Nenásytní rodičia
Ahojte
Idem sem napisat asi dost nestandardnu situaciu.
Jedna sa o mojich rodicov, cerstvych dochodcov par rokov cez 60ku.
Ziju na strednom Slovensku vo velkom dome so zahradou, s peniazmi nemaju problem.
My s muzom a 3 rocnou dcerou zijeme vo vlastnom byte v Ba a rodicov chodime navstivit tak cca raz za mesiac na vikend.
Dcerka bola u babky pocas leta aj so sesternicami na 2x po jednom tyzdni.
Vzdy ked prideme z Ba, donesieme drahe vino( alebo aj 2 flase), chleby z Yeme, obcas aj kolace, bezne ja varim z nasich financii aj pre celu rodinu,….. cize nikdy tam nie sme len tak.
Pred nejakym casom ma zaskocila poznamka mojej mamy, ze by sme mohli niekedy urobit aj nakup a tak, lebo ze oni su uz dochodci a nemaju tolko penazi.
Zostala som ako obarena.
Vobec som toto necakala, ze takyto problem s nami maju.
Tak som sa na druhy den zobrala a navarila som komplet obed pre nas( nas 3) aj ked mama medzitym uz varila obed pre celu rodinu.
Tak ona hotova, ze preco robim taketo sceny a ze na co je to dobre.
Na druhy den sme odisli naspat domov a situaciu sme nechali tak.
A dnes mi moj muz povie, ze po tomto rozhovore s mojou mamou, si ho zavolal o nejaky cas neskor moj otec k nemu do izby( ked sme opat prisli na navstevu) a v podstate mu zopakoval rovnaku poziadavku a ze to riesi s nim, lebo ze so mnou sa nedalo a dopadlo to neuspesne.
Ze moj muz nikdy nic trapnejsie nezazil.
Na ozrejmenie este chcem povedat, ze moj otec ma na ucte tisice, cely zivot bol na peniaze, vzdy sme mali vsetko ako deti, ale cim je starsi tak je coraz viac arogantnejsi, povysenecky a ked mi nahodou nieco kupil za posledny rok( rozumej napr cokoladu na varenie do kolaca pre celu rodinu, ktory som piekla), tak mi vyuctoval tych par €.
Tak mi prosim poradte, ako sa spravat k mojim rodicom v tejto osemetnej situacii.
Uz sme im parkrat nechali peniaze za dcerin pobyt cez prazdniny, ale mama si ich nezobrala.
Dakujem
Autorka ;keď ti toto povedali, resp. tvojmu manželovi, nejako ste to rozoberali, čo vlastne chcú, vedia to aj pomenovať? Lebo to si v takej blbejj situácii ostala, mysleli to vôbec tak, ako to povedali? Určite by som sa nezachovala tak, že by som tam prestala chodiť, to by nebolo dobré.
Asi to s nimi robí tv, strach, neustále zdražovanie. A potom je to v človeku, moja mama by sa rozdala, a na mužovej strane robia čiarku aj na fľašu sirupu, kto koľko vypil.... asi tak
Finančne nám prituhuje, a dôchodcovia si zrejme oveľa úzkostnejšie než ľudia v produktívnom veku uvedomujú, že ich úspory sa budú len stenčovať... chápala by som ich obavy.
Z tvojho úvodného príspevku vyplýva, že svokrovci majú ďalšieho potomka/potomkov, ktorý ich s rodinou navštevuje - ako často? Časté celovíkendové návštevy mladých môžu byť pre nich zaťažujúce. Treba podľa možnosti skrátiť návštevy na poldňa a ako radia baby vyššie, prísť tam s aspoň menším nákupom potravín.
Och, to su mi rodicia 👎🏼 Ja by som obmedzila navstevu na 1x za 2 mesiace. Prip nech muz vezme iba dceru. Bez teba. Ty si urob pekny vikend v ba
Ja si myslím, že by uvítali normálny nákup - zemiaky, mäso, ryža, olej, zelenina, šunka, maslo, múka a nie fajnovosti.
No su dochodci, dochodky su nizke, ceny idu brutalne hore a oni si uz privyrobit nemozu. Tak si uz asi pochopila, ze miesto nezmyselneho draheho vina a draheho chleba 😂, urob vacsi nakup a ked dcera ide na prazdniny, daj vasim nejake peniaze, ked tam bude.
Alebo sa opytaj dopredu, co by chceli, co im chyba, co mas doniest, ako im pomoct. Musite najst rovnovahu., aby boli obe strany spokojne.
Starsi ludia sa stavaju casom neprijemnejsimi. Staroba, choroby, frustracia, ze sa smrt blizi, ze nieco zmeskali. Kazdy si tym raz prejde a vyrovna sa s tym po svojom. Budes sa musiet trocha obrnit trpezlivostou, ak nechces s nimi prerusit/obmedzit kontakt
Nevadiii co so😊ved ber to tak ze spori tebe... Nehnevaj sa, ale si pravoplatny dedic. Takze teraz pekne vzdy nakupte a to co pn neminul akoze usetril pre teba😊😉a pekne sa usmievaj a suhlas mu s tym. Co ai ved raz zdedis vsetky tie tisice a urcit evam pomozu.
Nedocitala som vsetky prispevky. Som babka 4 vnucat, vsetci zijeme v jednom meste. Podla mna su tvoji rodicia zgrglosi. V zivote som nezobrala, ani mi deti nenukali, peniaza za pripravu vianocneho menu, ked sme vsetci vecerali u nas. Teraz uz deti maju vlastne domy a vianoce travime vzdy spolu u jedneho. Ani my nemame velke dochodky, ale mame na to, aby sme svojim detom dali cokolvek a kedykolvek bez vycitiek, ze na vlastny ukor. Dokonca aj velke obnosy do vystavy domov. Mohli po nas zdedit, ako sme zdedili my, ale naco susit na ucte, ked nase deti to prave teraz potrebuju? Drobnosti pre nich robime denne, ten dobry pocit, ked im chuti, alebo sme im usetrili cas, ci peniaze, je na nezaplatenie. Ani keby byvali mimo a chodili by tu na niekolko dni, by sa nic nezmenilo.
Prosím ťa, všetci ti tu píšu, žeby sa cestou najedli a tam došli na kavu, to je aka navšteva, ked rodičia šetria na dcere? S akymi lakomcami všetci žijete a byvate? však to neni normalne...by ma hanba fackovala, keby som si pozvala navštevu, vlastnu rodinu a museli byt pri baraku v bufete sa najesť, aby mohli prisť dnuka, Dnes stoji kilo kuraťa 2 eura, kilo ryže 1 euro, uhorka 0.50 centrov, za 3.50 by som spravila 2 chodový obed pre 5 ľudí, + ked donesu víno drahe a ešte bublaninu tak sa najedia všetci tak, že budu odfukovať, a keby sme mali na účte tisice, ako autorka píse, tak určite by som bola lakoma na dceru 3.50 obetovať, preboha, sa spamätajte všetci....autorka, istotne na tvojom mieste by som tam nechodila, ja ako decko som chodila po pribuznych a nikdy nikto nechcel ani korunu a babka už vôbec nie, ešte peniaze na stole nechavať. Tvoji rodičia budu z tych lakomych, šomru na tečenie vody, asi by som sa im vyhybala. Nosiť si vlastne obedy na navštevu k matke, asi všetci sú kompletní....Iné, ked tam chodite 2x do týždňa a vyžierate, hej, su dochodcovia maju trebars 500eur dôchodok, a maju živiť 3 ľľudí, tak to sa nepatrí, ale raz za mesiac a robia sceny, By som sa ich spýtala, či sú šibnutí...a chlieb z yeme stojí 8 eur mimochodom velke koleso a je veľmi chutný
Pred ďalšou návštevou by som dvihla telefón a opýtala sa mamy čo budeme variť, všetko by som nakúpila, máme k tomu bonbošku aj ocovi drahé víno. Vôbec by som neriešila kto má koľko peňazí, veď to jedného dňa tak či tak zdedíte nie? Sprchovať by som sa tam nesprchovala, alebo fakt rýchlo, ak im to vadí. Hotovo. 🤷. Alebo ak ťa to zožiera natoľko, že to bude predmetom sváru neustále, máš tu niekoľko návodov na použitie. Mne by nákup potravín, aj vecí navyše nerobil žiaden problém, nakoľko rada vidím svojich rodičov aj svokrovcov, máme dobré vzťahy, deti tam chodia radi a nemáme hlboko do vrecka.
Toto sa žiaľ čerstvým dôchodcom stáva. Majú pocit, že už nebudú mať peniaze, lebo nepracujú a to, čo našetrili je na účtoch...možno už v ich mysli zadelené na rozdelenie dedičstva. A dôchodok je nižší ako býval kedysi plat.
Ale myslím, že keď sa dohodnete napríklad, keď donesiete nákup : nie pozornosť, ale fakt že nákup : zemiaky, mäso, zeleninu a budete sa naďalej stiedať pri varení, malo by to ísť.
Trošku rozumiem, že rodičia považovali za scénu, keď ste urobili obed pre vás troch, zatiaľčo mama varila vedľa - a zrejme porciu pre 5tich. Vzala to ako urazenie sa z Vašej strany. Ak peniaze za pobyt vnučky nevezmú, skúste to vyriešiť nákupom. A spýtajte sa rodičov, ako si to predstavujú. Čo konkrétne treba kúpiť. Možno mama považuje víno za zbytočnú vec.
Keby som mala chodiť na navštevu k rodičom s plnou taškou nakupu ako tu to pripada všetkym normalne, tak tam nechodim vôbec a ten nakup si vyložim doma...a rodičom som vždy vela darov na narodky vianoce kupovala, takže nešetrim na nich len mi pripada trapne prist niekde raz za mesiac s vlastnym nakupom, kde ta maju pohostiť, ked nie tvoji najbližší a to žiadne hostiny nemusia robiť, ale hlavne že su radi že ma vidia, a keby mi po každej navšteve mali dať učtenku , tak im do oči poviem, že su lakomi a radšej tam chodiť nebudem, U mna su všetci vitanť, nikdy som od nikoho peniaze za kavu nepytala, len sa sestra raz ponukla, ze donesie zakusky z cukrarne a tam tak fantasticky peču, že sa z toho stala tradicia,,,a su chudobni ludia, čo sa rozdelia aj s poslednym a su lakomi ľudia, čo sa nepodelia, ani keby im bankovky zo skrine viseli, takže takto to chodi na svete.,,
@tncka presne, ja keď prídem k našim na návštevu ( a to sa sťažujú, že malo chodím) tak mi nedovolia vytiahnuť peňaženku. Už som aj mame povedala, že ju nezoberieme so sebou na nákup, lebo mi potom nedovolí platiť.,- to nie sú potraviny, ja si idem kúpiť kozmetiku, alebo niečo pre seba do lekárne… peniaze nikdy nemali nazvyš, ale zase im nič nechýba, lebo sú skromní . Preto mi je ľúto keď mi nič nedovolia zaplatiť. @autorka úprimne nepoznám takúto situáciu. Asi by na to mrzelo keby som bola na obtiažnosť. Keď oni prídu na návštevu k nám tak toho nanosia ako na Vianoce. Jedlo a nápoje ako pre regiment…
Ahoj autorka , poviem ti svoj názor. Že majú pár tisíc eur na účte to je dnes úprimne nič. Však potrebujú peniaze našetrené na pohreb to majú všetci dôchodci alebo keby bol dáky mesiac väčšie výdavky , vy s mužom rezervu nemáte že ti príde divné keď majú aspoň trochu peňazí na účte ? Naviac ty im pozeráš každý mesiac do účtov keď to môžeš tvrdiť že vieš že majú tisíce na účtoch? Nemyslím , to že mali pred rokmi je niečo iné ako teraz. Každý rok sa všetko enormne zdražuje a dôchodok väčšiny ľudí to naozaj nepokryje, pol kila slaniny dnes v jednote normálne za 5/6€. Iba jedlo v dnešnej dobe stojí v stovkách € a dôchodky sú aké sú. Lieky nehovorím. A kde sú energie atď. Hovoríš že majú veľký dom , ten zožerie veľa na kúrenie , nevieš aké majú koncom roka nedoplatky za energie. To všetko z našetreného väčšinou ide keď to dôchodok nepokryje. My sme starým rodičom vždy nakúpili, porobili, keď bolo treba kúpili a tiež boli šetrný ale skrátka z dôchodku im to nevyšlo niekedy hlavne keď bolo niečo väčšie treba napr strechu spraviť zaplatili to moji rodičia aj im to spravili aby im ostalo aspoň pár korún na účte , takže taká požiadavka že raz za mesiac urobiť nákup je úplne normálna . Nechápem naozaj prečo by to mal byť tak obrovský problém aby si kvôli tomu im ešte scény robila. 🤦Chodíte raz mesačne. To je naozaj taký problém pre teba pred cestou zavolať čo potrebujú z obchodu?? Raz za mesiac??? To by ťa naozaj zabilo a tak moc ťa to urazilo že raz za mesiac im máš 1 kabelu nákupu priniesť?? Ja by som sa za seba hanbila ako pes keby som ľuďom čo má vychovali a dali mi všetko čo mohli na dôchodku bola taká lakomá aby som im ani raz za mesiac kabelu jedla nevedela priniesť. Mala by si sa hanbiť. Nechcú po tebe nič extra a ty ako rozmaznaný fracek im ešte scény robíš za to. Úprimne ľutujem tvojich rodičov a dúfam že vlastne deti nebudú v živote takéto ku mne
Podľa mňa si zbytočne vztahovacna. Namiesto urazania si sa mala maminy opýtať, či nemajú nejaké finančné problémy, či im to nevychádza a nabudúce sa opýtať čo máš kúpiť. To nie je len o tom, že sú na dôchodku a majú veľký dom. O ten dom sa treba stále starať a stojí to nemalé peniaze. Podľa všetkého nie si jedináčik, takže ak takto chodia aj súrodenci, skutočne im to nemusí vychádzať. Dôchodci musia mať aj rezervu myslieť dopredu, oni už peniaze len tak ľahko nezarobia. Do toho všade čítajú ako všetko zdražuje, možno majú len obavy.
Radšej sa s nimi úprimne pozhováraj.
@diusqa761 ved pise, ze im nosia potraviny a aj, ze tam vari zo svojich financii. Tak zaco sa na hanbit? Boze.
@petulda333 nosia víno a chleba
@petulda333 starý rodičia chcú po nej len aby im zavolala pred odchodom čo potrebujú z obchodu pre nich (zemiaky, mäso, mlieko atď do špajze ) a to je autorke z nejakého dôvodu moc. 🤷 To že donesie víno a chleba potraviny nazoaj niesú. To že donesie na varenie Pre seba nieje že kupuje im. To donesie akurát na obed. Prihodiť k tomu mech zemiakov, múku atď čo im zrovna chýba by ju naozaj nezabilo.
@eeffka celkom ma zaujal tvoj názor; že zeleninová polievka a palacinky nie je obed pre rodinu. Naozaj? Neviem, kde si na to prišla, no pre min.polovicu slovenských domacností je to úplne bežný obed. Čo je na tom? U nás tiež bývajú často v sobotu palacinky, keďže v nedeľu sa varí vývar a mäsité jedlo.
Je to smutne. Podla mna mas 2 moznosti. Bud im teda urobis nakup, alebo sa ubytujete v case navstevy v nejakom penzione, kde budete ranajkovat. Potom pojdete na navstevu. V case obeda sa zdvihnete a pojdete do restauracie... a opat sa vratite... Pripadne na ten obed pozvite aj rodicov. A na veceru opat ist mimo dom rodicov.
@diusqa761 ona nepise, ze je to moc, ale, ze ju to zaskocilo. A ani sa nedivim. Mozno keby jej to normalne vysvetlili, bolo by to inac. A pise aj, ze tam obcas vari pre vsetkych a zo svojich financii. My si s rodinou pomahame, nakupim rodicom ci sv9jrovcom a nevezmem ani cent. Takisto obcas oni nam a nevwzmu id nas nic. Stretavame sa casto a aj ked nemaju vela, tak by od nas nikdy nepyyali nakup ci peniaze kvoli tomu, ze sme u nich jedli. Takze aj pre mna je to sok,taka reakcia od rodica
@janka1011 myslim, ze tym obedom - palacinky a zeleninova polievka - chcela dat najavo, ze nejde o drahy obed. Ziadna pecena hus a podobne.
@diusqa761 nielen, to ako darček pre otca čo je gurmán na víno.
Ale oni majú dietnejsie stravovanie, tak nosí aj svoj nákup a varí zamerané na ich alergie, ale tak aby sa najedli a chutilo všetkým. Ešte aj upečie pre všetkých koláč, ale keď potrebovala dokúpiť do neho čokoládu, otec si vypýtal aj posr.ate euro, pritom jedol zo všetkého...
každý ma svpj kríž, moja mama ma zas ine negativa, ale chodiť na navštevy s plnymi igelitkami a potom v kumbali počuvať kazanie, od niekoho kto ma na učte tisíce-ďakuejm, neprosím...
No ja normalne žasnem, ako sa tu niektoré do teba pustili. Chcela by som vidieť, ako by sa tvárili, keby im toto vlastni rodičia povedali takýmto sposobom… navyše, ak by chodili raz mesačne s nakupom. Moj muž chodí s deťmi k svokrovcom každý týždeň prespať na jednu noc, svokra je šťastná, že môže variť pre celu rodinu (keď som chodila k ním ešte aj ja, nepustili ma ani hrncek umyt po káve, čo boli radi, ze konecne majú “full house”), robí vyslovene jedla, ktoré moje deti majú radi, pečie, chystaju grilovačku alebo opekačku. Ešte ich nabali jedlom aj pri odchode, pribalí zeleninu, ovocie a je nešťastná, ak to nahodou muž odmietne, pretože doma mame zeleninu od nich ešte z predchádzajúceho týždňa. Rovnako ja posielam, keď mam napecene, muz im nosí vždy nejaku pozornosť, pripadne prinesie chlieb, salamu, klobásy, parky. Ak si prajú urobiť nákup, povedia slušne, či by sa zastavil na nákup (bývajú na dedine), ale automaticky ho chcú vyplácať (jasne, ze si nezoberie). Ale keď nieco kupujú oni nam, ani od nás nechcú peniaze. A to si nemyslím, ze si môžu dovolit nejako extra vyskakovať, celé je to asi o vnímaní peňazí, vztahov. Ja s mojimi rodičmi mame pomerne vlažne vzťahy, ale v zivote nikdy sa nestalo, aby moja mama išla kalkulovať polievku alebo čosi, čo tam zjeme. Nie tak ešte keď stráži deti, čo je asi dvakrat do roka. Ešte ma zdzube, keď im nabalim desiatu, či som normálna… A to je ona dosť na peniaze… práveže keď som bola po operácii, ešte sa nukala, ze nam pošle navarené jedlo, lebo vari aj ore nich. to iste sa dialo, keď sme boli mali a chodili sme k babke na cely vikend, každý týždeň. Rodičia nakupili, čo sa im zdalo potrebne, pretože babka nikdy nic od nich nechcela - preboha, su to deti, vnúčatá… ak chcela čosi konkrétne, požiadala ich o to, aj si to vyúčtovali. Tiež ak babka kupovala nieco rodičom, vyplatili jej to. Ale pri “normálnom stravovaní” aby sme kalkulovali? 🙈 a ešte brat to, ze niekoho “vyzieram”? To iste platilo aj naopak, keď prisla babka k nam spat, pohostili sme ju najlepšie, ako sme mohli, neviem si predstaviť, ze by doniesla ešte potraviny alebo nakup 🤷🏻♀️ Navyše, ak nie je v tomto prípade problém s peniazmi? Rozum sa mi zastavil v tejto diskusii.
Ale k autorke - ja byt tebou, minimalizujem návštevy takým sposobom, ze ak manzel chce a potrebuje, nech ide. Ak pojdete vy, skúste pripadne prespat mimo rodičovského domu. Alebo to naplánovať na otočku a najest sa inde. Raz za mesiac/dva to pojde. Pripadne si skúste s rodičmi sadnut a rozpočítat si, čo a koľko kupujete, ako si to predstavujú, urcit nejake pravidlá. Aj keď - ja by som sa necítila dobre po takomto niecom ani u vlastných rodičov. A navyše, rodicia - dochodci-nedochodci - majú rovnako ďaleko k vam a kludne môžu prist tiež. Čo i len na jednu noc, to sa dá zvladnut. Naša babka, dedincanka jak repa, v 70tke labzovala, hoci mala zdravotne problémy, ale aj pre ňu bola návšteva deti v meste príjemným spestrením.
@karolinakr presne, moja reč. Okrem toho už som tu citala veci typu “si dedič, zdedis tie peniaze ty”. Ako pardon, to o tomto majú byt rodinne vzťahy? Zaťať zuby, lebo to zdedim?! 🤷🏻♀️ By som sa pred vlastnými deťmi hanbila jak pes. A druha vec, nikde nie je napísané, že “idu vždy prví” rodičia… ale to už sa mi aj zle píše. Aby som sa na vzťahy s vlastnými rodicmi dívala cez “dedičstvo”, no dovidenia.

Ja ťa celkom chápem. Moju švagrinú to pár rokov čaká tiež. Vyzerá to,že otca máte rovnakého 😉. Naši už sú tiež čerství dôchodcovia, ale také caviky nerobia. Syn tam býva na prázdninách 2m. Keď schvália, že budeš mať prispievať rodičom na dôchodok,tak ťa budú o to žiadať. Mám podobnú svokru, ale s tou nie sme v kontakte už 9r. Ale tiež keď sme ešte neboli svoji, tak jej manžel robil nákupy, čo keby si ich videla,tak nepochopíš na čo tak vela potravín jednej žene (vdova). Potom mi došlo. Veď ona varí, pre milovanú dcérku a jej manžela a prizivnika syna