Ako ušetriť na Vianociach s nízkym rozpočtom?
Maminky, ak by ste mali naozaj ale naozaj mizerny rozpocet na vianoce (napisem konkretne vychadza mi maximalne 150eur) a do toho musim zmestit darceky pre dve deti a jedlo. Jedlo samozrejme kupujem aj bezne ale chcem im dopriat nieco viac, ovocie, rybu...
Mate nejake tipy vramci setrenia? Ako usetrit na Vianociach? Co kupit (5 a 7 rocny chalani) tak aby mali aj radost a aj aby som neutratila vela. Bavi ich asi naozaj vsetko, su zvedavi kreativni.
Myslite ze ked pockam s nakupom darcekov, na poslednu chvilku v Tescu tusim byvaju velke zlavy. Neviete poradit? Ci vyuzit teraz black friday?
Vdaka za precitanie az sem a radu daku ak mate.
@hanka50 presne ako pises, lebo na vianoce nejedia iba deti, ale aj ona musi jest + manzel predpokladam a este to ak pride navsteva.
Nemozeme vediet, ci este nebude potrebovat stromcek, co tiez stoji nejake to euro. Bolo by dobre keby autorka zverejnila aspon okres, v ktorom byva, ak na dedine tak aspon blizke mesto.
Viem jej dat umely stromcek, lego pre deti, a este mozno aj knihy a nejake spol.hry. nedavno sme sa stahovali a nieco mam ja a nieco je este u ex-manzela v byte.
A zaujimalo by ma, ci tu poniektore kupujete na vianocny nakup polovicku prasata. Ze 150€ je malo. Alebo zjete na stedru veceru kazdy kilo ustric, tri telacie rezne, pol tony zemiakoveho salatu? Ved vacsina ludi skoro tristvrte dna ani neje, lebo tradicie. To este aj usetrite na ranajkach a obede 😂 Ci potom sa do tretej rana napchavate pistaciami, desiatimi druhmi kolacov na striedacku a dojedate lososa, rezne, opekance? Ja sa povazujem, ze sme dost pazravi, ale aby som na stedry vecer minula 300€ na jedlo, to naozaj neviem, co by som v tom kosiku musela mat. Ja robim na vianoce okrem kapustnice, kapra, salatu, reznov este aj borsc a to je asi najvacsia palka kvoli hovadziemu masu. Ale to muz je aj 4 dni este. Rovnako tak kapustnicu. A po Vianociach uz varim normalne jedlo. Nic sa u nas nevyhodilo minuly rok, okrem zemiakoveho salatu. Kolko toho, prosim, varite? Co take kupujete? My sme 4, dve male deti, kazdy den sa u nas je na kila ovocia a zeleniny, kazdy den jogurty, kazdy den varim cerstve jedlo, vzdy mame nejake mnamky (orechy, mrazom susene ovocie, domace susene ovocie… proste zdrave maskrty v bezny den), a jedina zmena v mojom nakupe na vianoce je ryba a majoneza. Tak dviham obocie, ze 150€ (na darceky pre dve male deti a jedlo) je zalostne malo. Podla mna v pohode. A uz aj ked je cloveku blbo ze ma len jeden darcek, da sa kupit aj 5 lacnych darcekov, ved tych haraburd je plny internet..
Už som to tu raz písala .moje deti raz dostali každé jednu hračku .doteraz na to v dobrom spomínajú ...
Ja celkom nechapem,preco si vsetko nechavas na posledny mesiac,ked vies ze mas problem s financiami. Dalo sa to predsa poriesit vsetko priebezne pocas roka - tam 10e, tam 10e a ani to nepocitis, ja uz mam vsetky darceky nakupene a tiez nemam na rozdavanie. Ale by ma trafil slak to nakupit vsetko teraz naraz. Ale je dnes tolko moznosti a lacnych obchodov, ze staci sa po nich prejst. A su lacnejsie ako potraviny.
Ja som mojej malej kúpila kocik za 15e v tescu a za 5e takú kabelku z draciku. Ju potešia úplne najviac maličkosti ako balón, plastelína atď.. deti treba niekedy viesť k skromnosti a nielen drahé haraburdy kupovať, čím viac tým lepšie... alebo mesačne ak viete si odložiť napr 10e a do roka mate 120 a z toho kupovať veci. Ja to robím tak a kúpim darčeky pre celú rodinu.
@hanka50 ja píšem na margo toho, že píše autorka, že im chce dopriať niečo viac-ryba, ovocie atď. Ryba ovocie, nejaké koláče a darčeky sa do 150e zmestia. Ak ma z toho platiť iba toto na zvyšné veci ma peniaze. Rátam s tým, že tých 150e ma "navyše" na takéto výdavky. Nie na čele sviatky
150€ na Vianoce mi príde celkom v pohode 🤷. Ok nebudú mať mobil a playstation, ale však povedzme že 50e minieš na jedlo (a to som dosť prestrelila pre 3 ľudí na 1 večer...) a ostane ti 50e na každého, tak ja neviem, za to sa podľa mňa dá v pohode nakúpiť... Prípadne pozri bazár modrého koňa alebo bazoš, je tam kopec hračiek, koľko krát len "vystavené na poličke"... Ja som deťom občas aj z bazáru kúpila a úplne s tým boli v tomto veku v pohode... Teraz je to už o merchoch a podobne, ale aj tak - keby som na to nemala, tak proste si sadnem a pokecám priamo s deťmi, ale tak to už je iná kapitola (puberta, tam už na Ježiška nikto neverí) 🙂.
Autorka presne pre toto kupujeme deťom postupne počas roka darčeky v rôznych akciách či z bazárov, aby toho nebolo naraz veľa a aby sa to dalo finančne zvládnuť. U nás to býva 1-2 knižky, 1 hračka čo najviac chcú ( pravda v takej cene, čo akceptujeme a nesmie to byť úplná blbosť, len za to že to videli v reklame), niečo náučné pre každého a ak zvýšia eurá tak ešte nejaká drobnosť k tomu. Nejako extra nevyvárame ani nepečieme len úplný základ, deti sa aj tak najviac tešia na zdobenie stromčeka, pečenie perníkov, staršia aj na vianočné rozprávky, že sme všetci spolu a na ten ich najviac vysnený darček. Čo sa týka chlapcov tak v tom veku ak majú radi poteší knižka, puzzle na tému čo ich zaujíma - rozprávka, autá a pod., lego alebo iné stavebnice -seva, magnetické a pod., autíčka, nejaká garáž/autodráha, vláčik, môj bude mať na jar 5 a on frčí na vojačikoch teraz tých malých plastových a k tomu výbava, tí sa dajú kúpiť za lacno aj noví, dinosaury, roboty, superhrdinovia, spoločenské hry, potom obe moje deti majú radi kufríky na tému policajt, požiarnik, lekár s tým sa hrávajú stále, synovec chce tento rok kufrík s náradím, niektorí chlapci majú radi aj plyšákov môj má obľúbeného medveďa a krokodíla. Skús sa chlapcov opýtať čo by chceli, čo sa im páči a odraz sa od toho. A neviem kde bývaš, v Nitrianskom Pravne je Ber to! - majú stránku na FB, ľudia tam nosia veci zdarma - oblečenie, topánky, hračky, knižky, veci do domácnosti a pod. a kto príde ten si vezme čo potrebuje zadarmo, zvyknú robiť aj zbierky a potom posielajú aj balíky tam zvyknú pribaľovať aj základné potraviny, drogériu, sladkosti atď. pre rodiny v núdzi, určite sú aj iné také miesta, len musíš napísať aspoň cca odkiaľ si, príp. využi pomoc mamičiek, čo ti tu ponúkajú.
Ja mam síce menšieho synčeka, ale má autíčka s ktorými sa nehrá. Ak by to chlapcom urobilo radosť, rada ti ich pošlem 🙂 pripadne ak si niekde z Oravy tak ich doveziem.
@minimilan ale vianoce nie su len o 24om decembri. Nepoviem, ze 150 euro je nejako extremne malo ale je to malo. Ved len bezny tyzdnovy nakup ma stoji tolko. K tomu treba priratat rybu, darceky, masla na kolaciky, darceky(suhlasim, ze decka male narocne nie su, ale do 50 euro sa vysplha urcite). Rozumiem, ze ju chce kazda zienka povzbudit, ale je to teda dost napnuty rozpocet pri dnesnych cenach.
Ja miniem nasobne viac, ale hadam by som vedela aj zo 150 euro spravit vianoce, nakoniec by to predsa nemalo byt o konzume, ale o tom, ze je rodina v zdravi spolu
150 nie je tak malo. Daj si limit 35 na kazde dieta, maso a ovocie na stol ti vyjde a este ostane.nespoluehala by som sa na tesco pred vianocami. Vsetko bude vypredane. Ja uz mam darceky na 80 percent kupene teraz, kupuj v predstihu. 6rocnemu som kupila knihu o spidermanovi, 7rocnemu synovcovi futbalovy dres, tricko, knihy a este daco dokupim. Dokonca som 2 darceky riesila cez bazos, lebo v obchode sa uz zohnat nedaju.
Vsade je black friday, v bonprixe su zlavy s postovnym zadara. Da sa to zvladnut
Ahoj, ja mam pre Teba dva tipy:
1, ako dieta som v tom veku milovala, ked sme na Vianoce kupili ananas a kokosovy orech. Potom sme ich ocistili/rozbili a vypili a zjedli. A ak dokupis jedno kokosove mlieko, jeden ananasovy dzus a farebne slamky, mozete si urobit virgin Pina coladu, mat super zabavu, chutne ovocie a drink za cca 10 eur pre vsetkych.
2, spolocenska hra pre deti a Teba ako Vas spolocny darcek. Ja kupujem najradsej cez ihrysko.sk Lebo vedia vzdy dobre poradit a maju asi million hier, specializing sa na to
Krasne sviatky 🙂
Len pripomeniem že knihy sú v kniznici preukaz pre mamičku stoji veľmi malo záleží od mesta (1-3e) Kupovať detské knihy sa naozaj neoplatí (čítam veľa vecsinou z kniznice alebo kúpim prečítam predám inak by sme dvaja zamurovali byt knihami ak by som to hromadila). Hračky alebo oblecenie kupila by som jednu vec každému akú by chcel ( jasne že nie najdrahší mobil) no a upiecť trocha lineckeho pečiva, zemiakovy šalát si spravte ja nerobím uvarim mrazenu zeleninu zo sacku pridám maslo a losos pol kila stoji 7 e v tescu oprazis z jednej druhej strany na oleji k tomu my dospeli pijeme nealko Hubert a deti colu. Kúpim ak sa veľmi rozsupnem arašidy a mandarínky. A je po Vianociach
@minimilan tak nás vyjde večera :
Sumec ( 50€ )
Zemiakový majonezovy šalát
Kapustnica
Pupaky
Rybacia polievka
Fazuľová kaša
Max 80€ .aj to som hore napísala ,koľko dávame za rybu . A to jeme aj na druhý deň 🤔 . Sme 2+3 . 300€ ani za celé sviatky (24-27) neminiete na stravu .zdlydok máme rovnako veľký ,ako počas zvyšku roka ,takže nie je dôvod jesť viac 😂
posli mi adresu, cislo uctu a nieco na prolepsenie ti poslem. Kup z toho co treba a lolko vyde. A ked v biducnosti narazis ma takutoonku s drtickami a bude sa ti darit lepsie, pomôžes zase ty im 😉
Na tejto stranke maju casto aj skoro nove knihy za dobru cenu ... ked tak popozeraj
@tamitamitami @vsetci vy ste tak velmi mile zienky, ale nechcem zneuzivat situaciu.. su deti, co nebudu mat vobec darceky, radsej treba pomoct tam .. pozerala som nejake akcie na strankach a mam vyhliadnute male lego, spolocne jednu stavebnicu. A pre starsieho knihu. Dakujem za tipy na stranky. Som dojata ze je tu tak vela dobrych zien a dobrym ♡.
Moc vam dakujem, verim ze to z tych 150 eur ustojime ;)
ako 150e je celkom dost na 2 deti...kazdy 1 hracka a kniha...to je u nasich 3...hracky sme mali limit 20e, toho roku to bude asi do 30e. Takze 90e na ovocie, rybu, salonky, salat... musi podla mna stacit.
Asi by som im darovala nejaky zazitok - voucher, vstupenku… ak zijete skromne, budu si to dlho pamatat. Odkial ste? Na zlavovych portaloch su rozne akcie na zazitkove darceky pre deti. Kino, bazen, rozne unikove hry, virtualna realita, trampoliny, …
Ak by si chcela mozem ti poslat nejake puzzle, ak by syna potesili. Take od 3-4 rokov. Mam viac.
Asi budem za sviňu ale ešte som ani nedocitala a už som mala pocit že " hra na city " a hop nie jedna mamička sa chytila ...čo je pekne ...treba si pomáhať .... Ale tá suma nie je zlá ....a keď je teraz 150€ ... Tak prepáčte ale celý rok ste si mohli odložiť len po 2€ ..každý rok sú Vianoce nie je to novinka
Ja normálne ziram. Ze 8kg ovocia pre dvoch malých chlapcov. Niektoré komenty ani nečítam. Úprimne poviem to takto. Na štedrý deň decka do jedla zabrdnu. Neverím tomu, že zjedia 2kg šalátu a 10 kúskov ryby. To naozaj som jediná, co si mysli, že 150€ na vianoce pre dve malé deti a ich mamu je až moc? Najskôr som myslela, že autorka ma na cely mesiac 150€ na stravu a darčeky, ale pozerám ze je to len na darčeky a večeru. Podľa mňa @autorka by si mala prehodnotiť svoje priority, lebo ak tvojim deťom nestačia hračky za 100€ niekde robíš chybu. Ešte keby to boli pubertaci, ale 5a7 ročne deti? Táto diskusia sa celkom slušne zvrtla na podme sa predháňať kto dá viac na darčeky. Asi to s našou spoločnosťou nebude až také zlé, ako sa všade píše a rozpráva. Táto diskusia je živým príkladom toho, koľko ľudia vedia premrhat na jednom dni v roku.
Ak sa teda rozhodneš inak kľudne sa ozvy, ako som písala rada chlapcom niečo pošlem (zaplatím čo si im vybrala ty) ❤️.
Podľa mňa 150€ neni veľa pri dnešných cenách hlavne hračiek, ja 2 ročnej dcére kupujem 2 darčeky a do kopy stáli skoro 200€ (to som čakala na akcie aby som kúpila čo najlacnejšie). Keď človek ide na vianočný nákup tak tam nechá ďalších 200€ (ani neviem ako a to nekupujeme nič extra).
@stanulienkat niekto ma proste rad vianoce = darceky. Na tom nic zle nevidim. Ani tvoj pasivne agresivny komentar moj nazor na vianoce = darceky nezmeni. Aj ja kupujem smejdy z pepca alebo action a co…na tom nie je nic zle su to len hracky…
@juliacenc to je v poriadku, ze mas rada taketo vianoce. Prispevok bol o tom, ze autorka nema na taketo vianoce. A tvoj pasivne agresivny prispevok bol o zhejtovani skromnejsich vianoc a ponizovani ludi, ktori to maju inak ako ty.
@stanulienkat vobec nie. Ja som autorke poradila kde a co moze nakupit za lacno tak ako to robim aj ja. Ja som reagovala na tvoj komentar kde si pisala, ze 60€ na 2 deti je dost a napisala som ti, ze mne sa to zda malo, pretoze za 60€ kupis malo. To je cele. Autorka ma tak 100€ mozno aj viac na 2 deti a zato sa da pekne nakupit. Skromne vianoce nehejtujem a ani ludi ktory maju skromne vianoce nehejtujem. Preco pre boha by som to robila. Mozno ti tak moj komentar vyznel, ale urcite to tak nie je.

U nás raz bol absolútne najúspešnejší darček taká veľká plastová garáž, kde si mohol šmýkať autá. Z darovacej skupiny, ešte ani baliaci papier z ekologických dôvodov nebol, zabalila som to do šatky 😉 síce dostal nejaké darčeky od starých rodičov k tomu, ale to si už nikto nepamätá, čo to bolo. Teda, toto by úplne stačilo- cena 0. Pozri na v takých skupinách. Bohatší zas potrebujú miesto na nové vychytávky a chcú sa zbaviť veci. Win win