Nemanželské partnerstvá
Keď mám chvíľu čas v práci, tak si čítam. Síce toto je viac menej babské fórum, ale stále mi nejde do hlavy jedna vec.
Prečo si ľudia robia deti a nezoberú sa?
Veľakrát to tu baby popisujú že žijú že majú takéto vzťahy a nakoniec sa divia, keď to zlé dopadne.
Veď existuje aj civilný sobáš, ktorý stojí pár eur. A keď budú mať na to nech si robia aj druhú honosnú cirkevnú svadbu.
Stále mi uniká podstata a výhoda takéhoto vzťahu. Veď predsalen ak sa zoberú a jeden má hypotéky, je poistený a aspoň ten byt by zostal partnerovi/potomkovi.
@bratislavcankanm Ty si v situacii kde bude zvyhodnena opacna strana.
@magmolatus toto ja stale hovorim , ked odhliadneme od toho vdovskeho... 😒 co prinasa rodinne nestastie... tak je naivne si mysliet ze vhupnem do manzelstva a som zabezpecena 😕 😕
To tak bohuzial nie je...zabezpecenie je len o uprimnosti, zdielani a charaktere oboch partnerov.
Nemanzelsky aj manzelsky zvazok ma vela moznoznosti a sposobov ako ogabat druheho partnera ak sa chce 😖 😖
Ani ja ich nechápem, nemanželské partnerstvá sú proti Bohu !
@magmolatus dokonca aj v pripadoch ze do nehnutelnosti vrazili obaja rovnake peniaze alebo muz viacej a je to v bsm ako spolocny majetok...aj tam su moznosti ako financne zruinovat partnera... cez neplatenie hypoteky kde je manzelka spoludlznik az po nabratie uverov a dlhov, prepisovanie majetku na inych clenov rodiny. dokladovanie minimalnej ci ziadnej mzdy a podobne.
@bratislavcankanm niekedy sa taketo veci daju preukazat, neviem aka je u teba situacia, ale mozno by si vedela dokazat ze si dala do bytu 2/3 penazi.. blbe no, ked sa to nepodari, popripade sa neda nejak partner k tomu dokopat ze by to podpisal ze to tak naozaj bolo? neviem co je zac, ale tak hadam ma aku taku moralku, aj ked pri rozvodoch ludia vacsinou stracaju vsetku sudnost a idu cez mrtvoly... cest vynimkam... ktovie ako by som reagovala ja sama v takej situacii, hm.
Pre mna je manzelstvo zvazok, kedy verejne vyznavam a slubujem vernost a lasku az do smrti a prisahou to potvrdzujem, ze to myslim naozaj vazne a to rovnako v dobrom ako aj v tom zlom..ak by som sa mala vydavat len kvoli hypoteke, ci inym materialnym vyhodam, ktorych si myslim, ze je v manzelstve dokonca menej ako ked ziju dvaja nadivoko, tak to manzelstvo akoby ani neuzatvorili..ak sa muz a zena lubia, ja nevidim dovod a ani nechapem, preco sa to boja specatit a vyznat - bud "myslia" na buducnost , kde co ak sa raz rozidu, bude to jednoduchsie, alebo som sa stretla aj s nazorom, ze ak svadba tak s tymto chlapom urcite nie- cize zijem s niekym, ale nemam s nim plany, len tak pre potesenie sme spolu, alebo zadne vratka, alebo chcem byt stale slobodny, ziadny zavazok , zodpovednost atd..ak muz lubi zenu, tak nechapem, preco ju vlastne nechce?! plati to aj naopak mnohokrat....boja sa popalit??takze uz tam je nedovera....
@teada ono ten zivot bez manzelstva nemusi nevyhnutne znamenat snahu sa neviazat, nemat zodpovednost... 😉
Ja keby ze mam partnera, ktory vyhlasuje ako sa nechce viazat, mat spolocne peniaze, spolocny zivot vseobecne...tak s nim nezijem, ale nie preto ze si ma nechce vziat ale preto ze ma nechce pre spolocny zivot.
a opacne keby sme mali spolocne uprimne plany, spolocnu snahu zdielat svoj zivot so vsim vsudy, ...a chybal by k tomu uz len formalne uzavretie manzelstva , k tomu by som mozno pristala, pisem mozno, lebo som k tejto variante neprisla nikdy.
No, ja zachvilku rodim. S partnerom sme spolu 7 rokov. Ked sme sa zacali snazit o dieta, pozidal ma, ci si ho vezmem. O mesiac som zistila, ze som tehotna. Dohodli sme sa, ze svadbu odlozime. Momentalne je pre nas oboch priorita dietatko, a nie brat sa narychlo, lebo som tehotna. A nemam absolutne pocit, ze by sme boli menej rodina, ako keby sme boli zobrati. Vidim okolo seba vela manzelskych parov, ktorym to zdaleka tak neklape ako nam alebo si nerozumeju... Tomu dietatu je jedno, ci su ocko s mamou zobrati, hlavne je, ze ich ma, milujucich, ze sa mu venuju a navzajom sa nejdu zozrat. A to, ze si niekoho vezmem nie je absolutne zaruka toho, ze nam to bude dlhsie klapat, ze sa nepohadame, nerozideme, ani financne jeden druheho nezruinujeme... Neviem si predstavit, ako velmi by som musela znenavidiet muza (alebo on mna) aby sme sa niekedy dotahovali kvoli peniazom a ,,osklbali" sa navzajom o vsetko. Toje mega ubohe. Ked su partneri rovnocenni, rozumni a samostatni ludia, je to o inom, ako ked jeden druheho vydrziava a vydeluje financie.. Hypo mame spolocnu, byt tiez, a svadbou by sa zmenilo asi len moje meno, a dobry pocit okolia, ze nemaju v rodine nemanzelsky par, kedze je to ,,proti Bohu" ako tu niekto spominal.
Tak v tejto diskusii si tu samozrejme kazdy obhaji to svoje, nepobrati tu budu svato-svate tvrdit ako im to straaaasne vyhovuje a nic nie je lepsie ako zit bez svatby a pobrati zase naopak. Kazdopadne nikto v historii nevymyslel lepsi zvazok ako manzelstvo pri spoluziti muza a zeny, nakolko z ciste racionalnych dovodov je to najlepsie prostredie pri vychove deti (vacsinou) a tiez velmi nechapem tym novodobym partnerskym zvazkom, nakolko zena ked ma dieta vzdy (vascinou) taha za kratsi konec po kazdej stranke, ale tak vyhody manzelskeho zvazku si asi kazda ktora zije len v partnersve uvedomi asi len v pripade rozchodu. Ale ja by som tiez nezila s chlapom, mtoremu dam vsetko a on si ma nie je ochotny zobrat, lebo vsak naco....
Treba si uvedomit ze zrejme u coraz vacsej skupiny obyvatelstva je previazanost manzelstva a zodpovednosti coraz slabsi... a teda ich zodpovednost ci snaha o pekne spolocne spoluzitie nestoji na sobasi.
Potom su ludia ktori toto maju previazane pevne, zodpovednost a ochotu spolocne zdielat vsetky stranky zivota maju spojene s manzelskym zvazkom.... idealne ked sa z rovnakej skupiny stretnu obaja partneri, inak im na tejto otazke moze partnerstvo zaskripat 😒
NO a potom su ludia ktori nemaju zodpovednost previazanu s nicim 😝 😝 😝 s takymi si zienky vooobec nic nezacinajte 😝 😝 😝
@jolinka Praveze vela ludi si z toho tu "adresnosť" robí aj ked to nie je v podstate tak.
Každý hľadá na cosi odpoved/nazor inych na danu problematiku. Fora su presne k tomu určené, ale tu ako vidim si to vždy niekto zoberie nejak moc k srdcu a ..... potom to vyzerá tak ako to vyzerá.
Vobec nešlo o odsudzovanie takeho alebo onakeho sposobu zivota, len to bola číra zvedavosť, prečo tak určité skupiny ludí žijú.
@libka1 niekto tu minule písal, že sa na to môže vzťahovať výnimka z BSM. Osobne by som sa na mieste toho "zvýhodneného" partnera sama ponúkla, aby sme to ošetrili ešte pred svadbou a nenárokovala si na niečo, čo nie je moje. Ale to je už o charaktere, nie o manželstve. Ako trefne podotkla jolinka.
@magmolatus a co? uz si mudrejsi? pomohli ti odpovede v diskusiii? 😉 😉 🙂
@jolinka popravde ani moc nie, lebo sa to tu zacalo velmi rychle zvrhavať. Niektore prispevky sa dali, ale vacsina ludi sa tu pohadala, brala si to k telu alebo odbocila od temy.
Ale ako vidim nie je tato moja jedina, ktora od problemu prejde nabozenstvom, nakupmi, cez materske skolky po kdejake obludnosti.
@malabiba prepac, ale v tvojom prispevku si presne vystihla dnesnu dobu "nechcem byt viazana, nechcem nikomu patrit ani nikoho k sebe viazat". Teraz kazdy kope len sam za seba. Ja som sa vydala, lebo som chcela kopat aj za neho, ako tim. Neslo o to, aby som urobila stastnou seba, ale jeho. Pre toto je podla mna tolko rozvodov a rozchodov, lebo vzdy minimalne jeden mysli len na seba. Kazdy vztah je urcitym sposobom zavazok, ci je alebo nieje viazany manzelstvom. Napriek tomu vsak stale povazujem dieta za ovela vacsi zavazok ako manzelstvo. Lebo rozviest sa kludne mozes a uz sa viac nikdy nemusite vidiet, ale ak mate deti je to do konca zivota, ci sa vam to paci alebo nie.
@magmolatus prehanas....
bezna debata, a este z tych slusnejsich...
nikdy som nepatrila k tym, co by strasne tuzili po svadbe, bielych satach a ostatnych romantickych blbostiach. dietatko sme planovali skor ako svadbu, ale napokon bola skor svadba a na babo cakame. k svadbe nas viedlo to, ze sme to obaja tak citili, ze patrime k sebe a chceme sa vziat. svadbou sa u nas nic nezmenilo, teda okrem mojho priezviska - nadalej citime, ze patrime k sebe, chceme byt spolu a chceme spolu zostarnut. co sa da aj bez papiera 😀
neodsudzujem pary, co ziju bez papiera - je to ich rozhodnutie a nezaujimaju ma dovody, preco sa tak rozhodli. ak su tak spokojni a vyhovuje im to, tak nie je co riesit.

@alaguema kazda sloboda prinasa aj zneuzitia....napriek tomu vzdy vyznavam slobodu 😉 😉