Ako ušetriť na Vianociach s nízkym rozpočtom?
Maminky, ak by ste mali naozaj ale naozaj mizerny rozpocet na vianoce (napisem konkretne vychadza mi maximalne 150eur) a do toho musim zmestit darceky pre dve deti a jedlo. Jedlo samozrejme kupujem aj bezne ale chcem im dopriat nieco viac, ovocie, rybu...
Mate nejake tipy vramci setrenia? Ako usetrit na Vianociach? Co kupit (5 a 7 rocny chalani) tak aby mali aj radost a aj aby som neutratila vela. Bavi ich asi naozaj vsetko, su zvedavi kreativni.
Myslite ze ked pockam s nakupom darcekov, na poslednu chvilku v Tescu tusim byvaju velke zlavy. Neviete poradit? Ci vyuzit teraz black friday?
Vdaka za precitanie az sem a radu daku ak mate.
Odkial ste?
My toho roku na vianoce tiež niesne natom nejak extra.Manzel bol dlhodobo pn.Riesila som darčeky cez bazar na konikovi aj takto sa dá.
kupila by som nieco v bazare, mamicky predavaju urcite aj nove, este zabalene hracky, ak nie su narocni a nemaju nejake vysnivane veci, co by chceli, rybu file kupis aj v lidli, salat urob smyklavy zemiakovy - len zemiaky, cibula a zalievka. Polievka sosovicova mliecna a veceru mas mozno za 20 eur. Ovocie je asi najvacsia polozka, ale 2 kg manariniek, jablk a bananov a pomarancov, spolu 8 kg ovocia das urcite pod 20 eur. Nejake oblatky, kup v obchode, nie na trhu domace, tak to bude par eur. A zostane ti asi aj 100 eur na darceky, zabavu. Podla mna ten rozpocet na tri dni je postacujuci
@juliacenc to som nevedela, ze 3-4 darceky su malo. 🤔Vianoce by nemali byt o konzume. Treba to ucit aj deti. A ked niekto nema peniaze, tak aj 3 darceky su nadlimit. Potom to tak vyzera, ze ludia, co nevedia hospodarit, sa na vianoce zadlzuju kvoli iluzii prepychu. Ak nema autorka peniaze na Lego za 150e, tak postacia aj tebou vymenovane smejdy napr. z Pepca, alebo Tesca. Mnohe deti vo svete cez vianocny cas budu postradat vo vojne zomretych rodicov, surodencov, budu bez vody, bez jedla. Ale ty zrejme vstepujes detom ine hodnoty.....Pointa vianoc ma byt niekde inde.
Mohla by som Vám poslať nejaké rozprávkové knižky , ak by ste chceli.
Autorka, ak rada čítaš, pošlem ti ako darček pre teba nejakú peknú knihu. Mám 3 baby, tak pred chalanov veru nemám nič také. Ak chces, kľudne mi napíš ip.
150 eur mi vôbec nepríde málo, keďže máš ešte menších chlapcov (vekom nároky stúpajú 🤷). Kúpila by som im nejaké lego/stavebnicu, ak ich niečo také baví, nejakú spoločenskú hru (ten plný kurín je super alebo taký ten brnkací futbal) +každému knižku. A zostane ti v pohode aj na jedlo.
150€ je malo? No neviem, ale ja som synovi na tri roky kupila auticko za 7€, lebo si ho zelal. Z okolia na mna pozerali divne, ked povedal, ze dostal 1 auticko, ale ja zas nechapem brat uver na darceky. A to nieze by sme nemali € na hocico ine. Ale naco? Ucia deti na 20 balikov, kazdy rok drahsie a drahsie akokeby sa laska dala kupit.
Podla mna 150€ je normalna cena. Ryba nestoji 100€ a ovocie je vzdy niekde v akcii. Este aj zemiakovy salat ti do toho budgetu vojde, aj veci na kolac. Len netreba kupovat sprostosti a cim drahsie, tym lepsie. Debilna doba. Kedysi stacili jablcka a drevene figurky a dnes uz deti a rodicia nevedia co so sebou. Vacsina aj tak skonci v kosi, lebo tie plastove gebuziny sa hned polamu. Kupila by som kazdemu jednu vec, po ktorej velmi tuzi. Ja som synovi dala letaky z kauflandu, nech si vystrihne tri veci, nech na vykres namaluje vianocny stromcek, zalepi to tam a uz mikulas rozhodne, aky jeden darcek sa mu najviac zide.
@minimilan ano, nasi starsi uz vedia pisat, tak napisali a ja si to musim odfotit, co napisal nas 10 rocny. Jezisko, ak by si uznal za vhodne, tak to a to, ale ked nie, je to ok a nezabudni nieco pekne pre malu sestricku a braceka. Dcera si sice napisala veci, az strach, ale to ona vzdy a nejak rozumne jej to okomentujeme, vysvetlime. Nakoniec su aj tak spokojni 😊.
@minimilan tiez pozeram, co baba na margo mojho prispevku pisala, ze 3 darceky su malo. My sme dostavali 1-2 a boli sme stastni ako blbchy a vazili sme si to. Teraz deti Telefony, Lega, tenisky za niekolko stovak a maju to u prdele. Rodicia by mali vstepovat detom nejake hodnoty a nie mamon. Da sa kupit kreativna hracka za 3e, auticko za 5e, knizka za 3e, tricko za par eur atd.... Neverim, ze to deti nepotesi.
150e je naozaj fajn rozpocet. Mnohi nemaju ani taky. Ja by som tiez mohla kupit dietatu darceky aj za 1000e. Ale proste ju ucim skromnosti, vazit si veci a ucim ju inym hodnotam. A verte, ze ju potesi aj malickost.
Ak si z Bratislavy, odporúčam Kolo, nájdeš tam skvele darčeky za symbolické ceny. Plus je to eko 🙂
Nechcem byt zla, ale vedeli ste ze budu Vianoce. Ja som detom tiez od septembra vzdy nieco kupila, aby som sa potom nezblaznila. Aj malickosti ked si tak spolu zratate nieco stoja a to zvlast ked pre dve deti. Co sa tyka rozpoctu, oplatia sa kupit rozne puzzle, knihy mozu byt aj od ruky ked su v dobrom stave, v pepcu maju za dobry peniaz pyžamka, alebo odsledovat bazar kde predavaju oblecenie este s vysackami, kupit mozno nejaku pokladnicku, mensie auticko - v tescu aj v pepcu viete kupit do 10e. Co sa tyka jedla, vela ludi nerobi rybu ale urobi len rezne. V akcii kupite kare za 4,70e kilo… upeciete jeden kremovy kolac popripade linecke alebo medovniky. Zas to netreba prehanat. Ovocie staci zakladne: zopar bananov - rychlo hniju, kilo pomarancov, zopar jablk a uplne staci. Ananas, figy, rozne orechy atd s takym rozpoctom proste nekupite. Niekto pise ze 150e na stravu a darceky pre dve deti je az az, ale podla mna je to malo. Len v tych potravinach nechate Minimalne 80e. Ved to vidime na beznych nakupoch kolko sa minie penazi.
Ahoj, vo väčších mestách, napr. Košice sú pre takéto rodiny rôzne projekty. Tu konkrétne Charity shop. Kúpiš tam hračky v top stave za skutočne smiešne peniaze 1e, 2e. Plus pre overené rodiny pripravujú mikulášske balíčky pre deti (to uz maju uzavreté) a na vianoce potraviny komplet na štedrý večeru plus nejaké ovocie a suché koláčiky.
Ten charity shop je kamenná predajňa takže osobne si vieš pozrieť a vybrať hračku, oblečenie, knižky, puzzle, plysaky....
To mas rozpočet 150€ na tie dva tyzdne co su deti doma alebo proste si si ušetrila nad bežný rozpočet. Lebo za 150€ na dva tyzdne prázdnin pre 3 ludi to je akurat na stravu. Aj ked tu pisu, ze mas super rozpočet, no neviem ci by mi to stacilo. Asi by som využila ponuky co ti tu ponukli, ze maju nejake hracku nazvyš. Alebo pokukala nejake hracky tu na MK z tvojho mesta, nech nemusis platit postovne.
Pozri pepco hracky,lidl shop nejaku autodrahu,vlakodrahu,rybu skus predobalenu z lidlu (my mame vzdy taku a je velmi chutna), kolac nejaky lacnejsi,mandarinky,banany byvaju dost lacne okolo vianoc, myslim ze ked si to premyslis tak mozte mat fak krasne a stedre vianoce 😉
Myslím, že v predošlých komentároch si už našla dosť odpovedí a rád. No chcem len pridať môj pohľad, ak máš na bežné jedlo a 150€ je len ten “bonus” nejaké ovocie a ryby navyše plus darčeky, tak to vôbec nie je málo. Ja si myslím, že 50€ na darček je štedrý rozpočet, zmestíš do neho určite hračku, aj knihu a 50€ na prilepšenie jedla je tiež dosť. Deti podľa mňa vedia, že nie ste milionári a že pod stromček asi nebude 20 darčekov za 1000€ … stačí že niečo bude. Odporúčam využiť black friday a Google, lebo nie všade je tá “zľava” naozaj výhodná. Tesco možno 23.12. už bude mať zľavy, ale na to by som sa nespoliehala.
Charity shop je určite aj v Prešove. Pomohlo by keby napíšeš odkiaľ si.
Ak mi dáš adresu pošlem Ti nejaké zabalené puzzle🙂
Vôbec nemám pocit, že dnes sa dá kúpiť lacno. Oproti minulému roku išli hračky riadne hore aspoň tie co sme kupovali. Moje deti tiež budú mať len po 2 darčeky (ani nie kvôli financiám, ale ze sú už dosť zahlatny hračkami) z toho 1 kniha a druha vec co si sami vybrali ale dokopy je to už okolo 100 eur.. . . Syn chce elektronickú stavebnícu a dcéra baby born.Tak mi je to aj blbé, že len 2 darčeky, ale na druhej strane dostanú ešte aj od starých rodičov a krsnych.
Ja si doteraz pamätám, že ako dieťa som závidela v škole deťom aké dary podostávali a my doma o dosť skromnejšie, keďže peňazí nebolo. Ako 6 ročná som dostala kefu na vlasy 🙈
@chichua samozrejme, ze islo vsetko cenovo hore. Je vojna. Sme po kovide....to vsetko vplyva na ceny. Avsak ty si svojim detom kupila jedny z najdrahsich hraciek a to nemozes porovnavat s financiami autorky. Nie kazdy musi mat drahu elektro stavebnicu a babiku, co patri k najdrahsim na trhu. Medzitym je dalsich 1000 moznosti. A sama píšeš, ze máš deti zahltené hrackami. A to sú skoro všetky deti v dnešnej dobe.
Za sociku sme mali zlomok z toho, co maju dnesne deti.
@chichua Deti sa nerodia s tym, ze rozlisuju, kto ma drahsiu vec, ani krajsie saty. Zavidiet sa naucia od svojich rodicov alebo ludi, ktori maju na nich vplyv. Ja som si vzdy myslela, ze sme taka nizsia stredna vrstva, nikdy nam rodicia nekupovali vsetko, co sme chceli, nikdy si nevyskakovali a v dospelosti som zistila, ze rodicia maju pozemkov, nehnutelnosti a penazi dost! A v zivote som zavidela svojim spoluziakom len jednu vec, ze vsetci mali babky a dedkov a ja som nemala, okrem jedinej babky, nikoho.
A inak, kupujes 4 darceky pre 2 deti za vyse 100€. Mas na to. Autorka na to nema. Ked mam budget 150€ tak nekupim jednemu dietatu darcek za 50€ predsa. Ale aby sme sa ja, alebo moje decko citili menejcenni, lebo dostane 1 darcek? Tak akym hodnotam som ho potom naucila? To by ma trapilo viac, ako to, ze dostane 1 alebo 2 darceky. A presne v mojom okoli mam par ludi, ktori detom MUSIA dopriat, lebo si kompenzuju nieco zo svojho detstva. Je normalne mat peniaze a nedat detom vsetko.
@chichua aspon kefu u nas sa darceky nedavali vobec ani mama ani drdko a babka nam nedavali. mama tiez nedostavala ako dieta
A aj tak sme sa na vianoce tesili
Lebo boli kolace a ovocie ako mandarinky pomarance banany atasidy co bezne v tej dobe nebolo len na vianoce. Dnes to msju deti bezne tak sa na to netesia.
nakupujem akcie a cez bazár aj tu na MK
@maryetta my mame tolko hier, co sme este ani nehrali, prave preto ze rodina vela kupuje...ja dam radsej za zazitky, dovolenky, lyzujeme...oni len kopy a kopy kupovat, ja to neznasam.
Teraz bola oslava, tyzden spratavam a triedim darceky.
A ako kazdy kupuje, po com sam tuzi, tak svokra zlata vecne oblecko - este k inym veciam - ale to chalanov nepotesi, tak jej to zakazujem, lebo potom je sklamana 🤷
Ja im vzdy nakupim na sezonu dost oblecka aby mali co spinit, beru to ako spotrebnu vec, neklaniame sa znackam a teniskam ako bohom.
Proste znosia a vyhodime. Ale ako darcek ich to veru nepotesi.

Jednoznačne kupuj z bazára hračky a také veci.. O dosť lacnejšie a v dobrom stave aj my tak kupujeme