icon

Neľutuje, že máte jedináčika?

rybkoava
16. sep 2018

Dobrý deň, viem že tu tato téma bola 100 x omieľaná, aj to že rozhodnutie je len na mne. Som šťastne vydatá. Svoj aktuálny život milujem. Ale je tu jedna téma, ktorá je mi nepríjemná. Všetci dookola riešia kedy budeme mať druhé. Ja sa naň necítim, aj keď mam tesne po 30 tke. Chcem sa spýtať hlavne Vás mamičiek, ktoré ste sa dobrovoľne rozhodli mať jedináčika. Neľutujete to?

dskjhfdlkdjhl
17. sep 2018

@angelinja to, ako sa rodicia detom venuju, nesuvisi s tym, kolko deti maju, ale aki ti rodicia su. Su taki, ktori sa nevenuju vobec a je jedno, ci maju jedno, alebo 4 deti a su taki, co sa venuju hodne a tiez mozu mat rozny pocet deti. Mozno si nieco vypozorovala, ale rozhodne nie na dost velkej vzorke, takze sa to neda zovseobecnit.

rybkoava
autor
Autor odpoveď zmazal
dskjhfdlkdjhl
17. sep 2018

@rybkoava vykasli sa na svagrinu, su ludia, ktori nutne musia riesit inych a ked budes mat druhe, tak bude riesit, kedy budes mat tretie-s tym nic neurobis. Riad sa svojou hlavou a srdcom, ak chces mat jedno dieta, tak maj jedno, ak pat, tak pat-samozrejme v sulade s manzelom. Je to len na vas dvoch a ostatni nech si trhnu.

rybkoava
autor
17. sep 2018

@dskjhfdlkdjhl chcela som upraviť prispevok ale som ho zmazala. Ona jedináčik, a stale že to je hrozné, ale to je asi tým, že jej mama sa rozviedla keď bola malinka a ostali samé.

dskjhfdlkdjhl
17. sep 2018

@rybkoava nepocuvaj ju, resp. jednym uchom dnu, druhym von. To su take typy co musia neustale riesit cudzie problemy (aj ked to problemy vobec nemusia byt), radi v druhych vzbudzuju dojem, ze su v niecom divni, ona ta chce asi len zneistit a Ty sa das. Kasli na nu, nech si toci o com chce.

bubinka68
17. sep 2018

Príspevky k téme som neprečítala, ale môj názor je taký, že ako sa človek rozhodne tak bude. Teraz ok, ale ak to dieťa v budúcnosti ostane samé? Mám neter, ktorá je len jedináčik. Bola vždy sama, sme veľká rodina takže chodí k nám, lebo nemá svojich vlastných súrodencov. Mám bývalú kolegyňu, ktorá hovorila, že škoda, že rodičia mali len ju a sestru, lebo rodičia zomreli, sestra žije ďaleko od nej a nemá nikoho blízkeho. Má priateľov, svoje deti, ale, že sestra je sestra, že ona zase by nikdy nechcela len 2 deti. Ja mám dve a často krát ma napadne myšlienka ďalšieho dieťaťa. Ale vždy je to každého osobná vec, každý človek musí sám vedieť, ako je na tom a ako to zvláda.

rybkoava
autor
17. sep 2018

@bubinka68 nemusi ostať samé, no niektori ludia zaspali dobu a myslia si, že mať dieťa po 30 je neskoro ☺ Inak mám kamarátku, má jedináčika dcéru a vyrastol s nej úžasný človek ☺ Všetko je o výchove a rodine. Ak sú rodičia šťastný, sú šťastné aj deti.

leria
17. sep 2018

@rybkoava moj muž vyrastal ako jedináčik a vobec tým netrpel...dokonca vraví, že je rád, že nemá súrodenca...ja som zase zo 6 tich detí, ale bola som posledná a bol medzi nami veľký vekový rozdiel, takže tiež ako jedináčik som vyrastala a myslím, že som tým nejak netrpela ani nie som poznačená. Ja mám jedno dieťa, a niekedy mi je ľúto, že len jedno...lenže my sme v zahraničí, a čo sa týka vzťahov tak je to tu náročné.Celé dni sme sami, malý je dosť spoločenský, no nemá zatiaľ žiadnych ksmarátov. Ja som tiež nejak tak vyrastala do 6 tich rokov, potom milion kamaratstiev, navštevy rodinné samozrejme, stále vonku do večera. A od kedy som v zahraničí, vlastne už aj dlho predtým, tak to všetko nejak upadlo, rodina nezaujem, kamaráti detto. A v mnohých rodinach, čo poznám sa súrodenci medzi sebou nebavia. Ale je to veľmi individuálne.Je to úplne vaša vec, či budete mať jedno alebo 10 detí...ja keby som bola mladšia, tak by som priala ešte jedno aby bolo veselšie, aby syn nevyrastal sám...ale či by tie vzťahy aj medzi nimi a nami rodičmi boli ideálne aj pri najlepšej snahe, kto vie...užívajte si zdravie a život práve tak ako je, nenechajte druhých sa do vás miešať...

4ocka
18. sep 2018

Od mala som chcela 4 deti🤣 pochadzam z dvoch deti, mama z dvoch deti, ja som skoncila s dvoma🤣 po prvom porode som povedala ze viac ziadne.. kym som prisla domov, uz ze dobre este jedno.. mam rozdiel 1,5 roka medzi nimi presne ako ka s mojim bratom, ze ked uz z ruky do ust nauceny na md tak dame este jedno.. a tretie tak ked bude mat dcera 10 rokov.. ze rozdiel a vychutnat si posledne.. dnes viem ze uz nie. Mam 32, dcera 9, syn o chvilku 8, praca, kamosky, vydaje.. vyhovuje mi zivot aky mam. A som rada za oboch i ked sa nesmierne hadaju, hraju sa spolu, skolu starsia pomoze mladsiemu, ked nemozem, idu spolu zo skoly, a hlavne, nie je ako jedinacik pricucnuty na mne, tym ze si dvaja tak sa delia o pozornost, hry... tiez si neviem predstavit byt jedinacik i ked v puberte som brata najradsej vankusom pritlacila🤣

Daj tomu cas, mozno to pride..ludi neries.. msm znamu co ani za svet druhe a pozeram.. a kocar tlacila ..6 rokov rozdiel medzi nimi ❤️A to uz aj surodenec pomoze

cawes
18. sep 2018

Maly ma 6rokov boli chvilky kedy som velmi chcela druhe. Teraz som rada ze mam maleho a tak mi to staci. Proste sa na druhe necitim. Som rada ze je uz väcsi ze sa s nim da sportovat, robit tury, ale aj porozpravat a nechem zacinat odznova.

kvetinka75
18. sep 2018

@m.i.r.i ale tu nejde iba o to, či si rozumejú a zahrajú sa ale o ten pocit. Pocit samoty. Keby aj niekoho mala a nejako extra by sa nehrávali ale je aspoň niekto doma. Nie je úplne sama. Takisto na výletoch, dovolenkách. Bolo by veselšie.

bobozoziliny
Autor odpoveď zmazal
jana_eyre
18. sep 2018

ani necitam moc diskusiu, viem si predstavit o com je.. a poviem len to, co vzdy pri podobnych temach.. kazdy ma mat tolko deti, na kolko sa citi on sam.. jednoducho zo svojho "sebeckeho"chcenia, ci nechcenia.. nema sa rozhodovat pre viac ci menej deti z nejakych dovodov samoty, buducnosti, alebo podobnych dovodov.. ma sa rozhodovat podla svojho rozpolozenia, to je to spravne rozhodnutie.. ja som vzdy chcela viac deti a aj mam.. som rada ze si rozumeju, ale nemala som ich preto aby jeden nebol sam, ale preto, ze som to tak citila.. kazde moje dieta je jedinecne, nie je to ziaden "doplnok" rodiny..

a poznam viac deti, ktore nemaju surodenca a asi ani nebudu mat - su to normalne deti, take ako kazde ine.. nic nie je "spravnejsie" ci "nespravnejsie" v tychto temach..

angelinja
18. sep 2018

@jana_eyre super asi mas pravdu...clovek nemoze stale rozmyslatlen rozumom ked jednoducho tukne ta myslienka ze ano tak je to ono ale ked clovek vaha tak asi to neni to spravne...

mon29
18. sep 2018

@rybkoava ahoj, máme jednu dcerku, 4,5 rocnu. My sa nevieme rozhodnúť čo ďalej, či isť do druheho alebo nie. Ja mam sestru je medzi nami 4,9 roka, vztahy velmi vlažne, muž ma brata 6 rocný rozdiel, este vlažnejsí vztah, moji rodicia : otec z 3 mama z 5, svokra z 2, svokor z 5, vsade na hovno vztahy, prave preto sa nevieme rozhodnuť čo ďalej. Sme odstahovaní z rodneho mesta na viac ako 500 km.

bodka70
18. sep 2018

@jana_eyre , presne to som chcela ja napísať, mám 3 deti, pretože som túžila po 3 deťoch, že si rozumejú a majú sa radi, je len plus a pridaná hodnota k tomu.

bondy
Autor odpoveď zmazal
mishkamishka
18. sep 2018

ja mam 7 rocnu a cakam druhe... rozhodla som sa, ze potrebuje surodenca, proste to samo dozrelo, ked je uz samostatnejsia. Hoci je velky vekovy rozdiel, verim, ze to bude fajn. Vzdy je lepsie mat niekoho, clovek nezostane na svete sam, ked sa rodicia pominu. Uz viackrat sa mi potvrdilo, ked je fakt problem, rodina je rodina, ziadny kamarati alebo praca, kolegovia ju nenahradi. Tak som aj ja rada, ze mam brata a bratrancov, sesternice.

rybkoava
autor
18. sep 2018

@mon29 no moja mama ma 2 dvoch surodencov tiež vzťahy vlažne, otec troch to isté a ja mam 2 bratov, je to v pohode no tym, že som bola najstaršia tak som skôr mala kamaratov a kamarátky. Skôr si pokecam s mamou ako s bratmi. No moju bambulu zbožňujú obaja moji bratia, aj ona ich. ☺

baklik
18. sep 2018

@mon29 nejak podobne aj u nas, takze tiez velmi nevidim ten benefit surodencov... jasne, moze to byt super, ale aj nemusi, ale robit si dalsie dieta len kvôli tomu, lebo to prve bude mat vraj partaka, no neviem...

zuzuliennka1
18. sep 2018

@baklik to zavisi na vychove, nie na veku, ja mam napr. sestru mladsiu o 4 roky, brata o 3 a dalsieho brata az o 9 - a najlepsie si rozumiem prave s nim... ja chcem aby mal syn surodenca aj preto, aby mal partaka, aby sa naucil fungovat a delit sa s niekym inym, proste deti zo surodencov to maju ine, ako jedinacikovia a hlavne, budu z nich partaci, ci uz druhe bude chlapec alebo dievca.....kazdy si to ale rozhoduje podla toho, co videl doma.....ja by som zas velmi chcela mat starsiu sestru 😁, a byt jedinacikom - si absolutne neviem predstavit

lula3108
18. sep 2018

ja som uz roky presvedcena o tom, ze chcem len jedno dieta, manzel o tom nechce ani pocut, najradsej by mal tri deti a idealne dvojicky :D takze bude to asi na debatu, mozno ked bude to prve starsie tak mi bude chybat zase babatko a sama budem chciet druhe, ale teda zatial som naozaj presvedcena ze len jedno...so surodencami som nikdy nemala bohvie aky vztah, a vacsinu casu sa aj tak deti len biju a hadaju, lepsie vzahy maju az v dospelosti 😀

kuriatkomm
18. sep 2018

Je tu dosť komentárov na "samotu". Ak je niekto "furt sam",tak ma problem nadvazovat medziludske vztahy a socializovat sa.
Normalna zena na materskej s jedinacikom ma kamosky s detmi,stretavaju sa,chodi za rodinou,do kruzkov a socializuje sa.
Ked dieta vyrastie, chodi do institucii,kde si najde kamaratov a vacsinu dna je v kolektive.
Ja neviem, osobne si uzivam chvile ,ked som s dcerkou sama. Vobec sa necitime opustene,fakt :D

veve77
18. sep 2018

Dať dieťaťu súrodenca, je tou najlepšou " investíciou".. Máme dve,na tretie nemám silu,no stále cítim,že nám ktosi chýba. Môžeš vychovať dobre dieťa,aj keď bude jedináčik...ale tieto deti majú smutnejšie dectvo. Vzťahy sa môžu pokazit,aj keď by si mala 5 deti...to,ako budú spolu vychádzať,do veľkej miery ovplyvníte ich výchovou. Chápem,že ti život takto vyhovuje...sama viem,co prežívas..Napriek tomu som presvedčená,že čím viac detí,tym šťastnejší život má celá rodina.

googlinqa
18. sep 2018

Vždy som chcela mať dve deti lebo ja som jedináčik žiaľ mám len jednu dcéru a beriem to v pohode človek mieni pán Boh mení ...

lily14
18. sep 2018

Máme zatiaľ jednú, túžime po ešte jednom...je to v božích rukach

jul17
18. sep 2018

To všetci a vždy budú riešiť aj keď budeš mať 6 deti to je jedno. Ak náhodou by si mala šesť chlapov tak ešte dievčatko a naopak. Ja som chcela mať 2 deti aj to som mala naplánované že to budú chlapci 😂 a mám dve krásne dcéry a všetci riešia bračeka haha ja to už neriešim nechcem vždy je to tam čo ak náhodou ale aj vtedy to bude naša náhoda a koniec. Dont worry be Happy

6mia6
18. sep 2018

@jul17 áno to je pravda, my mame tri a väčšina otravuje ci bude štvrté. O pohlaví sa nehovorí lebo mame z každého 🤔

kvetinka75
18. sep 2018

@kuriatkomm tu nejde o to ze je zena sama s dietatom ale to dieta pocituje samotu. Nie vzdy su po ruke kamaratky a niekdy staci ze sa ma dieta z kym aspon trosku porozpravat. Nemusi byt 1/2 dna s niekym. Dcera ma kOpu kamaratiek, kamaratov priatela a pritom sa citi obcas sama
Napr. Take vecerne kecanie so surodencom, alebo si lenn zahrat karty.

blevka
18. sep 2018

@rybkoava moj muz má viacero súrodencov, vychadzame super a pri rodinných akciách si vždy veľa nasmejeme. Sú si oporou a ak aj mal niekto ťažké časy, ostatní mu všemožne pomohli....som rada, že má veľa súrodencov, ale hlavne preto, že svokrovci sú už starí, a dlhodobo odkázaní na pomoc. Ak by bola celá tá starostlivosť na nás, tak si pri malých deťoch môžem rovno hodiť maslu...