Nekonečný mamahotel
Ahojte, chcela by som získať nestranný pohľad na situáciu.
V dome vašich rodičov sa “zabýval” váš súrodenec s partnerom, detských izbách, ktoré boli neskôr plánované ako “prazdninové” izby pre vaše deti, čiže vnúčatá.
A teda deti surodenca (aj so svojimi rodičmi) v podstate prazdninujú celý rok a deti ostatných súrodencov nemajú momentálne kde spať. Z jednej “detskej” izby si “mladí” spravili nazvime to “ sklad “ (keďže je jednoduchšie hádzať veci na kopy ako urobiť poriadok). Podľa ich niekdajších vyjadrení mali byť odsťahovaní tri roky. Ako by ste sa zariadili? Čakali by ste na uvoľnenie izby? Ako dlho? Alebo by ste spojazdnili izbu pre vase deti?
@autorka čítala som len 1 stranu, možno si niečo ďalej doplnila...
chyba tu dosť podstatných info. Napr.aky veľký je dom, kolko ma kto izieb, nejaká z nich bola tvoja a oni ju zabrali? Alebo?
V prvom rade by som sa spýtala rodičov, čiaru záujem aby sme k nim na prázdniny chodili aj my s deťmi. Ak áno, nevidím dôvod prečo by sme mali spávať na gauči, keď v dome je niekoľko izieb, ale roztahuju sa tam ini.
V každom prípade povedala by som im ze jednu izbu mi jednoducho uvoľnia. Predpokladam, ze nie sú všetci 3-4? V 1 izbe. Sklad si môžu robiť na dvore.
Nie je to tvoj dom, tak sa nestaraj. Je logické, že rodičia uprednostia stále bývanie súrodenca pred tým, že sa tam tvoje deti dovalia na prespatie raz mesačne. A samozrejme že viacerým ľuďom jedna izba nestačí, ty ako rodina by si sa spratala do jednej izby trvalo bývať? Takže ten sklad je tiež len mastenie ega tvojho a zveličovanie na MK nech ti dajú druhé za pravdu. Je normálne, že potrebujú úložný priestor. A za mňa bývanie s rodičmi/svokravcami terno nie je, nemáš im čo závidieť. Tak buď rada, že ty bývaš sama.
@marsmykkok keď to nie je žiadne terno tak prečo sa teda neodsťahujú? Žeby preto, že je to svojim spôsobom pohodlné? Ja autorku plne chápem. Je tak isto dieťa svojich rodičov ako aj jej deti vnúčatá. A v podstate tak ako tam býva jej súrodenec, tak by tam mohla ísť bývať aj ona. A rodičia by mali spraviť poriadok!
@mateson vidíme pohľad len jednej strany. A prečo sa neodsťahujú, podľa mňa je to o tom, že sa boja urobiť krok vpred, ale výhra to nie je bývať takto. A koľkokrát to tak býva, že ten čo býva s rodičmi alebo blízko je na robotu a zlý a ten čo príde na návštevu je len hýčkaný a najlepší. A zase oni sa budú tlačiť čo tam bývajú a jej deti to možno teraz na jar láka a pospia párkrát, ale príde jeseň a zima a dážd, choroby a neobjavia sa tam... Podľa mňa by bol nejaký kompromis dobré urobiť, napríklad dať do tej izby kde majú úložné priestory vysoké skrine a zmestiť tam aj poschodovú posteľ a ked prídu deti zakladateľky diskusie, môžu tam spať. Ale nevidím dôvod aby tam mali izbu len pre seba, ked ju reálne využijú možno párkrát ročne. Už ten názov "nekonečný mamahotel" neznie objektívne, čakala som nejakého 40tnika, čo mu ráno mama robí kakao, perie, upratuje detskú izbu a tu ide o rodinu čo len žije pri rodičoch/svokrovcoch. Takže pokým nemáme názor druhej strany nesúdila by som a nepríde mi autorka objektívna.
@marsmykkok mala som kolegyňu, tá býva celý život s rodičmi, už len s mamou, otec zomrel . Stále sa sťažovala, ako si nemôže spraviť nič po svojom, ako v nedeľu chodia ďalší dvaja súrodenci na obed. Tri deti má najstaršie už vyše 25 rokov určite. Akože pracovitá žena aj jej muž. Čo jej mama rozkazala, to robila. Vlastne stále robí. Keď sme jej hovorili prečo sa neodsťahujú, tak odpoveď bola, že ona by nespávala, ak by mala hypotéku na krku. Raz bude musieť súrodencov vyplatiť, mama jej to nikdy nepreprepíše. A ona normálne povedala, že deti si budú musieť zobrať hypotéku aby mohli vyplatiť jej súrodencov 🤦dve staršie už pracujú. Takže aj toto je možné.
Tí dvaja čo sa zabetonovali u rodičov sú riadne vypočítavy, roztahovat sa, bývať zadarmo, stále vyššie nároky, obmedzovať návštevy zvyšku rodiny a nakoniec tlačiť na rodičov aby dom prepisali na nich ale autorka závidí a ma vysoké nároky na ubytovanie pre svoje deti 😂😂😂
Autorka, ak to do víkendu neupracu, dohodni sa s rodičmi, vypracte veci a dajte im to do izby. Upratanu izbu zamkni aby tam znova nespravili sklad.
Koľko ľudí žije v podnájme kým našetria na 20 percent ceny nehnuteľností alebo kým im stávajú dom, ale niektorí majú skvelý nápad - nasackovat sa k rodičom a bývať zadarmo. Keby rodičia pýtali príspevok na energie a každú opravu tak by si to rýchlo rozmysleli.
@mateson no presne to je ten prípad, že sa kolegyňa bojí urobiť krok vpred. Ale škodí tým aj sebe, teraz že je bez súkromia,.musí poslúchať matku a aj neskôr presne ako píšeš keď bude treba vyplácať a z čoho? Určite je lepšie riešenie byť sám a hypotéka čím skôr.
@lienka.7 kedze som nechcela pisat uplne podrobnosti a detaily, beriem komentare s rezervou, pretoze nikto neviem aka je detailna situacia.
K domu - nejedna sa o ziadne samostatne bytove jednotky v dome, ze by mohli oddelene fungovat dve rodiny v samostatnej domacnosti.
K izbe - ano, kazdy tam mal svoju izbu. K vyjadreniu o nepomoci, ktore tu padlo (nie od teba) napisem len tolko, ze izba dalsieho surodenca bola uvolnena a tato jedna bola aj s postelou a nejakmi nasimi vecami k dispozicii pre nas az jedneho dna sa tam zacal hromadit bordel. Ale tak stale sme si hovorili, a zopakujem este raz, ze na zaklade ich vyjadreni, ze ved na rok sa stahaju, rok este pockame.. a z roka su uz tri a dosli nervy aj mame. Pisem mame, lebo mama má na starosti komplet domacnost. By ma hanba fackala, aby som bola doma a varila /upratovala by mama, ked doleti z roboty a z nakupu.
@marsmykkok nie nepratala by som sa byvat s rodinou natrvalo do jednej izby, nie som na hlavu. Preto som si najskor zadovazila vlastne byvanie a potom deti.
Prosim ta, a ked v tvojej definicii mama hotela nahradis 40tnika dospelymi detmi, ktore maju deti, tak to ma iny nazov?
Este by ma uprimne zaujimala jedna vec- ti co tu pisete o zavideni, vysvetlite mi prosim, co by malo byt akoze zavideniahodne na tom, ze niekto zije v detskych izbach u rodicov 😵💫
@katka700 ano je obrovska pomoc od rodicov, ze si takymto sposobom mozu setrit (a to nezavidim, pretoze ani jedneho surodenca z nas neukratili, tiez sme sa neodstahovali okamzite, ako sme skoncili skolu), ale vsetko ma svoje hranice. Hlavne, ked ta pomoc ide iba jednym smerom a bez prejavu vdaky.
autorka - poviem ti jednu vec. U nás tiež asi ide pomoc jedným smerom - bratovi. Ale ja som to nikdy nejako neriešila. Jediný, kto to rieši je môj muž. Jemu vadí hento, jemu vadí toto. Ja som vždy bola samostatná a vedela som si veci zariadiť. Uvedomujem si, že bratovi dali rodičia viac, viac sa tam angažujú ale mňa to teda vôbec netrápi. Z ich pohľadu to tak asi vidia. Pomáhajú aj nám, ale podľa muža nie dostatočne keď to porvná s mojim bratom. Sem-tam sa kvôli tomu pochytíme. Ale nebudem ja rodičom hovoriť čo majú robiť ako sa majú ku komu chovať. Ja to akceptujem. Ich voľba
@kvetinka75 jednym smerom som myslela vo vztahu rodicia a dany surodenec. Nie my ostatni surodenci.
ak rodicia potrebuju pomoc mozes hadat komu volaju 😃 tym sa nechcem stazovat, ze by ma obtazovali, janto beriem ako samozrejmu vec.
autorka pre mňa je mamahotel stará dievka/mládenec, čo žijú u rodičov a rodičia robia všetko za nich a starajú sa o nich ako o 5 ročné deti, teda im riadia, robia raňajky a tak. Ak niekto žije s rodičmi a je samostatný, že si navarí, poriadi, prípadne má aj rodinu kde predpokladám, že o brata sa stará manželka, nie je to mamahotel, je to bývanie s rodičmi. Ale to neznie tak ostro, preto si použila ten mamahotel. A sama píšeš, že sa ti nepáči, že majú nižšie výdavky, takže im závidíš. 😉
@marsmykkok dakujem za objasnenie, podla tvojej definicie ziju v mamahoteli.
Kde som pisala, ze sa mi nepaci, ze maju nizsie vydavky?

Uz som to tu pisala 2x - uz dvakrat padla poziadavka zo strany rodicov, aby bola izba odpratana. Do vikendu to ma byt. Tak som zvedava, ako to dopadne.
@stvura ak by sa nasi vyjadrili takto ako tvoj otec, tak jedine co mi zostava, je to respektovat.
Ale ked vnucata pytaju na spanie a uz 2x pytali izbu, tak asi chcu aby tam chodili.