rozhodnúť, no áno, je to ich dom, ich pravidlá, na druhej strane, u nás je taká situácia, že tiež sa to dotyčným nepáči, ale oni neotvoria ústa ani náhodou, len tak medzi rečou splechnu občas pred nami a ja sa nestačím čudovať. Vadí im to, ale správajú sa ako nesvojpravni a tých, ktorých sa to týka, tak im nič nepovedia, len aby bol kľud v rodine. A tak nech si to pekne užijú aj s dôsledkami. Sú dospelí. Nechodíme tam vôbec. Mne to vlastne úplne vyhovuje. Autorka - môžeš skúsiť zvolať rodinnu radu, všetkých si posadiť a všetko pomenovať, čo ťa štve, bez nejakých emócií, len čisto fakty, čo bolo dohodnuté, ako to ty vnímaš a s čím máš problém. Aspoň budeš mať kľud na duši, že si spravila všetko. V konečnom dôsledku ale ozaj nemôžeš rozhodnúť za rodičov.
Informácie sú len od autorky témy, pochopiteľne druhá strana sa tu nevyjadrí. Podľa informácií autorky nechápem ako sa niekto môže zastávať jej súrodenca, to je absurdné. Ale samozrejme, ako je zvykom, zase tu niektoré fabulujú ako a prečo to tak je a či to nie je inak, prečo súrodenec nepovie prečo a dokedy tam je a prečo ho súrodenec nepodporí a keď chce autorka aspoň podobné podmienky pre svoje deti, tak vlastne závidí bývanie u rodičov 🤦♀️
Autorka porozprávaj sa s rodičmi, keď so súrodencom sa to nedá a jasne povedz, že rodičov navštevovať chcete, ale odmietate spať v obývačko-kuchyni, keďže je to nepohodlné, bez súkromia, že chcete spať vo voľnej izbe a najbližšie prídete keď ju súrodenec pre vás ako deti a vnúčatá uvoľní, pretože s ním o tom nie je reč. Ak rodičom vaša návšteva za to stojí, tak budú tlačiť na súrodenca o uvoľnenie izby. Ak nie, tak to nestojí za to, sami si vybrali.
@babulkomale nevieme dôvod prečo sú tam, tak aká spravodlivosť? Nie všetkým sa darí rovnako. Predpokladám, že niekde pred tým bývali. No niečo sa muselo stať keď skončili u rodičov. A stále nevieme čo. Či niečo vážne alebo vypočítavosť.
Je úplne jedno prečo tam sú, je to dom rodičov a ty sa môžeš akurát opýtať či by sa nedala izba upratať aby tam mohli dať rozťahovací gauč pre decká.
vobec by som to neriesila. nie je to absolutne tvoj dom, takze by som mozno akurat tak suchala nohami, je to ich rozhodnutie, ich vec. ak treba, zakazdym sa da niekde prespat, tiez som v zivote nemala svoju izbu na mieste, kde som uz nezila.
@janage Vsimla som si davnejsie, kolkym ludom tu na MK robi problem citat. Kolkokrat tu vidim v roznych temach reakcie uplne od veci na nieco, co v texte ani nebolo. Lebo bud skacu cele riadky, aby text rychlo zhltli, alebo sa mozno vytocia do nervov uz pri prvej vete (neviem) a dalej maju problem sa sustredit, aby to docitali riadne do konca.
A hned pisu reakciu.
Takze znova, pisem: "Ci moja dcera, ci nevesticka,.."
Takze hovorim za seba, ako za rodica/svokru. Nie za dceru, surodenca, ci dakoho ineho.
A ano, vyhodila by som ich z domu, ak by mi tam robili bordel a koniec diskusie.
Netrpela by som im to ani minutu, take chovanie.
Nechapem, preco by som vobec mala.
@moonlight1210 toto spravila aj znama a hned sa jej polepsilo so srdcom...len ju cicali a robili bordel v dome.
@kvetinka75 keby sa mi nedarilo, zostala som invalidna, skoncila u rodicov, tak budem vdacna a nie ze roztahovat sa vsade a nekomunikovat od datume odchodu. Musia vediet ze aj druhy surodenec s detmi ma pravo a zaujem tam chodit a vnucata tam chcu aj prespat.
Keby tam bolo nieco vazne na strane byvajucich, tak myslim ze by tato tema ani nevznikla...proste im je dobre v mamahoteli.
Neriesila by som to. Ak to rodicom nevadi, tak mne by to bolo jedno, ale hold by tam moje deti na prázdniny asinechodievali, keďže by nemali kde prespať.. ak by dedko s babkou prejavili zaujem a nasli vhodne riesenie, tak prečo nie 🙃

To si musia riesit rodicia. Bohuzial takychto parazitov vecne ospravedlnuju a takym pomahaju. Tym, co sa sami snazia, zadlzia a buduju, tym netreba nic, ti sa postaraju.
Nechodila by som tam. Keby rodicia mali gule, "vasu" izbu zamknu aby sa tam nenanosili kadejake sklady.
Ale v prvom rade to musi prekazat im aby to riesili.