Nemanželské partnerstvá
Keď mám chvíľu čas v práci, tak si čítam. Síce toto je viac menej babské fórum, ale stále mi nejde do hlavy jedna vec.
Prečo si ľudia robia deti a nezoberú sa?
Veľakrát to tu baby popisujú že žijú že majú takéto vzťahy a nakoniec sa divia, keď to zlé dopadne.
Veď existuje aj civilný sobáš, ktorý stojí pár eur. A keď budú mať na to nech si robia aj druhú honosnú cirkevnú svadbu.
Stále mi uniká podstata a výhoda takéhoto vzťahu. Veď predsalen ak sa zoberú a jeden má hypotéky, je poistený a aspoň ten byt by zostal partnerovi/potomkovi.
@guinevre moja téma snáď hovorí sama za seba aký je môj názor na túto tému. Jasné že chcem aby všetko ostalo po mne manželke, nie rodičom a opačne z druhej stany.
Dnes si tu ale zajtra tu byť nemusíš. Z obyčajnej cesty do práce môže človek spôsobiť kopu problémov partnerovi a zničiť všetko o čo ste sa spolu snažili.
Mne nešlo o to tu niekoho naštvať, ale V podstate dnes sa pri rychlom zivotnom štýle sa dejú desne veci.
To je asi všetko, len pár jedincov tu zrejme potrebuje provokovať.
@magmolatus dostanu spolocne deti, nie rodicia partnera. ostatne sa da pravne vyriesit pred smrtou 😉
@bobulko jj presne tak. Asi O toto mi nejak šlo. Či je nejaká vyhoda z nepartnerskeho vzťahu. Tu reláciu som videl. Ale asi som na to prišiel. Stačilo to napísať sem a už sa tu na mne pár ľudí.obávajú.
@magmolatus ked v nemocnici poviem, ze som manzelka toho a toho, myslis, ze po mne budu chciet sobasny list?
@maca_p moja stará mama nemala 9 detí...to som len obrazne...ale pri moje práci sa naozaj stretávam s ľuďmi od útleho veku až po staručkých ľudí...a veľa s nimi hovorím...lebo oni sa potrebujú vyrozprávať...a ver či nie, straaaaaaaaašne veľa starých ľudí povedalo, že manželstvo s tým a stým, je alebo bolo fajn, a nechápu ako dnes my mladý žijeme...ako sa stále za niečim ponáhľame a unikajú nám dôležité veci...moja stará mama makala a mala 6 detí (jedno pochovala ako 2 ročné) ale vždy mi hovorila: Alenka staraj sa o svoje deti s láskou, nikdy ich nebi, najmä nie po hlave a po rukách, radšej im niečo zakáž...aj keď som už stará a myslíš si, že hovorím hlúposti, poviem ti, že manželstvo s mojím Jožkom bolo krásne, aj keď sme sa veľa natrápili, ale zvládli sme vychovať 6 slušných ľudí, dať im domov a lásku....starí ľudia sú veľmi múdri, aspoň pre mňa, a vážim si každú radu, ktorú od nich dostanem....lebo my žijeme tak strašne modernom svete, že na to aby sme zvládli 4-čennú domácnosť potrebujeme upratovačku, prípadne opatrovateľku...
osobne si myslím, že človek, ktorý je spokojný v tom, čím žije, nemá potrebu to obhajovať. Za mňa na záver - hlavne, nech sú všetci spokojní. Rozhodne môže byť aj nemanželský aj manželský vzťah úplne pohodový a na celý život.
@maca_p jasné ze je aj manželstvo risk ak sa na to takto pozeráš. Tak zase ak si S niekým spravíš dieťa asi už vieš či je notoricky, gambler. Tak určite s takým nikto dieťa mať nechce. Ak to nastane po sobáši ok. Ale určite je šanca lepšia či ani nie?
@maca_p ja viem,ze vdovske je smiesna suma,ale niektorym ludom pomoze aj 50eur. a dalsia vec,verim,ze sa na sk najdu rodiny,ktore by pozostalym nenechali nic,aj ked sami pomahali trebars s montazou nejakej skrine. a po smrti by to od pozostalych ziadali,ze to ich potomok kupil. je vela ludi zlych a chamtivych,bohuzial. 🙄
@maca_p nebudu,ale ver tomu,ze ak by ste neboli manzelia,tak o urcitych ukonoch rozhodovat nemozes,pokial nemas v ruke splnomocnenie. a oni si dokazu zistit,ci dotycny pacient ma manzelku alebo partnerku.
@ajuscha moja babka mala dedinskeho alkoholika. niekolko razy sa chcela rozviest, uz k tomu aj smerovalo, ale dedo sa prestahoval do letnej kuchynky a tym padom skoncil jej problem. nic moc partnersky zivot. nikdy s nim nebola na dovolenke, na vylete.
vzdy sa dvom taha lepsie, ale co viem, tak generacia mojich rodicov, tak ti ziju spolu zo zvyku, kvoli majetku a kvoli tomu, co by povedali susedia.
moja svokra inac velmi zbozna zenicka sa rozviedla a jej rodina ju odvrhla. sama s 3 malymi detmi zivorila.
@alaguema juj no.. Nasi susedia - mali dve deti,hlboky socik.. Odisiel. Vratil sa,mali spolu dalsie dieta. Do par rokov bol opat prec.. A boli zosobaseni. Akurat si uz nepamatam,ci sa rozviedli a opat vzali a zas rozviedli alebo odisiel,vratil sa a az potom sa rozviedli.
A x manzelstiev takto. Napriek detom rozvod. Zoparkrat i dalsia nova rodina. Takze to nie je problem len dnesny a netyka sa len nezosobasenych parov. Je to uplne jedno.
Ja som sa napriklad nechcela vydavat. Mala som uzasneho partnera, s ktorym som chcela dieta, dokonca som sa kvoli nemu prestahovala cez celu republiku (od super prace, nie z nudze), ale zaroven sa mi pacilo moje priezvisko, citila som sa rovnako ako cast paru, ale zaroven ako samostatna jednotka a nechapala som, preco si muz nemoze/nechce zobrat moje priezvisko, ked tak velmi chce, aby sme sa volali rovnako 😀
Nakoniec som sa "sklonila" pred jeho vierou a tuzbou "mat veci na poriadku" a on obetoval svoju tuzbu po cirkevnom obrade, takze aj vlk ostal syty, aj ovca cela 😉
@alaguema a v nemocniciach nie je problem. Ani v skolkach. Deti maju muzovo priezvisko,na tom smz sa dohodli,bol to moj navrh. Predstavujem sa i u doktorov i v skolke ako mama xy a je po probleme.
V nemocke som bola 3x- 2x porod,raz operacia
Ked sa raz dakedy rozhodneme,tak sa vezmeme..
Moja "au-pair"rodina sa brali tiez neskoro,dievcence uz chodili do skoly. Tam boli urcite dovody na to,kedze pani si otvorila restiku,kvoli financiam,keby daco. Takto bola zaruka,ze aspon jeden bude daco mat a neostane im holy zadok.
@maca_p ako som už písala predtým, nie každý nájde svoju spriaznenú dušu...ale pokiaľ chlap chce zdupká, či je manžel, či partner...nemusí dôjsť ani k rozvodu, chlap sa skrátka odsťahuje a finito...papiere sa poriešia aj neskôr...takže to, či je slobodný alebo ženatý nedáva záruku, či zostane, lebo je to ťažšie odísť, ak je manžel oficiálne....každý žije ako vie a ako chce...sú chlapi, ktorí nikdy nepožiadajú "o ruku" svoju partnerku a sú partnerky, ktoré dokážu aj na takúto "žiadosť" povedať nie...sú takí, ktorí manželstvo považujú za dôležité práve pre to "keby niečo"....a sú takí, ktorí skrátka iba chcú byť manželom alebo manželkou pred Bohom alebo ľuďmi...sto ľudí, sto chutí...ako to už niekto tu napísal, každý nech si žije ako chce...ja som vydatá a nadivoko by som asi žiť nevedela...už len kvôli deťom nie...ale tým čo takto žijú to nevykrikujem...je mi to jedno...ale úplne...ja za ich život predsa zodpovednosť nenesiem... 🙂
@maca_p Neriesim starých a prastarych rodičov. Voľakedy mávali viac detí, lebo ich aj viac zomrelo.
Skôr sa pytam tak ako sa vyjadrujes tu ko koncu ako odtrhnutie od rodiny, zivorenie a pod.
Praveze poznám páry kde je hypotéky na jedného, obaja dobré zarábajú, zobratý nie sú, hypotéka zväčša splatena a keď bude ten čo ma na všetko papier špekulovať, druhý ostane na prázdno.
@bobulko o akych ukonoch nemozem rozhodovat?
mame porieseny byt, poistky, kazdy svoj ucet.
nemocnicu neriesim, lebo tam nie je co riesit, tam ti povedia vsetko copotrebujes a ja nebudem riesit nejake odpojenie od pristrojov, neviem, ci to spada vobec pod kompetencie slov. manzelky.
ak su partneri rozumni, tak veci riesia za pochodu a necakaju, ak nejake imaginarne zamyslenie niekoz z MK.
@magmolatus pri spolocnej hypo a pomere 1/2 nechapem, preco by mal niekto zostat na ulici...
pri probleme ti zoberu partnerovu polovicu, ale s mojou nebudu moct disponovat.
zato pri manzelskom pomere 1/1 sa vztahuje exekucia na celu nehnutelnost zadlzenych manzelov, hoc iba jeden z nich ma dlhy.
@ajuscha ved prave 😉
ja by som zasa nikdy neprijala ine meno. vzdy som sa citila byt slobodna a slobodna aj umriem. nebojim sa o majetok, netrasiem sa o vdovsky dochodok. nebojim sa o to, ci mi partner zdupka, ked bude chciet, tak ho aj pobalim.
myslim si, ze nik sa nemusi obavat o partnersky zivot inych 😉
@magmolatus inak nechapom tvoj prispevok o hypouvere, pretoze iba blby by platil hypo niekoho ineho...
@maca_p vysvetlila si si to správne. Hypotéku má jeden, platía obaja.žiadne deti, žiadna zábezpeka. Poznám prípady na obe strany.
@magmolatus somarina. alebo blbost. snad nie je cloveka, ktory bude platit hypo ineho. logicky.
pokial ta ciastka nepredstavovala prispevok na najomne.
inak: je to zrejme ojedinejly pripad, viac pripadov je, ze manzelia splacaju hypo, jeden strati pracu, druhy je na rodicocvskej a je problem na svete. toto je asi take realnejsie. aj na realitach mas kopec domov, kde su vyfotene domy, kde su zariadene detske izby pre malolete deti... cisto hypoteticky.

@magmolatus nedavno to rozoberali v televizii,stv sa mi zda. ked partneri nie su zosobaseni,tak musia mat na vsetko splnomocnenie,v pripade roznych zivotnych situacii. trebars na narabani s uctom, zdravotny stav,... a ak partner nedajboze zomrie,tak sa rozdeluje podla toho,ci je dieta neplnolete alebo ano. a vo vacsine pripadov,sa musia vystahovat z jeho bytu/domu. veci,ktore nakupili musia vediet zdokladovat. no naozaj radsej par penazi na malu svadbu ako taketo tahanice. a to nehovorim o vdovskom,tam tiez nevznika narok.