icon

Nemanželské partnerstvá

magmolatus
13. okt 2015

Keď mám chvíľu čas v práci, tak si čítam. Síce toto je viac menej babské fórum, ale stále mi nejde do hlavy jedna vec.
Prečo si ľudia robia deti a nezoberú sa?
Veľakrát to tu baby popisujú že žijú že majú takéto vzťahy a nakoniec sa divia, keď to zlé dopadne.
Veď existuje aj civilný sobáš, ktorý stojí pár eur. A keď budú mať na to nech si robia aj druhú honosnú cirkevnú svadbu.
Stále mi uniká podstata a výhoda takéhoto vzťahu. Veď predsalen ak sa zoberú a jeden má hypotéky, je poistený a aspoň ten byt by zostal partnerovi/potomkovi.

melany_s
13. okt 2015

myslím, že toto je každého osobná vec, niekto chce žiť v manželstve, niekto nie. kto si trúfa určovať, ktorá možnosť je správna?

mircalla
13. okt 2015

Inak pokial niekto napriklad pochadza z rozvratenej rodiny resp. z rodiny, kde spolu rodicia zili v jednom byte, ale neznasali sa a deti pouzivali ako zbran, tak takemu cloveku sa logicky do manzelstva moc nechce. pohnutky su rozne. toto nie je moj pripad, ale aj takych poznam

Mne je dost jedno, co si o mne kto mysli, ze zijem v nemanzelskom vztahu....ja tiez druhych neriesim....kazdy ma dovody preco ano a preco nie. dovody ludi preco ano ci nie uplne akceptujem a respektujem

timea7
13. okt 2015

@melany_s myslím, že nikto, iba sa tu diskutuje, tak, ako sa diskutuje o tom, či je lepší byt alebo dom - ako pre koho, ako kedy, ako kde.

jana_eyre
13. okt 2015

ja som zila 8rokov v nemanzelskom partnerstve - byvali sme spolu a po 7mich rokoch sme mali aj syna.. hypoteka na polovicu /resp. ja som spoludlznik/, dom na polovicu /cize kazdy sme polovicny vlastnik nehnutelnosti/..

a dovod? ziadne zadne dvierka, ale to, ze sa nam proste jednoducho nechcelo riesit svadbu.. keby okolo manzelstva nebolo zvykom robenie takeho cirkusu, tak sme uz davno zobrati..

hej, hej - poviete si - ale ved sa da na urade len s dvoma svedkami atd.. lenze skuste to vysvetlit napr. rodicom, skuste to vysvetlit ostatnej rodine.. nie, nemala som na to "gule" rozhadat sa s celou rodinou len preto, lebo neznasam svadby a tej svojej som sa vyhybala, pretoze som nikdy nechcela byt nevestou, iba manzelkou..

ked sme cakali druhe, povedali sme si, ze by sme to riesit uz konecne mali, kvoli detom.. nie kvoli spolocnemu priezvisku /ako mi casto svokra spominala ako argument svadby/ ale kvoli tomu, keby sa jednemu z nas nieco stalo.. spolocnost je jednoducho nastavena na manzelstvo a ak si chceme ulahcit zivot, tak potom bola svadba jedine riesenie..

svoju svadbu som prezila, ale nespominam na nu rada a uz ju dufam vzivote nebudem opakovat..
v nasom vztahu sa svadbou nic nezmenilo, sme stale ti isti ludia, jedine co nas zmenilo su deti..

mam v okoli este vela parov, ktori nie su zobrati, su spolu dlhe roky /najdlhsi vztah co takto poznam je 25r/ a vobec nejde o ziadne zadne dvierka.. maju spolocne majetky, rodiny - cize zadne dvierka by nefungovali.. vsetko je to o tom, ze kedysi sa bez manzelstva ludia pomaly nemohli ani vidiet a tak sa do neho ponahlali aby si mohli uzivat jeden druheho.. tym, ze sa ludstvo stale posuva dopredu, aspon cast je tolerantnejsia a menej konzervativna manzelstvo uz nie je take potrebne..

ja zas trocha nechapem, preco taketo veci trapia ludi, ktori uz v manzelstve ziju a su tak spokojni.. nech si zije kazdy ako chce, pokial tym nikomu neublizuje..

mircalla
13. okt 2015

@jana_eyre chapem chapem🙂

melany_s
13. okt 2015

@timea7 reagovala som na zakladateľa témy a jeho otázku:

stále mi nejde do hlavy jedna vec.
Prečo si ľudia robia deti a nezoberú sa?

timea7
13. okt 2015

@melany_s ja v nej nevidím odsúdenie, iba otázku, ale zrejme je to uhol pohľadu. Najlepšie by nám to vysvetlil zakladateľ témy. A on môže mať takýto názor, ty iný.

guinevre
13. okt 2015

@ajuscha hmm, no ja si zase nemyslim, ze sa ludia rozvadzaju pri prvom probleme, to je taka fraza co kazdy hovori, a asi ani nevie co presne povedal 🙂 vacsinou to neporozumenie, hadky, odcudzovanie trvaju nejaky cas, vztah ide dole vodou, ci si to jeden pripusti ci nie. A ked je nas prvy problem to, ze manzel ma milenku, tak jasne, ze sa rozvediem, to ani nie je problem, to je cisty dovod 🙂

emilia25
13. okt 2015

Podľa mňa uz ked su deti mali by sa volať všetci rovnako dnešné deti su zle takže aj toto moze byt dovod na vysmievanie tvoja mama sa volá inak ty inak asi neni tvojs mama to ohladne deti.ďalšia vec je naozaj ľahšie všetko vybaviť ako manželka ved stav priateľ priateľka pomaly nic neznámens ved tych máme kopu a aj druh družka musia byt zápissny na úrade inak to je stale priateľ priateľka.ked je tam láska deti malo by byt manželstvo.ale ked to obom vyhovuje tak nech tak žijú.ked uz zena tuzi muz nie uz ten vzťah dlho nevydrží.je to len o trápení snívajúceho ze raz az kym nepríde koniec.

aknaj
13. okt 2015

sranda, že takéto veci "trápia" len zosobášených 😉 😉 😉

maca_p
13. okt 2015

@magmolatus za prve, skoda, ze ti tvoj zamestnavatel neblokne pristup na MK, nerobi to dobre tvojim myslienkovym pochodom.
2. kde je napisane, kde je dane zakonom, ze splodis dieta a musis podstupit sobas?
3. spominanu hypoteku si mozes zobrat spolu s partnerom a na LV mozete blikat fifty : fifty - to ti zrejme pri tych myslienkach nenapadlo... praveze a chvalabohu vstupom do manzelstva polovicka nema na danu nehnutelnost narok, pretoze nejedna manzelka/manzel by svoju manzelku po par rokoch dobre osklbal 😀
4. ked sa rozidete, mozete sa rozist bez konania sudu.
5. chcela by som vidiet statistiky za poslednych par rokov, aka je rozvodovost a aky je % pomer honosnyxh sobasov v kostole a tych obyc. na matrike...

6. prave ze manzelky mi z tohoto vychadzaju ako zataz - beru prachy vo forme vdovskeho dochodku
7. kvazy sa poniektore chovaju ako zlatokopky
8. rozvadzajuci manzelia su niekedy ako dive psy pri deleni deti a majetku
9. tym, ze oteho a dokopu nastavajuceho k svadbe si myslia, ze maju na jeho telo, dusu a majetok nikdy nekonciacu zarucnu dobu

kikuska_wedge
13. okt 2015

Lebo to je iba papier. Osobne si skôr zakladám na tom, že sme spolu, či s papierom alebo bez neho. Napr. 100 krát viac sa teším na výročie nášho zoznámenia a vzťahu, ako svadby. Niekedy je to len právna vec. Dvaja sa môžu mať radi a nie sú manželia. Iní sa radi nemajú a sú manželia.

ajuscha
13. okt 2015

@guinevre tak ja hovorím zo skúseností svojho okolia a tiež svojej práce...mám kamošku, ktorá sa rozviedla len preto, že jej muž bol veľký dobrák a ona potrebovala k životu niekoho temperamentného 🙂

guinevre
13. okt 2015

@ajuscha Haha 🙂 Asi sa vydala za prveho chlapa ktoreho mala, treba niekedy skusit rozne veci, aby si vedel co vlastne chces 🙂

maca_p
13. okt 2015

@emilia25 preco by mali mat vsetci rovnake priezviska?
v dnesnej dobe si aj pri sobasi mozes nechat svoje priezvisko, nic zvlastne... ako mozu deti v skolke vediet, kto ma ake priezvisko? a skolakom je suma fuk tiez, kto ma ake priezvisko...
to len vy niektore si myslite, ze ste objavili ameriku, ak sa niekto vola tak alebo tak. ale aspon je dovod na ohovaranie susedov,,, 🙂

magmolatus
autor
13. okt 2015

@teada asi som to zle napísal že je cirkevná svadba honosna. Mal som na mysli, že zväčša cirkevné bývajú viac menej spolocenskejsie. Tie úradné sa dajú V podstate vybaviť s 2 ľuďmi.
Asi viac čo tým myslím.

katuskatt
13. okt 2015

My sme s partnerom spolu 9 rokov z toho spolu 8 rokov zijeme a mame spolu rok a pol staru dceru. A svadba? Neako nam nechyba papier nato aby sme boli spolu. Ako vsetci nam hovoria aby sme sa vzali aspon kvoli malej. Nech mame vsetci rovnake priezvysko ( mala ho ma po otcovi). Ale co ja viem,nam sa do toho neako nechce.

mircalla
13. okt 2015

@emilia25
deti sa vysmievaju? a od koho to asi maju? zeby od rodicov s predsudkami?

magmolatus
autor
13. okt 2015

@mircalla nevravím že každý vzťah sa môže domrvit. Ale keď čítam že spolu žijú 10 rokov, majú 2 deti a v podstate na ženu nie je napísané nič a nemá na nič nárok je to dosť iracionálne.
Apropo, toto je moja prvá téma. Tu čo si spomínala nie je moja.

mircalla
13. okt 2015

@magmolatus vazne? myslim, ze si len odstanil tu 81 na konci nickname...zazracne mate inak obaja 9 mesacnu dceru a rovnaky nick (okrem toho 81 na konci) a obaja pisete v muzskom rode
aka neskutocna nahoda
nie som az taka hlupa

https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/manzelka-sa-meni-co-dalej/

aknaj
13. okt 2015

@magmolatus my sme spolu 18 rokov, máme dve deti a byt je napísaný na mňa 🙂
len nechápem, na čo ešte by som mala mať nárok ....

magmolatus
autor
13. okt 2015

@sue mi sme na tom rovnako. Až na to že nemáme 2 byty. Ale byť sme kúpili pred svadbou.
Takto rozmýšľa podľa mňa asi každý normálny človek. Dúfam že tu neurázim polka fóra, aj keď.myslím že už tým že som zadal túto diskusiu sa tu pár ľudí snaží nejakým spôsobom ako keby skriepit.

peneloppe
13. okt 2015

Ani ja to nechapem, ze ludia si kupia spolu nehnutelnost, maju deti a manzelstvo im je cudzie. Ved to by malo prirodzene vyustit do manzelstva. Tiez si myslim ze si nechavaju zadne vratka alebo ide o nezreleho muza a tak zena chudinka co uz ma robit, aspon ma dieta a priatela, ked uz nie manzela. 😀

guinevre
13. okt 2015

@aknaj ved to je v pohode, nejde o narok, ja si myslim, ze ked dvaja sa chcu zobrat len preto, ze sa chcu zobrat, lebo sa lubia, chcu byt svoji je to pekna vec. Posledne co ma napadne ked poviem "manzelstvo"je papier!

ajuscha
13. okt 2015

@peneloppe no penelope a teraz si ťa tie chudinky podajú 😉

alaguema
13. okt 2015

@magmolatus každému, čo jeho je. Sloboda a tolerancia nech je hybná sila vzťahov. Tieto hodnoty vo vzťahu buď sú, alebo nie sú, bez ohľadu na status. Ja by som si priala menej tých zúfalých výkrikov do tmy, že mám "priateľa", ktorý ma okašlal, som tehotná/mám jedno/dve deti a nemám nič na tom svete a čo ďalej? Kam sa podieť? Ono manželstvo naozaj nič nevylepší, neporieši problémy, neurobí z hajzla férového človeka, ale minimálne sa nezodpovední jedinci musia riadiť istým protokolom a postarať sa o svoje záväzky, ak sa rozhodnú z nich odísť.

peneloppe
13. okt 2015

@ajuscha
Tesim tesim 😀

ajuscha
13. okt 2015

@peneloppe 😀

guinevre
13. okt 2015

@ajuscha su pary kde obaja nechcu do manzelstva, ale ovela castejsie sa stava, ze zena chce, ale muz nechce.

aknaj
13. okt 2015

@peneloppe
tak môžem ti povedať, že môj "manžel" nie je ani nevyzrelý a ani ja si ako chudinka nepripadám 😉