icon

Nenásytní rodičia

22. okt 2021

Ahojte
Idem sem napisat asi dost nestandardnu situaciu.
Jedna sa o mojich rodicov, cerstvych dochodcov par rokov cez 60ku.
Ziju na strednom Slovensku vo velkom dome so zahradou, s peniazmi nemaju problem.
My s muzom a 3 rocnou dcerou zijeme vo vlastnom byte v Ba a rodicov chodime navstivit tak cca raz za mesiac na vikend.
Dcerka bola u babky pocas leta aj so sesternicami na 2x po jednom tyzdni.
Vzdy ked prideme z Ba, donesieme drahe vino( alebo aj 2 flase), chleby z Yeme, obcas aj kolace, bezne ja varim z nasich financii aj pre celu rodinu,….. cize nikdy tam nie sme len tak.
Pred nejakym casom ma zaskocila poznamka mojej mamy, ze by sme mohli niekedy urobit aj nakup a tak, lebo ze oni su uz dochodci a nemaju tolko penazi.
Zostala som ako obarena.
Vobec som toto necakala, ze takyto problem s nami maju.
Tak som sa na druhy den zobrala a navarila som komplet obed pre nas( nas 3) aj ked mama medzitym uz varila obed pre celu rodinu.
Tak ona hotova, ze preco robim taketo sceny a ze na co je to dobre.
Na druhy den sme odisli naspat domov a situaciu sme nechali tak.
A dnes mi moj muz povie, ze po tomto rozhovore s mojou mamou, si ho zavolal o nejaky cas neskor moj otec k nemu do izby( ked sme opat prisli na navstevu) a v podstate mu zopakoval rovnaku poziadavku a ze to riesi s nim, lebo ze so mnou sa nedalo a dopadlo to neuspesne.
Ze moj muz nikdy nic trapnejsie nezazil.
Na ozrejmenie este chcem povedat, ze moj otec ma na ucte tisice, cely zivot bol na peniaze, vzdy sme mali vsetko ako deti, ale cim je starsi tak je coraz viac arogantnejsi, povysenecky a ked mi nahodou nieco kupil za posledny rok( rozumej napr cokoladu na varenie do kolaca pre celu rodinu, ktory som piekla), tak mi vyuctoval tych par €.
Tak mi prosim poradte, ako sa spravat k mojim rodicom v tejto osemetnej situacii.
Uz sme im parkrat nechali peniaze za dcerin pobyt cez prazdniny, ale mama si ich nezobrala.
Dakujem

jaskolka
23. okt 2021

Úprimne ma prekvapili mnohé reakcie, že autorka rodičov "vyžiera" keď tam príde na 1x ta mesiac na víkend. Ok, sú to ich pohľady..
Neviem, ale podľa mňa je vyžieranie úplne dačo iné, keby tam chodili každý deň, jedli, pili, sprchovali sa, pozerali telku od rána do večera, prali všetko a nič neprispievali, áno to by som brala ako vyžieranie.
Keď tam pôjde dcéra na prázdniny, ešte by som chápala, keby nakúpia ovocie zeleninu mäso, a podobne, lebo ide o dlhší čas.
Ale sorry, aby som na v podstate 1 dennú návštevu dovliekla zakaždým kompletný nákup, a ani sa neumyla, aby nedajboh som neminula ani cent, tak to už je trochu veľa.
Keď podľa slov auturky, majú plnú chladničku a špajzu, čo ma teda nakúpiť? Alebo nakúpiť a zobrať si potom zvyšok domov?
Preboha, mňa by hanba fackala, keby mi príde návšteva raz za čas a ja budem ešte chcieť od nej nákupy! To kde sme došli, keď už je problém dat najesť rodine, akú vidím sporadicky a ešte sama chcem, aby prišli?Alebo keby vidím ze si doniesli vlastne zásoby a tie vyjedaju?

diusqa761
23. okt 2021

@petulda333 však písala že rodičia sa jej normálne opýtali ešte k tomu jej otec si musel bokom zavolať jej muža a opýtať sa jeho lebo ona robila scény.

halci
23. okt 2021

Nuz asi by som tam prestala chodit, lebo by mi bolo blbe, pocuvat take reci. Nasi maju maly dochodok ale dali by nam aj posledne. Byvaju v rovnakom meste, cize na dlhsi pobyt ako na 2-3h k nim nechodime, na obed k nim chodime raz rocne, ale napr. ked dakde idu na nakup tak sa ma vzdy pytaju ci daco nepotrebujem, tak isto aj ja ked som dakde kde sa bezne nedostanu sa ich pytam ci daco nepotrebuju. Myslim ze je to normalne, neviem si predstavit ze by rodicia boli taki ako tvoji, je to fakt zvlastne, najma, ked netrpia nudzou.

jaskolka
23. okt 2021

@karolinakr úplný súhlas👍

diusqa761
23. okt 2021

@cacianka ale tam ide len o to že chcú aby pred cestou zavolala a doniesla pár veci z obchodu. Vážne nechápem čo sa všetky nad tým pohoršujete a robíte z nich monštrá. Dôchodci sú lakomejší keby som si mala brat každú poznámku a ako decko sa odúvať ako autorka tak starkých by som nevidela pol života za blbosti

eeffka
23. okt 2021

@janka1011 a co prosim ta jete v tu sobotu? Ved musite byt hladni, neverim ze chlap ( ani ja) sa naje z palaciniek. Ranajky a vecera?
Nehovoriac o tom ze pri palacinke sa nastojis (mam ich rada aby bolo jasno) a zjedia sa za 10min. A o hodinu sme hladni.

petamich
23. okt 2021

komentare som necitala a suhlasim, mozno sposob akym vam to naznacili, povedali, nebol uplne v poriadku, kazdopadne - my chodime svokrovcom na vikend a svokra chodi kazdy utorok k nam kocikovat svoje "nove" vnucatko - prinesie navarene, nech ja oddychujem, ked ideme k nim je navarene a napecene a domov nam nabali a pride mi uplne samozrejme (bez ohladu na ich financnu situaciu), ze ich vezmeme na velky nakup, ktory zaplati manzel (teda my) alebo ked svokra nechce a nechce ani peniaze, tak im objednam aspon veci, co viem, ze na konci dna zuzitkuju napr. prach na pranie atd. a ked ani tak nie, tak ich kazdy rok vezmeme na dovolenku, z ktorej im vacsinovu cast so svagrom, ktory tam tiez chodi so synom preplatime, pravdou je, ze svokrovci asi nie su tak solventni ako tvoji rodicia ale aj tak by som tam nedokazala chodit, ked by sme im neprispeli, kedze ten vikend ich nieco stoji, kupia totiz vyslovene veci, ktore nepotrebuju, lebo vedia, ze my ich mame radi 🤷‍♀️

podla toho co pises ale je problem kusok niekde inde ako to, ze ste im neprispeli alebo nenakupili a to skor treba riesit

petulda333
23. okt 2021

@diusqa761 neopytali, mama mala poznanlmku, ze by mohla urobit nakup...

anika
23. okt 2021

Normalne je , ked prides s rodinou k rodicom, ze spravis velky nakup, maso, syry, sunku, pecivo, mlieko, maslo, plus aj nieco navyse, co maju radi, a s tou vodou je to tiez podobne, nie si vo svojom, ani v hoteli, u nas to funguje uplne automaticky

cacianka
23. okt 2021

@diusqa761 o nákupe po ceste ani slovo,
Veď bývajú v meste, majú možnosť nakúpiť v akcii, aj špajzu majú plnú a zásob mrte, aj autorka prinesie, nejde s prázdnymi rukami, aaaale je im to málo.
Vôbec sa jej nečudujem že po výtke varila iba pre nich, ostentatívne, aby nevyžierali.
Mňa by sa to tiež hlboko dotklo, snažím sa a ešte ma dodr.bu.
Aj ty vyžaduješ aby ti návštevy nosili zásoby ?

diusqa761
23. okt 2021

@petulda333 a to je nenormálne ?

diusqa761
23. okt 2021

@cacianka ja niesom dôchodca o pár €. U starých rodičov je to normálne. Ja sa sama od seba ich pýtam či nepotrebujú niečo priniesť /nechcú tak isto sa aj moji rodičia pýtali svojich . Normálne správanie normálnych ľudí. Bez urážania bez scén.

mlska19
23. okt 2021

@anika Ako to myslíš,že s tou vodou to funguje podobne?Ma pribaliť aj zopár kanistrov a plynový varič a bombu k tomu,aby si ju zohriala?

cacianka
23. okt 2021

@petamich radšej čítaj s porozumením, sú to jej rodičia, otec s vysokým príjmom, úsporami, mladí nosia aj nákup, aj darčeky, špajza je plná ale otcovi, generálovi zemegule je to málo, a dokonca sa autorka aj osprchuje a to už je obrovskeeee plytvanie penzií raz za mesiac...

anika
23. okt 2021

@mlska19 nie, predsa neplytvat, nerobit si wellness v cudzom, typu nekonecne sprchovanie, plna vana napr

nwnw
23. okt 2021

Nedavat tam detsko na prazdniny a vlastne tam chodit len raz rocne na kavu.
Ja mam s rodicmi dobry vstah, no penazi nemali. Tak od kedy pracujem gastrace idu rodicom. Nehovorim, ze je to vela ale potesilo.

slavomira1980
23. okt 2021

Tak budem tu za harpiu, ale ja som na strane tvojich rodicov, ak je vsetko tak ako pises. Pridete kazdy mesiac na veceru v piatok, ranajky v sobotu, obed v sobotu, veceru v sobotu, ranajky v nedelu, obed v nedelu a potom domov. Medzitym sa sprchujete, kupete v bazene, minate energiu, kurenie/klimu.
Ty to "vybavis" drahou flasou vina a nikedy "az" dvomi a Yeme chlebom. Co to ku*va je? Uz si na to niekomu odpovedala? Ja som nasla iba yeme pekaren, kde najdrahsi chleba 800g je 2,49. To je ten luxusny chlieb co spominas? co je to drahe vino? To je trosku relativny pojem nemas ten pocit? Niekto si aj o 10€ vine mysli, ze je to luxus.

Oni ziju iba dvaja. Toto sa opakuje tri dni kazdy mesiac. To fakt nevidis ten ekonomicky rozdiel? Naplnit dva krky vs 5hladnych krkov?
A vies, ani kurenie, starostlivost o bazen, voda, bojler, a podobne nie su zadarmo co je teda dost riadna palka aj pre nich dvoch.

Zaraza ma tvoja reakcie :" Proste mi to zle padlo, ze my im tam znasame vzdy kadejake potraviny a teraz mam platit za zeleninovu polievku a palacinky?..."
Takze za tvoj 2,49€ luxusny chlieb a par eurove vinecko na cely vikend sa ti este mali, ze mate iba zalaninovu polievku a palacinky? A co by si madam v dome so zahradou a bazenom zelala k obedu? Lososa, bylinkove maslo a martini?

Pridete z bratislavskej kralikarne k dochodcom rodicom s takmer prazdnymi rukami a este sa ti nepaci menu? Ked ti mama priamo povedala, ze sa mate revanzovat, zobrala si sa a "navarila obed vam trom". To co je? Kde si sa to naucila?

A tiez nechapem ten argument, ze nebudes kupovat ryzu ani muku, ved tvoja mama ma v spajzi a otec ma tisice na ucte. No a co?! Su to tvoje peniaze? Tvoja spajza? Co ta je do toho kolko surovin ci penazi maju? Keby ti niekto chodil robit inventuru do spajze, pacilo by sa ti to?
Odkial vies, ze nema jeden z nich vazne zdravotne problemy? Mozno si odkladaju na horsie casy,. Vies nejako prilis riesis financie rodicov a si ukrivdena a dupes nozickou, lebo ti "nedorovnavaju" standard. Nemaju preco madam. Chcete velky dom s bazenom a pecenu hus na obedy cez vikend, nech sa ti paci zarobit si nan s manzelom.
Uz 2x vam otvorene povedali o tomto a stale tam chodite a tvarite sa nechapavo. Nech sa paci nabuduce poslat dieta same, ty si vypijes kavu a hajde domov. V nedelu si malu vyzdvihnes. Ked niesi ochotna ist do potravin urobit poriadny nakup, sed doma a vino si nechaj pre seba. Ich nechaj aby si vo svojom dome zili a varili ako chcu.

A niekto tu pisal, ze ved aj tak to vsetko zdedis? No to mi odpalilo dekel. Co ste to tu niektore za drbnute zenske? Toto napisat? Kebyze to ako matka najdem na fore, urobim cokolvek mozne aj nemozne aby decko nezdedilo ani cent.

jaskolka
23. okt 2021

Tak v tom prípade asi môj brat celý život "vyžieral" nás😁. Pretože bežne k nám chodili jeho deti ešte ja, som sa s nimi hrávala, mama varila a nakupovala, oveľa viac ako 1 x mesačne. Boli u nás v podstate jazdy druhý deň. A bolo to úplne normálne, proste bolo automaticky, že keď sú u nás, varíme a staráme sa my
Keď sme šli k nim, automaticky švagriná varila nakupovala.Teraz ideme k nim, starajú sa oni. Prídu k nám, všetko ohľadom jedla, stravy, a podobne robíme my. Nesledujem, koľko sa umývajú, ani oni nám nerobia čiarky, že "stop, vypína sa voda". Tak sme boli vychovani, tak vediem svoju rodinu aj ja.
Proste mne toto príde normálne, nie ze musím dovliect zakaždým nákup, a ešte sa ani nebudem umývať, (ako tu bolo kdesi písané, aby sa teda radšej ani neumysli u rodičov).

janka1011
23. okt 2021

@eeffka máš pravdu, nastojíš sa a zjedia sa rýchlo, ale tak hádam nebudeme každý deň jesť mäso a v sobotu je viac času stáť pri nich ako cez týždeň. Jasné, muž sa z toho nenaje, ale veď nemáme prázdnu chladničku ani špajzu. Ja len vravim, že palacinky na obed sú uplne bežné a normálne, dokonca aj v robote to mávame. A čo viem, tak staré mamy sa vnúčatám najviac zavďačia práve týmto jedlom ☺

danulicek
23. okt 2021

@janka1011 aj u nás sa robia palacinky na obed väčšinou niektorú sobotu. Nevidím na tom nic zle, deti sú happy, manzelovi chuti a keď je hladny, dotlačí to troskou alebo niečim, čo ma rad a tiež neje denne 🙂

janka1011
23. okt 2021

@autorka skús sa nad tým povzniesť. Predsa len, sú to rodičia a ľudia sa na starobu menia. Vidím to aj u nás, ako svokra šomrala pred 20 rokmi na susedov za rôzne veci a teraz robí presne to isté, čo oni vtedy!!! Starší človek už má iné zmýšľanie a v podstate to ani nemusí myslieť zle. Ono na starobu sú ľudia skoro všetci prehnane sporovliví. Teš sa, že máš ešte kam prísť, lebo o pár rokov to tak nemusí byť.

eeffka
23. okt 2021

@janka1011 ano , ale ja to napr robim ked mi dojdu dcery s hladnymi kamoskami 🤣
No a to o com sa bavime je ze ked sa aj dieta naje, tak ostatni nie = dalsie naklady na stravu.

Inak som si uvedomila ze autorka chodi ako rimska imperatorka k ludu 🤣🤣🤣 chlieb,vino a hry... a chudoba umrie stastim

Ja napr mam mamu co odomna nevezme ani halier, si zapisuje a kesuje ma. Tak ja stracam blocky a ceny do zoznamu nahlasujem upravene 🤷‍♀️

tululu
23. okt 2021

@slavomira1980 Cize ked ku mne chodia rodicia na vikend a zabezpecim im stravu,tak ma chodia vyzierat?Ci to len opacne plati,ked ja chodim k nim?Mne sa rozum zastava,kde to zijeme.Ked idem k nasim,donesiem co ma napadne,co viem ze sa im zide,niekedy milion veci a niekedy nic.Ked idu oni k nam,obcas donesu tiez bud kopec jedla a veci alebo nic,ked je to narychlo.A keby chodili a nikdy nic nedoniesli,tak v zivote by ma nenapadlo sa stazovat,ze sa u mna dlho sprchuju alebo kolko som minula navyse na jedlo.Pre pana krala,ved v dnesnej dobe vies za 15 eur urobit obed pre 6 ludi na 2 dni z masa.A prave naopak,ja neznasam,ked nasi nosia veci,lebo ked pridu,tak ich chcem patricne pohostit a zabezpecit,aby sa citili komfortne.A ani nehovorim,ze moja babka,ktora je 20 rokov vdova a zije z jedneho dochodku vzdy vzdy vzdy pohostila koho mohla.Skromne,ale s laskou.A ano,doteraz sa o babku starame.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
veronikazuko
23. okt 2021

Ja na tvojom mieste,tak sa s tou situáciou zmierim. Proste urobím to,čo si prajú. Ty im nemáš čo vyčítať. Povedali ti na rovinu ako si to predstavujú🤷 teraz rozmýšľam,že ako sa musia cítiť moji rodičia,keď k nim chodíme každý týždeň a vyžierame ich do sýtosti 🤭

yollanda
23. okt 2021

Ja by som im to vykricala všetko. Sú to tvoji rodičia. Peňazí jak nasratych a zgrlavi jak neviem čo. By som tam išla raz za 3 mesiace

ibrunova
23. okt 2021

Autorka už asi neodpíše, niektoré ste ju pekne zvozili, že chodí zneužívať rodičov, lebo majú bazén a podobne..

lapalma
23. okt 2021

Milá autorka,
je mi ľúto, že si si musela prečítať toľko nepochopených reakcií. Ale nehnevaj sa na tieto žienky, ony nemajú skúsenosť s narcistickým sebestredným a nevypočítateľným rodičom :(
Predpokladám, že si pre otca nikdy nebola dosť dobrá a teraz už nemá dosah na tvoj život. Si samostatná, máš kde bývať a čo jesť, máš pekné dieťa a rodinu.
A on CHCE vládnuť nad tebou....POTREBUJE tvoje reakcie....myslím emočné....preto reaguje patologicky, ponižuje ťa na citlivom mieste...cez dieťa, jedlo, spotrebu vody...
Jednoducho ťa musí ZHODIŤ a pomastiť si EGO....
V našej kultúre sa o tomto probléme nehovorí, rodič je tu prajný, štedrý, láskavý :(
Ale nie je to vždy a všade tak....
Nech by si urobila čokoľvek, chcela si sa dohodnúť, nosila si plné tašky jedla, nesprchovala si sa u nich....NIKDY...nebude dobre a DOSŤ !!!
Ak ťa to trápi, si s rodičmi silne emočne prepojená a potrebuješ sa odosobniť, aby ti ich správanie neubližovalo.
Maj rada rodičov, odpusť im ....ale nesnaž sa im zapáčiť.
Obmedz návštevy a prespávanie, dones toľko, koľko uznáš za vhodné ...a nevnucuj sa im. Želám ti veľa síl, aby si svojmu dieťaťu bola láskavým rodičom a nemuselo od teba znášať to, čo znášaš ty. 🙂

h2
23. okt 2021

Autorka, ja sa priznám, že Tvojmu príspevku nejako nerozumiem. Ideš tam s nákupom, z ktorého varíš pre všetkých, ale zároveň od Teba mama pýta, aby si nakúpila a ona varí pre všetkých. Potom píšeš, že Ty si varila "z trucu" pre vás troch, hoci varila aj mama. Tak kto teda varí? A kto na to nakúpi suroviny? Navyše, aj keby si varila pre vás troch, to mi zase nesedí s tým, že manžel tam nejedáva, lebo jedáva u svojej mamy. Rodičia sa sťažujú, že majú s vami výdavky (voda pri sprchovaní), ale keď im chceš nechať peniaze, nezoberú ich. Tak čo vlastne chcú?
Predpokladám, že rodičia, keďže sú čerství dôchodcovia, majú zrazu o dosť nižší príjem, než na aký boli zvyknutí. Takže napriek tisícom na účte (ktorých sa zrejme nechcú dotýkať, lebo to sú peniaze pre každý prípad, do rezervy), majú pocit, že majú málo. Podľa ich reakcií, ktoré si tu opísala, zrejme sami nevedia, čo vlastne od Teba chcú. Ja osobne by som možno v rámci zachovania dobrých vzťahov pred príchodom k rodičom zavolala mame, povedala, že prídeme a chcem jej urobiť nákup, nech mi povie, čo jej treba. Keď povie, kúpila by som to. Ale potom už žiadne vínečko a predražený chlieb z Yeme (mimochodom, Yeme: tam sme boli s mužom len raz, pozrieť a tak sme sa nasmiali, až nám slzy tiekli 😂). Ak mama povie, že nič nepotrebuje, lebo už si nakúpila sama, dala by som jej po príchode peniaze a trvala by som na tom, nech si ich zoberie, lebo ináč sa budeš cítiť zle, že ich vyžierate a oni vám vyčítajú výdavky.

ckocka
23. okt 2021

@lapalma Reakcie sú rozne podla toho aké má práve kto osobné skúsenosti. Nič iné sa ani nedá očakávať. Ale autorka si je snáď vedomá že aj ak sto ludí napíše ako by to malo "správne" fungovať, na fungovaní jej rodiny to nič nezmení. Tú situáciu si musia vyriešiť medzi sebou bez ohladu na to, čo si o tom myslí ktokolvek zvonku.

slavomira1980
23. okt 2021

@tululu
@evamarek77

Je rozdiel pohostit na par dni starych uz nepracujucich rodicov a mladu vitalnu pracujucu rodinu s pravidelnou vyplatou. Toto je velky rozdiel.
Ak ste vy prqcujuci a je vas x, ked sa babka s dedkom osprchuju a daju si nieco pod zub, nic sa nestane. Navyse rodicia k tebe nieco nosia.
Ona pracujuca s manzelom a dietatom, cize tri osoby, pride k uz nepracujucim rodicom kde donesie jedno vino a jeden chlieb a este sa jej nepaci, ze je iba zeleninova polievka a palacinky. Ked jej matka vytkla situaciu, isla ona navarit iba im trom. Pytam sa, z akych surovin jed ona sama napisala, ze k mame nic nenosia lebo mama ma plnu spajzu? Cize si urobila nakup v maminej spajzi a urobila obed im trom a tym je akoze vybavene hej?
Tululu sama pises, ze niekedy nosia rodicia a inokedy vy. Niekedy zase nic. Vidim to ako vyrovnane vztahy.
Tu autorka donesie chleba a vino (ktore v podstate nie je na nic dobre) a vari z maminej spajze. Ty este stale nevidis rozdiel?
Ja tu vydrbanost vidim ale z autorkinej strany. Toto sa uz urcite nestalo prvykrat ked jej to uz matka aj otec osobitne vytykali.
Niekto si praje aby mu hostia nosili, niekto nechce nic. Tu si rodicis zelaju, aby im doniesli normalby nakup a nie gebuziny a maju na to pravo, je to ich dom.
Ak sa jej to nepaci, nech sedi cele leto doma v byte, alebo nech si na airbnb prebajmu chatu s bazenom v lete. Ale vsak u rodicov zadarmo lepsie nie?