Nemám trpezlivosť

ruzenka277
21. okt 2015

Ahojte, chodim sem uz dlho, ale kedze by som chcela anonymne, zmenila som si nick, snad mi to prepacite. Mam 30 rokov, 6 rocne dieta a mojim najvacsim problemom je, ze nemam ziadnu trpezlivost. Som vybusna, neviem sa ovladat ajked sa snazim, ale hlavne netrpezliva. Dieta beriem ako dospelaka, (len ked som pokojna, tak si uvedomim, ze dieta rozmysla inak, teoriu vsetku ovladam) ked sa ponahlam a velmi ma to trapi. Neposielajte ma k psyhologovi ani k psychiatrovi, to vsetko mam za sebou, som v poriadku, zial lieky to nevyriesia, a ja vas prosim o rady, ako sa naucit trpezlivosti (ked nieco chcem, chcem to cim skor, idealne hned, a tiez nemam trpezlivost na dieta, co ma stve najviac). Poradte mi prosim nejake clanky, knihy, cinnosti, cokolvek co pomohlo vam a pomohlo vam zmenit sa. Som chronicky nevyspata, moze to byt tym? Lebo kedysi som taka urcite nebola. Deti som vzdy lubila a svoje milujem nadovsetko. Dakujem.

worker_falcon
21. okt 2015

napr. skús poriešiť svoju chronickú nevyspatosť. Pri 6r dieťati na to nie je žiadny dôvod. Skús nebrať rodičovstvo príliš vážne (ale dobre vychovávať dieťa). Nájdi si hobby, najlepšie také, kde sa fyzicky odreaguješ/unavíš. Napr. tance, zumba, aerobik, podľa ľubovôle. Mozog si oddýchne a vyplavia sa endorfíny. Pri cvičení sa hlava neuveriteľne prečistí.
Netrpezlivosť je iba malá časť skladačky, samostatne ju ťažko "vyriešiš".

ruzenka277
autor
21. okt 2015

@worker_falcon, presne ako pises, len sa musim dospat, nam dieta stale neprespi noc, tak je to tazke. Asi jedine zobrat si dovolenku, dobre sa dospat, potom vsetk oide rychlejsie, clovek nie je taky gramblavy a musim zacat cvicit ako kedysi. Zumba, to bolo nieco, endorfiny jak svina. Len som taka znicena, ze nevladzem aj teraz som ochorela, nejaky fajny virus, tak ma hrdlo bolelo, ze som celu noc nespala. Dakujem ti, toto som presne mala v plane, ale tak som rozbita, ze mi to ani samej dnes nenapadlo. Vyspat sa a zacat cvicit - dakujem za pripomenutie.

worker_falcon
21. okt 2015

@ruzenka277 6r dieťa by malo prespať noc. ak nie, jeho problém. napiť sa vie, wc vie, kde je. veď to je veľké dieťa, pomaly školák. Takže v prvom rade naučiť dieťa v noci spať a neotravovať.
Nie je to náhodou ten chalan, čo si cez noc pýta mliečko? Aha, ten má iba tri roky. Ale aj tak na pováženie. Už 3-ročný by mal normálne spať a neotravovať v noci rodičov.

alaguema
21. okt 2015

@ruzenka277 môže to byť aj nevyspatosťou, ale netrpezlivosť je povahová črta, ktorá tam stále je a občas (alebo aj často), sa prejaví. Nevyspatosť tomu nepomáha. A čo s tým? Aj ja sa trpezlivosti učím. Je to ako so všetkým. Musíš chcieť a musíš mať vôľu a kontrolu nad sebou. Trpezlivosti učia všetky činnosti, ktoré ja volám zenové 😀 Napr. rôzne ručné práce, ktoré sú prácne a výsledok sa dostavuje cez dlhodobý proces. Tie ćinnosti musíś vykonávať tak, že sa na ne dokonale sústredíš, nemyslíš na nič iné, iba presne na to, čo robíš. Hoci aj pri žehlení. Je to skvelý tréning a vlastne taká meditácia, ktorá učí koncentrácii a umeniu byť v prítomnosti, v tom danom momente. Problémom netrpezlivého človeka je totiž aj fakt, že žije neustále v nejakom behu...je vždy tri kroky pred prítomnou chvíľou, myslí stále na to, kedy TO UŽ BUDE a neužije si prítomnú chvíľu vlastne nikdy, lebo keď už TO JE, tak on je mysľou už zas niekde inde, niekde v budúcnosti a zas na niečo netrpezlivo čaká. Držím palce. Ide to celkom v pohode. Dobré je, že si to uvedomuješ chceš napraviť. A samozrejme, najlepšími učiteľmi trpezlivosti, sú deti 🙂

ruzenka277
autor
21. okt 2015

@worker_falcon, nie, je to dievcatko, prvacka a bud ma zle sny, alebo sa pyta cikat, a parkrat uz isla cikat aj sama, ale zial nie je to este automaticke. Ona sa boji, ajked ma svetlo.

ruzenka277
autor
21. okt 2015

@alaguema, ty mi vidis do hlavy? Presne tak, stale v behu a rucne cinnosti neviem ziadne, a tak rada by som hackovala a td. ale asi ozaj mi na to chyba trpezlivost. Pri peceni si vzdy oddychnem, to mam rada, to ukludnuje velmi.

alaguema
21. okt 2015

@ruzenka277 nevidím ti do hlavy, ale viem to podľa seba 😉 Ja som sa rozhodla učiť sa trpezlivosti na novo, lebo ako dieťa som bola práve veľmi trpezlivá a venovala som sa kadejakým takým prácam, ako šitie a vyšívanie a potom neviem, čo sa mi prihodilo, ale stal sa so mňa presne ten človek, ktorý je hlavou stále tri kroky vpred. Mala som dosť náročnú prácu, možno je to tým. Ale odkedy som mamina, tak sa vraciam k môjmu starému ja 🙂 Presne tými spôsobmi, ktoré som hore popísala.

0silvia0
21. okt 2015

@ruzenka277 nie si náhodou znamenie baran? 😀 Myslím, že by nebolo od veci prečítať si nejaké duchovnejšie knihy, ktoré by ťa mohli upokojiť a prestaviť trochu hlavu. Moje tipy:
http://www.martinus.sk/?uItem=35282
http://www.martinus.sk/?uItem=80987
Tiež som bola v určitom štádiu svojho života taká "roztekaná", nesústredená, nervózne netrpezlivá, bolo to v čase keď som mala malé deti a behala som pre ne do školy, zo školy, krúžky a furt som niečo musela okolo nich riešiť. Teraz sú už veľkí a mne je ľúto, že som si ten môj nervózne netrpezlivý čas s nimi neužila plnohodnotne. Dnes mám tú hladinu svojich povahových čŕt ustálenú, ale musela som na sebe popracovať 🙂 Inak tiež v detstve som vedela byť maximálne sústredená a hodiny som vedela čítať, štrikovať, šiť. Potom tá moja duševná rovnováha niekam odišla a dlhšie mi trvalo, kým som ju znova vedela nájsť - presne ako píše @alaguema

ruzenka277
autor
21. okt 2015

@0silvia0, dakujem, pozriem si, som lev 🙂 Presne ako pises, nevravim, ze som bola niekedy nejak extra trpezliva, ale teraz je to markantne, ked clovek musi toho tolko stihat.

jeannna
21. okt 2015

Moze to byt chronickou nevyspatostou, ako pises. Nedostatok spanku sa vyrazne podpisuje aj na mojej zivotnej energii. Ked sa zle vyspim, tazsie zvladam nastrahy bezneho dna, v praci som spomalena, robim chyby, skor podlahnem stresu, potom som podrazdena, vztahovacna a zacinam o sebe pochybovat. A co sa netrpezlivosti tyka, to poznam tiez, co mne pomaha, je bdelost, snazim sa kontrolovat a vybuchom vcas predchadzat. Vyborny ventil je sport 😀

katarinamarkova
21. okt 2015

@ruzenka277 a co takto rada: vyspat sa! oddychnut si! zrelaxovat!

ruzenka277
autor
21. okt 2015

@jeannna, @katarinamarkova, suhlasim.

kinna
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ruzenka277
autor
21. okt 2015

@kinna, ano presne a nie byt stale v robote a tahat nadcasy, na tom uz pracujem, to ma strasne nicilo, hladam si inu pracu, takto sa to dalej neda, najvacsie nervy mam ked nestiham robotu, vtedy som nervozna velmi.

barcelona94901
21. okt 2015

@ruzenka277 a ma v poriadku mandle?nas sa tak prehadzoval a odkedy mu ich vybrali zobudi sa az rano ,inak teme jo ako ti pise falcon sport je bombovy ,nabudi ta,ja mam rada aj rychlu prechadzku a len tak si doma osolim ,vypeckujem hudbu a zatrsam si ,vyzetam pritom ako sisina,ale mna to ukludnuje,rovnako aj stravu si uprav,mozno ti nieco chyba v tele,ja krd mam nervak den,mne pomaha kopec skorici a vanilky ,orechy ,kazdy ma nieco keby mam cas tak aj malujem alebo idem na jogu ,kopec veci ukludnuje,len niekedy neviem kto je u nas vacsie decko ,piatky mam pyzamove ciste lazo plaxo vypneme vsetci a vtedy sme len my a je jednp ci mad jedno dieta ci desat ja myslim ze jedno je natocnejsie zabavit ,ale teda najdi si na seba cas,ktory bude tvoj,cas ,ktory bude rodinny,kedy sa nic neriesi

ruzenka277
autor
21. okt 2015

@barcelona94901, vies co u krcneho sme boli kvoli hornym mandliam iba raz, lebo mala stale sople, ale povedal ze je to ok, teraz je sice soplava, ale nechrape, toto sledujem. Ona sa budi len ked jej treba cikat a najhorsie jje ze ked ma plny mechur, ma zle sny a potom sa boji a nejde sama. Dnes som zvedava na noc, lebo v skole sa bali na zachode, mi rozpravala o nejakom certovi co videli, asi niekto vonku si srandu robil a behal v maske, tak som zvedava ake sny bude mat. Inak je ok, byvalo ovela horsie. To tu aj jedna maminka pisala ze jej dieta mavalo nocne mory ked malo plny mechur. Takze vzdy ked ma zly sen, utekame na WCko a vacsinou jej aj treba. A inak suhlasim s tym co pises, dakujem. Ja som na seba velmi prisna, ja ajked si vezmem volno na relax, ja nedokazem relaxovat, stale nieco musim riesit, robit, nedokazem to. Aj dnes som chora, hovorim si lahnem si, nie isla som umyvat riad, potom piect malej mafiny) proste nedokazem oddychovat, mam to z domu :(

tova
22. okt 2015

@ruzenka277 no jedno wc pocas noci urcite ta neunavi tak aby si musela byt nervak. Je to otazka 5 min. ist s nou na wc, dat do postele a spat dalej. Mam deti v tvojom veku a vacsinou prespia 11 hod. v kuse, ale prve 3 r. som vstavala kazde 2 hodiny, celu noc! Ty mas zle naplanovany den. Vezmi velky kalendar a rozpis podla hodiny co mas robit kazdy den len dolezite veci. soboty rano spat do 10 hod a nech sa muz o nu stara ked rano vstane, na vymenu zase v nedelu on nech dlhsie pospi a ty vstan s nou. Ked pride zo skoly potrebuje mat aj ona aj ty pravidelny plan, moji pozeraju tv a tablet cca 30 min. zatial im dam nieco zjest. ja mam 30 min. na svoje wc, trocha zjem napijem sa, dam si 10 min. pri pc. potom sa im hodinu venujem, nejaka uloha, hry, von, ... dalsich 30 min. sa venuje muz. Ja zatial poskladam pradlo, nachystam lahku veceru... o 19hod. sa ide osprchovat, pyzamo, 2-3 knihy precitat a zaspia do 5 min. Ja a muz mame potom 3 hod. na relax a ideme spat. Pocas tych 3 hod. nahcystam na rano veci do skoly a desiatu, rano je vsetko po ruke. Pred spanim musis ju dat pravidelne na wc cikat aj ked sa jej nechce. Hodinu pred spanim tiez menej pit len par glgov. Mas volno a pecies sama mafiny? to mozes spolu s nou po skole. A riady ma robit muz, kym ty ju davas spat alebo naopak ty riady a on ju dat spat. Cas ma vie tiez najviac vystresovat ked niekde meskam alebo sa treba ponahlat. Preto hlavne naplanovanie toho casu treba mat dobre premyslene aby clovek sa tomu stresu vyhol. A deti kludne aj obleciem, obujem aj na wc posadim ked sa ponahlam a nekricim po nich 5 krat aby to spravili same. Rozpis si den presne podla hodin a dodrziavaj to daj si par minut extra, postupne ked to budes robit pravidelne dojdes automaticky a nebudes pozerat na hodinky.

magmolatus
22. okt 2015

@ruzenka277 cvicenie (aj joga je dobra), kvalitny sex, medovkový čaj a spanok. 😀

mysicka36
22. okt 2015

Dnes som čítala fajn článok a tiež sa musím nad sebou zamyslieť ☹
https://eduworld.sk/cd/zuzana-granska/1628/pres...

alaguema
22. okt 2015

@tova tak ale nie každý má rád takéto nalinkované dni. Ja by som nemohla takto existovať, by som si pripadala ako naprogramovaný stroj 😀 Rozpis dňa podľa hodín? To som neznášala v pionierskych táboroch 😉 Navyše, to nie je liek pre netrpezlivých ľudí a myslím, že ani na prežívanie stresu. Zakladateľka má stres a nervy, keď nestíha v práci. Sme tým poznačení, ja to sama dobre poznám a žplán dňa by mi to nevyriešil, ale moje vnútorné nastavenie. Treba sa naučiť byť tak zdravo salámista 😎

miskaradko
22. okt 2015

Urcite skus knihy od Hayovej...ma ich viac ale najdes sa v nich. A vela veci pochopis...☺

tova
22. okt 2015

@alaguema veru ze je to liek proti stresu a netrpezlivosti. Na vsetko treba cas a s casom treba opatrne zaobchadzat, potom ostane cas aj na relax. Ona stresuje a je nervozna ked "Nestihaju" = cas. Vobec to neni naprogramovane . nacasovany je cely zivot, aj v skole aj v praci.

ig0r
22. okt 2015

@ruzenka277 VYpni na chvili, spomal!. Najdi si cas na seba (oddcyh, spanok, klidek...)

ruzenka277
autor
22. okt 2015

@tova, dakujem super, len mne dieta zapsava hodinu a niekedy pracujem do 22. hodiny, medzitym manzel vari dcere obed na dalsi den, ja ju uspavam a chystam na dalsi den veci. A dieta mi spi cez vikend max do 7-8 hodiny. A ked ma rano nieco zobudi, ja uz spat nedokazem. A ano najvacsi problem je, ze chodime vecer neskoro spat, lebo potrebujeme po celom dni vypnut.Cize spim max 6 hodin denne, co mi nestaci. Nikdy mi to nestacilo.

ruzenka277
autor
22. okt 2015

@mysicka36, dakujem precitam si

tova
22. okt 2015

@ruzenka277 cez vikend davaj dceru do postele k muzovi. Ty do dcerinej izby a spi do 10hod. Muzovi daj instrukcie nech su ticho, spravi jej ranajky, a kreslia si... Spat chod o 23hod. a nikdy nie neskor, zehlenie, varenie, atd. pocka na vikend. Od 23hod. do 7 hod. ti musi stacit pravidelny spanok. Preco ma Tolko energie? prco zaspava hodinu? v takom veku a ked chodi do skoly o 19ho max 20 hod. by mala zaspat do5 min. je sladkosti? malinovky. sladene dzusy? v piatok a sobotu ked ju nechas do 21hod. hore a ak by si isla s tebou alebo muzom lahnut do 8 - 9 hod. urcite by spala, a ty by si mala 10 hod. spanku.

ruzenka277
autor
22. okt 2015

@tova, energiu nema, lebo ma zdrav. problemy a sladkosti neje, malinovku nikdy n epila od nas. NJa proste ked sa rano zobudim, uz nezaspim, co na tom nechapes? Mala sa zobudi, ide si kreslit, ja som v posteli kludne aj do 9. ale mne to nestaci, problem je tyzden. Ale uz som sa rozhodla, ziadne nadcasy v praci, kaslem na nich a idem si hladat nieco ine. A presne ako pises musim chodit skor spat. Varenie na viklend nepocka, lebo dcera moze jest len nami navarenu stravu, takze varime kazdy den, neda sa inak. Do postele chodi ookolo osmej, zaspava o 21.-12.30 preco nevie zaspat? No nie som Boh, ona ma pronblemy so spankom odjakziva.

tova
22. okt 2015

@ruzenka277 hladaj vyhovorky. Len varenu domacu stravu jeme aj my, a nevarim kazdy den. nie sme fajnovky a jeme jedno jedlo aj 2 dni. Su aj 30 min. jedla. Rano ked sa zobudis, znamena ze uz niesi unavena (ked ta nikto nezobdi) preto pisem chod do inej izby spat aby ta nikto nebdil, ale ak sa zobudis sama tak si uz vyspata. Kazda mama cez den funguje na kave, niektore aj na 3 denne. Daj si vysetrit stitnu zlazu. Unava,depresia, nervozita..... priznaky.

ruzenka277
autor
23. okt 2015

@tova, jaj moja, keby si ty mala roky 3-4 budicky pocas noci, urcite mas skvely spanok. A ja musim varit denne, lebo dcere robim do skoly obedy. Zakladom bude zmenit pracu a nie pracovat denne 9-10 hodin, to sa neda. A tiez ked ti poviem, ze nedoakazem spat len na svojej posteli, to asi tiez nepochopis, ale poznam takych viac. Preco by som mala chodit spat k dcere do izby, nechapem. Ona sa hra v obyvacke a ja som nadalej vo svojej izbe a svojej posteli. Keby si citala lepsie tak pochopis, ze mna trapi tyzden a nie vikend, a musim si to zariadit tak aby som chodila v tyzdni skor do postele. Ale ja tu hladam tipy ako sa naucit trpezlivosti, ty stale tocis o inom. Ano mam choru stitnu zlazu a znicenu imunitu a stale som chora a liecba imunologom nezabera tak som presla na detox a liecenie stravou, lebo aj toxiny sposobuju unavu.

tova
23. okt 2015

Jaj moja keby si ty vychovala dvojicky, vedela by si o com je spanok mamy. A som si ista zeny s 3+ detmi to maju tazsie. Denne varit musia obedy 80% zien. Neviem ci ide o stitnu zlazu alebo o sebalutost, ale takyto pristup vie znicit manzelstvo a vztahy davaj si pozor.