Nemanželské partnerstvá
Keď mám chvíľu čas v práci, tak si čítam. Síce toto je viac menej babské fórum, ale stále mi nejde do hlavy jedna vec.
Prečo si ľudia robia deti a nezoberú sa?
Veľakrát to tu baby popisujú že žijú že majú takéto vzťahy a nakoniec sa divia, keď to zlé dopadne.
Veď existuje aj civilný sobáš, ktorý stojí pár eur. A keď budú mať na to nech si robia aj druhú honosnú cirkevnú svadbu.
Stále mi uniká podstata a výhoda takéhoto vzťahu. Veď predsalen ak sa zoberú a jeden má hypotéky, je poistený a aspoň ten byt by zostal partnerovi/potomkovi.
ešte mi napadol výrok môjho kamaráta. Akonáhle si je žena mužom istá, zmení sa na nepozanie 😉 On mal takú osobnú skúsenosť. Momentálne je po rozvode a má priateľku, ktorú si vraj nemieni vziať 😉
@magmolatus vies na niekoho,kto sa tu tvari ako majster sveta by si aspon nemusel zatajovat svoju identitu...potom nemozes byt brany moc vazne a clovek ma pocit, ze sa nudis alebo potrebujes provokovat.radsej si uprac najprv doma a potom kritizuj vztahy inych.ale jasne,nahoda je blbec
@jana_eyre samozrejme tvoj názor ti neberiem, každému vyhovuje niečo iné...ja zas manželstvo neberiem ako prispôsobenie sa spoločnosti a pravidlám...skrátka som sa vydať chcela pre svoje osobné pocity a dôvody...pre deti, ktoré tým majú niečo zaručené...a na druhej strane si myslím, že nejaké pravidlá byť na tomto svete musia...inak by tu bola anarchia a to by ako vyzeralo...a ak mám byť úprimná, ani by som svojmu manželovi, ktorý ma požiadal o ruku, nevedela povedať nie, len preto, že manželstvo neuznávam ako hodnotu...a to mal už jedno nevydarené manželstvo za sebou...
@magmolatus "celé čo som tým chcel povedať je že prečo ženy povedzme že s horším zázemím ostávajú bez sobáša a nakoniec ostanú s deckom na krku, s holým zadkom.
To je vsetko čo som chcel vedieť."
A, co si ty o tom myslis? Ako chlap (teda, ked nefejkujes)? Urcite mas nejaky nazor o tom, ked si otvoril temu.
@celasapremenim taky vztah nieje dosledok manzelstva, taky vztah by mal byt podmienkou manzelstva, ak by to bolo v partnerstve inak, tak nad manzelstvom ani neuvazujem.
a čo bolo zlé na manželstve napríklad našich starých rodičov? mali hospodárstvo a tvrdo makali rukami, vychovali k tomu 9 detí...v chudobe, ale v šťastí...aspoň moja stará mama, kým žila, mi to hovorievala...bola so svojím starkým šťastná, aj keď mali ťažký život...na rozvod nikdy nepomyslela, a nie preto, že by sa bála, čo povie okolie, ale skrátka nemala dôvod...žilo sa inak a manželstvo bolo vtedy naozaj niečo "posvätné"...ale to my sme tomu dali ten štenpel "papieru"...a teraz nechápeme načo je to dobré a hovoríme tomu prispôsobenie sa spoločnosti...a keď sme už pri tom, koľkokrát v živote musíme rešpektovať pravidlá, normy, ktoré sú nastavené a tie rešpektujeme, lebo sa to od nás očakáva, ale manželstvo zavrhujeme, lebo je to len papier...
@guinevre jasné. Toto je veľmi zložitá téma. Je tam x variácií. Ja osobne poznám nejaké páry, ktoré sa nikdy nevzali a fungujú už roky. Nevzali sa v podstate z odporu ku konvenciám, ktorý som ja s nimi roky zdieľala. Tých je ale minimum, väčšina sa s tým snaží vybabrať. Keď sa nám s mužom narodilo prvé dieťa, prestala som byť taká hrdinka a keď sme zvážili všetky pro a proti, tak sme sa vzali. Možno to na prvý pohľad vyzerá ako praktické rozhodnutie a my sme sa predsa brali z lásky, pre rodinu a pre naše spoločné dobro. Proste sa nám zmenili priority. Obaja slobodomyseľní a ultra nezávislí a zrazu sme mali iný názor. Je mi jasné, že sme sa v istom zmysle zriekli svojich ideálov a podriadili sa konvenciám, ale neľutujem. Aj po rokoch to pokladám za dobré rozhodnutie.
@alaguema aj ja to tak vidim...ze ludia nevedia ako s ja a ty spravit my...o tom je podla mna manzelstvo...nie ze by ludia nemohli takto zit aj bez manzelstva, ale ked takto ziju tak manzelstvo ako pravny utvar len kopiruje realitu. dnes je taka doba ze sa vsetko relativizuje, tym ze mnohi z nas pochadzaju z disfunkcnych rodin, tak sa potreba rodiny podcenuje. a velmi sa tiez podcenuje vplyv rozchodu/rozvodu partnerov na deti a nich samych.
Ja som niekde citala take rozdelenie ze nezavisi od toho ci su dvaja zobrati s papierom ci bez neho. Ze zavisi od typu zvazku a ze tie sa delia:
- fyzicky zvazok - na zaklade majetkov, racia, a inych materialnych veci. Taki ludia sa radi oficialne beru. Pritom tam moze ale rovnako dobre aj nemusi byt vobec laska. Je to vsak najnizsi typ lasky a paradoxne staly, ale len preto ze ho nema moc co rozkyvat, korenmi je pevne v zemi.
- laska dvoch srdc - najnestalejsia, to su najcastejsie ti nezobrati. Lahko moze vyprchat a sklamat sa ale len preto ze je hlboko uprimna. Stoji vyssie nez fyzicka ale zaroven je zranitelnejsia. Je ako vietor.
- laska dvoch dusi - stoji najvyssie a je to ked sa stretnu dve blizke duse. Odtial sa ludia rovnako dobre mozu zobrat alebo aj nie, ale je to opat pevny zvazok, stalostou pripominajuci ten najnizsi typ a pritom je to uplne iny level, je akoby "v nebi".
Mne sa to delenie osvedcuje aj v pozorovani okolo seba a pokladam ho za vystiznejsie nez len hodnotit ci je niekto vzaty ci nie.
@magmolatus a preco tanapriklad netrapi toto?:
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/prestala-som-lubit-manzela/
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/podviedla-som-v-praci-manzela-stalo-sa-to-aj-vam-2/
alebo preco ta netrapia problemy sucasnych manzelstiev? popravde manzelske nevery boli aj v minulych storociach ...
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/som-milenka-zenateho-chlapa/
alebo sucasne problemy dnesnych manzeliek?:
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/druhe-dieta-verzus-neistota/
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/svokra-v-noci-strasne-smrdi-2/
nemanzelky aspon nemusia riesit sra.ky svojich manzelov:
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/manzel-je-gambler-2/
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/manzel-a-jeho-zavislost-ktora-nam-nici-rodinu/
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/manzel-berie-uvery-bez-mojho-vedomia-co-mam-robit/
aleluja, vivat manzelstvo...
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/manzel-ma-milenku-2/
preco hladas problem, tam kde nie je? co si ty za odbornika, ze sa stavias do role odbornika na temu: len manzelsky zivot? proste nestaraj sa do vztahov dospelych ludi.
problemy maju tak manzelske pary ako nemanzelske, ale proste nestavj na piedestal moralky tie manzelske vztahy, pretoze od dokonalosti maju pradaleko. 😉
@mircalla heh, vážne majster sveta? Čo je na slušnej otázke také majsterske?
Kritika? Aj si dočítala o čom je diskusia alebo si sa dostala len na tretí riadok, lebo tak mi to pripadá.
Alebo ťa to urazila že niekto založil takúto tému, lebo ty si neni vydatá a máš dieťa?
Ak budeš chcieť vysvetlím ti ako funguje internet a krádeže identity. Ak chceš môžem to zajtra skúsiť s tvojimi údajmi tu na MK. Uvidîš aké to je jednoduché.
Nechápem kôli čomu sa tu na mne vyvršuješ a riešiš cosi čo nie je k téme.
@ajuscha v casoch kedy bola rozvedena zena alebo muz onalepkovani ako "podozrivi a nezelani" si kazdy dobre rozmyslel ci sa rozvedie alebo bude na svojom manzelstve pracovat....dnes je rozviest sa jednoduche, dokonca v urcitych pripadoch (napriklad v pripade nevery) ma spolocnost tendenciu manzelov ktori sa nerozvedu povazovat za chudakov...
@guinevre tieto uvahy o "zadnych dvierkach" mi pridu od veci. Ak chce muz zahybat, ziadny papier mu v tom nezabrani a ak sa raz rozhodne odist, tiez ho sobasny list nezastavi....najma dnes, ked je vybavit rozvod jednoduchsie nez dochodok 🙂 Ak nieco ludi drzi naozaj pokope a nuti ich prekonavat prekazky je to pocit zodpovednosti za stastny domov pre deti, a ten clovek ma alebo nema....manzelstvom ho neziska
@maca_p ale tak zas, diskusia je o tom, aby sa diskutovalo...každý si nájde tému, do ktorej chce prispieť...skrátka niekto niečo napísal a iní sa zapájajú...každého trápi niečo iné..to by sme mohli brať v globále tak, že ak nie si smrteľne chorý, tak vlastne nezakladaj témy, ktoré sú o ničom...
@maca_p nechápem čo tým sledujes. Proste som sa len spýtal prečo zeny podstupuju riziko zostať na dlažbe s dieťaťom. To je vsetko.
Akási čo by som sa podľa teba mal.spýtať? Prečo sa stal vás manžel gambler? Alebo prečo sa zeny stávajú milenka ženatých mužov? Myslíš že to by bola solídnejsia téma?
@canama toto je riadna blbost. Kto povazuje nerozvedenych za chudakov? A ty si myslis, ze pracovat na manzesltve sa da, a to je vzdy na 100% uspesne? Lebo, preco nie, ked sa na tom pracuje. Nie je to tak jednoducho ako si predstavujes. V minulosti nepracovali na svojich manzelstvarch, ale drzali hubu, lebo nemali na vyber, financne, majetkovo, nemali kam.
@ajuscha neverim, ze vsetky vztahy z cias tvojej babicky boli stastne a usporiadane. mat 9 deti, to znamena pre zenu aj vycerpanost. taktiez si musime uvedomit, ze povedomie zeny ako samostatnej jednotky bolo na nulovej urovni. proste v tych casoch sa muzovi neodporovalo, s muzom sa nerozvadzalo, rodilo sa kolko pan boh doprial, ved slovensko byvalo striktne katolicke. (a teda tusim este je, mozno treba vynechat striktne....)
aj vtedy byvali muzi alkoholici, grobiani, nasilnici a zena nemala ani sancu prehovorit. zeny byvali aj umlatene, aj vydane za dohodnuteho manzela...
teraz nehovorim o tvojej starej mame.
@ajuscha, na manzelstve mojich starych rodicov bolo zle to, ze stary otec vecne nahanal cudzie sukne a stara mama mu pred polovicou mesta vykricala, ze s takym kurevnikom uz v zivote nelahne (neviem, ci slovo dodrzala, ale viac deti nemali). Rozvod bol spolocensky nepripustny a tak zotrvali cez styridsat rokov v manzelstve a z duse sa neznasali az do konca. Som velmi rada, ze sa casy zmenili a manzelstvo nie je nutnost za kazdu cenu (mam manzela a na rozvod sa zatial nechystam. Mozno obcas na vrazdu 😀)
Ale vazne: vziat si nevhodneho partnera je na maslu a podstatne horsie, nez s nim len zit. Pri dobrom partnerovi je to zase uplne jedno, ci ho "mam na papieri" alebo nie. U veriacich je to inak, ale tam nepatrim. My sme sa vzali, lebo to (zrazu) bolo pre mojho muza zivotne dolezite a pre mna je zase zivotne dolezity on, takze svadba bola (aj honosna aj cirkevna a prezila som)
ako tak dajme tému biomatky, čo deti cpú iba potravinami s nápisom bio a všetko ostatné je pre nich jed a otrava 🙂
@magmolatus tiez nechapem, co ty sledujes otazkou, preco niekto zije v nemazelskom zväzku. ved je to ich risk, ich zivot. riskovat sa oplati.
aj manzelstvo je risk. povedz mi, ake vyhody uz len ma manzelka gamblera, pijana, hulica, notorickeho pozickara?
@vroni jasné, nie každému sa podarí nájsť si v živote spriaznenú dušu 🙂 ale či manželstvo či partnerstvo...ak je chlap sukničkár, ujde tak či tak...akurát v tom partnerstve má väčšinou "na vrch", lebo nemusí napríklad platiť výživné na rozvedenú manželku, alebo sa deliť o majetok atď atď...

@jana_eyre Ani moj, ale som rada, ze sme manzelia 🙂