icon

Neľutuje, že máte jedináčika?

rybkoava
16. sep 2018

Dobrý deň, viem že tu tato téma bola 100 x omieľaná, aj to že rozhodnutie je len na mne. Som šťastne vydatá. Svoj aktuálny život milujem. Ale je tu jedna téma, ktorá je mi nepríjemná. Všetci dookola riešia kedy budeme mať druhé. Ja sa naň necítim, aj keď mam tesne po 30 tke. Chcem sa spýtať hlavne Vás mamičiek, ktoré ste sa dobrovoľne rozhodli mať jedináčika. Neľutujete to?

angelinja
17. sep 2018

a za dalsie sa to moc rozobera jedinacik potrebuje presne taku istu vychovu ako viac deti, no pri jedinacikovi su rodicia vytazeny na 100 % lebo mu supluju aj surodenca aj rodica..dokonca si dovolim povedat ze ti co maju viac deti sa ani tak nemusia venovat tym detom akko ti co maju jedno...lebo sa proste hraju navzájom..pokiial su neni velke vekove rozdiely

m.i.r.i
17. sep 2018

toto je taky strucny suhrn..vsetko su predsudky.

https://eduworld.sk/cd/martina-matejova/3422/je...

kvetinka75
17. sep 2018

@angelinja presne tak. Dcéra chcela ísť na plaváreň, nemala s kým. Išla som ja. Nepustím ju predsa samu, keď mala 10 rokov. Chcela ísť do kina, cvičiť? Keď je doma stále sama, nechcelo sa jej ísť aj von samej, tak som chodila s ňou. Chcela sa ísť bicyklovať, korčuľovať, nemal kto, išla som ja. Do nemoty sme hrávali karty, spoločenské hry, pozerali rozprávky, filmy - ke´d mala chuť na spoločnosť, lebo nemala s kým. Niekedy je človek rád keď je sám, ale niekedy potrebuje tú spoločnosť a keď nemá v rodine bratranca, sesternice, nemá po ruke kamarátky, tak zaskakuje rodič.

caelley
17. sep 2018

@carmenuska tak pojde do mensieho domu, boze... niektori ludia ako prikovani k rodnemu domu, rodnej dedine... nepaci sa mi nieco na mojom aktualnom zivote? Tak to zmenim ked sa da. Otcovi zomrel otec a mama sa odstahovala prec. Ani tak sa so sestrou nestretavaju, ani jeden nema pocit, ze ostal sam, maju svoje rodiny, deti, znamych. Vsetko je o ludoch, ako pristupuju k problemom, netreba sa lutovat a vycitat, staci zit tak, aby sme neostali sami🙂 o to sa musime postarat my, nie nasi rodicia tym, kolko nam dali surodencov. Ani keby znama z Tvojho pribehu mala surodencov, nic nezarucuje, ze surodenci nebudu zit na konci sveta/budu mat dobre vztahy/budu zdravi...

m.i.r.i
17. sep 2018

@kvetinka75 u nas je to podobne..ale zas..no tieto aktivity co si vymenovala -- aj keby mala surodenca, tak nepustim teda napriklad 10 a 8 rocne deti same na plavaren, na kzisko korculovat ani do kina ...my na tieto aktivitiy chodime aj s kamaratmi co tiez maju deti - ci jedno ci viac, ale vsade predsa aj tak ide rodic 🙂 ale pravda je, ze doma ano -- karty, hry, rozpravky...vzdy ked nema kamarata ...ale inak kedze vela sportuje, tak je vela na sutaziach, vela hra vonku futbal s chlapcami...beha a skace..ale zas...hram s nim badminton, manzel ci svokor s nim kope futbal...hadzeme do kosa...tiez to nebude robit sam..tam mozno ak by mal surodenca s rovnakym zaujmom, tak to robia spolu...ale ziadna zaruka..u susedov chlapec futbalista, chodi sa hrat k nam..jeho o 2 roky mladsi brat che iba tancovat v subore a doma si spieva pesnicky...brat mu na hru nepomoze 🙂 tak bude kamarat, alebo otec sa s nim hra..

xxxkatka
17. sep 2018

Ja som bola doslova alergicka (a dodnes som od inych) na vetu nasich "Ved musite sa mat radi, ste surodenci" . No, nemusime. A je tomu tak doteraz, nestretavame sa.

@m.i.r.i uplne suhlasim s clankom 😉

kvetinka75
17. sep 2018

@m.i.r.i ale tak zase neboli by rovnako starí a keby bolo 10 ročné dieťa na plavárni kde je plavčík s napr. 14 ročným súrodencom, tak to by som pustila. Tak isto aj kino. alebo grilovačky, stanovačky na záhrade. Vždy tam chýbal dcére nejaký parťák. Aj keby sa deti spolu nezabavili, predsa len, je tam viac ľudí. Nejde iba o spoločné záujmy ale o spoločnosť ako takú.- A to napr. mojej dcére chýba. Ten pocit, že je stále sama. Cez prázdniny sa to horší. A čím bola staršia, tým to bolo horšie. A zase ona neinklinuje ku všelijakým partiám, čo chodia hore-dole po sídlisku a poflakujú sa. Na dovolenky sme tiež vždy niekoho zháňali. Doma len s rodičmi, tak aspoň tam nech niekoho má. Teraz napriek tomu že je pomaly dospelá, chce s nami chodiť na výlety, dovolenky len sa tam cíti sama keď ideme iba traja. Na rozprávanie máme dosť času aj doma

wieruska1
17. sep 2018

Jedinacik? Viac deti? Kazdy ako sa citi to je jasne ja by som vsak chcela poukazat na tie zle vztahy v rodine ako tu viacere spominate. Sme velka rodina na bezne pomery az velmi velka. V bezny nedelny obed bas byva cca. 20 a to je minimum. Sme rozdielni, taki, onaki, bohati ale aj bez penazi sme vsak rodina a tej bohuzial alebo nastastie treba pre fungovanie vela obetovat, mnohokrat si kusnit do jazyka ale aj sklopit zrak. Mohli by sme sa pohadat do krvy no nechceme a tak ako je to so surodencami ktorych si nevyberame je nevyhnutnostou rodicov a starsej generacie naucit tu mladu obetovat cas energiu aj ked sa im zrovna nechce. Tam kde toto zlyha to vyzera tak ze sa brat s bratom nebavia a myslis si ze to je ok.

m.i.r.i
17. sep 2018

@kvetinka75 ale ano chapem..my tiez riesime dovolenky -- vacsinou chodime sami....a syn je tym padom sam...keby sme chodili s 2 detmi je otazne ako by vychadzali..ci by sme riesili celu dovolenku ich spory alebo by sa zabavili..takze ano, chapem co pises..aj my to iste riesime..dovolenky, prazdniny...aj vikend casto...no ale napriklad teraz som bola na vikend u kamosky...2 deti...dievca 9 a chlapec 7...cele dni sa biju, nikdy sa spolu nezahraju..ked sa maju hrat..ona si cita knihu a on stavia lego..nic nerobia spolu...to moze byt aj kazdy sam vlastne...nas by chcel surodenca takeho ako je on.keby mu surodencom mohol byt najlepsi kamarat zo skoly alebo z tenisu...aby spolu hrali tenis..alebo sa hrali s niecim....ci by sa zabavil s o 3 roky mladsou sestrou napriklad je otazne..mozno, mozno nie...naozaj to clovek nikdy nevie...🙂

angelinja
17. sep 2018

@m.i.r.i chlapec a dievca sa nzahraju uz v takom veku spolu opdla mna ale mozu spolu vymyslat ale je to vek kedy sa zacina separacia dievcata a chlapci...ale ver mi ze oni sa tam "eviduju"..keby odide jeden na dva tyzdne dam zato ruku ze zacne ten druhy otravovat ze kde je alebo si aspon mysliet ze kde je ten druhy uz..

dai
17. sep 2018

@m.i.r.i hm... velmi zvlastne. Ja vela jedinacikov nepoznam, tu v ba mam pocit ze su len vacsie rodiny. V kazdom pripade nase decka v skole su k surodencom super. To ze pubertaci sa medzi sebou bavia ze mladsi brat lezie na nervy by som brala s poriadnou rezervou - aj u nasich to pocujem a nasledne vidim s akou laskou sa o tych mladsich staraju, ako ich mojkaju , aki su na nich pysni...
Moj muz ma napr.zle vztahy s bratom ale hlavne kvoli svokrovi ktory ich viedol k velkej sutazivosti. Napriek tomu si starostlivost o rodicov delia...
Ako som pisala, neidem sa vyjadrovat k jedinacikom - nam bolo smutno ked sme mali len malicku - a to pritom super extrovertne dieta vsetkymi milovane... ja som stale mala pocit ze sme neuplny, teraz s malickym uz je to ok🙂 nase deti sa o seba staraju, semtam hadaju, ale uz teraz vidim ze niekedy spolu paktuju proti nam co je uplne super, maju svoje tajomstva, zavru sa v deckej a hodiny spolu prehraju s kopou fantazie - ja by som uz nebola schopna sa take hry hrat... mne jedinacikovia ktorych poznam ( poznam len 2och ) pridu taky predcasne dospely - ale teda 2ja je velmi mala vzorka nato aby som generalizovala...

dai
17. sep 2018

@angelinja
@m.i.r.i moj syn ma 7 a dcera 11 - ano, niekedy maly hra lego a dcera cita... ale velakrat hraju lego spolu, dcera cita synovi, alebo sa hraju na harryho pottera, vymyslia si spolu svet a hraju sa... nemyslim ze 3rocny rozdiel je velky

m.i.r.i
17. sep 2018

@angelinja ale ano to je mozne 🙂 ja mam sestru o 2 roky mladsiu...rozdielne sme od zaciatku po koniec..boli sme a aj teraz sme..a aj nase deti su...ja som bola od narodenia extrovert, spolocensky typ, kym sa nenarodila, museli sa so mnou vkuse hrat, sama ani minutu, same preco toto, ako toto..vsetko ma zaujimalo..dali mi sestru...dali mi ju ale na hranie...uplne vazne si odstupom casu uvedomujem, ze pre mna bola sestra vyborna...inak by som nasich otravovala aby sa so mnou hrali alebo hladala kamaratov, ako moj syn...sestra to zaplnila..ja riadila, ona posluchala...na dovolenky, vylety sme chodili..hrali sme sa dost aj spolu..aj ked sme rozdielne..aj sususu pod vankusmi proti rodicom bolo..asi v 12 ale bol koniec..ja svoje kamosky, ona svoje...nejaku chvilu sme si nasli cestu k sebe tak v 17-18r...chvilu..potom uz mala kazda svoj zivot..vysoka, zahranicie, partneri...ja som ju mala rada, ale skor asi za to, ze som nedokazala byt sama...nenavidela som byt sama...ona pri mne bola, v izbe sme boli spolu, ked nebola doma, bolo mi smutno..ale len preto, ze tam nebol NIK...v tej izbe..keby tam miesto nej bola nejaka kamoska, to iste by to pre mna asi znamenalo...to si uvedomujem casom...ked vidim syna..je mu jedno kde je a s kym je...hlavne ze sa mu niekto venuje, ze ma co robit..ze sa s niekym hra..ked je v tabore, ani si na nas nespomenie...ked je u babky a dedka, tiez mu nechybame..ked pride domov, mamiiii, pod hrat badminton alebo mami zavolajme spoluziakovi...nie je rad sam a hlada spolocnost...surodenec by mu vyplnit tu prazdnotu s pocitu samoty..ale ci by to bolo to spravne, sama neviem..ja si teraz so sestrou nerozumeim..teda snazime sa obe..volame si, piseme..snazime sa obcas stretnut, aby sa deti stretli..ale spolocny cas spolu travit nemozeme..dovolenku alebo nieco take, pretoze tie predstavy o vsetkom uplne su uplne ine...ako nalozit s financiami, ako travit volny cas, kedy rano vstat, kam ist...nezhodneme sa v nicom a len pre udrziavanie dobrych vztahov sa kazda premoze a obetuje v nejakej oblasti...ale ideme si uplne proti vlastnemu presvedceniu ..k tomu mame manzelov, ktori su samozrejme tiez kazdy o 180 st opacny protipol, kedze sme si aj kazda hladali partnerov uplne inych a ja by som s jej muzom nevydrzala ani ona s mojim, viacmenej si nemam s nim skoro co povedat...tak tie rodiny sa stretavaju hlavne preto, ze sme mali doma vsetepovane ze krv, rodina, kamarati pridu a odidu a sestra ti ostane navzdy...atd atd..tak sa snazime..ale je to silene...a naco..

m.i.r.i
17. sep 2018

@dai ale ja s tebou suhlasim..ja by som este aj teraz prijala druhe dietatko a stale si myslim, ze by to synovi prospelo..prave preto aky je...pretoze vidim aj tie pozitiva..len nie su nikde zaruky..a zas snazim sa triezvo na to pozerat a vidiet aj to, ze ani ten jedinacik zas nie je chudak...a moze byt stastnejsi ako ti so surodencami...akokolvek tu aj objahujem tych jedinacikov, je to preto, ze nearada generalizujem..mne sa pacia aj velke rodiny so 4 detmi...vzd som chcela aspon 3..nemam...len nikdy neposudzujem ani jedinacikov..a vidim veeeelke pozitiva aj v tom ked je niekto jedinacik...a do pocitov ludi/ani rodicov ani deti/nevidime nik

carmenuska
17. sep 2018

@caelley jemin a to co je za idpoved.pisem priklad a aj to,ze je vsetko individualne.....a nemusime tu na mk riesit jej zivot a ako sa ma ona postavit k svojim problemom.Ona to berie takto ako som.napisala.A mozno ina v takej istej situacii by to inak brala.Ja to uvadzam ako priklad.

caelley
17. sep 2018

A co hovorite na dnesny novy trend, mat dospele dieta, ktore zena mala za mlada a spravit si po 40tke druhe s novym partnerom?
Je take dieta jedinacik? Lebo zivot ma skor jedinacikovsky... aj jedno aj druhe...

zuzuliennka1
17. sep 2018

@angelinja ti co maju viac deti, sa im ani tak nemusia venovat?? tak to si riadnu kravinu zapotila, venuju sa aj viac, lebo kazde dieta je jedinecna ina osobnost a co plati na jedno, neplati na druhe, ani na tretie... a kazde dieta treba vychovat, nie ze vychovam jedno a to potom vychova zvysne, mas to pomylene

zuzuliennka1
17. sep 2018

ja som zo 4 surodencov a je to super, teraz sme uz dospeli, super vztahy, no ja uz tolko deti nestiham 😁 teraz mam 29r, 9mes. syna a chceme este max. 1 dieta, ked syn bude mat tesne pred 2 narodeninami....

adamar
17. sep 2018

@rybkoava ako dieta som rodicov prosila o sestru,ako 6rocnej sa mi to splnilo.Sme najlepsie kamaratky,mozem sa s nou so vsetkym podelit,vo vsetkom obrátiť. Mala som prosit este o viac surodencov🙂Som velmi rada ze som neostala ako jedináčik

silvi300
17. sep 2018

@rybkoava Ja by som veľmi chcela druhé dieťatko, ale žiaľ zatiaľ sa nedarí. Nechem, aby môj syn bol jedináčik. Malý bude mať v novembri 5 rokov.

angelinja
17. sep 2018

@zuzuliennka1 ale nemam to pomylene , poznam kopec mamiciek co maju jedno dieta a venuju mu vsetok cas vymyslaju take veci co mamicku s dvomi detmi ani len nenapadne...ako sa hovori dve deti sa zahraju spolu a to sa hovori odjak ziva tak sa tu neurazaj ak mas dve deti a nahodou si sa citila menejenna a nemienim sa tu hadat so sliep...u

angelinja
17. sep 2018

a vidim to aj na ihriskach hned viem ktora ma jedno dieta a ktora ma dve a viac..

ayfer
17. sep 2018

@angelinja a ako to vidíš?

fkata
17. sep 2018

Ja sama som jedináčik, ale nemyslím, že by som bola o niečo prišla.
Spočiatku som síce prosila rodičov a súrodenca, postupom času, ma to prešlo a ja som si ani neuvedomila, že som sama.
Vždy som mala kamarátky, ktoré boli nablízku, bolo sa s kým hrať, neskôr na koho spoľahnúť. Popravde, ani si nepamätám, že by som sa nudila niekedy doma, alebo by som bola menejcenná v spoločnosti.
My máme tiež iba 1 syna, je síce malý a nevníma to ešte, ale na 90% zostane jedináčikom a myslím, že rozhodnutie nikdy nebudem ľutovať.
Keď vidím vo svojom okolí niektoré súrodenecké vzťahy, tak som aj rada, že súrodenca nemám. Hoci, podľa mňa je to vecou výchovy.

zuzuliennka1
17. sep 2018

@angelinja mna ty neurazis, nie som ziadna sliepka, ci podla seba sudim teba? 😂
a mam 3 surodencov, takze viem ako to je... venovat sa jednemu vs. rozdelit pozornost rovnomerne medzi 4 deti je dost rozdiel, a treba sa im venovat vsetkym od zaciatku, a ako ty vies, co napadne mamicke s viacerymi detmi 😂😂 praveze to chce vacsiu kreativitu zabavit viac deti, nez jedno

alaguema
17. sep 2018

@rybkoava riešia ťa, lebo to evidentne riešiš aj ty, inak by si sa nepýtala na koňovi, kto to má ako a či ľutuje, alebo neľutuje. Švagriná si môže ísť monotematicky každú návštevu, ale ak si ty v pohode, tak ti to bude šuma fuk. Nereaguj. Úplne jej nadhodenie obligátnej témy ignoruj, ak sa o tom nechceš baviť. A ak sa necháš do témy vtiahnuť, tak preto, že chceš. Nikoho do toho nič nie je. Moja skúsenosť ti bude na nič. Mám dve detičky a som za to nesmierne vďačná. Ty máš právo rozhodnúť sa mať len jedno a všetko je na tom ok.

maminababatka
17. sep 2018

ja mam sestru, o 1,5 roka mladsiu, ale akoby som bola jedinacik.... Zije v uk, na Slovensko pride max raz za rok, vsetko co sa tyka rodicov riesim len ja...ona nic, kedze tam uz ma svoj vlastny zivot a sem na sk sa vratit nikdy neplanuje, cize aj ked mate surodenca nie vzdy cam to zaruci, ze budu spolu aj v dospelosti , pomahat si, rodicom, u nas je vsstko na mne a aj buds, cize aj ked .am sestru som ako jedinacik.

itmama15
17. sep 2018

@angelinja mne naši moc nepomáhali, malý bol na mne veľmi naviazaný, takže s nikým nechcel byť. Funguješ normálne, viac ťa to ešte posúva, pretože chorá mama = chorá rodina🙂 takže ty si nejak vždy na poslednom mieste, šok nastal keď som začala krvácať, tak sa zrazu všetci zmobilizovali a dalo sa... ale keď som sa vrátila zas ten kolotoč, len som si s malým viac kreslila a čítala.. už sme toľko nechodili na prechádzky, aj tak bola zima... čo sa týka fungovania s dvomi, malého som si nechala ešte o rok dlhšie doma, bol to blázninec ale bolo to super, teraz mi už chodí do škôlky a ja sa veľmi nudím pri malej, teda nenudím, ale je mi tak smutno za ním, pomaly sa pripravujem na pohovory o rok idem nato, takže do roka hádam vychytáme všetky choroby malého a malá sa zvezie pri ňom, ale zatiaľ sme zdraví... uvidíme, čo bude keď budem chodiť do práce, ale mojím cieľom je nájsť si niečo na polovičný alebo 2-3 dni, aby to nebol šok pre rodinu, pre mňa, pre deti... dúfam, že sa mi to splní...

baklik
17. sep 2018

@maminababatka joj, akoby si o mne pisala... mame to uplne rovnake. 😕

zuzuliennka1
17. sep 2018

@fkata veľa závisí aj od toho, z koľkých súrodencov nastávajúci rodičia pochádzajú... ja zas mám úžasných súrodencov, vo všetkom si pomáhame, starší mladším, ale aj naopak a neviem si predstaviť, že by som ich nemala a bola
by som na všetko sama... každý väčší problém alebo prúser som najskôr riešila
so segrou a až potom som sa priznala a bolo to nejaké ľahšie 😂 aj sa jeden druhého zastaneme , a som najstaršia, mám teda 3 mladších a to ma aj super pripravilo do života