icon

Nemám kde s deťmi začať nový život

22. okt 2022

Poznáte to? To zúfalstvo keď chcete tak veľmi odísť od doslova neschopného chlapa (pre mudrlantky, neviete čo sa deje aká je situácia tak nemudrujte, nejdem sa tu rozpisovať ani sťažovať aká som hlúpa), ale nemáte kde? Nemáte rodičov, ktorý by vás prichýlili kým ťažké obdobie prejde. Keď nemáte financie a viete že z materskej a z úbohého príspevku od chlapa neutiahnete podnájom a potrebné veci na živobytie.. je mi zle z toho, že róm ma zdarma bývanie, všetko čo potrebuje keď je v zlej situácií lebo však nie sme rasisti.. diskriminácia, ale keď potrebuje naozaj pomôcť slušná rodina alebo matky s deťmi tak nie je východisko..naozaj mam potichu tŕpnuť ? Dokedy? Kým ma to ako matku psychicky nepoloží? Nemôže, mám malé deti ale aký im to dá príklad do budúcna všetko to čo sa okolo nich deje? ... Ženy, tie ktoré ste takéto ťažké obdobie zažili, prežili, dajte mi typ že ako?? Ja som z toho už veľmi nervózna, smutná..neviem ako správne vykročiť..tak aby to nemalo zlý dopad na deti, tak aby som nemusela žobrať o finančnú pomoc. Ako ste to zvládli utiahnuť? Možno potrebujem len počuť povzbudenie a prečítať si pár príbehov že naozaj sa všetko dá..aj keď toto naozaj nevidím ružovo..

Strana
z2
dusankomoj
22. okt 2022

@lenka567899 spojenie ,,štruktúrovaný rasizmus" je blbosť. Rasizmus je stále iba rasizmus. Mne je jedno,či sú ľudia trebárs aj modrý,ako Šmolkovia,ja ich nevnímam podľa farby,ale podľa toho ako sa správajú,prezentujú a celkovo pristupujú k životu. A ak sa niekto dokáže uplatniť napriek tomu, že jeho štartovacia čiara bola nízko a podmienky naprd, tak má môj nekonečný obdiv.

ukulela
22. okt 2022

Sorry, ale tieto urban legent, ze romovia maju byty zadarmo si strc. Maju narok na rovnake davky, ako majorita. Ak budes v rovnakej situacii ako romska matka s 9 detmi v osade, dostanes rovnake davky ako ona. Ani o euro menej. Ak su vo vasom meste socialne byty, ak splnas podmienky, mozes on ziadat. Zisti si moznosti v meste, organizacie, azyl, charity.

vanda323
22. okt 2022

@dusankomoj ... Tak áno tie nelegálne stavby.. to anoo máš pravdu v tomto

dagmarovita
Autor odpoveď zmazal
maciatkolulu
23. okt 2022

@tenerifka s tou materskou a sedením doma a viac rokov máš absolútne pravdu, to je možné len na sk, ALE s tými zákonmi a právami už žiaľ nie, asi si sa nikdy nerozvadzala na sk... Ja som len raz, jediný raz podala trestné oznámenie (teda v tomto smere) na ex a mala som z toho iba stres, podala som o siedmej večer a o jednej v noci mi už vyvolával, vyhrážal sa a tak. Ako sa to dozvedel? Atď. Kebyže je čistý psychopat, tak..... Nuž a s tou starostlivosťou o deti. Ako donúti chlapa sa starať? Nepíšem o normálnych, čo sa inteligentné rouvedu. Opäť asi nevieš ako to funguje na sk. To som podávala trestné oznámenie 3x,smial sa mi do ksichtu. Ja som behala po policiach ako blbá a sním len telefonát tie posledne razy. Počkal na poslednú možnosť a zaplatil. Ja kadejaké potvrdenia zo školy som vlacila, vypovedala atď. Nuž a v zahraničí je to kapanek iné. Tam si to hold chlapi rozmyslia, alebo ženy. Takže celkom rozumiem strachu autorky. Lebo reálne pomoc nedostane. Možno sa to zlepšilo, neviem, ale veľmi neverím. Myslím súdy atď. Aj náhradné výživné, mrkni ako to ma Rakúsko. Proste žena na sk ako samozivotel ti ma úplne na hovno, aj s pracovnými dobami(co opäť ma Rakúsko super, aj zákony pre matky s deťmi do 6 rokov) aj so všetkým. Ale pokiaľ to nejde, da sa to zvládnuť. Mňa skôr fascinuje ako si môže niekto s neschopný človekom robiť viac detí.

sasa1310
23. okt 2022

to kde si zobrala, že rómovia dostávajú? Však ostaň tam, kde si doteraz bývala a vytrep chlapa preč

lujza123
23. okt 2022

Prežila som ťažké obdobie, našťastie len s jedným dieťaťom.
Začiatky niesu med lízať, čo ti poviem. Prenajala som si izbu v byte so študentmi. Neskôr som si prenajala cely dom a spolubývajúcich vybrala sama. Najhoršie obdobie prišlo keď mi skončil rodicak (z ktorého som platila súkromnú škôlku) a v štátnej škôlke nebolo volne miesto. Ale prežili sme.

Ak ti môžem poradiť, prestaň sa ľutovať a prestaň myslieť na to ako sa majú Rómovia dobre. To ti naozaj nepomôže. Ten sociálny byt v bytovke s nimy by si dostala tak isto, rovnako ako všetky dávky.

Bud rada ze máš maličké deti, tie ešte nevnímajú chudobu. Do 5 tích rokov nechcú žiadnu svoju izbu, sú oveľa spokojnejšie ked spia s mamou v jednej posteli, žijú v tej istej miestnosti. Je im úplne jedno či majú tepláky adidas alebo zadarmo z charity, dôležitá je pre nich farba nie značka. Tešia sa z vonkajšieho ihriska, z potoka kam môžu hádzať kamienky.

Nie, nieje ľahké odísť a začať žiť sama. Ale dá sa to. Najťažšie je odhodlať sa, potom to už ide.

missdiva
23. okt 2022

Pokial ja viem romovia nemaju nic zadarmo cize to mi pride trosku mimo temu.
Na riesenie tvojej situcie existuje jedine riesenie, deti do jasli, skolky a ty do prace. Viac nevymyslis.

lenka567899
23. okt 2022

@dusankomoj si dosť nevzdelaný človek

dusankomoj
23. okt 2022

@lenka567899 čakala som takuto reakciu😉 pretože ak nemáš argument,tak treba zaútočiť! Napíš aspoň stručnú definíciu ,,štruktúrovaného rasizmu" alebo daj link a ja sa rada dovzdelám. Ale to neurobíš,však?

dusankomoj
23. okt 2022

@lenka567899 dala som si námahu a poradila sa s ujom Googlom a pre tvoju info: štruktúrovaný znamená ORGANIZOVANE USPORIADANÝ a rasizmus asi netreba vysvetľovať. Tieto dva výrazy spolu znamenajú jedine to,že si chcela byť múdra,ale nevydalo. Zopakujem,že ľudí vnímam podĺa správania a nie farby.

maxiva
24. okt 2022

Byt tebou, tak si starostlivo na plánujem každý krok. Máš úspory? Výživné musíš dostať. Aj garsónka na začiatok stačí. Nejaká práca z domu. Kolko a ako staré máš deti? Jasle síce sú, ale súkromné pokiaľ viem.

nicegirl369
24. okt 2022

@ukulela sami postavia a splacaju? A z coho to splacaju, ked su nezamestnani? Z davok.

terina25
24. okt 2022

Kedze skoro kazda,ktora tu prispela,napisala mimo temy a riesila ine veci. Napisem ti ako som to riesila ja. Kedze sme vlastnili byt,tak ako prve som riesila v banke hypo,ci mi daju vzhladom na moj plat. A ked som si bola ista,ze mam kde ostat s detmi,riesila som rozvod. Exa som vyplatila z bytu - ziadal viac ako polovicu. Dala som len aby som mala klud. Nebolo to lahke, ale zvladli sme to. Neviem kolko deti mas,ake velke. Ani tvoju bytovu otazku. Ale ak vlastnite spolu,tak on ta moze vyplatit a ty zo ziskanych penazi si mozes platit podnajom. Na zaciatok hoc aj 1 izbu v zdielanom byte. A ked sa vratis do prace, vezmes byt pre seba napr.1 izbovy. Plus dostanes sj vyzivne na deti

terina25
24. okt 2022

A ak je nehnutelnost jeho,tak potom vydrz aspon do konca rodicaku. Odkladaj si teraz nieco bokom, ked sa da,chod na brigadu ked je muz doma, vsetko odloz. A ked sa vratis do prace,tak chod do podnajmu.budes mat plat + vyzivne. Mysli trochu pozitivne.neboj sa, zvladnes to. Drzim palce

ukulela
24. okt 2022

@nicegirl369 splacaju. A ak su napr v najomnych bytoch, platia najom,inac im mesto najom zrusi. Alebo ziju v chajdach a rozpadnutych bytoch. Ale aj tam maju vodu a ele na kredit napr. A mnohi chodia kopat kanaly do ciech napr. Netvrdim, ze robia vsetci. Ale aj u nas na stavbach vidam partie romov.

vakaveronika
25. okt 2022

to je mi ľúto, neviem vôbec, čo by som robila

jarmilaj
27. okt 2022

Dobré ráno, milá autorka. Nechceš radu od niekoho, kto sa má dobre...napriek tomu píšem. Mám už 46 rokov, žijem v obecnom byte, a mám kľud. Kúpila som si novučké auto(Mercedes nie). Našetrila som si... Chcem ti povedať, že mám za sebou veľmi krušné časy, bez výživného, zdravotná sestra, v minulosti po sobotách aj"hajzelbaba". Ale nič sa nevyrovná pocitu, že som to zvládla. Žijem sama s dospelým postihnutým synom, už má dôchodok a ja iba jednu prácu. Keď treba skočiť, skoč. Bude ti ťažko, naozaj. Ale budeš prekvapená, ako to všetko dopadne, a ver, že budeš na seba pyšná. Držím ti palce. J.

iwesska
27. okt 2022

A preco odmietas ten azylovy dom pre zeny s detmi? Je to vzdy lepsie,ako sediet a cakat...

sono2
29. okt 2022

@dagmarovita no veru musíš robiť v takom rakúsku ti nikto na úrade práce nič zadarmo nedá.
Nepoznáš detaily.
Áno môžeš, ale všetko si musíš platiť sama. Čo sa teda vôbec neoplatí.

dagmarovita
Autor odpoveď zmazal
marca12
30. okt 2022

@liljana to vobec nie je pravda. Uz od nepamati to bolo tak,ze zeny rodili deti mladucke,nemali ziadny majetok,len bolo zvykom ostat u rodicov a zit v jednej izbe a postupne sa osamostatnili,ak sa im to podarilo. Potom bolo obdobie mladomanzelskych poziciek,stavali sa byty,domy sa tiez lahsie postavili. Kazdy si kde tam zobral material. Zapocuvaj sa do generacie nadich rodicov ako sa stavalo svojpomocne a svojpomocne aj s materialom. Kto kde mohol nieco zobral z roboty.....a dnes,ked clovek chce mat najprv skolu,pracu,zabezpecenie casto musia zeny robit po 35tke a to uz spolocnost na ne pozera,ze su karieristky a ze mali rodit skor. Tak co vlastne je spravne?

liljana
30. okt 2022

@marca12 Je to tak, ze tehotenstvo a rodicovstvo nebolo nikdy a ani dnes ziadna choroba, ani obmedzenie a nebrani zene po 3,6,9 rokoch (bezny pocet deti je 1-3) vzdelavat sa a pracovat.
Vzdy platilo a bude platit, ze kto nerobi, ten nech neje. A stale dookola su ludia "zdeseni" a "prekvapeni", ze zivot nie je zadarmo a nemozu ho prezit s vyvalenymi nohami na gauci doma, ked ich rodicia alebo partner z nejakeho dovodu prestanu zivit. Ak clovek nie je telesne postihnuty a zoberie v 20tke hypo, tak po 30rokoch aj s najhorsim platom po 150-200 eur mesacne si pomaly splati nejake svoje male vlastne byvanie. A nepytat sa dookola tie iste stupidne otazky, kam ma ist byvat, ked predtym 20 rokov nepracoval, alebo vsetko rozhadzal na blbosti.

liljana
30. okt 2022

Zivot sa da prezit par sposobmi. 1.Zdedit. 2.nechat sa zivit, drzat hubu a krok a modlit sa, aby ten druhy co robi, to vydrzal so silami robit za dvoch, ci neprestal mat jej plne zuby a neodisiel 3.pomaly od mlada pracovat, priebezne si setrit a odkladat (najistejsia moznost) 4. vyciciavat stat (davky, obecny byt), rodinu (nasackovat sa v 40tke po rozvode s detmi spat do svojej detskej izby), okolie (zobrat o peniaze cez kadejake vyzvy ludia ludom)

marca12
30. okt 2022

@liljana Chapem,o com pises. Ale treba si uvedomit,ze nie kazdy ma to stastie vyrastat v rodine,kde ta naucia nieco do zivota a naucia ta zit a hospodarit s peniazmi. My sme to stastie mali,no mnoho zien,muzov nedostalo zaklad do zivota a doslova nevedia zit.

liljana
30. okt 2022

@marca12 Beriem. Zase na druhej strane, dokedy sa bude dospely clovek vyhovarat, ze ho rodicia nic nenaucili a co chce potom naucit vlastne deti. Tu istu nesamostatnost a neschopnost? Ucime sa cely zivot.

anonym_ffe81f
14. sep 2025

@anonym_autor kamarátka mala dve deti a muža ktorý ju bil ,ona však nemala kam ísť a mesiac byvala u nás aaale tiez sme vtedy mali len trojizbak tak to bolo ťažko aj nám aj jej ale nasla si nového partnera a teraz býva v rodinnom dome ,partner ma rad aj jej dve deti a sama povedala ze keby ostala sama finančné by nic nevytiahla .Najmä sa nevzdavaj

nicegirl369
15. sep 2025
@ukulela

Ziadny rom nema byvanie zadarmo. Tie holodomy si postavia a splacaju. Era, ked im rozdali byty na luniku je uz desatrocia zanami. Zadarmo maju tak akurat zbuchanu chatrc v maslickove a to by si nechcela ....
Pohladaj azylove domy. Zbehni na mestsky urad, hladaj socialne byty,.... a hladaj sposob, ako si popri rodicaku privyrobit. Hladaj v okoli organizaciu, co pracuje s matkami v zlej situacii, nasmeruju ta. Neboj, ked to zacnes riesit, pojde to.

@ukulela domy, ktore si postavili romovia splacaju? A z coho ich splacaju, ked su nezamestanani? No zo socialnych davok! Ze sa vobec nieco take nehanbia trvrdit, ze splacaju. Material zadarmo, ludia ktori vedu stavbu zadarmo. A ze oni si to odpracuju😀 Naozaj smiesne.

ukulela
16. sep 2025
@nicegirl369

@ukulela domy, ktore si postavili romovia splacaju? A z coho ich splacaju, ked su nezamestanani? No zo socialnych davok! Ze sa vobec nieco take nehanbia trvrdit, ze splacaju. Material zadarmo, ludia ktori vedu stavbu zadarmo. A ze oni si to odpracuju😀 Naozaj smiesne.

@nicegirl369 nie vsetci su nezamestnani, a ani, na splacanie potrebuju prijem. socialne davky nie su milionove, keby boli, vsetky mame 10 deti a sme na kanarskych kazdy mesiac, nie?

nicegirl369
23. sep 2025
@ukulela

@nicegirl369 nie vsetci su nezamestnani, a ani, na splacanie potrebuju prijem. socialne davky nie su milionove, keby boli, vsetky mame 10 deti a sme na kanarskych kazdy mesiac, nie?

@ukulela pozriete si reportaže z nejakych obcí, kde take domy stavali. 90-100% tých ludí je nezamestnaných. Kto tvrdi, ze soc.dávky sú milionove a že sa z nich dá íst naKanarske ostrovy? Lenže týto lidia sú tak leniví, že budú radšej žiť takto a nerobiť. Ked tak len špekulujú, ako koho oklamať, okradnúť. Choďte sa opýtať lúdí na východné, južné slovensko, ako skvelo sa s nimi žije.

Strana
z2